Cipar za početnike – Vodič za putovanje


 Cipar je otok s najviše sunčanih dan u mediteranskom području, dodajmo još i da iz Zagreba imamo direktan let, zvuči kao super prilika za novo putovanje.

Cipar je najistočniji otok u Sredozemnom moru i treći po veličini u Sredozemlju. Otok je politički podijeljeni na dva djela, južni dio čini Cipar gdje prevladava grčko stanovništvo, dok je Sjeverni Cipar, tzv. Turska Republika Sjeverni Cipar, priznata samo od Turske, u kojoj prevladava tursko stanovništvo. Ono što Cipar čini privlačnim su tirkizne plaže, ugodna klima, povijesna nalazišta, ljubazno stanovništvo itd.

ULAZAK U DRŽAVU (viza)

Cipar je zemlja Europske unije pa je Hrvatima za ulazak dovoljna samo osobna iskaznica.

NOVAC

Službena valuta na Cipru je euro, ali ako ulazite u sjeverni dio otoka onda se koristi turska lira, i euro se prihvaća kao valuta plaćanja samo što će vam tečaj biti jako slab.

Što se tiče kartice, mi smo bez problema koristili Visu i Mastercard.

STRUJA

Trebat će vam adapter za ovakvu vrstu utičnice:

 

INTERNET I SIM KARTICA

Svoju karticu možete normalno koristiti kao i kod kuće, Cipar je u EU pa nema naplate roaminga.

Ako prelazite u sjeverni dio Cipra onda isključite mobilne podatke jer su tamo turski operateri Turkcell i Vodafone, u suprotnom bih vas doma mogao pričekati veliki račun.

OSIGURANJE

Putno osiguranje – bez putnog osiguranja se ne odlazi na put, mi koristimo godišnje putno osiguranje od Wiener osiguranja. Jednom godišnje bude akcija za ovu vrstu osiguranja koje vrijedi godinu dana i tada cijena bude oko 35€.

KADA PUTOVATI NA CIPAR

Kao što smo spomenuli Cipar je najsunčaniji otok Sredozemlja i mala je vjerojatnost da ćete imati ružno vrijeme (kao mi recimo :)). Proljeće i jesen je idealno vrijeme za posjetiti otok, jer kroz ljeto temperature dostižu i 40 stupnjeva.

Temperaturu mora po mjesecima za Cipar možete provjeriti –> OVDJE

KAKO DOĆI NA CIPAR

Iz Hrvatske, točnije iz Zagreba imate liniju Ryanaira za Paphos. Izvan sezone aviokarte u jednom smjeru se ponekada mogu kupiti i za 10€ (najmanja ručna prtljaga).

Iz obližnjih zračnih luka kao što su Beč, Budimpešta, Beograd ili Venecija isto imate linije Ryanaira ili Wizzaira. Ryanair leti za Paphos, a Wizzair za Larnacu.

KAKO IZ ZRAČNE LUKE DO GRADA

Iz zračne luke Paphos: autobusna linija 612  ili linija 613. Cijena karte je 1.5€.

Iz zračne luke Larnaca: autobusna linija broj 425. Cijena karte je 1.5€.

RENTACAR

Rentajte auto odmah u zračnoj luci – ovo će vam biti najbolja, najjednostavnija i najbrža opcija za kretanje i istraživanje otoka. Mi smo auto rentali kod Thrasos Car Hire. Cijena je bila 20€ po danu, s full osiguranjem, auto je bio automatik i nije bilo depozita. Naravno, takve cijene ne možete očekivati u full sezoni.

Za rentanje auta možete koristiti još i  web stranice billiger-mietwagen, skyscanner.net ili booking.com

Imajte na umu da se na Cipru vozi lijevom stranom.

Thrasos rentacar – Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

JAVNI PRIJEVOZ

Ako ne želite rentati auto onda je najbolja opcija da koristite bus.

Unutar gradova najbolje je koristiti lokalne buseve. Cijena dnevne karte (04h-21h) je 1.50€, a cijena noćne (21h-04h) je 2.50€. Cijena dnevne karte za neograničenu vožnju (od 04h do 21h) iznosi 5€, dok tjedna karta košta 20€.

Za kretanje između gradova, najbolje je koristiti međugradske buseve. Cijena karte u jednom smjeru se kreće od 4€ do 9€ ovisno o liniji, a povratna karta od 7€ do 14€.

Karte kupujete kod vozača pri ulasku.

Još više detalja o korištenju lokalnih i međugradskih buseva možete vidjeti –> OVDJE

SMJEŠTAJ

Smještaj birajte ovisno o vašim željama, ako je to istraživanje onda Paphos, ako ciljate više na kupanje i odmor onda Ayia Napa.

Najjeftiniji smještaj pronađi preko web stranice LOCK TRIP. Za popust na prvi booking prilikom registracije ukucaj ovaj kod – 8FIUY

HRANA

Hrana na Cipru je miks grčke i turske hrane. Evo neke od ciparskih delicija koje morate probati:

  • Souvlaki – nešto slično našim ražnjićima
  • Sheftalia – mesne okruglice omotane membranom koja obavija svinjski želudac.
  • Kleftiko – janjetina marinirana u češnjaku, limunu i maslinovom ulju i zatim se peče zajedno s krumpirima omotana u foliju
  • Halloumi – sir od kozje i/ili ovčjeg mlijeka, poslužuju ga svježeg ili grilanog
  • Koupepia – sarmice u vinovoj lozi
  • Mousakka – slojevi tikvica, patlidžana, krumpira i mljevenog mesa, zapečeno u pećnici
  • Makaronia tou fournou – slično lazanji, samo što je na dnu okrugla tjestenina, pa zaim mljeveno meso, halloumi sir i bešamel umak.

ŠTO POSJETITI NA CIPRU

PLAŽE

  • Paphos regija: Lara beach, Blue lagoon, Coral bay, Aphrodite`s beach
  • Limassol regija: Pissouri bay, Lady`s Mile beach, Kourion beach
  • Larnaca: Mackenzie beach, Governor`s beach
  • Ayia Napa: Nissi beach, Konnos beach, Fig tree bay, Makronissos beach
  • Sjeverni Cipar: Golden beach, Glapsides beach, Acapulco beach

Paphos regija

Luka u Paphosu i dvorac

Ako prošetate lukom imate hrpu zanimljivih restorana gdje možete probati tradicionalnu hranu ovog kraja. Dvorac Paphos proglašen je antičkim spomenikom 1935. godine i jedna je od najvažnijih znamenitosti u regiji Paphos. Na trgu neposredno ispred dvorca odvijaju se brojna kulturna događanja.

Paphos – Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

Tombs of the Kings (Grobnice kraljeva)

Ogromna nekropola koja leži oko dva kilometra sjeverno od luke kod Paphosa. Godine 1980. proglašena je UNESCO-vom svjetskom baštinom. Iako se u nazivu spominju kraljevi smatra se da su grobnice zapravo bile od imućnih građana. Ulaznica je 2,5€.

Petra tou Romiou

Jedna od najpoznatijih plaža na Cipru – Petra tou Romiou. Legenda kaže da je ovdje rođena grčka božica ljubavi i ljepote Afrodita.

Edro III – olupina broda

Teretni brod Edro III bio je na putu iz Cipra prema Rhodosu, no tokom olujnog vremena 2011. godine se nasukao i ostao na ovom mjestu kao turistička atrakcija. Bliže gradu Paphosu pak se nalazi olupina broda Demetrios II koju možete vidjeti s obale.

Demetrios II – Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

Paphos sea caves

Nedaleko od mjesta Peyia nalaze se pećine do koji možete plivati ili samo baciti pogled s vidikovca. More je kristalno čisto, a često ovdje možete vidjeti i sredozemnu medvjedicu.

Sea Caves – Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

Agios Georgios – Pegeia

Arheološko nalazište Agios Georgios u selu Pegeia poznato je mjesto hodočašća u regiji. Iskapanja koja su započela 1950-ih otkrila su značajne dokaze o ranokršćanskom naselju. Istraživanjima su otkrivene tri ranokršćanske bazilike i kupelj iz 6. stoljeća, dok su kasnija iskapanja (devedesetih) otkrila opsežno neozidano naselje koje je u rimskom i ranokršćanskom razdoblju zauzimalo vrat i južnu padinu rta.

Akamas National park:

Akamas je poluotok s netaknutom prirodom. White River beach i Lara beach (kornjače) s jedne strane poluotoka, dok vas s druge čeka Blue lagoon. Neke od zanimljivosti na poluotoku su:

Akmas – Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

  • Avakas Gorge

Ako volite šetnju kroz prirodu ovo je pravo mjesto za vas. Auto možete ostaviti uz samu obalu gdje je oznaka parkirališta, a možete još nekoliko stotina metara dalje s autom pa onda krenuti u šetnju. Kanjon je dugačak 3km, i do samog kanjona šetnja je lagana, a nakon toga bude malo izazovnije, pogotovo kroz zimu kada rijeka nabuja, ali ništa preteško.

Avakas George – Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

  • Baths of Aphrodite

Ispod starog drva smokve smjestila se mala pećina gdje se prema legendi Afrodita dolazila kupati i gdje je upoznala Adonisa. Od ovog mjesta imate stazu od 2,5km, putem koje je Afrodita nakon kupanja išla odmoriti ispod velikog hrasta, nakon toga staza se dijeli u dvije staze jedna po nazivu Adonis, a druga Afrodita, obje dugačke 5km.

  • Vinska cesta

Na Cipru imate nekoliko vinskih ruta pa nemojte preskočiti degustaciju vina. Mi smo izabrali vinariju Sterna koja u sklopu ima i maleni muzej. Degustacija vina je bila besplatna, a butelja vina ovdje će vas koštati oko 10€. Obavezno probajte autohtono vino na Cipru Maratheftiko, i Zivania, rakija koja se radi od ostataka bobica grožđa nakon prešanja.

Slapovi: Kremiotis i Kritou Tera

Dva slapa, mogu slobodno reći minijaturna, fora za prošetati se, ali ako idete samo radi slapova slobodno preskočite.

Adonis Baths Waterfalls

Ovo je definitivno jedna od najljepših lokacija u okolici Paphosa. Vjeruje se da kupanje u ovim vodama žene održava mladima, a da muškarcima daje snagu. Možete se kupati na dva nivoa, donji slap i gornji slap. Prema grčkoj mitologiji na ovom mjestu su nekada ljubovali boginja ljepote i ljubavi Afrodita i Adonis. Lokacija je u privatnom vlasništvu pa je ulaznica 9€, tu se još nalazi i mali muzej i amfiteatar. Cesta koja vodi do slapova je neasfaltirana, prohodna, ali nakon kiše zna biti mrvicu opasnija pa budite oprezni.

Adonis Baths – Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

Agios Neophytos samostan

Jedan od najpoznatijih samostana na Cipru, nedaleko od grada Paphosa. Samostan je osnovao Neophytos u 12. stoljeću, a danas je dio pretvoren u muzej dok se ostatak i dalje koristi kao samostan.

Agios – Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

Mostovi Tzelefos i Elia

Dva fotogenična kamena mosta.

Regija Limassol i Larnca

Limassol

Drugi najveći grad na otoku i jedna od najvažnijih luka na Mediteranu. Prošećite uređenom promenadom grada, a zatim pogledajte spoj modernog i starog šetnjom kroz Limassol Marinu i staru luku. Pješke možete nastaviti i do starog centra grada gdje se nalazi dvorac, trg, market.

Kourion

Nekada vrlo važan grad na otoku, danas jedno ogromno arheološko nalazište, muzej na otvorenom, savršeno mjesto za sve ljubitelje povijesti i arheologije. Ostaci grada nalaze se na brdu pa imate i lijep pogled na obalu.

Akrotiri

Istoimeno jezero je najveće na otoku Cipru, a nalazi se na području Velike Britanije.

Područja Akrotiri i Dhekelia su britanski prekomorski teritorij koje su Britanci zadržali nakon neovisnosti Cipra. Važne su vojne baze za prikupljanje informacija na Mediteranu i Bliskom istoku

Akrotiri – Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

Monastery of St. Nicholas of the cats

Legenda kaže da je na ovom mjestu Helena naišla na zmije otrovnice i kako bi se ih riješila dovela je mačke koje su riješile problem i tada je izgrađen samostan. Povijest se ponovila 1983., zmije su se vratile pa su časne sestre iz samostana odlučile ponoviti istu stvar i opet dovele mačke. Od tada samostan prima sve mačke lutalice.

Larnaca

Treći grad po veličini, izgrađen na ostacima grada Cittium. Popularno turističko mjesto, ovdje se nalazi i glavna zračna luka Cipra. Neke zanimljivosti grada su: Crkva St. Lazarus, Larnaca castle, Finikoudes promenada, Kamares akvadukt, arheološko nalazište grada Cittium, Skala – stari turski dio grada

Stavrovouni samostan

Osnovala ga je Sv. Helena, a zanimljiva je činjenica da je ženama zabranjen ulaz. Muškarci mogu ući u određeno doba dana i obavezno u dugim hlačama i dugim rukavima. Jedan je od najstarijih samostana na svijetu, a nalazi se na istoimenoj planini.

Salt lake 

Slano jezero kod Larnace poznato je po mnogobrojnim plamencima, a po ljeti jezero isuši pa ostane samo nakupina soli na tlu. Na zapadnoj obali jezera nalazi se džamija Hala Sultan Tekke.

Zenobia

Teretni brod Zenobia, ili Titanic Mediterana, potopio se 1980. godine kod Larnace. Bio je na putu iz Švedske, preko Sirije u Grčku, no njegovo prvo putovanje završilo je na Cipru samo kilometar i pol od obale. Ne morate biti vrstan ronioc jer je more toliko bistro da se olupina broda vidi i s površine. Brod je prevozio kamione i automobile koji su još uvijek na brodu ili razbacani na dnu mora.

Ayia Napa

Ayia Napa je turističko naselje koje je kroz zimu potpuno mrtvo dok se kroz ljeto traži mjesto više. U ovom području imate i nekoliko zanimljivosti:

  • Nissi beach – jedna od najpoznatijih plaža, ime je dobila po otočiću do kojeg možete doći i pješke koliko je more na ovom mjestu plitko.
  • Cape Greco – rt, pećine, kameni lukovi…
  • Agioi Anargiroi Protaras – crkva i pećina
  • Ayia Thekla – plavo bijela crkva uz obalu
  • Petreon park skulptura
  • Vodeni park

 

Nicosia regija

Trodos

Trodos je najveći planinski lanac na otoku koji se prostire središnjim djelom, najviši vrh je Olimp na visini od 1952m. Na ovom području nalazi se nekoliko samostana i crkvi koje su upisane na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Ako vas crkve ne zanimaju, možete posjetiti planinska sela ili pak vinarije, a zimi se možete i skijati.

Nicosia

Od 1964. godine Cipar je podijeljen na dva djela, kao i glavni grad Nicosia kroz koji prolazi granica. Buffer zona je pod kontrolom UN-a, a proteže se kroz otok 180km, na nekim mjestima je široka 3m, a na nekima 7km.

U samom centru u ulici Ledra možete pješke proći u Sjeverni Cipar. Za prolaz vam je potrebna putovnica i provjerite covid restrikcije.

SJEVERNI CIPAR

Turska Republika Sjeverni Cipar, država koju je priznala samo Turska, nalazi se na jednoj trećini otoka Cipra i glavni grad je također Nicosia.

Ako planirate ući u Sjeverni Cipar s rentanim autom iz Cipra tada na samoj granici plaćate osiguranje, cijena osiguranja je 20 eura i vrijedi tri dana, možete uzeti i za više dana.

Soli

Ostaci nekadašnjeg mjesta. U ostacima bazilike možete vidjeti neke dobro očuvane mozaike, a ako se malo popnete stići ćete do amfiteatra.

Soli – Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

Mavi Kosk

Mavi kosk, odnosno plava kuća je vila izgrađena 1957. godine u kojoj je živio Paulo Paolides koji je navodno radio za talijansku mafiju. I navodno se iza kreveta nalazi skriveni tunel kroz koji je Paulo pobjegao. Kao što sam naziv govori u kući prevladava plava boja i zbog samog uređenja vrijedi je posjetiti. Kuća je danas pretvorena u muzej i nalazi se unutar vojnog kompleksa, pa ćete na ulazu morati ostaviti putovnicu koju vam vraćaju prilikom povratka. 

Gecitkoy 

Na rijeci Mandari nalazi se Gecitkoy brana i kada prolazite pokraj imate lijep vidikovac vrijedan zaustavljanja.

Gecitkoy – Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

Kyrenia/Girne

Na samom sjeveru Cipra nalazi se ovo simpatično mjesto s prekrasnom starom lukom. Ovo je i najpoznatije turističko mjesto u Sjevernom Cipru. Nedaleko od grada nalaze se ostaci St. Hilarion dvorca s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad.

Girne – Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

Poluotok Karpaz

Netaknuta priroda, samim time bogata flora i fauna. Ovdje možete vidjeti poznate divlje magarce Cipra.

Salamis

Ostaci rimskog grada s impresivnim stupovima i amfiteatrom dok se ostatak grada nalazi ispod mora.

Salamis – Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

Famagusta/Varosha

Famagusta je početkom 70-ih godina bilo jedno od najpoznatijih ljetovališta na svijetu. Na ovom području živjelo je 39 000 ljudi, a godišnje bi ga posjetilo preko 700 000 turista. Nakon godina nasilja, 1974. Turska je izvršila invaziju na Cipar i preuzela kontrolu. Ljudi su brzo napustili ovo područje i ostavili sve iza sebe. Do sada je ovdje mogla ući samo turska vojska i UN. Nedavno su otvorili 3% područja kroz koje možete proći.

Famagusta – Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

Ako misliš da je ovo članak bio koristan i da su ti naši savjeti pomogli i uštedjeli nešto para slobodno nam plati pivu, popit ćemo je na nekom putovanju 🙂 –> OVDJE

Instagram story

Ako ste propustili naše Live priče sa Cipra, možete ih još uvijek naći na našem instagramu

Fotogalerija: