Putovanje uz tehnologiju – top uređaji i aplikacije koje vam olakšavaju putovanja


U doba kada tehnologija oblikuje gotovo svaki aspekt našeg života, putovanja nisu izuzetak. Od inovativnih gadgeta koji čine pakiranje lakšim do aplikacija koje nas vode kroz nepoznate gradove – prijenosne baterije, pametni prevoditelji, navigacija… tehnologija nam pomaže da istražujemo svijet na načine koji su nekada bili nezamislivi.

Putovanje je jedna od onih aktivnosti koja nas iznova puni energijom, proširuje vidike i omogućava nam da stvaramo uspomene koje traju cijeli život. Međutim, putovanje može donijeti i svoj dio izazova – od pakiranja do navigacije u nepoznatom okruženju. Srećom, u današnje vrijeme tehnologija nam dolazi u pomoć, nudeći razne uređaje koji putovanje čine lakšim i ugodnijim. Evo nekoliko uređaja i aplikacija koji su postali naši nezaobilazni suputnici.

Top uređaji koji olakšavaju putovanja

Glavni uređaj bez kojeg danas nitko ne ide nikud je naravno mobitel, a u nastavku ćemo spomenuti koji su to uređaji koji vam dodatno mogu olakšati putovanja:

  • Prijenosna baterija (power bank) – ovo nam je najbitniji uređaj bez kojeg ne krećemo na put. Stalno smo na mobitelu, GPS, društvene mreže, fotkanje, baterija to jednostavno ne izdrži. Power bank osim za mobitel koristimo i za GoPro, pametni sat, ma za sve. Često smo znali ići na neke izlete u nekim zemljama gdje nema struje ili je ograničena, pa bi onda nosili i nekoliko prijenosnih baterija. Ne preferiramo neki određeni brand, bitno je da nije ogromna, a da je jaka, da može napuniti mobitel i nekoliko puta.

  • Prijenosne solarne ploče – za one kojima prijenosne baterije nisu dovoljne, odnsno one koji se upuštaju u avanture daleko od utičnica, prijenosne solarne ploče pružaju ekološki prihvatljiv način punjenja vaših uređaja koristeći sunčevu energiju. Imate ih u  različitim veličinama i jačinama. Ovo je super za ekipu koja voli kampiranje.
  • Elektroničke etikete za prtljagu  – gubljenje prtljage može biti jedan od najstresnijih dijelova putovanja. Elektroničke etikete za prtljagu, koje koriste tehnologiju poput RFID-a ili Bluetootha, omogućavaju vam da lako pratite svoju prtljagu putem pametnog telefona.
  • Višenamjenski punjači/adapteri – prije svega mislimo na punjači gdje možete više uređaja puniti istovremeno. S druge strane mislimo na univerzalne adaptere, koji vam odgovaraju u svakoj zemlji svijeta pa ne morate razmišljati da li ćete naš EU punjač moći uštekati u japansku ili UK utičnicu.
  • Synology NAS – nakon godina putovanja skupi se jako puno fotografija i videa, koje više ne znate kamo spremati. Synology NAS, najjednostavnije rečeno, je vaš privatni oblak kojemu možete pristupiti s bilo koje lokacije u svijetu. Odličan za spremanje foto i video materijala, a opet imate pristup istima s bilo koje lokacije. Naravno, ovo je samo osnovna svrha, tu se nude još mnogobrojne opcije. Nakon kupovanja pojedinačnih diskova, prostora na raznim oblacima, uvijek nam je falilo prostora, uvijek smo se bojali da ne ostanemo bez materijala, pa smo se odlučili isprobati Synology NAS by Tecomtrade
  • Pametni prevoditelj: Vasco Translator V4 – često strani jezici predstavljaju barijere na putovanjima, mnogi čak i odustaju od nekog putovanja jer ne pričaju strani jezik. Vasco Translator V4 djeluje kao glasovni prevoditelj i omogućuje vam da govorite na 76 jezika širom svijeta. Neovisno o tome je li riječ o susretu s lokalnim stanovništvom, narudžbi hrane na egzotičnom marketu ili traženju smjera u nepoznatom gradu, ovaj pametni prevoditelj vam omogućuje da se lako izrazite na jeziku sugovornika s točnošću od 96%. Samo izgovorite svoje rečenice ili fraze, a uređaj će ih automatski prevesti na željeni jezik. Još jedna izvanredna značajka ovog uređaja je prevoditelj fotografija. S njim možete razumjeti natpise, oznake ili bilo koji tekst na slikama na čak 108 jezika. Jednostavno usmjerite kameru uređaja prema tekstu koji želite prevesti, a Vasco Translator V4 će ga prepoznati i pružiti vam trenutni prijevod.  Nabavili smo vam i popust za ovu korisnu stvarčicu, pa kod kupnje na njihovom web shopu upišite PROMO KOD – putoholicari5

Top aplikacije koje najviše koristimo

Osim klasičnih aplikacija društvenih mreža, bankovnih računa, ovo su neke koje su nam bitne za putovanja:

  • Google Maps – Navigacija i planiranje putovanja nikada nije bilo jednostavnije zahvaljujući Google Maps. To nam je glavna aplikacija bez koje ne idemo nikud. Preporučamo vam da si skinete određeni dio karte zemlje u koju putujete unutar aplikacije, i to prije nego krenete na put. Tada će vam karte raditi i kada nemate internet. Ono što je još super, unutar aplikacije kada prebaciti na javni prijevoz točno vam pokaže cijeli put, koliko imate pješke do neke stanice, kad ide koji vlak, autobus, s kojeg perona itd.

  • Splitwise – Kada putujemo s prijtateljima onda obavezno koristimo Splitwise za lakšu kontrolu troškova na putu. Primarni cilj aplikacije je pojednostaviti proces računanja, praćenja i izravnavanja dugova koji nastaju iz zajedničkih aktivnosti ili troškova.
  • Too Good To Go – alikacija koja povezuje kupce s restoranima, pekarama i trgovinama koji imaju višak neprodane hrane. Ova ideja omogućuje restoranima/pekarama da višak hrane koji bi inače bacili ipak pretvore u neku zaradu, a kupci da jedu odličnu hranu po vrlo prihvatljivim cijenama. Mi smo aplikaciju koristili u Londonu, obrok za dvije osobe platili smo samo 3 funte.
  • Aplikacije za smještaj – razne aplikacije koje koristite za rezervaciju smještaja kao npr: booking, locktrip, airbnb
  • Aplikacije za foto i video – najviše aplikacija imamo za fotografiju i video. Za sve montaže videa koje radimo na putu i mobitelu koristimo InShot i CapCut, za fotografiju Snapseed, VSCO, tu su nam još aplikacije za GoPro i dron