Pariz za početnike – vodič za putovanje


Pariz oduvijek plijeni svojom ljepotom, kulturom i poviješću. Ako ste se odlučili uputiti u ovu čarobnu metropolu po prvi put, pripremite se za nezaboravno iskustvo. Pariz nudi beskrajne mogućnosti za istraživanje, od ikoničnih znamenitosti kao što su Eiffelov toranj, Louvre i katedrala Notre-Dame, do šarmantnih uličica, vrhunske kuhinje i bogate umjetničke scene.

Kako biste u potpunosti iskoristili svoj boravak u Parizu, potrebno je dobro se pripremiti. U ovom vodiču za početnike, pružit ćemo vam sve potrebne informacije i savjete kako biste se osjećali sigurno i samouvjereno tijekom svog putovanja. Ovdje ćete pronaći korisne upute o smještaju, transportu, gastronomskim užicima, kulturi i mnogo više.

Thomas Jefferson jednom je rekao da će vam šetnja Parizom pružiti lekcije o povijesti, ljepoti i smislu života. Postoji razlog zašto je Pariz jedan od najpopularnijih gradova među putnicima. Poznate kao “Grad svjetlosti” ili “Grad ljubavi”, ulice Pariza preplavljuju se kulturom, umjetnošću, ljepotom i poviješću.

NOVAC/VALUTA

U Francuskoj je valuta Euro €, a kreditne kartice bez problema možete koristiti na većini mjesta. Za svaki slučaj uvijek je dobro imati i nešto gotovine.

ULAZAK U ZEMLJU

 Hrvatski državljani mogu prelaziti državnu granicu Francuske s osobnom iskaznicom. Vizni režim zemlje u koju putujete uvijek možete provjeriti na službenim stranicama MVEP

INTERNET I SIM KARTICA

Državljani Republike Hrvatske mogu normalno koristiti svoju sim karticu u Francuskoj kao i u Hrvatskoj, bez dodatnih troškova.

OSIGURANJE

Putno osiguranje – bez putnog osiguranja se ne odlazi na put, mi koristimo godišnje putno osiguranje od Wiener osiguranja. Jednom ili dva puta godišnje bude akcija za ovu vrstu osiguranja koje vrijedi godinu dana za neograničen broj putovanja i tada cijena bude oko 35€.

NAJBOLJE VRIJEME ZA POSJETITI PARIZ 

Pariz je čaroban tijekom cijele godine, ali postoji nekoliko ključnih faktora koje trebate uzeti u obzir prilikom planiranja svog posjeta kako biste iskoristili svoje iskustvo na najbolji mogući način.

  1. Proljeće (Ožujak – Svibanj): Proljeće je jedno od najpopularnijih vremena za posjet Parizu. Grad se budi iz zimskog sna, parkovi cvjetaju, a temperatura postaje ugodna. Ovo je idealno vrijeme za šetnje po vrtovima i parkovima grada, uključujući i slavne Jardin Tuileries i Jardin des Plantes.
  2. Ljeto (Lipanj – Kolovoz): Ljeto je visoka turistička sezona u Parizu, pa možete očekivati velike gužve na popularnim turističkim atrakcijama. Temperature su ugodno tople, što je idealno za opuštanje u kafićima na otvorenom, piknike uz Seinu i šetnje po brojnim trgovima. Preporučuje se unaprijed rezervirati smještaj i ulaznice za muzeje kako biste izbjegli čekanje u redovima.
  3. Jesen (Rujan – Studeni): Jesen je još jedno divno razdoblje za posjet Parizu. U gradu je manje gužve, vremenski uvjeti su ugodni, a cijene smještaja i ulaznica obično padaju. Ovo je savršeno vrijeme za istraživanje muzeja i umjetničkih galerija.
  4. Zima (Prosinac – Veljača): Pariz tijekom zime ima svoj šarm, posebno tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. Osvijetljeni bulevari, klizališta i božićni sajmovi stvaraju čarobnu atmosferu. No, imajte na umu da će temperatura biti niska, a kiša i snijeg su mogući. Ako volite zimski ugođaj, to je savršeno vrijeme za posjet.
  5. Izvan Sezone: Ako želite izbjeći gužve i visoke cijene, razmotrite putovanje izvan glavne turističke sezone. Ožujak i studeni često nude povoljnije cijene smještaja, a grad će biti manje natrpan turistima.

U konačnici, najbolje vrijeme za posjet Parizu ovisi o vašim preferencijama i što želite doživjeti tijekom svog boravka. Bez obzira što odaberete, Pariz će vam uvijek pružiti nezaboravno iskustvo i priliku za istraživanje njegovih čari.

KAKO DOĆI DO PARIZA

Direktne linije

  • Iz Zagreba – najjeftinije aviokarte iz Zagreba ima Ryanair – ali imajte na umu da Ryanair leti do najudaljenije zračne luke Pariz (Beauvais). 
  • Iz Splita – samo u ljetnoj sezoni možete koristiti linju Transavie
  • Iz Zadra – samo u ljetnoj sezoni možete koristiti liniju Ryanaira.

Od aerodroma do centra grada

Beauvais aerodrom je udaljen od grada 75km i najbrža opcija je bus kojemu treba 1 sat i 15 min do grada, odnosno Porte Maillot, pa onda dalje možete metroom. Karte možete kupiti online – OVDJE.

Aerodromi Charless de Gaulle i Orly su smješteni bliže centru pa imaju i bolju povezanost, najlakše je koristiti vlak ili bus, ovisno u koji dio grada idete. Ovdje možete vidjeti linije za Charles de Gaulle i za Orly.

JAVNI PRIJEVOZ

Pariz ima iznimno razgranat sustav javnog prijevoza, koji obično prilično dobro funkcionira. Puno toga možete posjetiti pješke, a za sve ostalo možete kombinirati: metro, bus, RER vlakove, tramvaj.

Cijena karte je 2,10EUR, vrijedi 90 min unutar kojih možete mijenjati različita prijevozna sredstva. Ako ćete imati više od 10 vožnji jeftinije je uzeti opciju od 10 karata odjednom za cijenu 16,90EUR. Karte se mogu kupiti na automatima u metro stanicama i stanicama za vlakove ili kod vozača busa/tramvaja.

Passe Navigo

Passe Navigo je kartica koju koriste stanovnici Pariza i najjeftiniji način kretanja po Parizu. Putnici mogu kupiti tjednu ili mjesečnu kartu.

Kartica se može kupiti na bilo kojoj stanici podzemne željeznice, RER stanicama i zračnim lukama, cijena kartice ovisi o zonama. Ako ćete se prijevozom kretati samo po centru Pariza, dovoljna je za zone 1-2. Da biste došli do zračne luke Charles de Gaulle, Orly ili Disneyland, bilo bi potrebno imati zone 1-5.

Paris Visite

Kartica Paris Visite omogućuje neograničeno korištenje prijevoznog sustava u Parizu te određene popuste za neke atrakcije, uključujući Óperu, krstarenje Seineom ili obilazak autobusom. Kartica se može kupiti za različita razdoblja od 1, 2, 3 ili 5 dana i po zonama. Razdoblje valjanosti počinje u ponoć prvog dana i završava u ponoć zadnjeg dana.

Može se kupiti na bilo kojoj stanici metroa ili RER-a. Također se može nabaviti u zračnim lukama i turističkim informativnim punktovima u gradu.

SMJEŠTAJ

Mi u zadnje vrijeme koristimo Lock Trip  koji bude često jeftinija opcija od ostalih platformi za traženje smještaja. Naravno kod traženja bacite oko i na Booking, Airbnb, Agodu i ostale tražilice, usporedite cijene te odaberite ono što vam najbolje odgovara. Za popust na prvi booking na Lock Tripu prilikom registracije ukucaj ovaj kod – 8FIUY

U samom centru grada puno toga možete proći pješke, ali naravno sam centar je i najskuplji, kako se udaljujete od centra tako i cijene padaju. Uvijek je dobro uzeti smještaj blizu metro stanice kako bi bili povezani s ostatkom grada. Grad je podijeljen na kvartove pod nazivom arondismani, ima ih 20, a prvih 7 nalazi se u najstrožem centru grada. U nastavku donosimo neke djelove grada kao naša preporuka za smještaj:

  • Le Marais (3 .i 4. arondisman) – centar grada, prepun barova i restorana, ali je smještaj skuplji.
  • 7. arondisman – u neposrednoj blizini Eiffelovog tornja.
  • South Pigalle (SoPi, 9. arondisman) – živahan kvart, puno jeftiniji od prije spomenutih
  • Montmartre (18. arondisman) – najromantičniji dio grada za smjestiti se, ima više apartmana nego hotela.
  • Montparnasse (14. arondisman) – nešto dalje od centra grada, ali puno jeftiniji kvart.

HRANA

Pariz je poznat kao grad koji živi na visokoj razini života i jedan je od onih gradova koji može biti baš skup za turiste. Ali je i grad sa mnogo opcija za jelo i ima mnogo relativno jeftinih i dobrih restorana koji nude ukusne obroke. Ovdje su neki lokalni restorani koje bih vam preporučili. Baci oko –> OVDJE

Ako ste baš na kratkom budžetu onda potražite trgovine tipa Carrefour, Franprix ili Monoprix gdje ćete sigurno naći nešto jeftino da prigriznete.

MUZEJI

Iskoristite prednosti besplatnih ulaza u muzeje. Mnogi muzeji u Parizu se mogu besplatno posjetiti u određeno vrijeme na određene dane. Popis muzeja koji nude besplatne ulaske u određeno vrijeme ali i oni koji su besplatni kroz cijelu godinu možete provjeriti –> OVDJE

FREE WALKING TOUR

Za prvi dan u Parizu možete uzeti jednu od FREE WALKING TURA kako bi upoznali grad – Free walking tour, odnosno besplatne ture možete pronaći u svakom većem grad pa tako i u Parizu. Studenti ili lokalci vas vode kroz grad, pokazuju zanimljivosti, neke skrivene lokacije i brdo zanimljivosti koje možda nećete naći na internetu. Takve ture na plaćate na početku, već na kraju samo ostavite napojnicu, koliko mislite da je vodič zaslužio. 

ŠTO POSJETITI U PARIZU

Eiffelov toranj

Nijedno putovanje u Pariz nije potpuno bez posjeta ovom spektakularnom tornju. Jednostavno divljenje Eiffelovom tornju odozdo doživljaj je za sebe. Ispred Jardins du Trocadero je jedno od najboljih mjesta za fotografiranje kako biste dobili neometan pogled na Eiffelov toranj. Ako želite fotografirati Eiffelov toranj, preporučujemo da stignete u svitanje kako biste dobili najbolju fotografiju, nakon 9 ujutro, područje postaje vrlo krcato ljudima. 

Posjet vrhu tornja je malo skuplji, ali odlična ideja ako želite doživjeti jedinstveno iskustvo i uživati u pogledu na Pariz. Na drugom katu, kako se podižete sve više i više, imat ćete pristup restoranima s Michelinovim zvjezdicama, trgovinama, pa čak i pultu za makarone.

Cijena ulaznice ovisi o tome što želite vidjeti. Većina ulaznica uključuje korištenje dizala sa staklenim stijenama. Na primjer, karta za lift do drugog kata je 17,10 EUR, a karta do vrha 26,80 EUR. Ako vam ne smeta ići stepenicama, dostupne su jeftinije karte.

Karte online možete kupiti –> OVDJE

Louvre muzej

Louvre je najposjećeniji muzej umjetnosti na svijetu. Smještena u srcu Pariza, ova povijesna zgrada bivša je kraljevska palača, s površinom od 210.000 četvornih metara. Zbirka muzeja podijeljena je u osam odjela:

  • Egipatske starine
  • Istočne starine
  • Grci, Etruščani i Rimljani
  • Islamska umjetnost
  • Skulpture srednjeg vijeka, renesanse i modernog doba
  • Umjetnički predmeti
  • Slike – Mona lisa se nalazi u Salle de la Joconde
  • Grafička umjetnost.

U muzej možete ući na nekoliko ulaza, ovisno kakvu ulaznicu imate, najpoznatiji je onaj kroz piramidu i tu će uvijek biti najveća gužva. Ukoliko ulaznicu kupite online preporuka je da idete na ulaz Carrousel gdje su redovi puno kraći.

Muzej ne radi utorkom, a ulaznice možete kupiti online – OVDJE. Ulaz je besplatan za sve mlađe od 18 godina, te one između 18-25 godine s prebivalištem u EU, za sve posjetitelje ulaz je besplatan svaki prvi petak u mjesecu nakon 18 sati osim u srpnju i kolovozu.

Pariz – Louvre

Park Tuileries

Svaki veliki grad ima veliki gradski park. Park se smjestio između avenije Champs-Elysées i Louvrea, na obali Seine, a šarm leži u njegovom tipično francuskom pristupu vrtlarstvu. Očekujte savršeno održavano grmlje, šetnice i cvijeće.

Foto by Christelle PRIEUR

Pont Alexandre III

Jedna od najljepših stvari u Parizu su njegove dvije strane koje razdvaja prekrasna rijeka Seine. Jedan od najljepših mostova u cijelom Parizu je Pont Alexandre III. Ovo je vrlo važan most, poznat po svom središnjem položaju i nevjerojatnoj arhitekturi. Most je obrubljen staromodnim svjetiljkama, što ga čini posebno romantičnim mjestom za noćnu šetnju dok prelazite most gledajući na Eiffelov toranj i Grand Palais.

Notre Dame katedrala

Prekrasna gotička crkva koja je nažalost izgorjela u travnju 2019. godine, obnova još uvijek traje i trebala bi biti gotova u proljeće 2024. Ukoliko se tamo nađete prije završetka obnove, bez obzira na radove, isplati se prošetati oko crkve.

Musee de Orsay

Musée d’Orsay udaljen je 10 minuta od mosta Pont Alexandre III. Prijeđite most i slijedite umjetnički bulevar kako biste otkrili nezaboravni muzej umjetnosti. Duga zgrada, koja je nekada bila kolodvor, impresivna je izvana. Međutim, interijer zaista oduzima dah. Otkrijte golemi otvoreni prostor s lučnim staklenim krovom koji prekriva nevjerojatne zbirke umjetnina. Bilo da volite tradicionalnu ili modernu umjetnost, pronaći ćete nešto u čemu ćete uživati u Musee d’Orsay. Ulaznice pogledajte/kupite – OVDJE.

Musée d’Orsay – by Jean-Philippe Fourier

Place da la Concorde 

Smješten na desnoj obali rijeke Seine i okružen idiličnim vrtom Tuileries i velikim bulevarom Champs-Élysées, Place de la Concorde najveći je trg u Parizu. Ovdje su bile smještene zloglasne giljotine Francuske revolucije, no danas je trg najpoznatiji po dojmljivim spomenicima, elegantnim hotelima i raskošnim fontanama.

Avenija Champs-Elysees i Arc de Triomphe

Slavoluk pobjede, jedan je od najslikovitijih znamenitosti na svakom putovanju u Pariz. Ogromni četvrtasti luk nalazi se na zapadnom kraju poznate ceste ‘Champs-Elysees’, široke avenije koja je prikazana u mnogim poznatim filmovima. Dovršen 1836. godine, spomenik odaje počast vojskama revolucije i carstva, s prekrasnim rezbarijama na kamenu. Unutar zidova građevine nalazi se mali muzej koji vam govori nešto o povijesti Slavoluka pobjede, uz zanimljive povijesne fotografije. Najbolje od svega, možete se popeti do vrha! Gotovo 300 stepenica kasnije, naći ćete platformu za promatranje sa spektakularnim pogledom na grad. Ulaznice za vidikovac možete kupiti –> OVDJE

pariz

Arc de Triomphe

Trocadero

Trg, park, palača, svi nose isti naziv, a najviše ljudi ovamo dolazi zbog najljepšeg pogleda na Eiffelov toranj.

Trocadero

Krstarenje Seinom

Krstarenje rijekom Seine omogućuje vam da odmorite noge i divite se znamenitostima grada. Naša preporuka je da krenete u predvečer kalo bi uživali u pogledu na grad po danu i noći.

Imate uz rijeku nekoliko mjesta gdje možete ići na krstarenje, cijene su različite ovisno o turi, a imate i opciju s večerom. Topla preporuka je Bateaux-Mouches, cijene karata možete pogledati/kupiti – OVDJE.

Krstarenje rijekom Seine

Rue Cler Market

Kao i na svakom drugom mjestu, najbolji način da osjetite autentični okus pariškog života je kroz tržnice i hranu. Rue Cler, poznata kao omiljena tržnica Pariza, oduševit će vaša osjetila najboljim francuskim okusima. Ulica je prepuna šarmantnim trgovinama, užurbanim štandovima na tržnici, divnim kafićima i specijaliziranim trgovinama.

Foto by Gerhard Bögne

Latinska četvrt

Jedna od najstarijih pariških četvrti nalazi se na lijevoj obali Seine, oko Sorbonne. Poznata po svom studentskom životu, živahnoj atmosferi i bistroima. Latinska četvrt dugo je njegovala reputaciju kreativnosti, intelektualne odvažnosti i radikalne politike. Ime mu dolazi od činjenice da su studenti ovdje nekada govorili na latinskom; osnovano u 13. stoljeću, čuveno Sveučilište Sorbonne još uvijek je srce četvrti.

Le Jardin du Luxembourg

Luksemburški park je privatni vrt otvoren za javnost, a stvoren 1612. godine na zahtjev Marie de Medicis da prati Luksemburšku palaču. Parižani ga od milja zovu “Luco”. Vrt okružuje Palais du Luxembourg, gdje sjedi Senat. Redizajnirao ga je André Le Nôtre, vrlo je ugodan za hodanje; naći ćete i voćnjak, nekoliko sorti jabuka, pčelinjak i staklenik sa zbirkom orhideja. Tu se nalazi 106 kipova, brončana redukcija Kipa slobode i 3 prekrasne fontane.

Pantheon

Nekada najveća pariška crkva, danas je to “Hram Slave” za sahranu “Heroja slobode”, naime ovdje su svoje posljednje počivalište našli neki od najznačanijih Francuza. Do 1995. radilo se samo o muškarcima, prva žena bila je Marie Curie. Pantheon se smjestio u Latinskoj četvrti, možete ga posjetiti, a sve o ulaznicama saznajte – OVDJE.

Pantheon

Pariške katakombe

Ova 300 km mreža tunela prolazi ispod većeg dijela grada i sadrži kosti nekih šest milijuna ljudi, uključujući mnoge koji su stradali tijekom Revolucionarnog terora. I pripremite svoje jakne – Katakombe su hladne, i doslovno i duhovno. Službena stranica s informacijama o cijeni ulaznice – OVDJE.

Pariške katakombeFoto by Hartmut Kellner

Moulin Rouge

Moulin Rouge je cabaret poznat kao duhovno mjesto rođenja slavnog francuskog Cancana. Smješten u podnožju brda Montmartre u srcu Pigallea, sagradili su ga 1889. Joseph Oller i Charles Zidler. U početku predstavljen kao udvarački ples, cancan je omogućio rođenje kabareta, koji je danas prisutan u mnogim zemljama diljem svijeta. Danas je Moulin Rouge turistička atrakcija koja pruža zabavu posjetiteljima iz cijelog svijeta. 

Ulaznice možete kupiti na službenoj stranici – OVDJE.

Montmartre i Sacre-Coeur

Montmartre je nama možda i najljepše područje u cijelom Parizu. Ono što je nekoć bilo maleno selo na brdu, odvojeno od grada, sada čini 18. okrug Pariza. Nekad je bio popularan među umjetnicima, glazbenicima i pjesnicima koji su ovdje dolazili slikati i pisati, inspirirani prekrasnim pariškim krajolikom.  Ovih dana zadržava svoju prekrasnu atmosferu i odlično je mjesto kada posjetite Pariz. Bazilika Sacre-Coeur ikona je Montmartrea, zadivljujuća bijela crkve koja se nalazi na samom vrhu brda s pogledom na Pariz. 

Montmartre

Galerija Lafayette

Moderni svjetski trgovački centri trebali bi se ugledati na Lafayette i drhtati od srama. Ova veličanstvena robna kuća započela je život sa skromnim ciljem da bude mala modna galanterija. Zatim se proširio i postao jedno od najljepših svjetskih shopping odredišta. Stropne kupole od kovanog željeza i rešetkasto staklo vrijedi vidjeti. Nemojte preskočiti i krov galerije s koje se pruža pogled na Eiffelov toranj i cijeli Pariz.

Galerija Lafayette by Peggy und Marco Lachmann-Anke

The Centre Pompidou

Zgrada privlači brojne posjetitelje svojim vanjskim izgledom. Ulaz na forum je besplatan, kao i vožnja vanjskim pokretnim stepenicama do vrha muzeja. Stalna zbirka je eklektičan i živahan prikaz moderne umjetnosti.

Pompidou by edmondlafoto

Hotel de Ville

Hotel de Ville službeni je ured gradonačelnika Pariza i lokalne uprave. Sama zgrada seže daleko u povijest i bila je poprište brojnih povijesni događaja. Na trgu ispred se i dan danas uvijek nešto događa, festival, koncert ili božićni sajam u zimi.

Hotel de Ville by M_Horn71

Groblje Pere Lachaise 

Iako groblja nisu baš popularna turistička atrakcija, neka se ispati posjetiti. Ovdje su svoje posljednje počivalište pronašle neke poznate osobe kao: Edith Piaf, Oscar Wilde, Jim Morrison.

Foto by Richard Ley

Montparnasse Tower 

Toranj Montparnasse s 209 metara, nije baš visok kao Eiffelov toranj, ali može se pohvaliti daleko boljim pogledom koji uključuje pogled na Eiffelov toranj! Ulaznice možete kupiti OVDJE.

Montparnasse by 8300

Fondation Luis Vuitton

Muzej koji se sastoji od 11 galerija gdje možete vidjeti radove modernih i suvremenih umjetnika. Ako i niste ljubitelj umjetnosti zanimljivo je vidjeti arhitketonsko rješnje ove zgrade. Muzej je u vlasništvu Louis Vuittonove matične tvrtke LVMH, ali će ga nakon 55 godina preuzeti grad.

Fondation Luis Vuitton by Jo Kassis

Palača Versailles

Château de Versailles je najpoznatiji dvorac u Francuskoj. Izgrađen u 17. stoljeću kao simbol vojne moći Francuske i kao demonstracija francuske nadmoći u Europi, Versailles je bio sjedište političke moći u Kraljevini Francuskoj od 1682. do 1789. Ovaj ogromni kompleks zgrada, vrtova i terasa je svakako nezaobilazan za svakog posjetitelja kojeg će osvojiti izniman smještaj, raskošna dekoracija, namještaj i pozlaćena djela renesansne umjetnosti. Ulaznice možete kupiti OVDJE.

Versailles by Andreas H

Od centra grada do palače najlakše je doći javnim prijevozom i to:

  • vlak RER C (više stanica diljem grada) koji će vas dovesti do Chateau rive Gauche stanice što je 10 min pješke od palače, cca 40-60min vožnje
  • vlak linija L sa stanice Saint Lazare do stanice Versailles Rive droite, također 15min pješke od palače, cca 45min vožnje
  • vlak TER N sa stanice Montparnasse do Versailles Chantiers stanice što je 15-20min pješke, cca 50min vožnje
  • bus 171 koji kreće sa stanice Pont de Sèvres, samo pazite da piše na busu Versailles, jer neke linije ne idu skroz do palače, cca 40min vožnje.
  • taxi – cijene se kreću oko 50 – 60 EUR.

Disneyland Paris

Ljubitelji Mickey Mousa i ostale Disney ekipe mogu posjetiti Disneyland koji se nalazi 32 km od centra Pariza, s vlakom RER A do stanice Marne-La-Vallee, ima i direktna linija vlaka i/ili busa s aerodroma Charles de Gaulle. Dva su tematska parka: Disneyland i Walt Disney Studios. Ulaznice možete kupiti OVDJE.

Disneyland by Ben G 

Ako misliš da je ovaj članak bio koristan i da su ti naši savjeti pomogli i uštedjeli nešto para i vremena slobodno nam plati pivu, popit ćemo je na nekom putovanju ili ako jednostavno želiš podržati naš rad i ovakvu vrstu vodiča koje pišemo. Plati nam pivu –> OVDJE