Panama za početnike – vodič za putovanje


 
Jeste li znali da je Panama jedina zemlja na svijetu u kojoj možete vidjeti izlazak sunca na Pacifiku i zalazak sunca na Atlantiku, s vrha najviše točke u zemlji, vulkana Baru na 3474 m. U tom dijelu kopno Paname je toliko zakrivljeno u odnosu na pravac pružanja američkog kontinenta da se oceani “uvijaju” tako da Pacifik dođe istočno od Atlantika.
Panama je zemlja koja se smjestila između Sjeverne i Južne Amerike, zapravo je najjužnija zemlja Centralne Amerike. Graniči s Kostarikom i Kolumbijom, a izlaz ima na Karipsko more na sjeveru, te na jugu na Tihi ocean. Glavni grad je Panama City. Iako malena zemlja ima puno toga za ponuditi, samo ćemo spomenuti da 40% zemlje prekriva džungla, ima 1400 otoka, 14 nacionalnih parkova, 5 mjesta pod UNESCO zaštitom, 3 vulkana itd.

Jezik

Službeni jezik u Panami je španjolski.

Viza

Hrvatskim državljanima za ulaz u Panamu je dovoljna putovnica. Restrikcije oko covida za putovanje u Panamu možete provjeriti –> OVDJE

Valuta

U Panami se službeno koriste dvije valute, Panamska Balboa (PAB) i američki dolar jer Središnja banka ne izdaje novčanice Balboe već samo kovanice.

Kreditne kartice i bankomati

Kreditne kartice možete koristiti u boljim hotelima, trgovinama i restoranima. Iako postoji priličan broj bankomata u Panama Cityju, teško ćete pronaći bankomate dalje od grada. Uvijek je dobro nositi gotovinu sa sobom, osobito male novčanice.

Struja

Vrijeme

Najpopularnije vrijeme za putovanje u Panamu je tijekom suhe sezone od prosinca do ožujka i tada će u zemlji biti najviše turista ali će tada i cijene biti najviše. Ako planirate putovanje u ovom razdoblju, trebali biste rezervirati svoje letove i smještaj dovoljno unaprijed.

Za “low budget” putnike najbolje vrijeme za posjet Panami je tijekom kišne sezone od travnja do studenoga i tada će cijene izleta, hotela i restorana biti najjeftinija. Mi smo u Panamu putovali početkom 7. mjeseca i kiša je padala par puta tijekom noći.

Internet i SIM kartica

Mi smo uzeli tMovil karticu s neograničenim internetom koja vrijedi 10 dana. Cijena je bila 7$ + 2$ za karticu. TIP – uzmite samo jednu karticu i sherajte internet na drugi mobitel.

Možete još birati operatere Claro, Digicel & Tigo.

Osiguranje

Putno osiguranje – bez putnog osiguranja se ne odlazi na put, mi koristimo godišnje putno osiguranje od Wiener osiguranja. Jednom godišnje bude akcija za ovu vrstu osiguranja koje vrijedi godinu dana i tada cijena bude cca 35€.

Kako doći do Paname?

Mi smo letjeli s Turkish Airlines aviokompanijom iz Zagreba za Panama City.

Smještaj

Panama City – najbolji dio za traženje smještaja je stari dio grada ili Casco Viejo. Ovo je možda i najbolja lokacija za smještaj ali i vrlo vjerojatno najskuplja opcija. Mi smo par dana spavali u samom centru starog grada u hotelu Central Hotel Panama. Ovaj hotel je otvoren davne 1874. i bio je prvi hotel u državi. Bio je tzv.”rendezvous point” – mjesto susreta putnika koji su putovali na američki kontinent.

Tražilicu koju u zadnje vrijeme koristimo za traženje smještaja i gdje nam je u večini slučajeva najjeftiniji smještaj je LockTrip. Kod registracije upišete ovaj kod –> 8FIUY  i još ćete dobiti dodatni popust.

Kako se kretati kroz Panama City?

Uber je ovdje super jeftin pa ga možete bez problema koristiti. Grad ima i metro, dvije linije.

Što posjetiti u Panami?

Panama City 

Ovo će vam biti vrlo vjerojatno prva destinacija u Panami kada dođete, pa evo što morate obavezno vidjeti u “New Yorku” Centralne Amerike. 

Coca Cola caffe

Coca Cola caffe je najstariji kafić u Panama City i jedini kafić na svijetu koji smije imati ime Coca Cola. Otvorio je svoja vrata davne 1875. godine i bio je jedan od prvih kafića koji je počeo nuditi Coca Colu izvan SAD-a. Ako ćete posjetiti ovaj grad nemojte preskočiti Coca cola Caffe jer se ovdje fino i jeftino jede.

Panamski kanal – Miraflores Visitor Center

Čudo građevinarstva i jedna od najvažnijih žila kucavica pomorskog svijeta. Panamski kanal smatraju i jednim od 7 čuda svijeta modernog svijeta. Ideju o izgradnji kanala su imali već u 16. st. Španjolci, ali izgradnju su pokrenuli Francuzi, a završili Amerikanci. Evo nekoliko zanimljivih činjenica o kanalu:

  • Kanal je dugačak 82km, a brodovima treba 8-10 sati da ga prođu.
  • Cijene prolaska kroz kanal ovise o veličini broda i teretu. Neka prosječna cijena prolaska je 50 000 dolara.
  • Najskuplji prolaz je bio je 375 000 dolara, a platio ga je kruzer Norwegian Pearl 2010. godine.
  • Najnižu cijenu je platio Richard Halliburtun koji je preplivao cijeli kanal i za to platio 36 centi.
  • Više od 1 miljarde dolara godišnje kanal donese ekonomiji Paname.
  • Dnevno kroz kanal prođe između 30 – 40 brodova.
  • Prolaz koji je spojio dva oceana fascinantan je u svakom pogledu, a koliko je ovaj projekt bio težak govori samo činjenica da je kod izgradnje život izgubilo više od 25 000 ljudi u periodu od 1883. do 1914. kad je kanal otvoren.
  • Da nema kanala alternativni pravac bio bi duži oko 15 000 km.

Najbolji pogled na Panamski kanal je sa Miralflores Visitor Centra. Miraflores je prijelaz gdje brodovi iz kanala prolaze u Tihi ocean. Karte smo kupili na licu mjesta i cijena je bila 10$ po osobi. Dobili smo savjet da je najbolji doći oko 14:00h, da onda prolazi najviše brodova.

Casco Viejo

Casco Viejo ili “stara četvrt”, povijesna je četvrt grada. Smatra se UNESCO-vom svjetskom kulturnom baštinom, datira iz 1673. godine i sadrži živahne trgove i slikovite ulice popločane ciglom i okružene šarenim zgradama. Područje je idealno za šetnju, otkrivanje povijesti i uživanje u raznovrsnoj finoj kuhinji.

Cinta Costera

Šetnica uz obalu s pogledom na stari grad i novi moderni u kojem prevladavaju neboderi. Možete prošetati, rentati bicikl ili uživati u parku.

Bio muzej
 
Muzej je usredotočen na prirodnu povijest Paname, a zgradu je projektirao jedan od najpoznatijih arhitekta Frank Gehry. Ako ga ne znate po imenu onda sigurno znate neke njegove projekte kao što je “Dancing House” u Pragu ili Guggenheimov muzej u Bilbau.
 
The Bridge of the Americas
 
Fora mjesto za posjetiti kad ste u Panami. Most koji spaja kontinente Sjevernu i Južnu Ameriku i mjesto gdje počinje Panamski kanal.

Fish market (Mercado de Mariscos)

Riblja tržnica nalazi se u podnožju povijesne četvrti Casco Viejo, ovo mjesto nemojte propustiti ako volite riblje specijalitete. Obavezno isprobajte Ceviche –  lokalni specijalitet koji se poslužuje u čašama, gdje se sirova riba “kuha” u citrusnom soku. Šalica ceviche ribe, hobotnice ili lignje koštat će vas dolar ili dva. Ovdje ćete naći i najjeftiniju pivu za 1$.

Tržnica se sastoji od dva dijela. Dio gdje možete kupiti svježe ulovljene plodove mora s ribarskih brodova koje vidite u zaljevu. Ovaj dio tržnice otvara se rano, oko 5 ujutro, kada ribari stignu sa svojim noćnim ulovom. Drugi dio i koji vas više zanima je dio s restoranima, gdje se svježe ulovljeni plodovi mora poslužuju. Ovo nisu neki otmjeni restorani već ajmo reći ogromne terase s plastičnim i drvenim sjedalicama.

Rooftopovi 

Ako ste u ovom gradu i ako ne posjetite jedan od mnogobrojnih rooftop barova kao da niste bili u glavnom gradu Paname. Evo naša dva prijedloga. 

Panaviera – nalazi se u sklopu hotela JW Marriot na 66. katu i ima jedan od najboljih pogleda na grad.

Tantalo – jedan od najpoznatijih rooftop barova u Panama City. Bio je prvi bar na krovu u Casco Vieju. Umjetnički dekor i spektakularni pogled na stari grad i nebodere u daljini grada stvara savršenu atmosferu za uživanje u jednom ili dva pića i/ili zalasku sunca.

Jezero Gatun

Unutar Panamskog kanala nalazi se umjetno jezero Gatun koje je savršeno mjesto za vidjeti životinje u svom prirodnom staništu. Monkey Islands su otoci gdje ćete vidjeti različite vrste majmuna, a tu se smjestio i nacionalni park Soberania u kojem možete doživjeti panamsku prašumu te vidjeti krokodile, iguane, ljenivce i različite vrste ptica.

Ancon Hill

Vidikovac u gradu s pogledom na Panamski kanal, središte grada i stari grad Casco Viejo. Za uspon do vrha će vam trebati oko 30 minuta. 

Ovo područje u Panami se koristilo za upravljanje Panamskim kanalom. Bio je pod jurisdikcijom SAD-a kao dio zone Panamskog kanala sve dok nije vraćen Panami 1977. Brdo uključuje najvišu prirodnu točku u Panama Cityju.

San Blas otočje

San Blas otočje nalazi se u Karipskom moru i ima 365 otoka. Otočje je na teritoriju kuna Yala naroda koji su se smjestili na nekih pedesetak otoka, ostali su nenastanjeni ili se koriste u turističke svrhe. Svi su otoci minijaturni, možete ih proći pješke u par minuta, jednostavni, pijesak, palme i eventualno drvene kućice gdje možete prespavati.
Nekoliko načina je da dođete tamo. Morskim putem, naime ovo mjesto privlači mnoge jedriličare, možete i manjim avionom na jedan od otoka ili kombinacija auto pa čamac. Mala napomena, voze vas u džipovima, a cesta koja prolazi preko brda do same obale je u jako lošem stanju, tako da vožnja nije najugodnija. Ne znam koliko je moguće uopće doći ovdje ako imate rentani običan auto jer je cesta bila baš u groznom stanju.
Možete sami organizirati cijeli ovaj put, al mi smo se ovaj put odlučili za lokalnu agenciju jer je brže i jeftinije. San Blas otoci nalaze se na području Kuna Yala naroda pa je najbolje s njima sve dogovoriti. Imate različite mogućnosti od jednodnevnih izleta, do jednog ili više noćenja.
 
 
Mi smo se odlučili za ekipu iz Sea San Blas za koje imamo samo pohvale. Uzeli smo tri dana i 2 noćenja, a u cijenu je uključen transfer iz Panama City do otoka (cca 3,5h vožnje u jednom smjeru), smještaj u drvenim kolibama (neke imaju svoju kupaonicu, a neke koriste zajedničku), tri obroka dnevno uz koje dobivate pivo ili sok i dnevni izleti na druge otoke. Neke ture imaju u cijenu uključen i ulaz u područje Kuna Yala naroda (20$). Cijene pića na otoku su 2 dolara (pivo ili sok). Mi smo bili smješteni na otoku pod nazivom Diablo, a ako ste fan serije Money Heist možete odabrati i otok Pelicano gdje se snimala ova ultra poznata serija. Cijene tura sa svim ovim nabrojanim i jednim noćenjem se kreću oko 150 dolara, a može i manje ako ste dobri u cjenkanju. Još više detalja pronađite na web stranicama Sea San Blas. Ako se nađete u ovom djelu svijeta nemojte propustiti ovaj prekrasan dio Paname, jer San Blas otoci su područje koje bi u budućnosti moglo nestati zbog klimatskih promjena i podizanja razine mora.

Otok Diablo

Bocas Del Toro otočje

Otočje se nalazi na krajnjem zapadnom dijelu zemlje, samo 40 kilometara od Republike Kostarike. Ovaj arhipelag ima savršenu kombinaciju prirode te povijesnu i kulturnu tradiciju s koraljnim grebenima, tropskim šumama, plažama i kristalno čistim morem. Bez sumnje, najpoznatiji posjetitelj koji je stigao u ovaj komadić raja bio je Kristofor Kolumbo, 6. listopada 1502. godine na svom četvrtom i posljednjem putovanju. Sa svoja dva plovila uplovio je u široki zaljev koji su domorodački narodi zvali “Carabaro” (danas se zove “Almirante Bay”), uzeo zalihe na sadašnjem otoku “Bastimentos”.

Turizam na otočju koncentriran je oko 5 glavnih otoka: Isla Colón, Isla Carenero, Isla Bastimentos, Isla Solarte i Isla San Cristobal, i u gradu Bocas del Toro na Isla Colónu koji je srce zbivanja.

Kako doći do Bocas del Toro iz Panama city:

  • Let u Bocas del Toro s Air Panama. Vožnja traje 50 minuta.
  • Autobus – vožnja traje nekih 10 sati od autobusnog kolodvora Albrook + 30 minuta vodenim prijevozom.

 

Boquete

Boquete je mali planinski grad u blizini granice s Kostarikom. To je popularno odredište za planinarenje, obilaske plantaža kave i jednostavno opuštanje u planinama.

Live putovanje s našeg putovanja u Panamu možete vidjeti na našem Instagramu pod sekcijom Highlights:

Ako misliš da je ovo članak bio koristan i da su ti naši savjeti pomogli i uštedjeli nešto para slobodno nam plati pivu, popit ćemo je na nekom putovanju 🙂 –> OVDJE

Fotogalerija: