Kreta – otok bogova


Kada pomislimo na Grčku pomislimo na bijelo-plave kućice na stijeni, s pogledom na kristalno plavo more. Mnogi zaboravljaju da u grčkom arhipelagu postoji otok koji osim svoje ljepote nosi i ostatke slavne grčke prošlosti – Kreta. 

 

5Kreta je najveći otok u Grčkoj te je mjesto gdje se razvila Minojska civilizacija – jedna od najstarijih civilizacija u Europi.

Kreta nudi mnogo sadržaja koji će zadovoljiti svačiji ukus – slikoviti gorski predjeli u unutrašnjosti Krete s tradicionalnim autentičnim selima, prekrasne plaže i neukroćeni krajolici južne obale pravi su izazov istraživačima i ljubiteljima prirodnih rijetkosti. Predivne plaže, kristalno čisto more, plantaže maslina, planine, tjesnaci, špilje i doline, otok obiluje mogućnostima aktivnog odmora, izleta, razgledavanja, sportova – za svakoga po nešto. Kreta je otok kontrasta – suvremene turističke ponude, neprolazne tradicije i povijesti. Također, Kreta je jedinstvena prilika da upoznate svijet mitova i legendi te da vidite spilju u kojoj je po legendi rođen bog Zeus.

2

Na Kreti vrijedi vidjeti ostatke veličanstvene palače u Knososu koja je, prije 4.000 godina, bila gospodarsko, političko i vjersko središte minojske civilizacije, zatim tajne iskopine u kojima je prema legendi nekoć živio sam kralj Minos sa svojim strašnim čudovištem Minotaurom. Ako pak želite upoznati pravu kretsku kulturu svakako morate sudjelovati na kretskoj večeri u Anopolisu, tipičnom selu na brežuljku. Vatreno oružje i velika slavlja na Kreti idu zajedno kao što idu i kruh i maslac. Ova tradicija se zove “balothies” i uobičajeno je za Krećane da koriste vatreno oružje tijekom vjenčanja, krštenja, Nove godine pa čak i kad im omiljeni nogometni klub pobjeđuje.

Kreta je pravi turistički raj. Poželite li otputovati u prošlost i osjetiti njezine čari te pritom uživati u prekrasnom krajoliku i finim specijalitetima, savjetujemo vam da krenete put Krete.

8

Izvor: Moja Putovanja