Savjeti za putovanje na Island by Bruno Šimleša


Bruno Šimleša se nedavno vratio s putovanja po Islandu, pa evo nekoliko njegovih savjeta kako putovati ovom magičnom zemljom

Mnogi mi šalju pitanja o putovanju na Island pa evo nekoliko savjeta za sve zainteresirane.
Za početak – da, Island je doista toliko lijep i posebno čudesan kao što svi govore. I da, apsolutno se isplati. Sve je skupo, a mi štedimo na hrani i smještaju, nikako na izletima. Rezervirajte smještaj što ranije pa će biti osjetno jeftinije.

Island je sićušan (nešto više od 300.000 ljudi), turizam se razvija vrlo brzo (godišnje rastu 30 posto) pa nema dovoljno smještaja i sve trebate rezervirati na vrijeme. 
Jednostavnije je koristiti agencije i uzeti organiziranu turu, ali mi to nikada ne radimo za ovakva putovanja. Jednostavno mi je neprihvatljivo da mi netko drugi određuje gdje ću ići, koliko ću se tamo zadržati i sl. Kao i za sva slična putovanja, pretražimo internet, vidimo što nam se sviđa, razgovaramo s ljudima koji su bili i odaberemo svoje lokacije. Raspored nam nikada nije prepun jer treba ostaviti prostora za iznenađenja i ono što saznaš na putu. 


Obično iznajmimo auto i onda imamo punu slobodu. Tako negdje ostanemo više sati, a negdje 5 minuta, a i imamo puno vremena da neke prostore slučajno pronađemo. Kako smo napravili 2500 km, auto srednje klase nije naodmet. Postoji glavna kružna cesta oko Islanda, ali kad idete u unutrašnjost, tamo ne mogu normalni auti pa ćete svejedno morati autobusima. Njih ne morate rezervirati unaprijed jer ima dovoljno mjesta za glavne izlete.

Dvije su mogućnosti – zadržati se u Rejkyaviku pa raditi izlete po jugu i zapadu ili napraviti krug po Islandu. Naravno, mi smo odabrali napraviti cijeli krug i nismo požalili. 
Problem s Islandom je što se sve mora rezervirati unaprijed, a vrijeme je dosta nestabilno i često pada kiša pa ako ste taj dan planirali hike od 25 km, nije ga baš gušt raditi po kiši. Mi smo imali nevjerojatnu sreću, vrlo malo kiše i to na manje važnim izletima. Npr. tu je Norveška mnogo bolja opcija jer je mnogo bolje prometno povezana pa smo tamo stalno mijenjali plan putovanja i radili stotine kilometara više od planiranog da bismo pobjegli od kiše na glavne hikeove. Ovdje moraš ići ukrug, sve je rezervirano unaprijed i možeš se samo moliti da ti vrijeme odgovara.

Ceste (barem ta glavna kružna) su fenomenalne pa je vožnja pravi gušt, a to mi je dosta važno. Ograničenje je 90, možete i koji km/h više, ali ne previše jer ima dosta hupsera, a i ovce nisu sramežljive pa vas dođu pozdraviti na cestu. A ovce su posvuda… Pogledi su nevjerojatni, a kad pobjegnete s juga, imat ćete i dijelove ceste da 20, 30 minuta ne naiđete ni na koga. Za nas – raj!
Što se tiče izleta, ukucajte 10 top mjesta i izbacit će vam sve klasične izlete, slapove, gejzire i sl. što morate vidjeti, a od onih skrivenijih stvari – evo nekoliko prijedloga 

KRYSUVIKKURBERG – jug, lude litice, samo 45 min šetnje od glavne ceste 
LANDMANNLAUGAR – to je unutrašnjost Islanda, morate autobusom i onda dođete na lokaciju gdje birate hikeove, mi smo odabrali penjanje na vulkan Blahnjukur, cca 5 sati cijeli krug, fantastični pogledi!
FIMMVORDUHALLSA – 25km hike od Skogafossa do Porsmorka. I to je u unutrašnjosti Islanda, ali krećete s obale pa do početka do autom, a onda vas iz unutrašnjosti vrati autobus. Najljepše planinarenje u našem životu – krećete od jednog od najspektakularnijih slapova pa uz kanjon pa preko ledenjaka pa preko platoa na kojem se rodio svijet (kunem se) pa do šume na kraju… S e n z a c i o n a l n o!!!
Trajanje od 8 do 10 sati, no isplati se svaki korak.
ALDEYJARFOSS – najljepši slap kojeg smo sreli, a za Island, to stvarno znači jako mnogo. Teško ćete ga naći na klasičnim preporukama, a nama ga je otkrila naša legendarna domaćica Freydis o kojoj sam pisao u kolumni.

Nama je to bilo putovanje iz snova, a ako su to i vaši snovi, držim vam fige da će se ostvariti!!!

Foto by Bruno Šimleša