Četiri njemačka grada koji će vas oduševiti


 

Bonn –  bivši glavni grad Zapadne Njemačke nalazi se na rijeci Rajni, a osnovali su ga Rimljani u 1.stoljeću prije Krista. Uz činjenicu da je jedan od najstarijih gradova Njemačke, njeguje i  imidž grada umjetnosti. Rodno je mjesto Ludwiga van Beethovena te ove se godine obilježava 250. obljetnica njegova rođenja.

Rodna kuća L. van Beethovena – Foto: Tobias Arhelger, Dreamstime.com

Tijekom festivalske godine održava se niz koncerata u čast velikog umjetnika. U Bonnu se nalaze dva najznačajnija njemačka muzeja umjetnosti – Muzej moderne umjetnosti u Bonnu (Kunstmuseum Bonn) i Umjetnička i izložbena dvorana Savezne Republike Njemačke (Bundeskunsthalle).

Foto: Benkrut, Dreamtimes.com

Koblenz – poznatiji kao Njemački kutak

Na mjestu gdje se Rajna i Moiselle spajaju, nalazi se jedan od najljepših njemačkih gradova – Koblenz. Vinogradi, šume i četiri planinska lanca čine jedinstvenu pozadinu ovog 2000 godina starog grada. Francuski „Joie de vivre“ i njemačka tradicija stvorili su jedinstvenu kulturnu fuziju u gradu koju karakteriziraju ugodne vinske konobe, uske uličice, romantična mjesta i istinska atmosfera dobrodošlice. Četiri kule, odnosno četiri barokne kuće, savršeno su mjesto za početak šetnje Starim gradom. Od ostalih znamenitosti tu su crkva Svetog Kastora iz 836. godine, palača Residenzschloss te fontana Schängel koja se nalazi u dvorištu gradske vijećnice i jedna je od glavnih gradskih znamenitosti.

Foto: Mapics  Dreamstime.com

Freiburg – najjužniji njemački veliki grad poznat po svom dobrom duhu kojem uvelike pridonosi činjenica da je i najosunčaniji grad Njemačke. Bogatstvo kulture i povijesti, pun ugodnih barova i kafića, uz ukusnu lokalnu kuhinju, slikovito okruženje, oduševit će vas svojom atmosferom južne Njemačke. Veliki broj trgova u Freiburgu pruža idealnu kulisu za desetke proslava i festivala koje se svake godine održavaju u Starom gradu. Uza sve to, proglašen je i Zelenim gradom jer se smatra globalnom pionirom u ekološkoj prihvatljivosti.

Foto: Sborisov, Dreamstime.com

Kolngrad karnevala, Kölch piva i naravno – katedrale. U razdoblju između Nove godine i Pepelnice održava se svjetski poznati kölnski karneval gdje ljudi slave, pjevaju i plešu u pubovima i barovima oko trgova Alter Markt i Heumarkt. Poznato pivo Kölch teče u potocima te je zaslužno za atmosferu u gradu. Kölnska katedrala je potpuno druga priča. UNESCO-vo mjesto svjetske baštine i vjersko zdanje svjetske klase ostavit će vas vjerojatno bez teksta. Ova je katedrala orijentir i središte metropole na Rajni.  Kölnska žičara, koja prelazi najdužu njemačku rijeku, i Rheinpark su nazaobilazna mjesta ukoliko se nađete u ovom predivnom gradu.

Uz 250. godišnjicu rođenja Beethovena, svaki od navedenih gradova slavi djela velikog umjetnika, a s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, sve manifestacije pomaknute su do kraja rujna 2021. godine.  Više na linku: https://www.germany.travel/en/ms/bthvn2020/beethoven-2020.html

Tekst: GNTB

Naslovna fotografija: Meinzahn, Dreamstime.com