Vodič za putovanje na Island – “Dobro došli na drugi planet”


Znate ono kad imate velika očekivanja od neke zemlje? E pa Island je zemlja koja će nadmašiti sva vaša očekivanja! U nastavku donosimo sve bitne informacije za putovanje na ovaj prekrasan otok.

Island je drugi najveći otok Europe, smješten u Atlantskom oceanu na sjeveru Europe. Jedan je to od otoka kojeg čovjek jako dugo nije naselio, tek u 9. stoljeću kad su stigli Norvežani i Kelti. Za Island kažu da je to Zemlja vatre i leda – naime 11% otoka prekriveno je ledenjacima, i ima preko 20 aktivnih vulkana. Otok leži na Srednjoatlantskom grebenu koji razdvaja američku i euroazijsku tektonsku ploču, koje se stalno miču i time Island raste svake godine za 2,5cm.

Na Islandu živi oko 350 000 ljudi, a od toga čak 60% živi u glavnom gradu Reykjaviku.

Viza 

Za ulazak na Island državljanima Republike Hrvatske nije potrebna viza ni putovnica, već je za ulazak dovoljna osobna iskaznica.

Kako doći tamo?

Najjeftinije aviokarte ima Wizzair iz Beča ili Budimpešte. Povratne aviokarte ponekad možete kupiti za samo 50€ (ručna prtljaga) ako ste baš jako fleksibilni s datumima. Mi smo letjeli iz Beča i svoje aviokarte platili 130€ (po osobi) s uključenom ručnom prtljagom. 

U Beču smo koristili PandaParken, parking koji se nalazi 3 minute vožnje od zračne luke (u cijenu je uključen transfer od/do zračne luke i kava), ako letite iz Budimpešte onda slične low budget parkinge možete naći –> OVDJE

 

Kada putovati?

Ljeto

Najbolje vrijeme za posjet Islandu je od lipnja do rujna. To je najtopliji period (nije toplo kao u ostatku Europe, ponesite jaknu i duge rukave), a sunce zalazi na samo nekoliko sati (dan je skoro do ponoći). Temperature tokom našeg putovanja su se kretale između 10 – 18 °C (početak kolovoza).

Jesen i zima

Hladnije vrijeme, manje svjetlosti, ali Island je mjesto gdje u ovom periodu možete doživjeti Auroru Borealis.

Gdje prespavati?

Smještaj je vjerojatno jedna od najskupljih stavki, ali ima tamo i puno Hrvata pa možda imate nekog prijatelja kod koga možete prespavati.

Cijene smještaja trenutačno se kreću ovako: sobe možete naći za 50€, hoteli od 80-120€, a mobilne kućice 90-150€, kampovi su od 10€ (plus dodaci kao što je npr. struja). Divlje kampiranje nije dozvoljeno – na mnogim mjestima su postavljeni znakovi zabrane, a i vrijeme zna biti nepredvidljivo. Naravno u full sezoni kao što je mjesec srpanj ili kolovoz smještaj teško da ćete naći ispod 90€ za dvije osobe.

Najbolje vam je koristite tražilice kao što su Booking, Locktrip ili Airbnb

Ukoliko planirate kampiranje bacite oko i na “Iceland Camping Card” – kartica s kojom možete ući u 40 kampova na Islandu u ljetnom periodu, cijena kartice je 179€, a na licu mjesta je jeftinija nekih 30€. Kartica vrijedi 28 dana, za dvije odrasle osobe i do 4 djece (do 16 godina).

 

Rentacar

Rentali smo auto kod www.geysir.is. Ono što je super tamo radi ekipa iz Varaždina pa im mail za ponudu možete poslati i na hrvatskom jeziku. Mi smo uzeli Suzuki Jimny 4×4 – malen auto, dovoljan za nas dvoje, a opet odličan na nekim zahtjevnijim putevima. Ako uzmete običan auto večina rentacar agencija vam neće dopustiti vožnju po tzv. F-Roads (ceste s oznakom F su planinske ceste, vrlo izazovne ceste i često u lošem stanju, a na mnogim mjestima preko rijeke nema mostova itd.).

Međunarodna vozačka dozvola nije potrebna, dovoljna je obična vozačka.

Najveća dozvoljena brzina na Islandu je 90 km/sat, kazne su velike pa pripazite na papučicu gasa. Na nekim mjestima postavljene su kamere za nadzor brzine, a brzinu provjeravaju i presretačima na cesti.

S obzirom da je vrijeme na Islandu vrlo promjenjivo bitno je pratiti stanje na cestama na www.road.is jer ponekad znaju zatvoriti neke ceste, a vremensku prognozu pratite na en.vedur.is

Cijene

Iako je službena valuta Islandska kruna ne morate ništa promjeniti, 99% plaćanja prolazi s karticom.

Gorivo – Većina benzinskih pumpi je self service i sve možete plaćati karticom, u nekim mjestima i nemate drugi izbor. Neke benzinske imaju čip (koji smo dobili u rentacar kući) s kojim onda dobijete popust na određenim benzinskim pumpama. Najjeftinije pume su Orkan i OB. Mi smo za 10 dana za gorivo potrošili cca 190€, prošli smo 3000km. Kolika je trenutna cijena benzina, možete vidjeti –> OVDJE

Suveniri – ovisno u kojem gradu se nalazite ali okvirno cijene su: magnete možete kupiti za 2,5-3€, majice za 15€, kape od 8-12€.

Dućani – najisplativije je kupovati u supermarketima kao što su Bonus, Netto, Kronan, no ovih dućana nema u svim mjestima pa je dobro kupiti si zalihe za par dana. A cijene su otprilike ovako:banane 1,7 eura, mlijeko 1,3€, kutija jaja 3€, gotove hrane su oko 3€, svježa piletina 13€, sokovi i kruh od eura nadalje itd. Mi smo za 10 dana u dućanu potrošili cca 140€, s time da smo od doma ponijeli nekoliko konzervi, salame i kekse.

Restorani – najjeftinije smo jeli u centru Reykjavika u nekom pubu za 25€ (dva hamburgera s krumpirićima, pivo i pepsi), ostalo što smo primijetila može se u nekim fast food restoranima naći sendviča, hamburgera, tortilja plus piće za 4€, u jednom ribljem restoranu cijene su bile od 12-16€, juhe 5-10€, janjeći gulaš ide do 20€, pive su bile od 5-10€, bezalkoholna pića oko 3€, kava oko 2,5€ itd. Imajte na umu da su ovo cijene iz 2021. godine tako da je sada sve to skuplje.

Skoro sve prirodne znamenitosti su besplatne, samo smo na dva mjesta morali platiti parking (cca 40kn za cijeli dan).

Osiguranje

Putno osiguranje – Bez putnog osiguranja se ne odlazi na put, mi koristimo godišnje putno osiguranje od Wiener osiguranja.

Internet i SIM kartica

Iako Island nije u EU važe sva pravila što se tiče poziva i interneta kao i u Hrvatskoj. Možete normalno zvati i surfati bez ikakvih dodatnih naknada.


Reykjanes poluotok

Kad stignete na Island, sletjet ćete na poluotok Reykjanes gdje ima nekoliko zanimljivih mjesta prije nego krenete na poznate islandske ceste.

Sletjeli smo u Keflavik gdje smo i proveli prvi dan. Smjestili smo se u Hotelu Berg u kojem nam je najviše za oko zapeo bazen na vrhu hotela – s obzirom na temperaturu vani (cca 10 stupnjeva) kome bi palo na pamet kupanje, ali hej ovo je Island, termalni izvori su na sve strane – u bazenu je voda pokazivala 40 stupnjeva, taman za priviknuti se na Islandsko “ljeto”.

Hotel Berg – Termalni bazen na vrhu

  • Bridge between continents – most između Europe i Sjeverne Amerike, odnosno ovo je mjesto gdje se odvajaju euroazijska i američka tektonska ploča. Svake godine se odmiču za 2 cm, a most je simbol povezanosti starog i novog svijeta. 

Bridge between continents

  • Gunnuhver hot springs – geotermalno polje s bazenima blata, a ime je dobilo po djevojčici Gunni, legenda kaže da je njezin duh maltertirao sve na ovom poluotoku tako dugo dok ga jedan svečenik nije zarobio u ovim izvorima

Gunnuhver hot springs

  • Blue lagoon – kasnije ćemo kroz tekst proći kroz još neka zanimljiva geotermalna kupališta, ali nije Plava laguna bezveze jedno od 25 čuda prirode by National Geographic. U ovim bazenima ima 9 milijuna litara geotermalne vode koja dolazi s dubine od 1981m, a prosječna temperatura je oko 38 stupnjeva. Samo 40 sati je potrebno da se sva voda u laguni prirodno obnovi. Zahvaljujući koronavirusu u laguni nema gužve, a i cijene su puno, puno niže. Pa se tako za 36 eura možete kupati, dobijete ručnik, jedno piće i jednu masku za lice. Maska koju dobijete je od silice (bijelo blato iz lagune), a maske od algi, lave ili minerala si možete doplatiti. Bitno je možda i napomenuti da muškarci i žene ulaze razdvojeno, jer je prije ulaska u lagunu potrebno tuširanje bez kupaćeg. Isto tako, bitno je napomenuti da su mnoge žene nakon kupanja imale problem s kosom (postala je slamnata), pa je bolje ne močiti kosu, iako neke druge kažu da nisu imale problema – ja sam je za svaki slučaj svezala i močila minimalno i bilo je ok.

U nastavku su najzanimljivije destinacije na Golden circle i Ring road, neke mi nismo stigli proći, ali smo stavili na popis, možda će nekome od vas biti zanimljive.

Golden circle

Zlatni krug je turistička ruta dugačka 300 kilometara u blizini Reykjavika. Cijeli krug možete proći za nekoliko sati, a ako imate više vremena možete se na nekim mjestima zadržati i duže. Sve možete proći normalnim autom, nije vam potreban 4×4 (osim u zimi zbog snijega). Svejedno je u koji smjer ćete ići, ali ajmo krenuti od Reykjavika u smjeru kazaljke na satu.

  • Porufoss – Skretanje s glavne ceste i nakon 10 min vožnje stižete do ovog vodopada, pazi da ne projurite pokraj oznake. Ovaj vodopad je poznat iz Game of Thrones (scena kada zmaj odnese kozu).

  • Thingvellir National Park – Ovaj nacionalni park nudi sve, od prirode, aktivnosti, do povijesti:
    • Thingvallavatn jezero – Najveće prirodno jezero na Islandu.
    • Silfra – Jedino mjesto na svijetu gdje je moguće roniti između dva kontinenta, odnosno dviju tektonskih ploča.
    • Almannagja – Ako ne volite roniti, onda moć prirode možete vidjeti i u ovom kanjonu gdje možete prošetati kroz pukotinu između dviju tektonskih ploča. Za Game of Thrones fanove – ovdje se snimala scena kad su Arya i Clegane putovali kroz Riverlands, te ulaz u Eyrie.
    • Thingvellir Church and Houses – U ovom nacionalnom parku osnovao se najstariji parlament na svijetu koji je još uvijek u funkciji. Kuće su u vlasništvu države, odnosno služe kao ljetnikovac za premijera.
    • Oxararfoss  vodopad

  • Bruarfoss – Kažu da je ovo najplaviji vodopad na Islandu. Od oznake za službeni parking do vodopada je otprilike 3,5km, postoji i kraći put ali prolazi kroz privatno zemljište i zbog nemarnih ljudi koji su onečišćavali put je zatvoren.
  • Geysir i Strokkur – Područje sa gejzirima u Haukadalur dolini. Strokkur gejzir je trenutno najzanimljiviji, eruptira svakih 5-10 min i izbacuje vodu 20-40m u visinu, četvrti je najveći gejzir na svijetu. Gejzir ilitiga Veliki Gejzir je trenutno u neaktivnoj fazi i mogu proći godine do sljedeće erupcije ili ga može pokrenuti neki potres. Kad eruptira baca vodu i do 80m u visinu, drugi je najveći gejzir na svijetu. Zadnja erupcija je bila 2009. godine.

  • Gullfoss – nazivaju ga Zlatnim vodopadom, jedan od onih koji vam daje wow efekt. Sastoji se zapravo od dva vodopada, jedan od 11m, a drugi 21m. Prošetati se možete skroz do njega, odnosno iznad njega, budite spremni da će vas malo smočiti.

  • Faxi – Iako nakon Gullfossa teško će vodopadi nadmašiti vaša očekivanja, Faxi se nalazi uz glavnu cestu pa vas ne košta ništa da se zaustavite i bacite pogled.
  • Secret Lagoon – Ova laguna je popularna i kod lokalaca i kod turista, često je uspoređuju s Plavom lagunom. Bazeni su ovdje umjetno napravljeni, ali se pune vodom s obližnjeg izvora, temperatura vode je oko 38-40 stupnjeva. Često ih nazivaju i Stari bazeni, jer se smatraju najstarijim bazenima na Islandu. Ulaznica je 18€.
  • Hrunalaug – Prirodni bazen za kojeg nam je žao što nismo stigli do njega. U blizini Secret lagoon. Bazen se nalazi na privatnom zemljištu, ali se možete okupati samo pazite da za sobom sve ostavite kako vas je i dočekalo.
  • Kerid krater – Krater je zanimljiv jer je crvenkaste boje, a u njemu se nalazi tirkizno jezero. Nismo ga stigli posjetiti, nije nam žao jer smo kasnije vidjeli nekoliko divnih vulkana. Ovdje se naplaćuje ulaznica.
  • Reykjadalur thermal river – Nekih 3km hodanja u jednom smjeru kroz predivnu dolinu Reykjadalur dolazimo do termalne rijeke u kojoj se možete okupati. Temperatura vode je nekih 35 – 45 stupnjeva, a temperatura zraka 10 stupnjeva, lijepo zauzmete mjesto i imate svoj prirodni jacuzzi, potpuno besplatno. Na putu do rijeke prolazite pokraj prekrasnog kanjona Djúpagil i istoimenog vodopada Djúpagilsfoss.

Ring road

Ring Road, Islandska kružna cesta ili Pravac 1 je glavna cesta na Islandu koja vodi oko cijelog otoka i povezuje najnaseljenije dijelove zemlje. Ukupna dužina ceste je 1,339 kilometara. Isto kao i kod Golden circle svejedno je koji smjer odaberete, mi smo odabrali obrnuto od kazaljke na satu, odnosno krenuli smo prema jugu. Smjestili smo se u Hotel Selja, s pogledom na istoimeni vodopad koji nam je bio prva točka na ovoj kružnoj turi.

  • Seljalandsfoss i Gljufrabui – Definitivno jedan od najljepših i najfotografiranijih slapova na Islandu. Visok je 60 m i dio je rijeke koja teče iz vulkanskog ledenjaka. Nekih 150 m od ovog slapa nalazi se još jedan skriveni slap, Gljufrabui, u malenom kanjonu kojeg mnogi ljudi preskaču jer vrlo vjerojatno ni ne znaju da je ovdje. Čim stignete do kanjona vidjeti ćete dio slapa, zavucite se unutra i ostat ćete bez teksta.
  • Skogafoss – Jedan od najvećih vodopada na Islandu, visok je 60m, a širok čak 25m. Desno od slapa nalaze se stepenice, navodno ih ima 527 (nismo brojali), koje vode do platforme iznad slapa, tu započinje i zanimljiva staza pod nazivom

     

  • Fimmvörðuháls. Staza prati rijeku Skoga i dugačka je 22km, otvorena je samo ljeti. Ovo je jedan od najpoznatijih hajkova u Islandu jer prolazite pokraj skoro 30 slapova. Neki se vraćaju isti dan, ako su krenuli dovoljno rano ujutro, a mnogi prespavaju pa se vraćaju drugi dan. Definitivno razlog da se vratimo na Island.
  • Kvernufoss – Skriveni dragulj. Nedaleko od Skogafossa nalazi se vodopad kojeg mnogi preskaču. Autom možete do Skogar muzeja i onda pješke nekih 15min kroz zeleni kanjon gdje vas čeka ovaj vodopad. Možete se prošetati i iza njega (samo ljeti).

  • Solheimasandur – olupina zrakoplova koji se ovdje srušio davne 1973. godine. Od glavne ceste do olupine treba vam cca 4 km hoda. Imate i opciju da vas prebace mini busom, povratna karta cca 15€.
  • Dyrholaey – Nekada otok, a sad spojen s kopnom čini poluotok. Cesta vodi sve do svjetionika, a možete se zaustaviti kod prvog vidikovca odakle se pruža pogled na Reynisfjara. Ovdje smo vidjeli najviše puffina – ili kako ih zovu klaunovi mora. Ljeti je sezona parenja pa se drže kopna. Jeste li znali da 60% puffina živi oko Islanda.
  • Reynisfjara & Black sand beach – Ova plaža je bila među top 10 najljepših netropskih plaža na svijetu. Zašto je plaža crna? Crne plaže nastaju u područjima gdje su aktivini, ili gdje su nekada bili aktivni vulkani. Crni pijesak je ništa drugo nego lava koja se tokom godina izlijevala u more, hladila, razbijala u sitne komadiće, te postepeno postajala pijesak. Plažu zapljuskuju valovi s jakim strujama pa je ovdje bilo i nesreća s tragičnim posljedicama. Plaža je poznata i po tome što su ovdje snimane scene za poznatu seriju Game of Thrones.


  • Landmannalaugar – Ova dolina poznata je po planinama išaranima raznim bojama. Mi smo morali preskočiti.
  • Laufskalavarda – Svaki putnik koji ovdje prolazi mora izgraditi cairn (hrpica kamenja) za sreću.
  • Green Lava Walk – polje lave prekriveno islandskim lišajem, nalazi se odmah do ceste.
  • Fjadrargljufur – jedan od ljepših kanjona i definitivno vrijedan skretanja s glavne ceste, cca 3km. Jedna od mnogih lokacija snimanja Game of Thrones.

  • Skaftafell nacionalni park – dio je nacionalnog parka Vatnajökull. Tu smo platili parking, 4,5€.
    • Svartifoss – Jedan od manjih ali nama možda i najljepši vodopad na Islandu. Zovu ga jos i crni vodopad, a poseban je zbog bazaltnih stupova koje je stvorila lava. Ovo mjesto je inspiriralo i islandskog arhitekta da dizajnira slavnu crkvu Hallgrimskirkja u Reykjaviku. Do vodopada vodi staza od 1,5km, a usput ćete vidjeti i Hundafoss. Ukoliko nastavite od Svartifossa dalje stižete do Sjornarnipa (cca 2km u jednom smjeru) odakle se pruža pogled na glečer Skaftafell. Ukoliko se želite još više približiti glečeru, iz centra nacionalnog parka kreću različite ture, nemojte se sami upuštate u opasne avanture.
    • Svinafellsjokull glečerVatnajökull je najveći glečer u Europi, a Svinafellsjokull je njegov nastavak. Nakon što se od Skaftafella nastavili dalje cestom broj 1, odmah prvo skretanje vodi vas do glečera. Cesta nije u najboljem stanju, ali do samog glečera vam treba nekoliko minuta. Prije nego se približite glečeru dobro pročitajte upute i pridržavajte ih se.

  • Fjallsarlon, Jökulsárlón – Ledenjačka jezera gdje možete vidjeti ogromne sante leda kako plutaju. Sante se lome na glečerima i preko jezera putuju do oceana, ponekad ih valovi izbace na plažu pa izgledaju kao dijamanti na crnom pijesku što se najljepše može vidjeti na poznatoj Diamond beach.
  • Skutafoss – Ako nastavite put dalje cestom 1 dolazite do još jednog vodopada iza kojeg se nalazi pećina.
  • Red chair – I tako dok se vozite, samo priroda i onda se niotkud pojavi ogromna crvena stolica na jednom od kamena.
  • Laekjavik – Mi nismo, no mnogi se zaustavljaju na ovoj plaži. 

  • Seydisfjordur – prekrasno malo mjesto (cca 650 stanovnika), vrijedno skretanja s rute. Grad je poznat po svojim šarenim drvenim kućama i LungA festivalu umjetnosti koji se održava sredinom srpnja. Na putu do grada prolazite pokraj dva vodopada: Fardagafoss (cca 30min hoda), a drugi Gufufoss se nalazi uz samu cestu – kad idete prema gradu biti će vam s desne strane, recite suvozaču da se tu i tamo okrene jer smo ga mi skoro projurili (ili se zaustavite u povratku).

  • Litlanesfoss i Henigofoss – Dva vodopada do kojih nažalost nismo išli. Staza do Henigofossa (128m visine) je cca 2,5km, negdje na pola puta prolazite pokraj Litlanesfossa. Ostavilo smo ova dva za idući posjet Islandu.
  • Vok thermal baths – Još jedno termalno kupalište, ulaznica 30€.
  • Rjukandafoss – Vodopad koji uopće nije bio u planu, ali kad voziš i vidiš ih stotine više nisu toliko interesantni, no ovaj nam se činio kao da moramo stati i popesti se do njega. Vidi se s ceste, a do vidikovca vam treba 5-10min.
  • Studlagil kanjon – Jedan od najljepših kanjona koji smo vidjeli na Islandu. S druge strane je bolji pogled i mogu se napraviti bolje fotke jer se možete spustiti skroz dolje u kanjon. Da bi prošli na drugu stranu i došli do podnožja kanjona treba nekih 5 km hodanja u jednom smjeru, auto morate ostaviti na parkingu i pješke proći most i nastaviti so kanjona, putem prolazite pokraj Studlafoss vodopada.

  • Jokulsargljufur/Vatnajokull nacionalni park: Jokulsargljufur je kanjon koji je nekad bio zasebni nacionalni park, a sada je dio Vatnajokull nacionalnog parka. Kanjon je sam po sebi wow, ali vodopadi ga čine još moćnijim:
    • Za Dettifoss kažu da je najmoćniji vodopad u Europi po količini vode, od njega možete do Selfossa cca 1km (pješke), a 3 km dalje prema sjeveru nalazi se Hafragilsfoss (to možete autom). Posjet Dettifossu moguće je s istočne i zapadne strane. Sa zapadne strane vodi asfaltirana cesta do uređenog parkirališta i onda nekih 800m do uređenog vidikovca i onda se još možete supustiti na donji vidikovac. Na ovoj strani postoji velika vjerojatno da ćete se smočiti. Što se tiče Selfossa vidjeti ćete manji dio vodopada, ali se možete doći skroz blizu. Mi smo odabrali istočnu stranu, cesta je u lošem stanju, ali nije potrebno 4×4. Od parkinga se morate spustiti nekih 400m i onda se s različitih mjesta možete diviti ovom vodopadu, čak se mu možete približiti skroz do ruba, samo budite oprezni jer nema zaštitnih ograda, e da i nećete se smočiti. Selfoss pak s ove strane vidite u potpunosti. 
    • Ásbyrgi – Ovaj kanjon ima oblik divovske potkove i ispunjen je zelenilom. Toliko je savršeno oblikovan i dramatičan da se izvorno vjerovalo da je stvoren udarcem jednog od kopita osmonožnog konja boga Odina.

  • Krafla vulkan – Do kratera vulkana, pod nazivom Viti možete doći autom, cca 800m visine. Krater je ispunjen tirkiznim jezerom. Kažu da je ovo vulkan s najviše erupcija, posljednja je bila 1984. godine.

  • Myvatn jezero – oko ovog jezera imate što za vidjeti i raditi danima, ovo su mjesta koja smo mi prošli:
    • Námafjall Geothermal Area (Hverir) – Geotermalno područje koje izgleda kao da nije s ovog planeta, različite boje, dim, blato i vrlo intenzivan mirs po pokvarenim jajima. Sve zajedno izgleda brutalno, a skoro smo ga preskočili. Nalazi se odmah do ceste tako da ga ne možete ne zamijetiti. Možete se popesti i na obližnju Námafjall planinu.
    • Myvatn Nature Baths – Geotermalno kupalište, tu smo se planirali okupati, ali nažalost zbog covida 19 potrebna je online rezervacija koju mi nažalost nismo napravili pa smo samo razgledali. Ulaznica je 33€.
    • Grjotagja pećina – Pećina koju je stvorila lava, a unutra je geotermalni izvor prekrasne plave boje. Nakon 1984. kad je obližnja Krafla eruptirala nekoliko puta, voda se u pećini zagrijala i tad su zabranili kupanja. Nekoliko godina kasnije, temperatura vode se spustila na nekih 30-40 stupnjeva, no i dalje je nepredvidiva. Game of Thrones fanovi – Jon Snow i Ygritte su se ovdje kupali 🙂
    • Hverfjall vulkan – Crni vulkan, do kratera vam treba nekih 15min laganog uspona.
    • Lava field Dimmuborgir – Ovo područje zovu još i Crna tvrđava, ogromno prostranstvo lave koje je nastalo erupcijom vulkana Krafla, a blizina jezera Myvatn hladila je lavu i stvorili su se stijene i pećine… Kroz cijelo područje imate nekoliko staza, na početku je super objašnjenja svaka staza, njezina duljina i koliko vam vremena treba.
    • Hofdi – Poluotok na Myvatn jezeru s prekrasnim pogledom i mnogobrojnim stijenama lave.
    • Skutustadjagigar – Pseudo krateri, često ih nazivaju i krateri bez korijena. Ovaj prirodni fenomen nastaje kada lava teče po vlažnom tlu i gura tlo prema dolje. Zbog toga se para zarobiti pod lavom, što tada izaziva velik pritisak, dođe do eksplozije pare i nastaju pseudo krateri.

  • Husavik – Ovo mjesto na samom sjeveru Islanda poznato je po kitovima. Odavde kreću mnogobrojne ture brodovima i postoji velika šansa da vidite različite vrste kitova u njihovom prirodnom staništu. Ovdje je još jedno termalno kupalište GeoSea s pogledom na ocean.
  • Godafoss – Prekrasan vodopad, isplati se ga posjetiti s obje strane. A naziv ovog vodopada dolazi iz legende, kad je lokalni poglavica/svećenik odlučio da je vrijeme da prihvate kršćanstvo (kako bi spriječio ratove) u ovaj vodopad je bacio sve nordijske bogove i time započeo novu eru.

  • Aldeyjarfoss – Prekrasan vodopad kojeg mi nismo stigli vidjeti. Od Godafoss vožnja traje nekih 45min i onda još 10min hoda, a ako nastavite još 3km stižete do još jednog vodopada Hrafnabjargafoss.
  • Akureyri – Drugi najveći grad na Islandu. Da bi stigli do grada morate proći kroz tunel kojem se plaća tunelarina (možete platiti online i 3 sata nakon što ste prošli tunel), mi smo odlučili zaobići tunel, razlika je u 10min vožnje, a cijelim putem imate pogled na ocean.
  • Glaumbaer Farm & Museum – Odlično mjesto za vidjeti kako se nekad živjelo na Islandu. Na ovoj farmi živjelo se do 1947. godine kad je pretvorena u muzej. Vanjski dio možete besplatno razgledati, a ukoliko želite ući unutra ulaznica je 10€. Turf house – odnosno kuće s travnatim krovovima specifičan je način gradnje s obzirom na nedostatak materijala na otoku, a pružale su odličnu izolaciju. 

  • Hvitserkur – nosorog, slon, dinosaur….? Legenda kaže da je ovo trol, a priča ide otprilike ovako: u blizini je bila crkva koja ja imala glasne zvonike, to je trolu išlo na živce i krenuo ih je srušiti. Kako je krivo procjenio udaljenost crkve nije se uspio vratiti prije izlaska sunca i na ovom mjestu se okamenio.

  • Snæfellsnes poluotok – Poluotok na zapadu Islanda ima nekoliko zanimljivih lokacija:
    • Kirkjufellsfoss i Kirkjufell – najfotografiranija planina na Islandu s istoimenim vodopadom
    • Snafellsjokull nacionalni park
    • Budakirkja – fotogenična crna crkva
  • Grabrok vulkan, Gerduberg klifovi – na putu prema Reykjaviku, mi smo preskočili
  • Glymur – Vodopad od 198m, dugo se smatrao najvećim na Islandu, no navodno Morsarfoss mjeri oko 230m. Do Glymura vam treba 3-4 sata i nekoliko prelaženja rijeke. Ostavili smo ovaj podvih za iduće putovanje na Island.

Reykjavik

I za kraj smo ostavili glavni grad Islanda. Jedno noćenje smo se smjestili malo izvan Reykjavika u Hotel Laxnes, a zadnje noćenje u samom centru grada s pogledom na poznatu crkvu u Hotelu Leifur Eriksson

 

Jedan dan u gradu smo iskoristili za izlet, išli smo vidjeti kitove s agencijom Elding. U Faxafloi zaljevu kroz cijelu godinu je velika mogućnost vidjeti kitove, ali kako to nije ZOO i kitovi ne čekaju da ih mi dođemo vidjeti, tako smo vidjeli samo peraju, vrijeme je isto nije bilo na našoj strani. No super stvar je što su nam dali mogućnost da se vratimo, u iduće dvije godine, opet ispolovimo s njima i nadamo se da ćemo vidjeti kitove. Ono što nam se još svidjelo kod Eldinga je što potiču gledanje kitova u njihovom prirodnom staništu i pozivaju sve na očuvanje prirode, oceana, a prije svega na zabranu ubijanja kitova.

Što još možete raditi/vidjeti u Reykjaviku:

  • Hallgrimskirkja – Luteranska crkva s visinom od 74,5m jedna od najviših građevina na Islandu. Bazaltne stijene oko vodopada Svartifoss bile su inspiracija za dizajn ove crkve, također dizajnirana je i da podsjeća na Thorov čekić s drškom okrenutom prema gore. Ulaz u crkvu je besplatan, a ako se želite popesti na toranj cijena je 7€, samo dobro provjerite radno vrijeme. Ispred crkve se nalazi statua Leifur Eiríksson, istraživač koji je otkrio Sjevernu Ameriku pola stoljeća prije Kolumba.
  • Sun Voyager – čelična skulptura broda
  • Harpa Concert Hall – koncertna dvorana i konferencijski centar
  • Pufa – Travnati brežuljak u obliku kupole s pješačkom stazom do vrha, a na samom vrhu se suše ribe na tradicionalan način.
  • Perlan – muzej gdje saznati detalje o prirod, reljefu, životu na Islandu, a na samom vrhu se nalazi staklena kupola i pogled na Reykjavika od 360 stupnjeva. Na vrhu je kafić do kojeg možete besplatno, a vanjska platforma i muzej se naplaćuju.

  • Nautholsvik Geothermal Beach – nedaleko od aerodroma nalazi se gradska plaža s geotermalnim bazenom.
  • Laugavegur – glavna ulica u gradu s dućanima, restoranima, barovima
  • Tjornin – malo jezero u centru grada
  • Free Walking Tour – Ovakve ture imate u večini gradova i odličan su način za brzinsko upoznavanje najbitnijih lokacija u gradu, funkcioniraju na principu napojnica.

Zanimljivosti

  • Polarna svjetlost na Islandu se vidi od rujna do ožujka (i jedna od rijetkih zemalja gdje se ta svjetlost može vidjeti i u crvenoj boji), a ponoćno sunce u lipnju i srpnju. No zbog promjenjivog vremena i jedno i drugo zna biti teško vidljivo.
  • Mnogi Islanđani vjeruju u trolove i vilenjake.
  • Na Islandu nema zmija i komaraca, ali zato imaju dosadne mušice.
  • Dan pive se obilježava 1. ožujka jer je od 1915. do 1989. godine piva na Islandu bila zabranjena.
  • Na Islandu nema McDonalds, Reykjavik je jedini glavni grad u zapadnoj Europi koji nema ovaj popularan fast food restoran.
  • Island nema vojsku, a policija ne nosi pištolje – u cijeloj zemlji ima vrlo malo zločina.
  • Sa 43,5 radnih sati tjedno imaju najduži radni tjedan u Europi.
  • Island ima odbor za imenovanje koji odobrava ili odbija imena ljudi.
  • Na otoku nema željezničkog sustava.
  • Potrošnja Coca-Cole po glavi stanovnika veća je nego u bilo kojoj drugoj zemlji.
  • Iceland i Greenland – navodno, kako bi zavarali neprijatelje, Island su nazvali ledenom zemljom, a ledeni Greenland su nazvali zelenom zemljom.
  • Island ima 99,96% opskrbe obnovljivom energijom koja se uglavnom proizvodi geotermalnom energijom.
  • Najduža riječ na islandskom je: vaðlaheiðarvegavinnuverkfærageymsluskúraútidyralyklakippuhringur

Klikom na fotografiju otvara se karta s točnim lokacijama svih znamenitosti.

 

   

Ako misliš da je ovo članak bio koristan i da su ti naši savjeti pomogli i uštedjeli nešto para slobodno nam plati pivu, popit ćemo je na nekom putovanju 🙂 –> OVDJE

FOTOGALERIJE:

ISLAND – Reykjavik i Golden circle

ISLAND – Ring road 1 (jug)

ISLAND – Ring road 2 (sjever)