Otkrijte Slavoniju: Aktivnosti i okusi Slavonskog Broda i okolice


Slavonski Brod i njegova okolica kriju bogatu paletu aktivnosti i okusa koje će zadovoljiti svakog putnika. Ova regija Slavonije nudi predivnu prirodu, kulturno nasljeđe i neodoljive gastronomske delicije.

U nastavku, predstavit ćemo vam nekoliko nezaobilaznih mjesta i iskustava koja ne smijete propustiti tijekom posjeta ovog dijela Brodsko-posavske županije koja su idealna za jedan vikend izlet.

Što sve posjetiti?

Tvrđava Brod

Svoj posjet započeli smo tvrđavi Brod, najznačajnijoj povijesnoj građevini županije, s jedinstvenim postavom austro-ugarskog zatvora smještenom u jednom od obnovljenih kazamata Tvrđave. Njezina veličina, gotovo monumentalnost, čini je gotovo nestvarnom premda se nalazi u samom središtu Slavonskog Broda. Tvrđava je projektirana za smještaj 5000 vojnika, premda je rijetko kad u njoj bilo više od dvije tisuće. Ogromni opkopi, bastioni, kurtine, hornverk, kavalir i popratne zgrade prostirali su se na površini od dva kvadratna kilometra čime je tvrđava uvelike nadmašivala grad Brod koji se rasprostirao istočno od tvrđave.

Franjevački samostan

Nastavili smo do Franjevačkog samostana te smo u opuštajućoj šetnji popularnim brodskim kejom pregledavali mnogobrajne murale koji krase ovu šetnicu. Tu se nalazi i kip Potjeha, lika iz bajke Ivane Brlić Mažuranić “Kako je Potjeh tražio istinu”.

Kuća Ivane Brlić Mažuranić

Uz priče Ivane Brlić Mažuranić odrastale su i još uvijek odrastaju mnoge generacije, a ovdje možete vidjeti njezinu kuću gdje je Ivana stvarala svoje najpoznatije priče. Ova lijepa neoklasicistička jednokatnica, podignuta 1882. na glavnom gradskom trgu, popularnom Korzu, kao obiteljski dom Brlićevih, danas je spomenik kulture pod zaštitom.

 Ranč Ramarin

Ako tražite super hranu i odlične aktivnosti, ranč Ramarin je top mjesto. Ono što nam je zapelo za oko je vožnja sportskim avionom. Ako želite vidjeti dio Slavonije iz zraka ovdje možete isprobati panoramski let avionom. Cijena leta manjeg kruga je 25€, a ako želite malo duži let to ćete platiti cca 40€. Osim vožnje avionom, na ranču možete isprobati jahanje, pecanje, degustirati vina, rentati bicikl i još mnogo toga. Što još sve nude i što sve možete isprobati pogledajte na njihovim stranicama –> ranc-ramarin.hr

Jezero Petnja

Umjetno jezero Petnja je idealno odredište za šetnju prirodom, kupanje ili ribolov, nalazi se na južnoj strani Dilj-gore, 7 km sjeverozapadno od Slavonskog Broda. Jezero oduševljava svojim izgledom, šumskim okruženjem, pješačkim stazama, mogućnostima ribolova, veslanja i drugih vodenih sportova, te čistim zrakom. Na malom cestovnom putu do jezera nalazi se nekoliko lokalnih vinara koji će vam rado prodati vrhunsko vino.

Poseban šarm jezera daje spajanje plavetnila vode s zelenilom šume, što joj je donijelo epitet “planinsko oko”.

default

Biciklirajte kroz Jelas polje

Rentajte bicikl i istražite ovaj kraj na dva kotača. Od jezera Petnja pa kroz Jelas polje koje je zaštićeno područje i koje je dio ekološke mreže NATURA 2000 pa kroz vinograde možete napraviti super turu kroz prekrasne krajolike.

 Adrenalinska šuma Bebrina

Ovo mjesto promiče zdrav i aktivan način života, boravak u prirodi, te kroz aktivne sadržaje i igru educira o prirodnim vrijednostima, očuvanju okoliša kao i o šumi i šumskim staništima. adrenalinskog parka na dva nivoa 3 i 6 metara visine sa 22 elementa za vježbanje te stijena za penjanje i zipline duljine 243m.

Park obuhvaća i tematsko edukativnu stazu kroz šumu te šumsku učionicu i tematsko dječje igralište koje obuhvaća razna dječja igrala, trampolin, mrežu za penjanje i sprave za najmlađe. Projektom je također realizirana drvena promatračnica uz ribnjak kod mjesta Kaniža na području Jelas polja na Svjetskoj migracijskoj ruti ptica močvarica te nekoliko odmorišta i poučnih šetnica.

Gdje smo fino jeli i pili?

Restoran Stupnički Dvori

Na obroncima stupničkih brda smjestio se jedinstven restoran “Stupnički dvori”! Ovo je već poznata lokacija svim ljudima željnim dobre kapljice, još bolje hrane i pravog odmora za dušu!

Hedonist Street Food Slavonski Brod

Ako volite burgere obavezno stanice u Hedonist Street Food i isprobajte jedan od njihovih burgera, odlični su.

Restaurant & Pizzeria Papo’s

Odlična hrana u centru Slavonskog Broda. Isprobjate obavezno punjenu pljeskavicu u umaku od vrhnja.

Funky Pipa Bar

Ako volite craft piva, obavezno stanite u Funky Pipa Bar.