Malta – uvijek dobra opcija


Malta je zaista raznolika, dosta mala da je možeš brzo obilaziti, a dovoljno velika da se u njoj krije toliko bogatstva i različitosti. Ryanair je imao povratne avio karte za 40 eur, direktan let iz Zagreba i za manje od 2 h si na Malti!

Republika Malta otočna je država u Sredozemnom moru i sastoji se od nekoliko otoka i otočića, od kojih su 3 naseljena (Malta, Gozo i Comino), a ima oko pola milijuna stanovnika (s obzirom na površinu od 316 km², jedna je od najgušće naseljenih zemalja svijeta). Najveći otok je Malta na kojem živi najveći dio stanovništva, službeni jezik je malteški i engleski, a valuta je euro.

U prošlosti su se za Maltu borili mnogi narodi zbog strateškog položaja (Feničani, Kartažani, Rimljani, Arapi, Fatimidi), a od 1530. bila je u posjedu viteškog reda sv. Ivana koji se od tada nazivaju malteški vitezovi. Zapovjednik reda J. P. de la Valette utemeljio je 1566. glavni grad Vallettu. Od 21. rujna 1964. Malta je neovisna od Velike Britanije, a od 1. svibnja 2004. članica je Europske unije. Malta je izrazito katolička zemlja, a kršćanstvo je na Maltu donio apostol sveti Pavao, koji je tu doživio brodolom.

Kako bi se spriječile buduće opsade na otoku se pojačavaju fortifikacijski sustavi te je danas Malta jedan od najboljih primjera srednjovjekovne fortifikacijske arhitekture na svijetu. Tijekom II. svjetskog rata Malta je bila pod stalnim nacističkim bombardiranjima, kao britanska luka pa ćeš i danas pronaći brojna ratna skloništa. Iako od 1964. Malta više nije britanska kolonija, ostale su brojne kulturne veze, engleski kao drugi službeni jezik, vožnja po lijevoj strani, britanski tip utičnica za struju itd.

Zahvaljujući ugodnim temperaturama i sunčanim danima tijekom cijele godine, Maltu možeš posjetiti u bilo koje doba. Temperature mora su u prosjeku najtoplije u Europi i ugodno je za kupanje od svibnja do studenog. Od slikovitih gradića, impozantnih klifova, lijepih plaža, skrovitih uvala, povijesnih zdanja, ovdje se zaista ima što vidjeti (i doživjeti). Na Malti postoji čak 60ak pješačkih staza (mnoge tematske), a ako si ronilac zasigurno ćeš uživati jer je Malta uvrštena u top 3 svjetske destinacije za ronjenje.

Prijevoz – kako se kretati po otoku

Na aerodromu smo kupili Tallinja karticu kao najbolju opciju – najmanje je 4 dana i košta 15 eur – za neograničen broj vožnji! Pošto smo znali da ćemo puno koristiti javni prijevoz (pojedinačne vožnje su 2 eur), uzeli smo ovu karticu i do kraja putovanja smo bili bez brige. Malta Public Transport najbolji je i najlakši način za istraživanje otoka, ako ne planiraš rentati auto. Iako je iznajmljivanje automobila među jeftinijima u Europi, uske ulice, gusti promet i vožnja po lijevoj strani mnogima su (pre)veliki izazov.

Marsaskala

Marsaskala je primorski grad u JI regiji Malte koji je izrastao oko male luke na vrhu zaljeva. Iako ga prvotno nismo planirali posjetiti, sjeli smo u krivi bus i prihvatili avanturu. Marsaskala je primorsko odmaralište popularnije među lokalnim stanovništvom nego među turistima (ovdje nema većih hotela) pa je zadržalo više autentičnog ugođaja i tu smo probali malteški snack – pastizzi. Ovdje ima i dobrih restorana, kao i popularnih mjesta za ronjenje. Mi smo sreli oduševljene ronioce, a ja sam bila oduševljena mirom i prekrasnim pogledima na slanim bazenima te zgodnom šetnicom uz more.

Marsaxlokk (Marsašlok)

Šarmantni, pitoreskni ribarski gradić najpoznatiji je po šarenim, autentičnim barkama – luzzo. Na svakoj je naslikano Ozirisovo oko koje ribarima donosi sreću. Svaku nedjelju duž rive je riblja tržnica, na kojoj možeš kupiti svježe ulovljenu ribu, ali i pronaći razne domaće proizvode i suvenire. Svud uz rivu su restorani i kafići. Naziv mjesta je spoj dviju riječi i može se prevesti kao jugoistočna luka.

Ovo malo ribarsko mjesto jedno je od rijetkih na otoku koje je preživjelo globalizaciju i održalo tradicionalni, autohtoni malteški način života. Ovdje dolaze broji fotografi i umjetnici koji pronalaze inspiraciju u živim bojama i šarenilu na brodovima. Mi smo uzeli turu brodićem (za 10 eur) da vidimo mjesto gdje je sniman Gladiator, kao i brojne uvale i bazene, od kojih je najpoznatiji St.Peter’s Pool – prirodni bazen u obliku potkove. Nakon što smo se malo smočili i doživjeli sunset na brodiću, uputili smo se do autobusa i krenuli prema prijestolnici Valletti.

Valletta

Valletta je glavni grad Malte, a zanimljivo je i da je najmanji glavni grad u Europi, ali i europski grad s najviše sunčanih dana. Prava je riznica bogate povijesti, grad su gradili vitezovi sv. Ivana u 16. st. i ostavili čak 320 spomenika, a to je prepoznao i UNESCO koji je cijeli grad uvrstio na listu svjetske baštine. Tijekom gradnje, imali su na umu da grad mora služiti i za obranu pa je utvrđen bedemima sa svih strana. Valletta je bila najsnažnija utvrda za obranu s mora, a tome u čast i danas pucaju topovi točno u podne uz ceremoniju smjene straže!

Valletta se ponekad naziva i “muzej na otvorenom”, a poznata je po utvrdama, baroknim palačama, prekrasnim vrtovima i šarenim balkonima te je izabrana za Europsku prijestolnicu kulture 2018. Gotovo svaki kutak je kao s razglednice. Ima oko 6000 stanovnika, no nudi impresivan broj povijesnih lokaliteta za ljubitelje arhitekture, posebice one sakralne. Sa svojom specifičnom arhitekturom, šarmantnim gradskim ulicama i pročeljima zgrada, Valletta je često u centru filmskih zbivanja. Ovdje je snimana i popularna serija ”Igra prijestolja”.

Konkatedrala svetog Ivana

Projekt je 1572. naručio veliki majstor Jean de la Cassiere da služi kao crkva za Red vitezova sv. Ivana, a projektirao ga je malteški arhitekt Gerolamo Cassar. Katedrala je dovršena 1577. i u potpunosti uređena u baroknom stilu te posvećena sv. Ivanu Krstitelju. Smatra se jednom od najvažnijih atrakcija u Valletti, a unutrašnjost je jedan od primjera najfinije arhitekture visokog baroka.

Upper Barrakka Gardens

Javni vrtovi, odakle se pruža fenomenalan pogled na luku, kompleks Tri grada (Vittoriosa, Senglea i Cospicua) i otvoreno more. Smješteni su na gornjoj etaži bastiona sv. Petra i Pavla, dok se na donjoj etaži nalazi artiljerijska postrojba s topovima. Vrtovi su izvorno služili za odmor talijanske jedinice viteškog reda, ali su otvoreni za javnost nakon završetka francuske okupacije Malte 1800. Postoje i Donji Barrakka vrtovi, u kojima se nalazi spomenik hram posvećen engleskom admiralu Alexanderu Ballu, prvom civilnom komesaru Malte. Vrtovi su idealni za prekrasne panorame na luku, utvrde i uvale, ali i zalaske sunca.

Sliema

Sliema je popularno ljetovalište, nedaleko Vallette (7 km) i mnogi smještaj odabiru ovdje. To je uglavnom rezidencijalni grad, ali ima i ponudu za turiste i tu se nalazi najveći trgovački centar na Malti. Mi smo navečer prošetali promenadom, uživali u pogledu na valove i počastili se kojom pivom. Sliema je s Vallettom povezana autobusnim linijama, ali i trajektima. Ima popularnu, 3 km dugu promenadu uz more s predivnim zgradama i palačama iz doba britanske vladavine. Poželiš li se osvježiti i okupati, dovoljno je da se s promenade spustiš stepenicama i naći ćeš se na stjenovitoj plaži.  Šetnjom uz more stiže se brzo i do popularnog susjednog gradića St. Julian’sa.

St. Julian’s

Nekad ribarsko naselje, a danas grad za one dubljeg džepa, St. Julian’s (Maltežani ga zovu San Giljan) je izvrsno mjesto za sve koji vole luksuz. Nalazi se u zaljevu Spinola i pun je restorana i kafića, a cijene su najskuplje na Malti. St Julian’s ima i luksuzne kockarnice i međunarodne lance hotela, na pješačkoj udaljenosti od marine Portomaso gdje se nalaze privatne jahte bogataša, uz bok tradicionalnim ribarskim brodovima. Ovo popularno mjesto krase i zanimljive zgrade i palače iz doba britanske vladavine, nekoliko uvala, par pješčanih i stjenovitih plaža te mnoštvo turističkih sadržaja.

Otok Gozo

Gozo je otok udaljen 6 km od Malte i često kažu da je on ostatak onog kakva je Malta nekad bila. Pun je prirodnih ljepota, zeleni otok, savršen za one koji vole boravak u prirodi. Tu se nalaze neke od najboljih plaža, poput uvale Ramla i zaljeva San Blas. Na Gozu je po drevnoj legendi prebivala božica Calypso i u pećini je ljubavnim čarima 7 godina zadržavala Odiseja. Pošto smo bili vremenski ograničeni, a javni prijevoz nije baš toliko čest, uzeli smo (uz pregovaranje) Hop On Hop Off bus, za 12,5 eur po osobi. Bus vozi do svih glavnih atrakcija na otoku i uđeš i izađeš gdje ti se sviđa.

Dwerja

Azurni prozor je slovio kao jedan od najljepših prirodnih fenomena na Malti, no početkom 2017. je srušen u olujnom nevremenu. Svejedno, područje oko Dwejra plaže oduzima dah. Kontrast visokih litica i nemirnog mora pruža jedinstvenu priliku za uživanje u prirodi. U blizini se nalazi još jedan nesvakidašnji prirodni fenomen, laguna odvojena od otvorenog mora stjenovitim prolazom. Voda u lagunu ulazi putem uskog procjepa, kroz koji ribarski čamci mogu proći samo kad je more mirno.

Hram Ta’ Pinu

Hram Ta’ Pinu predstavlja jednu od najljepših malteških hodočasničkih crkava, ne samo zbog zanimljive i skladne arhitekture, nego i zbog izoliranosti od obližnjih naselja. Crkva je sagrađena u neoromaničkom stilu u prvoj polovici 20. st. na mjestu stare kapele. Papa Ivana Pavao II. ovdje je držao misu prilikom svoje posjete Malti 1990. Papa Benedikt XVI. je prilikom posjete 2010. položio zlatnu ružu ispred slike Blažene Djevice od Ta’ Pinua. Postoji i nekoliko legendi vezanih za samu crkvu, ali i čudotvorna izliječenja i poznata je po zavjetima i ispunjavanju želja.

Xlendi Bay

Zbog svojih grebena, Xlendi je idealno mjesto za ronjenje, čak i za početnike. Ovo je također tipično ribarsko mjesto s dobrim restoranima, barovima i hotelima, a mi smo uživali u zalasku sunca na stijenama.

Neke od glavnih zanimljivosti na otoku Gozo su:

Victoria – glavni grad na otoku Gozo, s glavnom atrakcijom – Cittadella, stara utvrda na brežuljku s koje se pruža prekrasan pogled na otok

Marsalforn – turističko mjesto, zanimljivo po staroj solani Xwejni

Ggantija Temples – arheološko nalazište

Rotunda of St. John the Baptist

Ramla Bay – najveća pješćana plaža na otoku, pogled na plažu iz Tal Mixta pećine

Mellieha

Najbolja pješčana plaža na Malti nalazi se u podnožju mjesta Mellieha koje se smjestilo na brdu iznad mora zajedno s brojnim hotelima, restoranima i kafićima odakle puca izvrstan pogled na more. I mi smo se smjestili u Melliehi u odličnom hotelu Pergola s više bazena i prekrasnim pogledom na centar grada (a cijena je bila nevjerojatnih 12 eur po osobi)!

Popaye Village

Popajevo selo je zapravo filmski set mjuzikla Popaj iz 1980., gdje je glavnu ulogu imao Robin Williams. Danas je zabavni park, jedna od glavnih turističkih atrakcija na Malti, gdje posjetitelji mogu šetati filmskim setom, zabavljati se uz animatore, kino projekcije, mini golf i uživati u drugim atrakcijama kao što su bazeni, izleti brodom, česti performansi, a imaš priliku iskusiti i kako je to biti glumac na jedan dan u popularnom ‘’Take 2 filming’’. Savršeno za cijelu obitelj! Cijena ulaznica mijenja se ovisno o sezoni i kreće od 10 do 20 eura, a Maltežani svojim posjetiteljima nude brojne edukativne i zabavne aktivnosti tijekom cijele godine.

Mosta

U mjestu Mosta nalazi se Rotunda Mosta, crkva s ogromnom kupolom čiji je dizajn inspiriran rimskim Panteonom. Kupola je visine 61 m, promjera 39,6 m i smatra se trećom najvećom samostojećom kupolom na svijetu. Za vrijeme mise 1942. bomba težine 450 kg pala je kroz kupolu i nije eksplodirala što se smatra čudom jer nitko nije nastradao. Odmah do crkve nalazi se sklonište iz II. svjetskog rata. Ova monumentalna crkva iz 19. st. je i najveća i najpoznatija crkva na Malti. Ulaz se plaća 5 eur, uz samu crkvu zgodni su kafići, a ulice su za advent prekrasno okićene!

Mdina

Mdina je srednjovjekovni gradić i nekadašnja prijestolnica Malte, u samom središtu otoka. Pojavom Malteškog reda, vitezovi su shvatili da bi bilo bolje da imaju pristup moru i da su bliže svojim brodovima pa su glavni grad preselili u Vallettu. Grad još nazivaju i “silent city” (tihi grad) jer nema prometa, odnosno samo stanovnici mogu ući autom. Užitak je tumarati uskim kamenim uličicama i mimoilaziti se s kočijama. Ovdje je sačuvana baština stara oko 4000 godina, a plemićke kuće, privatne kapele i impozantne katedrale samo su neke od znamenitosti koje možeš posjetiti unutar stare gradske jezgre. Ovdje je bilo daleko najviše turista nego bilo gdje na otoku pa nije baš bilo tiho…

Mdina je stoljećima bila dom plemićkih obitelji pa ćeš vidjeti mnogo impresivnih palača. Barokna glavna vrata Mdine sagrađena su 1724., kao i impozantne zidine podignute od strane Arapa koje okružuju palače i domove starih malteških obitelji. Mdina je bila jedna od lokacija za snimanje popularne serije Igra prijestolja.

Rabat

Rabat je grad odmah do Mdine, zapravo čim izađeš iz zidina Mdine nalaziš se u Rabatu. Najpoznatija znamenitost su Katakombe sv. Pavla. Tu se nalazi i pećina u kojoj je sveti Pavao živio i propovijedao za vrijeme boravka na Malti. Katakombe datiraju iz razdoblja rimskih progona kršćana. Ručno isklesani prolazi i mnoštvo prostorija čine jedan veliki labirint, cijeli podzemni grad. U sklopu katakombi nalazi se i muzej koji nudi povijesni pregled. Sve u svemu, zanimljivo iskustvo i mjesto koje svakako vrijedi posjetiti. Ovdje probaj i najbolji pastizzi na Malti, direktno iz pećnice u Crystal Palaceu.

Dingli cliffs

Dingli klifovi dobili su naziv po obližnjem selu Dingli, čiji stanovnici su zbog klifova bili sigurni dok su okolna sela bila pogođena piratstvom. Nalaze se na visini od 253 m i samim time su najviši vrh Malte. Uz samu cestu postoji nekoliko mjesta s klupicama gdje možeš uživati u zalasku sunca, flori i fauni ili se diviti malenom nenaseljenom otoku Filfla i panoramskim pogledima.

Hrana

Najbolje je jesti u lokalnim restoranima koji su znatno jeftiniji od onih koji se nalaze u blizu turističkih atrakcija. Malteška hrana je kroz povijest bila pod velikim utjecajima arapske, britanske i talijanske kuhinje. Probaj Pastizzi (tipična malteška delikatesa, ricotta, grašak ili piletina, 0.50 eur), Stuffat tal-fenek (gulaš od zeca, nacionalno jelo), Bragioli (punjene goveđe rolice pirjane u vinu), Bigilla (namaz od graha s češnjakom), Lampuki pie (riblja pita), Soppa tal-Armla (juha od različitog povrća), Ftira Għawdxija – Gozitan pizza (malo drugačije tijesto i umjesto šunke stavljaju ricottu, kozji sir i krumpir). Probaj i Cisk (lokalno pivo) i Kinnie (bezalkoholno, gazirano piće od gorke naranče i ekstrakta pelina).

Zanimljivosti

Malta je destinacija na kojoj su snimljeni mnogi svjetski filmovi i televizijske serije, a London Times prozvao je Maltu „Mediteranski filmski Hollywood“. Tu su snimane scene iz Igre prijestolja, Gladijatora, Troje, Grofa Monte Kristo, Kapetana Phillipsa, Svjetskog rata Z i mnogih drugih.

Malta ima bogatu povijest koja datira još od kamenog doba, pa možeš posjetiti očuvane hramove stare i do 7000 godina, starije čak od Egipatskih piramida! Tu su hramski kompleksi: Hagar Qim, Tarxien Temples, Mnajdra, Ta` Hagrat Temple, Skobra, Ghar Dalam (pećine), Hipogeum u Ħal-Saflieni (grobnice)

Na Malti se nalazi praktički jedna crkva za svaki dan u godini, oko 360 crkava, a gdje god se okreneš zasigurno ćeš vidjeti neki toranj ili kupolu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Patricia | Samostalna organizacija putovanja (@patricia_wanderlust_pl)

Nadam se da sam ti ovime barem malo približila što Malta, deseta najmanja država svijeta ima za ponuditi! Mene je ovo putovanje od 3 dana sa svim mogućim troškovima (let, smještaj, ulaznice, prijevoz, hrana, suveniri) koštalo 140 eur! Puno savjeta kako putovati više i jeftinije (unutar svog budžeta) donosim na svom blogu (www.patricia-lackovic.from.hr) i na Instagram profilu (www.instagram.com/patricia_wanderlust_pl)