Saudijska Arabija za početnike – Vodič za putovanje


Kraljevina Saudijska Arabija se otvorila za turističke posjete tek u 9.mj. 2019. i prije turistički niste mogli putovati u ovu zemlju, vize su se izdavale samo za poslovne svrhe ili za vjerska hodočašća u Meku. Izdavanje vize za turističke posjete je samo jedan mali dio projekta pod nazivom “Vision 2030” gdje se Saudijska Arabija želi otvoriti svijetu. Ovo je vodič za početnike koji će vam pomoći u organizaciji putovanja ako odlučite posjetiti ovu zemlju

Želja je da turizam ostvari oko 10% BDP-a i da ne budu ovisni samo o nafti. U sklopu velike marketinške kampanje Ministarstva turizma to je samo dio njihovog plana pa će tako uložiti najmanje 800 milijardi dolara u sve, od prijevoza, infrastrukture i potpuno nove gradove.

Zemlja se počela razvijati u pozitivnom smjeru, a nekad stroge konzervativne zakone i pravila odijevanja provodila je mutawa (vjerska policija) koja je uhićivala zbog puštanja glazbe, nošenja previše šminke ili viđenja u javnosti s pripadnikom suprotnog spola. Ti su se zakoni počeli mijenjati 2017. kada je Mohamed bin Salman postao prijestolonasljednik Saudijske Arabije i kad je pokrenut projekt “Vision 2030”. I dalje postoje mnoge stvari koje se nisu promijenile kao što je značajna nejednakost među spolovima, a alkohol je i dalje zabranjen.

Kao najveća država na Bliskom istoku, Kraljevina Saudijska Arabija ima bogat i raznolik krajolik: dom je ruševinama Nabatejskog kraljevstva u Al-Uli, pustinji Rub’ al Khali, luksuznim odmaralištima u Jeddahu, a glavni grad Riyadh, nudi fascinantnu lepezu drevnih tržnica i modernih nebodera zajedno s prirodnim čudima kao što je Edge of the World.

Viza

Danas je za ulaz u zemlju potrebna putovnica i viza koja se lako dobije online i koja je trenutno dosta skupa, cijena je 140€. Viza je multiple i vrijedi godinu dana sa uključenim zdravstvenim osiguranjem. Za vizu aplicirate preko ovog linka —> VIZA ZA SAUDIJSKU ARABIJU.

Nakon što aplicirate i platite vizu, ona vam doslovno za minutu ili dvije dolazi na vašu e-mail adresu.

Vrijeme

Najbolji period za posjetiti Saudijsku Arabiju je od studenog do ožujka. Ovo je zimsko razdoblje u zemlji i temperature su ugodne, s prosječnim dnevnim temperaturama od 20 do 25 stupnjeva celzijusa. Od travnja do lipnja temperature počinju rasti, a zemlja doživljava blagu proljetnu sezonu, s prosječnim temperaturama u rasponu od 25 do 35 stupnjeva celzijusa.

Ljeto u Saudijskoj Arabiji je izrazito vruće i suho. Temperature se kreću od 40 do 50 stupnjeva celzijusa, a vlažnost zraka je vrlo niska. Ovo vrijeme nije preporučljivo za putovanje.

Osiguranje

Putno osiguranje ćete dobiti automatski prilikom kupnje vize jer je osiguranje uključeno u cijenu vize.

Novac

Bankomati su dostupni posvuda, a kreditne kartice prihvaćaju se gotovo posvuda. Nikad nismo imali problema s podizanjem novca ili plaćanjem. Koristili smo Revolut, Mastercard i Vizu. 

Bilo je samo nekoliko mjesta gdje bi uzeli samo gotovinu ili nije prošla kartica. Bili su to neki mali marketi koji su prihavaćali samo lokalnu karticu.

Internet i SIM kartica

Lokalna sim kartica

Odmah u zračnoj luci možete kupiti lokalnu sim karticu. Uzeli smo STC koji ima najbolju pokrivenost u zemlji i cijena je bila 20€ za 10 GB internet prometa + 10 GB internet prometa za socijalne mreže.

E-Sim kartica

Ako vaš mobitel ima mogućnost za E-SIM opciju, možete prije puta kupiti neki od paketa koje nudi Airalo. Ovo je mrvicu skuplja opcija, ali ako se ne želite zezati s kupnjom lokalne sim kartice na licu mjesta ovo je isto super stvar. Znači samo instalirate aplikaciju, kupite neki od paketa za Saudijsku Arabiju, posložite postavke i vaš mobitel s internetom je spreman za korištenje, skroz jednostavno. Ako želite popust od 3$ na vašu prvi kupnju prilikom registracije na Airalo unesite kod PUTOHO1098. 10 GB internet prometa ćete ovdje platiti 26 dolara.

Rentacar i javni prijevoz

Ovo je možda i jedna od najvažnijih točaka kod organizacije putovanja u Saudijsku Arabiju. Obavezno rentajte auto. Gradovi u Saudijskoj Arabiji su ogromni, a javni prijevoz je dosta loš i rentacar je najbolja opcija. Unutar gradova možete koristiti i Uber.

Auto smo rentali na stranici BudgetSaudi. Također možete koristiti tražilice kao što je billiger-mietwagen.de ili skyscanner.net

Letovi unutar države

Zbog velikih udaljenosti ovo je super opcija da se prebacite iz jednog grada u drugi. Mi smo koristili liniju iz Dammama za Jeddah i liniju iz Medine za Riyadh. Aviokompanije koje možete koristiti unutar Saudijske Arabije su Flynas, Flyadeal i Saudia

Jeddah Airport

Vlakovi unutar države

Saudijska Arabija je nedavno uložila velika sredstva u razvoj javnog prijevoza u zemlji, uključujući i izgradnju modernih željeznica. Haramain High Speed Rail (HHR) je nova željeznička linija koja povezuje Meku, Jeddah i Medinu. Ova linija, koja u potpunosti koristi električne vlakove voze brzinom do 300km/h. Putnici na ovoj liniji mogu uživati u udobnom putovanju, s modernim vlakovima koji su opremljeni klima uređajima, internetom i drugim pogodnostima. Karte možete kupiti na službenim stranicama željeznice –> OVDJE

Saudi Railway Company (SAR) je željeznička tvrtka koja povezuje različite gradove i regije u Saudijskoj Arabiji. Ovdje možete korisiti liniju koja povezuje Dammam s Riadom.

Smještaj

Većinu smještaja na ovom putovanju smo uzeli preko Lock Trip tražilice koji je bio jeftiniji od Bookinga u većini slučajeva. Naravno kod traženja smještaja bacite oko i na Booking, Agodu ili Airbnb i usporedite cijene te odaberite ono što vam najbolje cjenovno odgovara. Za popust na prvi booking na Lock Tripu prilikom registracije ukucaj ovaj kod – 8FIUY

Smještaj ako ne tražite neki luksuz možete bez problema naći već od 30€ za dvije osobe.

Što probati od hrane u Saudijskoj Arabiji

Kabsa

Ovo je tradicionalno jelo koje se priprema od dugog zrna riže, mesa (obično janjetine ili piletine), raznih začina i povrća. Kabsa je nacionalno jelo u Saudijskoj Arabiji i može se naći u gotovo svakom restoranu u zemlji. Postoje različite varijacije kabse, ovisno o regiji u kojoj se priprema. To je jelo koje se često poslužuje tijekom posebnih prigoda, poput svadbi i drugih obiteljskih slavlja. Također može biti simbol gostoprimstva – u mnogim dijelovima Saudijske Arabije, posluživanje ove hrane gostima se smatra znakom poštovanja.

Mandi

To je također riža s mesom (janjetina, deva, kozletina ili piletina) poslužena na velikom okruglom pladnju. Riža za Mandi začinjena je mješavinom začina uključujući kurkumu, a preliveno je grožđicama i prženim lukom. Obično se priprema u rupama u zemlji, što mu daje poseban okus.  Ova hrana je podrijetlom iz Jemena, ali je vrlo popularna u Saudijskoj Arabiji, ali i u mnogim drugim zemljama na Arapskom poluotoku poput Jordana i Omana.

Muttabaq

Muttabaq je jedno od najpoznatijih uličnih jela Saudijske Arabije. To je vrsta prženog somuna punjenog različitim sastojcima kao što su jaja, mljeveno meso, poriluk, mladi luk ili sir.

Noćni život

Noćni život ima drugačije značenje u Saudijskoj Arabiji, jer je alkohol zabranjen. U kafićima možete naručiti bezalkoholno pivo, virgin šampanjac, virgin mojito i slično ali alkoholna pića nečete naći. Gradovi ožive nakon što padne mrak, a mnogi kafići, terase s nargilom i slastičarnice otvoreni su do 3 sata ujutro ili kasnije. Obitelji šetaju rivom ili imaju večernje piknike u parkovima, a trgovački centri vrve od aktivnosti. Restorani su općenito otvoreni do kasno kako bi se prilagodili stilu života.

Kako doći do Saudijske Arabije

Wizzair je otvorio hrpu jeftinih linija iz Beča, Budimpešte i Venecije za Dammam, Riyad i Jeddah. Cijene povratnih karata na ovim linijama možete često naći ispod 100€ ovisno o datumu putovanja. 

Turkish Airlines iz Zagreba isto nudi letove prema Saudijskoj Arabiji s presjedanjem u Istanbulu.

Kako se obući u Saudijskoj Arabiji

Uzimajući u obzir izazovnu pustinjsku klimu i konzervativna pravila odijevanja, morate biti svjesni što nositi u Saudijskoj Arabiji kao turisti. Društvena pravila razlikuju se za muškarce i žene i svi koji putuju u Saudijsku Arabiju moraju ih biti svjesni. Slijeđenje pravog stila odijevanja osigurava da nećete vrijeđati vjerske i društvene osjećaje i senzibilitet regije. Žene se moraju odijevati skromno, što znači da im ramena i koljena moraju biti pokrivena. Donedavno su sve žene, bile muslimanke ili ne, morale nositi abaju (široki crni ogrtač koji sve pokriva) i maramu na glavi. Unatoč tome, zbog naglaska trenutne vlade na kulturnim i društvenim reformama, način na koji se žene u Saudijskoj Arabiji odijevaju brzo se mijenja. Kao rezultat toga, žene više ne moraju nositi abaju ili maramu na glavi sve dok nose nešto skromno što im pokriva veći dio tijela. Međutim, za većinu lokalnih žena, abaya i marame simboliziraju njihovu religiju, a ne obvezno ograničenje odijevanja. Stoga velika većina saudijskih žena još uvijek nosi abaju. Ženama koje dolaze kao turist u Saudijsku Arabiju također više nije obvezno nositi abaju (osim kada posjećuju vjerska mjesta) ili maramu. Suknje do ispod koljena su tehnički dopuštene za turiste, ali ipak predlažemo nošenje duge suknje ili hlača širokog kroja.

Mogu li nositi bikini u Saudijskoj Arabiji? Ako boravite u vili s vlastitim privatnim bazenom, možete nositi bikini. Neka privatna odmarališta na Crvenom moru dopuštaju ženama da nose bikinije na plaži, ali kada niste u vodi, očekuje se da se pokrijete.

U Saudijskoj Arabiji muškarci nose široku odjeću pune dužine s dugim rukavima poznatu kao thobe. Lokalni saudijski muškarci izbjegavaju nositi crne tobe jer je crna boja ženskih abaja. Ghutra, pokrivalo za glavu s bijelim i crvenim kockama s dvostrukom crnom uzicom poznato kao agal, nosi se na glavi. Muškarci nose taqiyah ispod ghutre, malu bijelu kapu koja sprječava da ghutra sklizne. S druge strane, neki saudijski muškarci počeli su usvajati zapadnjačke odjevne trendove i čuvati svoju tradicionalnu saudijsku odjeću za kulturne i vjerske prilike.

Pravila odijevanja za muškarce su manje stroga, ali kada su u javnosti, muškarci bi trebali paziti da su im noge i ramena potpuno pokriveni. U gradovima kao što je Jeddah vidjeli smo mlade muškarce kako nose i kratke hlače.

Koja mjesta posjetiti u Saudijskoj Arabiji

Dammam

Naše putovanje je započelo u Dammamu  na samoj obali Perzijskog zaljeva u regiji koja je najbogatija regija naftom na svijetu. Sletjeli smo u zračnu luku Kralja Fahda i ono što je zanimljiva činjenica, ovo je najveća zračna luka u svijetu u pogledu površine (oko 780 km²). U ovom gradu doslovno nemate što vidjeti i raditi pa smo mi odmah uzeli let za Jeddah. Ono što možete iz Dammama je posjetiti Kraljevinu Bahrein do koje možete autom putem kralja Fahda. Put kralja Fahda je inače niz mostova i nasipa dug 25km koji povezuju grad Khobar u Saudijskoj Arabiji i mjesto Al Jasra u Kraljevini Bahreinu.

Jedna od glavnih atrakcija u Dammamu je Corniche, prekrasna šetnica uz obalu koja pruža pogled na Perzijski zaljev. Ovdje možete uživati u šetnji, vožnji bicikla, ili jednostavno sjesti i uživati u prekrasnom pogledu na more.

Putem kralja Fahda prema Bahreinu

Jeddah

Drugi je najveći grad u Saudijskoj Arabiji i stoljećima je bio vrata i raskrižje putova za hodočasnike i trgovce koji putuju u svetu Meku i Medinu. Sada je grad moderna turistička destinacija sa svojom kozmopolitskom kulturom i kuhinjom svjetske klase. Jeddah je totalno drugačiji od ostalih gradova Saudijske Arabije, s liberalnim ozračjem kakvog nemaju drugi gradovi u Saudijskoj Arabiji savršen je spoj starog i modernog. Od veličanstvene stare jezge do blještave i moderne arhitekture, Jeddah ima najbolje od oba svijeta.

Jeddah

Što vidjeti:

Al Rahma džamija – jedinstvena džamija koju još nazivaju i plutajuča džamija jer su joj temlji pod vodom.

Al Rahma

King Fahd’s fontana – s visinom od 260 metara King Fahd je najviša fontana na svijetu i uvrštena je u Guinnessovu knjigu rekorda.

Old Jeddah, Al Balad – šećući uskim uličicama ovdje ćete se osjećati kao da ste prebacili u prošlost, a UNESCO je ovo mjesto uvrstio na popis mjesta svjetske baštine.

Old Jeddah

Jeddah Corniche – šetalište se proteže uz obalu Crvenog mora i jedno je od najljepših i najpopularnijih mjesta koje treba posjetiti u Jeddahu.

Jeddah Corniche

Formula 1 – Velika nagrada Saudijske Arabije održava na atraktivnoj stazi Jeddah odmah uz obalu Crvenog mora.

Meka

Meka je jedini grad koji ostaje zabranjen za nemuslimanske turiste i ovo je najsvetiji grad za muslimane. Otprilike 2 milijuna hodočasnika svake godine putuje u Meku na hadž, a za to je potrebna vjerska viza. Hadž je hodočašće muslimana u Meku i predstavlja posljednji od pet stupova islama. Hodočastiti u Meku i obaviti hadž bar jednom u životu dužan je svaki punoljetan, umno i fizički zdrav musliman kojem to financijske prilike omogućavaju.

Al Ula – najbolje mjesto koje ćete posjetiti u Saudijskoj Arabiji

Ne događa se često da se rađa potpuno nova turistička atrakcija ali upravo se to sada događa u Al Uli. Drevne grobnice, zapanjujuće prirodne formacije stijene i kanjoni će vas ovdje oduševiti. Još uvijek je sve to u velikoj mjeri izvan radara globalnog turizma ali ovo mjesto će kroz nekoliko godina vjerujemo biti najposjećenije mjesto Saudijske Arabije. Al Ula je ujedno i ulaz u vlastitu ‘Petru’ Saudijske Arabije i u ovom gradu ćete vrlo vjerojatno naći neki smještaj kako bi posjetili i istražili cijelu okolicu. Mi smo se odlučili za spavanje u beduinskim šatorima koji se nalaze unutar prekrasnog kanjona. Kamp se zove Aljoud Farm.

Aljoud Farm

Aljoud Farm

Aljoud Farm

Ruševine starog grada Al Ul su među najboljim primjerima tradicionalne sjevernoarapske arhitekture. S poviješću koja seže do 6. stoljeća prije Krista, grad je okružen mnoštvom fascinantnih predislamskih mjesta. Nekad je bio glavni grad sjevernoarapskih Lihjanita, a potom Nabatejaca. Služio je kao sastajalište hodočasnika, trgovaca i istraživača, a grad je bio i na putu tamjana, začina i svile koji su povezivali Arabiju, Egipat i Indiju.

Što vidjeti u Al Uli:

Hegra

Hegra je prvo mjesto u Saudijskoj Arabiji koje je uvršteno na popis svjetske baštine by Unesco.  Zaboravljenu od svih osim beduina gotovo 2000 godina do posljednjeg desetljeća, turisti su ovdje mogli pristupiti tek od 2020. Kažu još novo svjetsko čudo iz Saudijske Arabije ili mjesto koje zovu saudijska Petra, a izgradili su je Nabatejci, drevni narod koji je izgradio i Petru u Jordanu. Ovdje ima 110 grobnica i bolje su očuvane od grobnica u Petri u susjednom Jordanu. Do ovog mjesta se može samo sa organiziranom turom i vodičem koji će vam ispričati sve zanimljivosti o ovom mjestu. Grobnice koje datiraju iz prvog stoljeća prije Krista s raskošnim pročeljima uklesanim u golim stijenama Hegru nazivaju muzejom na otvorenom. Turu možete bukirati –> OVDJE, a cijena je 23€ po osobi.

Elephant Rock

Milijuni godina erozija vjetra i pijeska isklesali su ovu stijenu visoku 50m. Elephant rock je jedno od najboljih i najljepših mjesta koje možete vidjeti u okolici Alule, a najbolje vrijeme da dođete ovdje je zalazak sunca, fino se zavalite u mekane sjedalice, pijuckate čaj i promatrate kako se nebo mijenja iz ružičastog u zlatno i tamnoplavo sa milijun zvijezda iznad vas. Ono što je najbolje ulaz ovdje je potpuno besplatan, za sada.

OKTO At Harrat Viewpoint

Kad ste u Al Uli ovo mjesto nemojte preskočiti. Ovo je inače restoran Okto s prekrasnim pogledom na AlUlu. Super mjesto da popijete kavu ili čaj. Ovdje možete očekivati da će cijene biti malo više.

Stari grad (Old Town)

Nekada je ovaj dio bio užurbani grad na hodočasničkoj ruti od Damaska do Meke i još uvijek sadrži neke od izvornih zgrada od blata i kamena u kojima su se nalazile tržnice na kojima su se prodavali tamjan i začini.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by What’s On Saudi Arabia (@whatsonksa)

Maraya

Maraya je vrhunski primjer kako je moderna arhitektura AlUle pažljivo dizajnirana kako bi se besprijekorno uklopila u okoliš. Maraya na arapskom znači ogledalo ili odraz. Ovo je najveća građevine s ogledalima na svijetu, koja odražava ljepotu arapske pustinje i planina. Dvorana s 500 sjedećih mjesta pravo je umjetničko djelo, omotano u 10.000 m2 zrcala za slavlje povijesti i okolnog prirodnog spektakla doline Ashar. Do ovog mjesta možete samo ako rezervirate mjesto u restoranu koji se nalazi u sklopu kompleksa.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Shafimon Ummer Photography (@architecturalgraphy)

Medina: Grad Proroka

Medina je jedan od najsvetijih gradova u Saudijskoj Arabiji, drugi nakon Meke. To je konačno počivalište Proroka Muhameda i obožava se od muslimana diljem svijeta kao mjesto velike duhovne važnosti. Medina je grad bogate povijesti, kulture i tradicije i nudi posjetiteljima zaista jedinstveno i nezaboravno iskustvo.

Jedna od glavnih atrakcija u Medini je Prorokova džamija, koja se također naziva Al-Masjid an-Nabawi. Ova prekrasna džamija drugo je najsvetije mjesto u islamu i posjećuje je milijuni hodočasnika svake godine. Džamija je prekrasan primjer islamske arhitekture, s njezinim složenim rezbarijama, prekrasnom kaligrafijom i elegantnim kupolama. Džamija također sadrži grob Proroka Muhameda, koji se nalazi u središtu džamije.

Pogled na Medinu

Još jedna popularna atrakcija u Medini je Kuba džamija, koja je prva džamija ikada izgrađena u islamu. Džamija je prekrasan primjer islamske arhitekture i smatra se svetim mjestom. Medina je također dom nekoliko povijesnih mjesta i spomenika koji posjetiteljima pružaju uvid u bogatu kulturnu baštinu grada. Al-Baqi groblje je prekrasno i mirno mjesto koje je konačno počivalište nekoliko važnih figura islamske povijesti. Grad je također dom nekoliko prekrasnih parkova i vrtova, uključujući Park princa Mohammeda Bin Abdul Aziza. Ovaj prostrani park posjetiteljima nudi niz rekreacijskih aktivnosti, uključujući vožnju biciklom, planinarenje i piknik. To je sjajno mjesto za opuštanje i odmor nakon dana razgledavanja.

Kuba džamija

Za one koji su zainteresirani za kupovinu, Medina ima niz tržnica i trgovačkih centara koji nude jedinstveno iskustvo kupovine. Centralno tržište datulja popularna je destinacija za posjetitelje koji žele probati slavne datulje grada

Džamija u Medini je jedna od najvećih na svijetu, a može primiti milijun vjernika. Ove suncobrane koje vidite na fotkama, to su najskuplji suncobrani na svijetu, samo jedan košta oko 2 milijuna eura, a ima ih oko 250.

Rijad: Spoj kulture, tradicije i modernog

Ova živahna metropola savršen je primjer grada koji je uspješno spojio tradiciju i moderno. Sa svojom bogatom kulturnom baštinom, zadivljujućom arhitekturom, modernom infrastrukturom i živahnom društvenom scenom, Rijad je destinacija koju morate posjetiti za svakoga tko je zainteresiran za istraživanje Saudijske Arabije.

Kingdom Centre

Jedna od glavnih atrakcija Rijada je njegovo bogato kulturno nasljeđe. Grad je dom brojnih muzeja i galerija koji posjetiteljima nude uvid u bogatu povijest i kulturu zemlje. Nacionalni muzej Saudijske Arabije atrakcija je koju morate posjetiti i prikazuje povijest i kulturu zemlje kroz niz izložaka i artefakata. Muzej je smješten u zadivljujućoj zgradi koja je sama po sebi arhitektonsko remek-djelo.

Rijad

Još jedna popularna atrakcija u Rijadu je tvrđava Al Masmak, koja je povijesni dvorac koji je odigrao ključnu ulogu u ujedinjenju Saudijske Arabije. Tvrđava je sada pretvorena u muzej, a posjetitelji mogu istraživati njezine eksponate i učiti o povijesti zemlje.

Rijad je također dom nekoliko zadivljujućih modernih arhitektonskih čuda. Kingdom Centre, koji je najviši neboder u Saudijskoj Arabiji, zadivljujući je primjer moderne arhitekture. Posjetitelji mogu uživati u prekrasnom pogledu na grad s vidikovca na 99. katu.

Pogled s vrha vidikovca na Rijad

Za one koji su zainteresirani za kupovinu, Rijad ima živahnu maloprodajnu scenu. Grad je dom nekoliko modernih trgovačkih centara, uključujući Riyadh Gallery, Al Nakheel Mall i Kingdom Mall. Ovi trgovački centri posjetiteljima nude niz opcija za kupovinu, hranu i zabavu.

Rijad je također dom nekoliko zadivljujućih parkova i zelenih površina koji posjetiteljima nude dobrodošao predah od gradske vreve. Park kralja Abdullaha popularna je atrakcija s nizom rekreacijskih sadržaja, uključujući jezero, teren za mini golf i nekoliko igrališta.

Rijad

Jedno od najboljih vremena za posjet Riyadu je tijekom godišnjeg Janadriyah Cultural Festivala, koji je proslava kulturne baštine Saudijske Arabije. Festival uključuje niz događaja, uključujući tradicionalne glazbene i plesne nastupe, kulturne izložbe te utrke konja i deva.

Zaključno, Rijad je grad koji nudi jedinstveni spoj kulture, tradicije i modernog. Sa svojom zadivljujućom arhitekturom, bogatom kulturnom baštinom, modernom infrastrukturom i živahnom društvenom scenom, to je odredište koje morate posjetiti za svakoga tko je zainteresiran za istraživanje Saudijske Arabije.

Stari Rijad

Edge of the World (Rub svijeta)

Nekih dva sata vožnje od Riyadha nalazi se rub svijeta i stvarno ovo mjesto nazivaju “Edge of the World”. Geološko čudo usred pustinje s liticama visine na nekim mjestima i do 300m. Sve ovo je nastalo kao posljedica pomicanja arabijske ploče koja je u geološkom smislu jedna od najstarijih dijelova Azije i jedna od glavnih litosfernih ploča na planeti. Do ovog mjesta možete s organiziranim turama koje su dosta skupe, od 100 eura na dalje po osobi ili možete rentati auto kao mi, obavezno 4×4 što je najisplativija opcija ako vas je više osoba i imajte na umu da imate skinutu offline mapu jer ovdje nema interneta.

Organizirane ture možete bukirati –> OVDJE

Cesta do Ruba svijeta

Nekih 10 km prije Ruba svijeta postoji s desne strane ogromna pećina dužine sigurno 100m koja uopće nije označena i teško se vidi ulaz. Rijetko tko zna za ovo mjesto, pa ako vidite ove dvije oznake, ulaz vam je odmah do njih. Vrijedi stati na ovom mjestu i istražiti unutrašnjost pećine.

Ulaz u pećinu

a ovo je jedino što je označeno za ulaz u pećinu – bijela tabla i crna guma

Ako misliš da je ovaj članak bio koristan i da su ti naši savjeti pomogli i uštedjeli nešto para slobodno nam plati pivu, popit ćemo je na nekom putovanju 🙂 –> OVDJE

Naše Live putovanje u Saudijsku Arabiju možete vidjeti na našem instagramu pod sekcijom Highlights