Savjeti za putovanje na Island


Savjete i odlične fotke za putovanje po Islandu na donosi Bezminica Photoblog

 

Dugo sam se pripremala za putovanje na Island. Karte su bile spremne već 10 mjeseci prije putovanja ( to vam je ujedno jedini način da uhvatite karte po “povoljnoj” cijeni). Danima su se slagale rute, razne kombinacije kako bi u određenom vremenskom roku mogli vidjeti sto vise a opet da putovanje bude ležerno bez presinga. Odluka je pala da prođemo od juga do sjevera, zapad ćemo ostaviti za neko drugo putovanje na Island. Vrijeme nas je pratilo hmmmm recimo islandsko, red kiše, sunca, vjetra pa u krug. Svakako ako idete ponijeti dobre gojzerice, dobru jaknu i vodonepropusne hlače koje mi naravno nismo imali ( bolje se presvlačiti u automobilu po 5 puta ). Smještaj smo unaprijed rezervirali po našoj ruti, jer s obzirom da im je u 8mj. još sezona, smještaja je bilo jako malo, a cijene jakoooo visoke ( pripremite se ako želite svoju kupaonicu na visoke cijene, a ako ćete sniziti kriterije platit ćete smještaj u Guesthouseu nešto povoljnije.

Nas je spasila kombinacija smještaja s doručkom po principu jedi dok ne pukneš i moli Boga da ne ogladniš tako skoro jer im peciva dođu oko 3,5 do 5 eura, kruh 3,5eura, sendviči do 20-tak, juhica 20-25 i taaaaako. Mi smo rentali automobil 4×4, to je “must have” ako mislite vidjeti nešto van glavne ceste. Ceste su im odlične samo pazite na ekipu (ovčice) na cesti. Pumpne stanice ćete naci svakih 100km, na nekim dionicama i rjeđe pa bolje na svakoj stati i napuniti tank. Pripremite kreditne kartice, cak i Wc usred ničeg možete platiti kreditnom karticom cca 1,5 eur ce vas to zadovoljstvo kostati ( tamo nema grmića 😉 ). Domaći pršut, sir i energetske pločice ce dobro doci za onaj dio kad ogladnite, a nalazite se nigdje i platili bi 200 eura za juhu il tu famoznu janjetinu al nažalost restorana ni za lijek. Zato u kufer ubacite nešto za coknut. Nase putovanje je počelo iz Keflavika direkt na Golden Circle ( Geysir, Gulfoss, Selfoss ) Reykjavik smo ostavili za zadnji dan. Prešli smo 2380km i u tim kilometrima ostavili predivne slapove Seljalandsfoss, Svartifoss, Dettifoss, ledenjake i glečere divnog Jokulsarlona, savršene crne plaze Vika , slikovit kanjon Fjadrargljufur, posjetili grbave kitove, uživali u geotermalnim poljima i zasluženom pivu ( od 80kn) banjanju u termalnim kupeljima u Myvatnu i za kraj popeli se na krater vulkana na kojem smo uživali u savršenom islandskom zalasku sunca.

p.s. Gb na mob. trošite isto kao doma sto dobro dođe za pogledati rute, recenzije restorana i ne manje važnu vremensku prognozu …. eeee i bitna stvar radite na kondiciji jer do nekih slapova, kratera imate po 5km finog uspona