Rim za početnike – Vodič za putovanje


Rim, vječni grad, mjesto gdje se povijest, kultura i gastronomija isprepliću na jedinstven način, čeka da ga istražite. Za putnike koji posjećuju Rim po prvi put, donosimo vam ovaj vodič koji će vam pomoći da što lakše organizirate svoje putovanje i iskusite sve čari ovog prekrasnog grada.

Rim pruža putnicima nevjerojatno putovanje kroz vrijeme, a svaki kamen njegovih starih ulica, svaka šetnja kroz povijesne ruševine i svaki zalogaj autentične kuhinje nudi iskustvo koje će vam zauvijek ostati urezano u pamćenju. Ovdje ćemo vam pomoći da organizirate svoje putovanje u ovaj čudesni grad, istražujući najpoznatije znamenitosti, okuse, i tajne koje Rim čini jedinstvenim. Bez obzira volite li povijest ili ste možda gurman, Rim će vas očarati svojom šarmantnom atmosferom.

Rim se nalazi u regiji Lazio u Italiji. Često se naziva Gradom sedam brežuljaka: Palatin, Aventin, Kapitol, Viminal, Kvirinal, Caelian i Eskvilin.

Legenda kaže da su Romul i Rem osnovali Rim na Palatinu 753. pr. Dok su bili bebe, bog Tiberinus je naredio da ih se ubije, pa su ostavljeni na obali rijeke Tiber. Romula i Rema je dojila vučica, a kasnije ih je odgojio pastir. Dok posjećujete Rim, vidjet ćete kipove vučice po cijelom gradu.

Kada šetate Rimom, čini vam se da hodate kroz niz arheoloških nalazišta. Drevne ruševine i iskopine mogu se vidjeti po cijelom gradu, a i dalje se dolazi do novih otkrića. Povijesno gradsko središte Rima uvršteno je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

NOVAC/VALUTA

U Italiji je valuta Euro €, a kreditne kartice bez problema možete koristiti na većini mjesta. Za svaki slučaj imajte i nešto keša.

ULAZAK U ZEMLJU

 Hrvatski državljani mogu prelaziti državnu granicu Italije s osobnom iskaznicom. Vizni režim zemlje u koju putujete uvijek možete provjeriti na službenim stranicama MVEP

INTERNET I SIM KARTICA

Državljani Republike Hrvatske mogu normalno koristiti svoju sim karticu u Italiji kao i u Hrvatskoj, bez dodatnih troškova.

OSIGURANJE

Putno osiguranje – bez putnog osiguranja se ne odlazi na put, mi koristimo godišnje putno osiguranje od Wiener osiguranja. Jednom ili dva puta godišnje bude akcija za ovu vrstu osiguranja koje vrijedi godinu dana za neograničen broj putovanja i tada cijena bude oko 35€.

KADA PUTOVATI U RIM

Najbolji vremenski period za posjet Rimu obično su proljeće (od travanja do lipnja) i jesen (od rujna do studenog). Evo zašto:

  • Proljeće –  U proljeće, Rim oživi cvjetanjem i zelenilom. Temperature su ugodne, obično između 15°C i 25°C, što ga čini idealnim vremenom za razgledavanje atrakcija bez velike vrućine ili gužvi. Cvjetovi u vrtovima poput Vatikanskih vrtova čine grad još privlačnijim.
  • Jesen – Jesen u Rimu također donosi ugodno vrijeme, s temperaturama koje su često između 18°C i 27°C. Ovo je također vrijeme sa manje gužve nego tijekom ljeta, pa možete uživati u atrakcijama i restoranima bez prevelikih čekanja.
  • Ljeto – Treba napomenuti da je ljeto u Rimu vrlo toplo, s temperaturama koje često prelaze 30°C, a gužve su najveće.
  • Zima – Zimi možete naići na hladnije vrijeme i kišu, ali grad će biti manje posjećen, što može biti privlačno za one koji žele izbjeći gužve.

Sve ovisi o vašim preferencijama, ali ako želite uživati u ugodnom vremenu i manjim gužvama, proljeće i jesen su obično najbolji izbor za posjet Rimu.

KAKO DOĆI DO RIMA?

Iz Zagreba najjeftinije letove ima Ryanair, a možete koristiti i liniju Croatie Airlines samo ova linija ma zaustavljanje u Splitu.

Iz Splita također možete koristiti liniju Croatie Airlines ili samo u ljetnom periodu letenja liniju Vuelinga  koja je dostupna isto iz Dubrovnika.

Ako vam odgovaraju letovi iz Budimpešte ili Beča također imate linije Wizzaira ili Ryanaira

Let Ryanaira za Rim i pogled na otoke u Jadranskom moru (Olib i Silba)

KAKO DOĆI OD ZRAČNE LUKE U RIMU DO CENTRA GRADA

Da biste došli od zračne luke do središta Rima, imate nekoliko opcija. Najčešće korištena zračna luka u Rimu je zračna luka Rim Fiumicino, također poznata kao ‘zračna luka Leonardo da Vinci’. Ovo je najveća zračna luka u Italiji i nalazi se više od 34 kilometra od centra grada. Druga je zračna luka Ciampino, koja se nalazi 16 kilometara jugoistočno od centra Rima. Iz Hrvatske ćete vrlo vjerojatno sletjeti u zračnu luku Fiumicino pa evo najjeftinije i najbrže opcije:

Opcija 1: Shuttle bus

Najjeftinija opcija od zračne luke Fiumicino do centra Rima je shuttle bus do željezničke stanice Termini. Stanica Termini dobro je povezana s linijama metroa. Putovanje traje 50 minuta, a autobusi voze otprilike svakih sat vremena. Postoje dva pružatelja ovih autobusnih prijevoza, a cijene se kreću oko 6 eura po smjeru:

1. SIT BuShuttle

2. Terravision

Opcija 2: Leonardo Express

Najbrža opcija prema centru Rima. Od željezničke stanice u zračnoj luci Fiumicino, Leonardo Express vozi vas do postaje Termini za 32 minute. Vlak vozi svakih 15 minuta i košta 17,90 €. Možete rezervirati karte kako biste se mogli ukrcati na vlak odmah po dolasku. Karte možete kupiti –> OVDJE

JAVNI PRIJEVOZ

Iako jako puno mjesta možete proći pješke, 24-satna karta za prijevoz metroa, autobusa i tramvaja je samo 7 EUR. To je najbolji i najbrži način da se krećete gradom ako ne želite puno hodati. Karta za 2 dana košta 12,50 € ili 3 dana za 18 €.

SMJEŠTAJ

Mi smo smještaj na putovanju u Rim uzeli preko Lock Trip tražilice koji je bio jeftiniji od Bookinga. Naravno kod traženja smještaja bacite oko i na Booking, Airbnb i ostale tražilice, usporedite cijene te odaberite ono što vam najbolje odgovara. Za popust na prvi booking na Lock Tripu prilikom registracije ukucaj ovaj kod – 8FIUY

Što se tiče lokacije, ako vam je cijenovno prihvatljivo onda pokušajte naći smještaj što bliže centru grada, inače gledajte da ste blizu stanice (metro, autobus, tramvaj).

Neki od kvartova za smještaj su: Trastevere, Centro Storico (centar grada), Monti (moderniji dio, prepurn kafiča i restorana), Prati (mirnije, obiteljsko)

HRANA

Rim je jedan od najpopularnijih gradova u Italiji i svijetu, poznat po svojoj raskošnoj povijesti, prekrasnoj arhitekturi, ali i ukusnoj hrani. Međutim, ne morate potrošiti puno novca da biste uživali u ukusnoj hrani u Rimu. Ovo su neke naše preporuke za restorane. Baci oko –> OVDJE

Neko talijansko vrijeme za obroke je, ručak: 12:30 – 14:30, večera: 19:30 – 23:00

Mala napomena za pizze, klasična pizza capricciosa malo je drugačije nego smo naviknuti kod nas, uglavnom dolazi s artičokama.

I za ljubitelje kave par objašnjenja o vrsti kave da se ne prevarite u narudžbi:

  • Espresso “un Café”: Vrlo mala doza kave.
  • Café Doppio: Dupla doza espressa.
  • Café Macchiato: U osnovi mini cappuccino. Zamislite espresso i pjenasto mlijeko u malenoj šalici za espresso.
  • Cappuccino: Ovo je espresso i pjenasto mlijeko u maloj šalici. Veći je od macchiata, ali ni blizu onog visokog cappuccina na koji ste navikli. Nećete pronaći veću veličinu.
  • Café Americano: Espresso s toplom vodom. 
  • Latte: šalica mlijeka – nemojte ovo naručivati ako želite kofein.
  • Café Latte: Toplo mlijeko bez pjene s espressom.
  • Jeftinije je kad stojite za šankom, skuplje kad sjedite. Isto za sve, ne samo za turiste.

Sendvič bar Bono Bottega Nostrana – ovo je jedno od najbolje ocijenjenih mjesta u Rimu za nešto prigriznuti. Sendviči su ovdje baš druga dimenzija. Ako ćete putovati u Rim navratite ovdje

ŠTO VIDJETI U RIMU

MUZEJI

Iskoristite prednosti besplatnih ulaza u muzeje – prve nedjelje u mjesecu deseci muzeja i galerija diljem grada imaju besplatan ulaz, uključujući Colosseum, Borghese i muzej moderne umjetnosti (između mnogih drugih). A zadnje nedjelje u mjesecu Vatikanski muzeji su besplatni. Samo očekujte gužve! Za sve ostale dane većinu ulaznica možete kupiti online.

Vatikanski muzeji –  Bramante Staircase – Foto by Gary Ullah

FREE WALKING TOUR

Za prvi dan u Rimu preporučamo da uzmete jednu od FREE WALKING TURA kako bi upoznali grad – Free walking tour, odnosno besplatne ture možete pronaći u svakom većem grad pa tako i u Rimu. Studenti ili lokalci vas vode kroz grad, pokazuju zanimljivosti, neke skrivene lokacije i brdo zanimljivosti koje možda nećete naći na internetu. Takve ture na plaćate na početku, već na kraju samo ostavite napojnicu, koliko mislite da je vodič zaslužio. 

IZLETI I ATRAKCIJE

Atrakcije i izlete u Rimu možete bukirati na web stranicama Viator ili GetYourGuide

Neke od glavnih znamenitosti u Rimu su:

  • Colosseum – najpoznatija znamenitost u Rimu. Amfiteatar je mogao primiti do 85 000 gledatelja, što je poprilično impresivno za nešto izgrađeno prije toliko godina. Imenovan je jednim od 7 novih svjetskih čuda 2007. godine. Ulaznica za amfiteatar uključuje ulaz i za Forum i Palatin, a kupiti ih možete ovdje.

Colosseum – Rim

  • Roman Forum – Nekada središte starog Rimskog Carstva. Tijekom posjeta Forumu proći ćete pored rimskih iskopina i arheološkog parka prepunog starih hramova, lukova, tržnica i drugih važnih građevina koje su tamo izgradili različiti carevi. Pokraj foruma nalazi se Palatin, jedan od 7 brežuljaka Rima, prema mitologiji je mjesto gdje su grad osnovali Romul i Rem. Ovdje ćete pronaći iskopine carskih rezidencija. Jedan veliki muzej na otvorenom.

Roman Forum

  • Pantheon – Izvorno posvećen svim mitološkim božanstvima, hram svih Bogova. Od 609. godine unutra se nalazi kršćanska crkva Sv. Marije od Mučenika. Tu je pokopan slikar Rafael i neki talijanski kraljevi. Do nedavno je ulaz bio besplatan no sada naplaćuju, pa više detalja oko ulaska kao i cijene provjerite na službenoj stranici – ovdje.

Pantheon

  • Trevi fontana – milijuni turista svake godine hrle prema ovoj poznatoj fontani kako bi bacili novčić. Procjenjuje se da se svake godine u fontanu baci oko 1,3 milijuna eura, odnosno oko 3 500 eura dnevno. Novac se prikuplja svake noći i donira se Caritasu. Gužve ovdje su ogromne, i ako želite fotku bez ljudi ili ćete se morati gurati ili dođite rano ujutro kad još svi spavaju.

Fontana Trevi

  • Piazza Navona – Svoj izduženi oblik trg duguje svojoj izvornoj namjeni kao rimski atletski stadion. Zanimljive znamenitosti na trgu uključuju brojne fontane, poput Berninijeve ‘La Fontana dei Quattro Fiumi’, zanimljiv obelisk, a možete posjetiti i iskopine starog Domicijanovog stadiona. Osim toga, Piazza Navona je živahan trg s brojnim uličnim izvođačima, kafićima i terasama.

Piazza Navona

  • Piazza di Spagna i Španjolske stube – U podnožju francuske crkve ‘Trinita dei Monti’ nalazi se 135 stepenica Španjolskog trga. Stepenice nisu stvarno španjolske, i ako bi trebalo da im se dodijeli drugi epitet, najbliže istini bi bilo da se zovu francuske, budući da je njihovu izgradnju financirao francuski diplomat Etiienne Gueffier. Ova atrakcija dobila je svoje ime zahvaljujući činjenici da je tokom njene izgradnje španjolska ambasada bila locirana u podnožju stepeništa.

Španjolske stube

  • Piazza del Campidoglio – Trg kojeg je projektirao Michelangelo, a nekada je bio političko i vjersko srce Rima. Ovdje možete vidjeti: Palazzo Senatorio ili Senatorska palača, Palazzo dei Conservatori ili Palača konzervatora, Palazzo Nuovo ili Nova palača, u kojoj se danas nalaze Kapitolski muzeji i Muzej umjetnosti i arheologije.

Piazza del Campidoglio by Jens Junge

  • Castel Sant’Angelo – Dvorac svetog anđela bio je mauzolej cara Hadrijana. Nakon što se arhanđeo Mihael pojavio ovdje 590. godine i okončao kugu, papa Pio II dao je postaviti veliki brončani kip anđela na vrh dvorca. Dvorac svetog anđela bio je dio obrane Rima i nudio je mjesto gdje su se pape mogle skloniti, jer je Vatikan s njim bio povezan tunelom.

Dvorac Sant’Angelo

  • Villa Borghese – Najveći i najljepši park u Rimu. Svojedobno je ovo imanje pripadalo vrlo bogatom kardinalu Scipioneu Borgheseu, a izgrađeno je oko istoimene vile. Od 1903. godine u posjedu je rimske općine i služi kao javni park. U parku se također može pronaći “Galleria Borghese”, muzej s velikom privatnom zbirkom umjetnina Borghesea. 

Villa Borghese – by xlizziexx

  • Victor Emmanuel II Monument – Spomenik prvog talijanskog kralja Vittorija Emanuela II. Zgrada se također naziva ‘Altare della Patria’ – oltar domovine – i obilježava ujedinjenje Italije. Spomenik se nalazi odmah do Piazze Venezia.

Altare della Patria

  • Trastevere kvart – Na suprotnoj obali rijeke Tiber nalazi se stara radnička četvrt Rima. Trastevere je tipična talijanska četvrt u kojoj se možete izgubiti u labirintu uskih ulica, vidjeti stare srednjovjekovne kuće i otići u živahne noćne izlaske u brojne restorane i barove u tom području.

Trastevere – by user32212

  • Park Savello – Park Savello ili Vrt naranči nalazi se na brežuljku Aventin, na području drevne tvrđave koju je izgradila obitelj Savelli. Iz parka se pruža izvrstan pogled na grad.

Park Savello by Javon Swaby

  • Scala Sancta – Svete stepenice, stubište je od 28 mramornih stepenica koje vode do Sancta Sanctorum (Svetinja nad svetinjama). Sancta Sanctorum je prva privatna papinska kapela. Vjeruje se da se Isus Krist penjao tim istim stepenicama nekoliko puta dnevno dok je bio zatočen u palači Poncija Pilata u Jeruzalemu. Stepenice su kasnije premještene na ovo mjesto u Rimu. Posjet je besplatan. Jedini način da se popnete Svetim stepenicama je da ostanete na koljenima, ako želite ostati na nogama, postoji drugo stubište na koje se možete popeti pješice.
  • Santa Maria Maggiore – najveća katolička marijanska crkva u Rimu i velika papinska bazilika. Unutra ima nekoliko značajnih stvari za vidjeti: Kripta rođenja – smještena ispod glavnog oltara, ova kripta navodno sadrži drvo iz jaslica rođenja Isusa Krista; Salus Populi Romani – slika Blažene Djevice Marije, koja se čuva u kapeli Borghese u bazilici; Kasetirani strop – pozlaćen zlatom koje je Kristofor Kolumbo donio Ferdinandu i Izabeli; Mozaici iz 5. stoljeća sa slikama Djevice Marije itd.

Santa Maria by Fatih Turan

  • KatakombeKatakombe San Callista najveće su rimske katakombe i ovdje je pokopano oko pola milijuna kršćana. Katakombe San Sebastiana sadrže ostatke svetog Sebastijana i vjerojatno Petra apostola. Također na Via Appia Antica nalaze se Domitiline katakombe, koje su jedine katakombe koje još uvijek drže ljudske ostatke. U nekoliko malih kapelica ispod crkve Santa Maria della Concezione dei Cappucchini nalaze se kosturni ostaci gotovo 4000 braće kapucina. Kosti su poredane u umjetničke uzorke. To je morbidno fascinantno i definitivno mjesto izvan utabanih staza.
@mrdabzz27 Visiting the catacombs in Rome such an amazing experience #Rome #italy #Catacombs #Vacation #HiddenVideo #FYP #Now #View #Viral #Bone’s #Skull #Los ♬ Hedwig’s Theme – John Williams

  • Campo de Fiori – Trg gdje se svakog jutra (osim nedjelje) održava tržnica voća, povrća, mesa i ribe. Iako cijenjena među turistima jer se nalazi u povijesnom središtu Rima, ova mala tržnica uspjela je sačuvati svu svoju autentičnost.
  • Buco della serratura Dell Ordine di Malta – Ključanica kroz koju se može uživati u jedinstvenom, uokvirenom prizoru bazilike sv. Petra.

by SHVETS production

VATIKAN

Najmanja država na svijetu. Vatikan je neovisni grad-država koji se osamostalio od Italije 1929. godine. Pontifikacijsko povjerenstvo Države Vatikan čini 7 kardinala, na čelu kojeg je predsjednik (kardinal), najstariji član Rimske kurije, kojega, kao i ostale kardinale, na mandat od 5 godina imenuje papa.

Vatikan

Vatikan čuva Švicarska garda. Za služenje u Papinskoj švicarskoj gardi svaki kandidat mora ispunjavati sljedeće uvjete: biti katolik, besprijekornog vladanja, neoženjen, između 19 i 30 godina, najmanje 174cm visine, obrazovan, imati švicarsko državljanstvo, završiti vojnu školu u Švicarskoj. Žene ne mogu služiti u gardi.

Švicarska garda

Postoji tajni prolaz za bijeg iz Vatikana. Passetto del Borgo tajni je hodnik koji vodi iz Vatikana do obližnje tvrđave Sant’Angelo u Rimu.

  • St. Peter’s Basilica – Najveća crkva na svijetu, pokriva područje od 2,3 hektara. Jedno je od najsvetijih mjesta kršćanstva, u njoj se nalazi grobnica sv. Petra, koji je bio jedan od dvanaest apostola, ujedno i prvi biskup u Antiohiji, a kasnije prvi biskup u Rimu te prvi papa. Bazilika sadrži remek djela poput Berninijevog baldahina i Michelangelove La Piete, a možete posjetiti i kripte sa 148 papinskih grobnica. Ulaz u baziliku je besplatan al nekad su ogromni redovi pa možete kupiti ulaznicu da preskočite red. Do vrha kupole se možete popesti preko 323 stepenica ili liftom, tu se naplaćuje ulaznica.

St.Peters BasilicaVrh kupole

  • Vatikanski muzeji – Tijekom stoljeća pape su sakupile ogromnu zbirku umjetnina koja je varirala od rimskih predmeta i vjerskih relikvija do bezbrojnih slika. U Vatikanskim muzejima možete posjetiti 54 bogato ukrašene sobe i razgledati umjetničko blago Katoličke crkve. Vrhunac za mnoge posjetitelje vjerojatno će biti poznata Sikstinska kapela s prekrasnim freskama Michelangela koja je uglavnom poznata kao mjesto održavanja konklave kada se bira novi papa. Cijene ulaznica provjerite ovdje.

by Angel Chavez

  • Castel Gandolfo – Samo 25 kilometara jugoistočno od Rima, do kojeg je lako doći vlakom, nalazi se gradić Castel Gandolfo. Grad s nešto više od 8000 stanovnika uglavnom je poznat po papinskoj ljetnoj rezidenciji. Palača je takozvana eksklava Vatikana. Kompleks sadrži Apostolsku palaču, vilu Cybo, vilu Barberini pa čak i malu farmu.

SAVJETI

I za kraj par dodatnih savjeta za lakše i ugodnije putovanje u Rim.

  • Voda – Ne kupujte flaširanu vodu. Rimske fontane pružaju besplatnu svježu pitku vodu. Rim je blagoslovljen s više od 2500 fontana za piće, poznatih kao nasone, koje stanovnicima i posjetiteljima pružaju besplatnu svježu vodu tijekom cijele godine.
  • Ulaznice – kod svake atrakcije smo vam spomenuli gdje možete kupiti ulaznicu, ako planirate posjetiti više toga provjerite si da li vam se isplati uzeti Roma Pass (možete uzeti za 2 ili 3 dana, uključen je i lokalni transport u cijenu), Vatican Pass ili Omnia Card.
  • Džeparoši – kao i u svakom velikom gradu, pogotovo gdje su velike gužve veće su šanse da ostanete bez nekih osobnih stvari, tako da dodatnu pažnju usmjerite na svoje stvari.
  • Jezik – naučite nekoliko osnovnih rečenica na lokalnom jeziku bilo gdje da putujete. Talijanski jezik nije težak, sigurno već znate neke fraze, al evo mala pomoć i podsjetnik: 
    • Buon Giorno = Dobro jutro (do ručka
    • Buona sera = Dobar dan/večer (nakon ručka)
    • Buonanotte = Laku noć
    • Ciao = Hej, bok
    • Arrivederci = Doviđenja
    • Grazie = Hvala
    • Per favore = Molim
    • Scusa = Oprosti
    • Dove si trova…? = Gdje se nalazi …
    • Non capisco = Ne razumijem
    • Parla Inglese? = Pričaš engleski?
    • Buon viaggio = Sretan put
    •  Quanto costa? = Koliko košta
    • Il conto per favore = Račun molim
    • Posso pagare con la carte? = Mogu li platiti karticom?

Ako misliš da je ovaj članak bio koristan i da su ti naši savjeti pomogli i uštedjeli nešto para i vremena slobodno nam plati pivu, popit ćemo je na nekom putovanju ili ako jednostavno želiš podržati naš rad i ovakvu vrstu vodiča koje pišemo. Plati nam pivu –> OVDJE