Malta za početnike – Vodič za putovanje


Direktnom linijom iz Zagreba i stižete na Maltu. Otok veličine našeg Brača ima puno toga za ponuditi, od tirkiznih plaža, arheoloških nalazišta, prirodnih znamenitosti, zanimljivih malih mjesta itd.

Malta je otočna država u Sredozemnom moru, veličine 316km². Državu čini nekoliko otoka: Malta, Gozo i Comino, te nenaseljeni Cominotto i Filfla. Službeni jezik je malteški i engleski. Iz povijesti je bitno spomenuti da su se za Maltu borili mnogi narodi zbog strateškog položaja, a od 1530. bila je u posjedu viteškog reda ivanovaca koji se od tada nazivaju malteški vitezovi. Zapovjednik reda J. P. de la Valette utemeljio je 1566. glavni grad Valettu. Od 1800. godine Maltom su vladali britanci sve do 1964. kad je Malta proglasila neovisnost. 

ULAZAK U DRŽAVU (viza)

Malta je zemlja Europske Unije pa je Hrvatima za ulazak dovoljna samo osobna iskaznica.

NOVAC

Službena valuta na Malti je euro. Na većini mjesta smo mogli sve plaćati s karticama.

STRUJA

Trebat će vam adapter za ovakvu vrstu utičnice:

INTERNET I SIM KARTICA

Svoju karticu možete normalno koristiti kao i kod kuće, Malta je u EU pa nema naplate roaminga.

OSIGURANJE

Putno osiguranje – bez putnog osiguranja se ne odlazi na put, mi koristimo godišnje putno osiguranje od Wiener osiguranja. Jednom godišnje bude akcija za ovu vrstu osiguranja koje vrijedi godinu dana i tada cijena bude oko 35€.

KAKO DOĆI NA MALTU

Iz Hrvatske, točnije iz Zagreba imate liniju Ryanaira za Maltu. Izvan sezone aviokarte u jednom smjeru se ponekada mogu kupiti i za 5€ (najmanja ručna prtljaga).

Iz obližnjih zračnih luka kao što su Beč, Budimpešta, Beograd ili Venecija isto imate linije Ryanaira ili Wizzaira za Maltu. 

RENTACAR

Mi smo auto rentali kod Mirage rentacara. Cijena za auto s automatskim mjenjačem i osiguranjem je bila 25€ po danu. Depozit od 250€ je bio obavezan zbog mogućih prometnih prekršaja.

Imajte na umu da je ovo cijena izvan sezone i da je u full sezoni skuplje.

Za rentanje auta možete koristiti još i web stranice kao što je autoeurope.eu

Na Malti se vozi lijevom stranom. Parking je besplatan, samo pazite da se parkirate unutar bijelih linija. Na većem parkingu ponekad zna biti osoba koja čuva parking i kojoj onda ostavite neku napojnicu.

KADA PUTOVATI NA MALTU

Proljeće i jesen je idealno vrijeme za posjetiti otok, jer kroz ljeto temperature budu vrlo visoke i bude velika gužva. Ako volite kupanje temperatura mora u 10. mjesecu zna biti i do 25°C. 

Temperaturu mora po mjesecima možete provjeriti –> OVDJE

JAVNI PRIJEVOZ

Jedna od glavnih prednosti Malte je njezina veličina, mrvicu je manja nego otok Brač. Kretanje po Malti će vam biti lako i neće vam trebati puno vremena za putovanje da biste istražili cijeli otok.  Malta nudi moderan, relativno jeftin i pouzdan sustav javnog prijevoza s autobusom. Naravno u full sezoni zbog velikih gužvi treba puno više vremena da se prođe neka ruta.

Autobusne linije mogu vas odvesti kamo god želite na Malti i Gozu između 5:30 i 23 sata. Noćne linije rade petkom i subotom navečer te državnim praznicima. Autobusi su prilično učinkoviti, s povremenim zastojima, opslužuju glavna turistička područja i zanimljiva mjesta.

Svoja putovanja autobusom možete planirati na web stranici javnog prijevoza Malte. Samo navedite svoju polazišnu točku i odredište koje imate na umu i dobit ćete sve opcije rute koje su vam dostupne. Aplikaciju za mobitel možete preuzeti –> OVDJE

Isto tako za traženje autobusnih linija možete koristiti i Google maps koji je isto dosta točan.

Koliko koštaju autobusne karte?

Zimi autobusna karta košta 1,50 eura, dok ljeti košta 2,00 eura. Cijena noćne vožnje je 3,00 € tijekom cijele godine.

Višednevne karte

Ako planirate ostati više dana, obično je isplativije kupiti čip karticu za javni prijevoz Malte, koja se lokalno naziva ‘Tallinja kartica’. Postoje dvije ponude kartica koje su najprikladnije za posjetitelje:

  • Explore kartica za 21 € (odrasli) ili 15 € (dijete) – neograničeno putovanje autobusom 7 dana
  • Explore Plus Meep kartica za 39 € – 7 dana neograničenog putovanja autobusom + 2 putovanja trajektom u Valletti + 1-dnevni hop-on/hop-off obilazak autobusom ILI izlet brodom do Comina.

Gdje mogu kupiti karte?

Kartu za jednu vožnju možete vrlo jednostavno platiti beskontaktnim plaćanjem u autobusu pomoću VISA kreditne ili debitne kartice. Višednevne karte se još uvijek moraju kupiti na blagajnama ili na automatima.

Još više detalja o javnom prijevozu Malte možete naći –> OVDJE

Kako doći i kretati se po Gozu ako nemam rentacar?

Javni prijevoz Malte ima 14 autobusnih linija na otoku Gozu. Prvo morate doći do trajektnog terminala Ċirkewwa odakle hvatate 20-minutnu vožnju na trajektu Gozo Channel koji svakodnevno prometuje između Ċirkewwa na Malti i Mġarra na Gozu. Alternativno, možete uhvatiti jedan od brzih trajekata za Gozo iz Vallette.

Sljedeće autobusne linije mogu vas odvesti do Ċirkewwe iz raznih gradova i sela diljem otoka: 41, 42, 101, 221, 222, 250 i X1.

Raspored trajekta možete provjeriti ovdje. Povratna karta za odraslu osobu se naplaćuje 4,65 €, dok je naknada za automobil i vozača 15,70 € u trenutku ovog pisanja (1. mj. 2022.). Plaćanje karata vrši se u Gozu (pri povratku na Maltu) prije ukrcaja na trajekt.

Nakon što stignete na Gozo, možete uskočiti u autobus iz luke Mġarr u Gozu i voziti se do drugih sela u Gozu. Kada koristite autobusnu uslugu na Gozu, možete putovati koristeći iste autobusne kartice i karte koje se koriste na Malti.

IZLETI I ATRAKCIJE

Atrakcije i izlete na Malti možete bukirati na web stranicama Viator ili GetYourGuide

SMJEŠTAJ

Najbolja mjesta za smještaj na Malti su Sliema, St. Julien, Bugibba ili Mellieha.

Najjeftiniji smještaj pronađi preko web stranice LOCK TRIP. Za popust na prvi booking prilikom registracije ukucaj ovaj kod – 8FIUY

HRANA

Malteška kuhinja je miks utjecaja različitih naroda koji su kroz povijest prošli kroz ovaj otok. Osjeća se talijanska kuhinja, španjolska, francuska, britanska… Evo nekih specijaliteta:

  • Stuffat tal-fenek – gulaš od zeca, često se spominje kao nacionalno jelo
  • Bragioli – punjene goveđe rolice pirjane u vinu
  • Bigilla – namaz od graha
  • Lampuki pie – riblja pita
  • Soppa tal-Armla – juha udovice, juha od različitog povrća, glavni sastojak je grašak ili grah
  • Ftira Għawdxija – Gozitan pizza, malo drugačije tijesto i umjesto šunke stavljaju ricottu, kozji sir i krumpir
  • Pastizzi – slano pecivo punjeno ricottom ili graškom
  • Cisk – lokalno pivo
  • Kinnie – bezalkoholno, gazirano piće od gorke naranče i ekstrakta pelina

ŠTO POSJETITI NA MALTI

VALETTA

Valetta je glavni grad Malte, a zanimljive činjenice su da je to najmanji glavni grad u Europi, ali i europski grad s najviše sunčanih dana.

U Valletu možete doći trajektom iz Slieme, vožnja traje 4 minuta.

Valleta – Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

Neke od zanimljivosti u gradu su:

  • Republic i Merchant glavne ulice prepune dućana i restorana
  • Upper Barrakka Gardens 
  • Lower Barrakka Gardens
  • Lascaris War Rooms – tuneli ispod Upper Barrakka Gardens korišteni u vrijeme II. svjetskog rata
  • St. John`s Co-Cathedral
  • Manoel teatar – jedno od najstarijih kazališta u Europi koje još uvijek radi
  • Grandmaster Palace – nekada palača zapovjednika ivanovaca, a danas predsjednički ured. Dio je otvoren za javnost.
  • Auberge De Castille – palača smještena na najvišoj točki Valette, danas se u njemu nalazi ured premijera. Dio je otvoren za javnost.
  • Casa Rocca Piccola – kuća iz 1680. u kojoj su živjeli aristokrati danas je pretvorena u muzej
  • Fort St. Elmo – vojna utvrda danas je pretvorena u muzej rata

Valleta – Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

THE THREE CITIES

Vittoriosa, Senglea i Cospicua su tri mala mjesta koja se vide iz Valette, a do njih možete brodicom. Vittoriosa je najveći i najstariji od njih i tamo se nalazi Fort St. Angelo i Inquisitor`s Palace. U Senglei, iz Safe Haven Gardens pak je najljepši pogled na Valettu.

Valleta – Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

SLIEMA i ST. JULIEN

Dva turistička mjesta prepuna hotela, restorana, barova, shopping centara.

FORT MANOEL

Utvrda zvjezdastog oblika nalazi se na istoimenom otoku

MDINA

Mdina je grad u samom središtu otoka i nekada je bio glavni grad Malte. Pojavom Malteškog reda, vitezovi su shvatili da bi bilo dobro da imaju pristup moru i da su bliže svojim brodovima pa su glavni grad preselili u Valettu. Grad još nazivaju i silent city jer nema prometa, odnosno s autom u grad mogu ući samo stanovnici.

Medina – Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

RABAT

Rabat je grad odmah do Mdine, zapravo čim izađete iz zidina Mdine nalazite se u Rabatu. Najpoznatija znamenitost grada je nekropola St. Paul`s Catacombs te istoimena crkva. Tu se nalazi i pećina u kojoj je sveti Pavao živio i propovijedao za vrijeme boravka na Malti.

MOSTA

U mjestu Mosta odmah će vam za oko zapeti Rotunda Mosta, crkva s ogromnom kupolom čiji dizajn je inspiriran rimskim Panteonom. Kupola je visine 61m, promjera 39,6m i smatra se trećom najvećom samostojećom kupolom na svijetu. Za vrijeme mise, 1942. godine bomba je kroz kupolu pala u crkvu i nije eksplodirala, smatra se čudom jer je u crkvi bilo 300 ljudi i nitko nije nastradao. Odmah do crkve nalazi se sklonište iz II. svjetskog rata. Posebno se naplaćuje ulaz u crkvu, balkon i sklonište ili možete uzeti grupnu ulaznicu koja sve ovo uključuje.

Mosta – Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

SAN ANTON GARDENS

Najpoznatiji park na Malti. Rezidencija predsjednika, ali možete slobodno prošetati parkom.

TA`QALI CRAFTS VILLAGE 

Na mjestu nekadašnjeg vojnog aerodroma iz II. svjetskog rata danas se nalazi malo selo rukotvorina.

RED TOWER

Crveni toranj ili St. Agatha`s Tower nalazi se u Marfi. Na otoku imate nekoliko tornjeva koji su služili za promatranje obale i zaštitu trgovaca od gusara, no ovaj je najzanimljiviji zbog svoje crvene boje. Toranj se nalazi na brežuljku pa se pruža lijep pogled, ako pak vas zanima unutrašnjost tornja ulaznica je 2 eura.

Red Tower – Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

POPEYE VILLAGE

Popajevo selo je zapravo filmski set mjuzikla Popaj iz 1980. godine, glavnu ulogu imao je Robin Williams. Danas je zabavni park i naplaćuje se ulaz.

Popajeveo selo – Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

MARSAXLOKK

Malo ribarsko mjestašce, i nećete pogriješiti ako se zaustavite u bilo kojem restoranu uz obalu jer svi u ponudi imaju svježu ribu. Naziv mjesta je spoj dviju riječi, Marsa znači luka i Xlokk je naziv za vjetar i za jugoistočni dio otoka. Grad je poznat i po šarenim brodicama – luzzo, s prednje strane imaju oči koje štite ribare na moru. Najviše turista grad posjećuje nedjeljom kada se održava tradiciolnalni riblji market, no neka vas ime ne zavara osim ribe možete kupiti i razne domaće proizvode i suvenire. Ovdje obavezno probati ribu u nekom od restorana.

Marsaxlockk– Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

ST. PETER`S POOL

Nekih 10 minuta vožnje od Marsaxlokk nalazi se prirodni bazen.

BLUE GROTTO

Pećina Blue Grotto vidi se s vidikovca odmah do ceste, a kad je vrijeme povoljno do Blue Grotto i još nekoliko okolnih pećina voze brodice. Kratki izlet traje oko 20 minuta i cijena je 8 eura po osobi. Brodice kreću iz male luke Wied Iz Zurrieq, nedaleko od vidikovca. Preporuka je da dođete ujutro kad sunce obasjava pećinu.

Blue Grotto – Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

ARHEOLOŠKA NALAZIŠTA

Nekoliko hramskih kompleksa nalazi se na Malti. Za sve koje zanima arheologija i povijest evo koji su najzanimljiviji: Hagar Qim, Tarxien Temples, Mnajdra, Ta` Hagrat Temple, Skobra, Ghar Dalam (pećine), Hipogeum u Ħal-Saflieni (grobnice)

DINGLI CLIFFS

Sjevernije od Blue Grotto nalaze se Dingli klifovi. Klifovi su na nadmorskoj visini od 250m i time su najviši vrh Malte. Dođite predvečer i uživajte u zalasku sunca. 

Dingli Cliffs – Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

OTOK COMINO

Comino je malen otok između Malte i otoka Gozo, ima samo 2 stalna stanovnika, a ime je dobio po kuminu koji raste na otoku. Iako malen, vrlo posjećen zbog Blue lagoon i Crystal lagoon. Do otoka možete doći organiziranim izletima, privatnim turama ili katamaranom.

OTOK GOZO

Gozo je otok udaljen 6 kilometara od Malte i cesto ga nazivaju “what Malta used to be like”. Neke od glavnih zanimljivosti na otoku su:

  • VICTORIA – glavni grad na otoku Gozo, još ga nazivaju i Rabat. Glavna atrakcija je Cittadella, stara utvrda na brežuljku s kojeg se pruža prekrasan pogled na otok.
  • AZURNI PROZOR – srušio se 2017. godine, svejedno se mnogo ljudi okuplja na ovom mjestu
  • TA`PINU CHURCH OF MIRACLES
  • MARSALFORN – turističko mjesto, zanimljivo po staroj solani Xwejni
  • XLENDI BAY
  • GGANTIJA TEMPLES – arheološko nalazište
  • ROTUNDA ST. JOHN`S BAPTIST CHURCH
  • RAMLA BAY – najveća pješćana plaža na otoku, pogled na plažu iz Tal Mixta pećine.

Otok Gozo – Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

PLAŽE

Neke od najboljih plaža na Malti su:

  • Blue Lagoon
  • Mellieha Bay
  • Paradise Bay
  • Golden Bay
  • Ramla Bay
  • Santa Maria Bay
  • Gnejna Bay
  • Ghajn Tuffieha
  • St. Peter`s Pool

St.Peter pool – Foto by Iphone 13 Max Pro by Istyle Hrvatska

FILMSKE LOKACIJE

Za ljubitelje filmova evo nekih filmskih lokacija s Malte:

  • Game of Thrones – Mdina Gate, Mesquita square Mdina, St. Dominic`s Convent Rabat, Fort Ricasoli Valetta, Verdala Palace Buskett Gardens, Fort Manoel, San Anton Palace and Gardens, Fort St. Angelo, Azurni prozor (otok Gozo)
  • Troy – Blue lagoon, Ghajn Tuffieha Bay, Golden Bay, Fort Ricasoli
  • World War Z – Valetta, Fort St. Elmo
  • Midnight Express – Valetta Republic street, Fort St. Elmo, Malta International Airport
  • Gladiator – Fort Ricasoli, Valetta Grand Harbour, Vittoriosa
  • The Count of Monte Cristo – Valetta Grand Harbour, Valletta Grandmaster’s Palace, Vittoriosa, Azure Window, Mdina St. Pauls Square, Blue Grotto
  • By the sea – Gozo (Mġarr ix-Xini, Gharb)
  • Popeye – Popeye village, Comino island
  • Clash of the Titans – Valetta, Fort St. Elmo, Fungus Rock, Azure Window
  • Captain Phillips – The Grand Harbour Senglea, Freeport Terminals Birżebbuġa, Marsaxlokk

Ako misliš da je ovo članak bio koristan i da su ti naši savjeti pomogli i uštedjeli nešto para slobodno nam plati pivu, popit ćemo je na nekom putovanju 🙂 –> OVDJE

Instagram story

Ako ste propustili naše Live priče sa Malte, možete ih još uvijek naći na našem instagramu

Fotogalerija: