London za početnike – vodič za putovanje


Ovo je vodič za putovanja s osnovnim informacijama za nekoga tko prvi put putuje u London i koji će mu pomoći u pripremama za snalaženje kroz grad. Kaže jedan citat ovako: “When a man is tired of London he is tired of life”

ULAZAK U DRŽAVU (viza, Covid 19…)

UK više nije u EU pa Hrvatima za ulazak više nije dovoljna osobna iskaznica. Za ulazak vam je potrebna putovnica.

Sve informacije u vezi restrikcija za ulazak koje su povezane s korona virusom pratite –> OVDJE (trenutno nema nikakvih restrikcija)

NOVAC

Službena valuta je britanska funta. Mi nismo mjenjali novac jer na 99% mjesta u Londonu je moguće plaćati s karticom. Mnoga mjesta imaju politiku za plaćanje: Cards only

STRUJA

Trebat će vam adapter za ovakvu vrstu utičnice:

 

INTERNET I SIM KARTICA

Svoju karticu možete normalno koristiti kao i kod kuće, iako UK više nije dio EU, roaming se i dalje ne naplaćuje ništa – prije putovanja provjerite još jednom tu informaciju kod svog teleoperatera zbog moguće promjene.

OSIGURANJE

Putno osiguranje – bez putnog osiguranja se ne odlazi na put, mi koristimo godišnje putno osiguranje od Wiener osiguranja. Jednom godišnje bude akcija za ovu vrstu osiguranja koje vrijedi godinu dana i tada cijena bude oko 35€.

LETOVI DO LONDONA

Najjeftinija opcija iz Hrvatske do Londona je Ryanair iz Zagreba koji na ovoj liniji leti kroz cijelu godinu. Aviokarte izvan sezone i praznika budu ispod 20€ po smjeru s malom ručnom prtljagom. Sezonske linije Ryanaira od 4. mjeseca do kraja 10. mjeseca možete iskoristiti iz Rijeke, Pule i Zadra. Ryanair leti do zračne luke London (Stansted).

Iz Zagreba do Londona možete još s aviokompanijama Croatia Airlines ili British Airways koji lete za London (Heathrow).

KAKO IZ ZRAČNE LUKE DO GRADA

London Stansted

  • Najjeftinija opcija je National Express shuttle bus iz zračne luke Stansted do centra grada, možete ga bukirati –> OVDJE (što prije rezervirate, karta će biti jeftinija)
  • Vlak Stansted Express najbrži je način putovanja između zračne luke Stansted i Londona, ali skuplji od busa.

London Heathrow

  • Heatthrow express –  Ovo je najbrža veza između Heathrowa i središta Londona. Vlakovi voze svakih 15 minuta između Heathrowa i London Paddingtona. Još više detalja o ovom prijevozu –> OVDJE
  • London Metro – Najisplativiji željeznički pravac do Londona. Vlakovi linije Piccadilly voze sa svih terminala, a vrijeme putovanja je 50-60 minuta.
  • National Express shuttle bus – Autobusi voze tijekom cijelog dana već od £10 do autobusnog kolodvora Victoria.

KRETANJE PO LONDONU – JAVNI PRIJEVOZ

Najjednostavniji način kretanja kroz London je javni prijevoz, metro ili bus – plaćanje karte možete obaviti na dva načina:

  • beskontaktna kreditna ili debitna kartica koju samo prislonite na čitač prilikom ulaska u stanicu. Više o tome kako koristiti ovaj način—> OVDJE
  • Oyster kartica na koju stavite novac i koristite ju na isti način kao i kreditnu karticu. Može se kupiti u svim metro stanicama i košta 7 funti. (nema povrata)

Nakon što potrošite dnevni limit odnosno dnevnu kartu dalje se vozite besplatno jer vam više neće skidati novce s računa ili oyster kartice.

Koristite google maps aplikaciju na vašem mobitelu koji će vam izbaciti koju liniju busa ili metroa koristite do vaše lokacije. 

SMJEŠTAJ U LONDONU

Tražilicu koju u zadnje vrijeme koristimo za traženje smještaja i gdje nam je u većini slučajeva najjeftiniji smještaj je Lock Trip. Kod registracije upišete ovaj kod –> 8FIUY  i još ćete dobiti dodatni popust. Ako ste već registrirani upotrijebite drugu e-mail adresu. Mi smo kod zadnjeg posjeta u London na ovoj platformi naletjeli na super akciju i dobili Hotel Hilton za 70 funti za dvije osobe po noćenju. Kad tražite smještaj probajte da bude barem u drugoj zoni, npr. Paddington ili Notting Hill kvartovi su super. Kako je smještaj u Londonu dosta skupa stavka ako ne nađete nešto povoljno u prvoj ili drugoj zoni onda gledajte ako je vaš hotel malo dalje da je metro stanica odmah u blizini i da je dobro povezano s centrom.

MARKETI U LONDONU

Marketi, buvljaci, tržnice, mjesta su koja će vam pokazati čari grada kojeg posjećujete. Ovo je lista nekih od najpoznatijih marketa u Londonu: Vodič kroz markete u Londonu –OVDJE

Camden

IZLETI I ATRAKCIJE

Atrakcije i izlete u Londonu možete bukirati na web stranicama Viator ili GetYourGuide

BESPLATNE ATRAKCIJE

Kratki ste s budžetom? Nema veze! London je grad s najviše besplatnih atrakcija. Muzeji, galerije, palače, parkovi, sigurno ćete naći nešto za sebe i sve to besplatno. Pripremili smo vam popis najpoznatijih i najzanimljivijih besplatnih atrakcija u Londonu! —> 20 besplatnih atrakcija u Londonu

Skygarden

“FREE WALKING” TURE U LONDONU

Free walking tour, odnosno besplatne ture ima svaki veći grad pa tako i London. Studenti ili lokalci vas vode kroz grad, pokazuju zanimljivosti, neke skrivene lokacije i brdo zanimljivosti koje možda nećete naći na internetu. Takve ture na plaćate na početku, već na kraju ostavite samo napojnicu, koliko mislite da je vodič zaslužio. Ovakve ture su super stvar koju predlažemo da napravite odmah prvi dan da se malo upoznate s gradom i dobijete dojam gdje se što nalazi. Pošto u Londonu ima baš jako puno tih tura, najbolje vam je da uguglate “free walking tour” i izaberete što vam najbolje odgovara. Obavezno rezerviraj online svoje mjesto u turi jer je broj mjesta ograničen.

NOGOMETNE TURE NA STADIONIMA

Ako si nogometni fan onda ćeš sigurno do nekog stadiona. Većina nogometnih klubova nudi ovu mogućnost pa možete napraviti turu kroz stadione slavnih engleskih klubova. Ture na stadionima vas vode kroz svlačionice, VIP lože, na nogometni teren, kroz tunel gdje igrači istrčavaju na teren itd. Možete i otići na tekmu ako se igra u terminu kad ste vi u Londonu.

HARRY POTTER TURE

Obožavatelji filma Harry Potter će u Londonu uživati jer ima hrpa tura na ovu temu. Više o tome koje ture se nude na temu Haryy Pottera možeš vidjeti –> OVDJE  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

WIMBLEDON TURA

Fanovi tenisa sigurno neće propustiti ovo mjesto. Wimbledon je najstariji je i najugledniji turnir u tenisu. Održava se u klubu All England u Wimbledonu u Londonu. Jedini je Grand Slam turnir koji se igra na travi. Do ovog mjesta ćete najlakše metroom, a turu možete bukirati –> OVDJE

ŠTO JOŠ VIDJETI U LONDONU I OKOLICI

Greenwich Park

Park gleda na rijeku Temzu i najstariji je zatvoreni kraljevski park. U parku možete vidjeti National Maritime Museum koji je besplatan ili Royal Observatory Greenwich gdje obavezno morate snimiti selfie na liniji nultog meridijana. Ovdje možete stajati jednom nogom na istoku, a drugom na zapadu zemljine polutke. Tu se nalazi i muzej astronomskih i navigacijskih alata, najveći teleskop u Britaniji iz 1893. godine i planetarij.

London Eye

Jedan od najboljih pogleda na London. Posebno inženjersko dostignuće postalo je simbol moderne prijestolnice i svjetski poznata ikona arhitekture. Dok se vozite London Eyeom, možete vidjeti do 40 km u daljinu po vedrom danu, a na impresivnih 135 metara visine, moći ćete uočiti neke od najpoznatijih znamenitosti i glavnih atrakcija glavnog grada, uključujući Big Ben, Parlament i Buckinghamsku palaču. Vožnja traje nekih 30 minuta.

Ako imate u planu posjetiti London Eye i druge atrakcije kao što su London Dungeon, Madame Tussauds, Sea Life ili Shrek Adventures onda možete kombinirati te ulaznice i uštediti nešto novaca ako kupite kombinirane ulaznice. Više o tome baci oko –> OVDJE

Tower Bridge

Jedan od najpoznatijih mostova na svijetu i ikona Londona. Preko mosta dnevno pređe više od 40 tisuća ljudi. Gradnja mosta počela je 1886. godine i trajala je 8 godina, preko 400 ljudi je radilo na njemu. Most je dugačak 244m, a tornjevi su visoki 65m. Danas se preko mosta promet normalno odvija, ali kako bi se očuvao sam most, brzina je ograničena na 30km/h, a težina vozila ne smije prelaziti 18 tona. Promet ispod mosta, odnosno rijekom Temzom odvija se puno rjeđe nego nekad, a za otvaranje mosta potrebno je javiti 24 sata unaprijed. Ako te zanima povijest ovog mosta možeš napraviti turu kroz most te vidjeti strojarnice ili prošetati po staklenom podu mosta. Ulaznice možeš kupiti –> OVDJE

Tower of London

Izgrađen u 11. stoljeću, Londonski toranj stoljećima je bio središnji dio života Londona. S brojnim namjenama kroz povijest, Tower je stekao jezivu reputaciju zastrašujućeg dvorca od kojeg bi građani Londona zadrhtali kad bi ga pogledali. Nekada dom divljim životinjama, ‘kraljevskim zvijerima’, Kraljevskoj kovnici novca i zatvoru, danas mjesto za čuvanje kraljevskih dragulja. Ulaznice za ovo mjesto možete kupiti –> OVDJE

Shard

Ovo je najviši vidikovac u Londonu i to dvostruko viši od bilo koje druge platforme za promatranje u gradu. Dizalo se kreće brzinom od šest metara u sekundi, što znači da putujete od razine 1 do razine 68 za oko 60 sekundi! Ulaznicu možete kupiti –> OVDJE

Hyde Park

Najpoznatiji je londonski gradski park i najveći među Kraljevskim parkovima. Park je najpoznatiji po Govorničkom kutku (Speaker’s Corner) za kojim bilo tko može govoriti o bilo čemu, pa se često koristi i za održavanje prosvjeda i raznih skupova. Ako ne napravite đir po ovom parku i ne podružite se s vjevericama kojih ima baš puno kao da niste bili u Londonu.

IFS Cloud Cable car

Provozajte se iznad Temze žičarom IFS Cloud (bivša žičara Emirates Air Line) i uživajte u pogledu na Londona iz zraka dok putujete od poluotoka Greenwich do Royal Docksa. Vožnja traje nekih 10 minuta. Još više detalja –> OVDJE

Windsor Castle

Najbrži način da iz Londona dođete do dvorca Windsor jest uzeti vlak na stanici Paddington do central station Windsor. Obično voze 2-3 vlaka na sat, a putovanje traje malo više od 30 minuta uz vrlo jednostavnu promjenu vlaka na stanici Slough. Glavna stanica Windsor nalazi se odmah ispod zidina dvorca.

Stonehenge

Jedno od najpoznatijih mjesta na svijetu i vječna misterija. Toliko neodgovorenih pitanja i kultura koja nije ostavila niti jedan pisani dokaz svojeg postojanja. Ako ćete putovati u London i želite vidjeti više od samog grada nemojte propustiti ovo…
 
Kako smo došli do Stonehengea iz Londona?
  • Rentacar -Nama je bila najjeftinija i najfleksibilnija opcija rentacar. Auto smo rentali u Londonu preko Turo aplikacije. Za one koji ne znaju to vam je kao Airbnb ali ovdje umjesto smještaja rentate auto od privatne osobe. Najjeftinija cijena koju smo našli je bila oko 20£ po danu. Turo smo prvi put koristili u Americi i super je jer ne morate kao kod klasičnih rentacar agencija paziti da vozač ima kreditnu karticu na svoje ime ili se brinuti zbog depozita jer ga ovdje nema.
  • Organizirane ture – Ako vam se ne renta auto imate agencije koje organiziraju izlete do ovog mjesta. Super stvar kod ove priče je da možete osim Stonehengea povezati više lokacija kao što su Windsor dvorac, Bath ili Oxford. Što se sve nudi od ovih tura možete vidjeti OVDJE
  • Vlak – Jos jedna kombinacija je vlak iz Londona do grada Salisbury i onda bus do Stonehengea.

Najbolji pogledi na London iz daljine

  • Primrose Hill – pogled na London s vrha Primrose Hilla stvarno je sjajan. Kao rezultat toga, ovo brdo jedno je od 6 zaštićenih vidikovaca Londona.
  • One Tree Hill –  lijepo šumsko područje usred Londona. Zaboraviš da si u velikom gradu.
  • King Henry’s Mound – na najvišem dijelu Richmond Parka nalazi se ovo mjesto s odličnim pogledom na London.
  • The Point – pogled na London s Kraljevske zvjezdarnice u Greenwich Parku je odličan, pa ga neizbježno preplavljuje more turista ispod lepršavih baldahina selfie štapova. Krenite samo deset minuta gore cestom i “The Point” nudi gotovo jednako dobar vidik u kojem možete uživati.
  • Alexandra Palace – Ovo brdo je stvarno visoko i malo toga zaklanja pogled. Postoji dionica od 200 metara s klupama i stepenicama na koje možete sjesti i diviti se, iako je za penjanje potreban automobil ili uskakanje u autobus W3 iz podzemne stanice Finsbury Park.

Brick Lane

Ovaj kvart u istočnom Londonu nije toliko popularan kao puno poznatiji Camden ali ovdje isto možete naći brdo dobrih pubova, tržnicu i odličnu street art scenu. Obavezno posjetite prostor stare pivovare Truman koji je dom pet različitih tržnica, a u blizini imate i Whitechapel četvrt u kojoj je Jack Trbosjek u svoje vrijeme sijao strah.

Ako misliš da je ovo članak bio koristan i da su ti naši savjeti pomogli i uštedjeli nešto para slobodno nam plati pivu, popit ćemo je na nekom putovanju 🙂 –> OVDJE