Aninih deset zapovijedi za putovanja – 6.


6. VESELI I ZDRAVI BILI

Aninih deset zapovijedi za putovanja – 10. zapovijed – Nemoj biti snob

Aninih deset zapovijedi za putovanja – 9-zapovijed – Putuj svjesno i savjesno

Aninih deset zapovijedi za putovanja – 8-zapovijed – Tko pita ne skita

Aninih deset zapovijedi za putovanja – 7-zapovijed – Putuj sama(a)

Jedna od zabavnijih tema pri svakom susretu putnika, prepričavanje je egzotičnih boleština koje su s godinama pokupili na bjelosvjetskim putovanjima. Ne vrate se svi s putovanja samo inspirirani. Mnogi se vrate zaraženi ili povrijeđeni. Putovanja u zabačene krajeve svijeta dolaze s cijelim spektrom novih virusa, parazita i bakterija – i što si duže na putu, veće su šanse da ćeš nešto pokupiti. Prepričavanje bolesnih priča, smiješno je tek s odmakom, nakon što se ipak sve dobro završilo jer biti bolestan na putu jedan je od najgorih scenarija koji se mogu dogoditi. Osim virusa, parazita i bakterija, postoji bezbroj načina na koje se možeš polomiti svojim ili tuđom krivicom. Puno toga je izvan kontrole, ali na par detalja se ipak može utjecati.

Cijepljenje

Na internetu (ili u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo) saznaj je li cijepljenje obavezno za državu u koju putuješ i kakva je tamo situacija sa zarazama. Pojedina cjepiva će te štititi i po nekoliko godina i pokriti buduća putovanja u neke druge države.

Mala medicinska kutijica

U skoro svakom kutku planete, gdje ima ljudi, pronaći će se i neki lijekovi, a više turistička mjesta skoro uvijek dolaze s bare jednom ljekarnom. Ovisno o razini osobne hipohondrije, uvijek je dobro sa sobom ponijeti osnovne lijekove za hitne slučajeve. Moja medicinska kutijica nije baš impresivna jer putujem autostopom i nosim minimum stvari. Uz sebe uvijek imam tablete protiv bolova, škarice i flastere.

Putno osiguranje

Putovanje bez osiguranja nije najpametnija ideja, pogotovo u državama u kojima te hitna evakuacija ili medicinska operacija može stajati na desetke tisuća eura. Sva osiguranja nisu jednaka i zato je važno odabrati osiguranje koje najbolje pokriva tvoj način putovanja i tvoje okolnosti.

Iće i piće

Isprobavanje novih jela i pića jedna je od najvećih draži svakog putovanja. Testirani recept za putovanja bez crijevnih problema ulazak je u restorane koji su prepuni lokalaca i gdje je velik obrtaj svježe hrane. Osim što su takvi restorani zdravstveno sigurniji i često ukusniji, jer lokalci znaju gdje se dobro jede, nerijetko su i puno povoljniji. Obično su razbacani po uličicama daleko od turističke gužve.

Što se tiče kupovine voća i povrća na tržnici, ako se nalazim u mjestu lošijeg higijenskog standarda, jedem samo voće i povrće koje se mora oguliti prije jela.

Pokušavam smanjiti i izbjegavam kupovinu vode u plastičnoj bočici koliko god mogu, iako to nije uvijek moguće ili najpametnije rješenje – ovisno u kojem se dijelu svijeta nalazim. Često provjeravam s lokalcima je li voda iz slavine dobra za piće, ponekad prokuhavam, ovisno gdje se nalazim, i sa sobom nosim svoju dugotrajnu bocu za piće.

Ubodi insekata

Insekti, pogotovo komarci u pojedinim područjima raznose svakakve bolesti i zato je najbolje sa sobom ponijeti laganu odjeću dugih nogavica i rukava, sredstvo za mazanje protiv komaraca i piti antimalarike tamo gdje je to obavezno.

Liječenje

Većina malih zdravstvenih problema je samoizlječiva uz pomoć vlastite medicinske kutijice ili posjeta ljekarni. Za one malo veće probleme, tu su lokalne ambulante i bolnice. Postoji strah od lokalnih bolnica u egzotičnim državama, ali one su u puno slučajeva najbolja opcija jer su njihovi doktori navikli na liječenje specifičnih bolesti s njihovog područja dok će se tvoj doktor kod kuće čuditi zajedno s tobom. 

Pomoć

Ako baš gori, ne zaboravi da uvijek možeš kontaktirati veleposlanstvo i zatražiti pomoć. Kao građani Europske unije u trećim zemljama, imamo pravo na zaštitu veleposlanstva ili konzulata bilo koje druge države članice EU-a, pod istim uvjetima kao i državljani te zemlje ako u toj državi Hrvatska nema službenog predstavništva.

Ako ne računamo slomljeni zub u Indiji, ispalu plombu u Vijetnamu, crijevne probleme u Uzbekistanu, sprženi list noge na auspuhu motora u Mianmaru, gubljenje sluha na jedno uho u Kini, osip od sunca u Laosu i Kambodži, pad iz kamiona u Kirgistanu, gripu i tropsku bakteriju koju sam pokupila na sjeveru Australije, inficirani koralj u stopalu u Indoneziji, iščašeni zglob i povratak tropske bakterije u Polineziji – može se reći da sam na svojim putešestvijama bila sretne ruke – jer uvijek može gore.

Osiguranje je jedna od najvažnijih stvari koja ti je potrebna na putovanju i za koju se uvijek nadaš da je nikada nećeš morati koristiti.

Autorica teksta: Ana Bakran

Ana Bakran svjetska je putnica, autostopom je iz Zagreba stigla do Bora Bore. Trenutno piše knjigu o zadnje 4 godine života na cesti. 

Anu potražite na https://www.facebook.com/ana.bakran

Tekst preuzet sa stranice Triglav osiguranja Hrvatska