Grčke plaže i otoci


Grčke su plaže najbolje u rujnu, posebice prva dva tjedna, kada je voda topla, nema puno gužvi, a i dalje se nudi puna usluga. Nisu toliko ni loše u razdoblju od svibnja do sredine listopada, mada je voda prohladna sve do lipnja.

Nudizam: Biti u toplessu na plaži je prihvatljivo na svim grčkim otocima, iako postoje i područja pravog nudizma, diskretno izdvojena, na mnogim plažama, npr. Little Banana (Mala banana) (Skiathos), Super Paradise (Super Raj) i Panormas (Mykonos), Plaka (Naxos).

Island hopping: povezivanje ovih otoka je omogućeno ovih dana brzim, jeftinim trajektima koji povezuju sva odredišta, iako oni najbrži – pomalo neudobni i bučni hidrogliseri – mogu ponekad biti i otkazani zbog vjetrova.
Brzo povezivanje je najlakše ukoliko svoje vrijeme provodite unutar ove skupine otoka, npr. Jonski otoci (Krf, Kefalonija, Zakyntos, itd.), Kiklade (Santorini, Mykonos, Ios, Paros, Naxos, i ostali), Sporadi (Skiathos, Skopelos i ostali).

Najam vozila ili skutera: Osim ukoliko uistinu ne volite hodanje ili čekanje na autobuse, trebat ćete svoj osobni prijevoz na grčkim otocima. Ceste su uglavnom živopisne, i u solidnom stanju (iako ih ima svakakvih). Nema bezobrazluka između vozača, vozači su uglavnom pristojni, ali kako većina turista dolazi iz razvijenih država, navikli su na široke auto-ceste, pa se malo teže snalaze po grčkim puteljcima (još kad sunce udari – taman da znaju šta rade). Dobro bi bilo izbjegavati noćne vožnje i pripaziti na mjestimični sitni pijesak na cestama.
Kod automobila može biti problema s parkiranjem. Jedan od mogućih rješenja transporta je skuter.

Željeli bismo vam predočiti što otprilike možete očekivati u različitim područjima. Jedna od ljepota Grčke su prostori kamo možete pobjeći da izbjegnete gužve i pronađete svoj osobni mali raj. Dakle, ima dovoljno plaža koje su ostavljene za pustolovne duhove…

NAJBOLJE GRČKE PLAŽE

Kiklade (Ciklade)

Paradise, Super Paradise i Panormas, Mykonos 
Mykonos je jedan od najprivlačnijih otoka u Grčkoj sa svojim kamenim zidovima i simpatičnom životnom arhitekturom. Prekrasni grad Mykonos – primjer izbjeljenih uskih ulica s plavim drvetom kakve su u grčkim gradovima – je pravi početak za obilazak, i k tome i ne mora biti toliko skup… Samo izbjegavajte objede na rivi!
Iako je Mykonos prilično brdovit, njegove su dimenzije svega 17 km u dužinu i 10 km u širinu, stoga većina posjetitelja za obilazak iznajmljuje automobile ili skutere.
Mjesta kao što su Agios Stefanos, Platyialos i Psarou imaju dobro zaštićene plaže s pijeskom srednje kakvoće i dobrim izborom taverni – iako nema baš suncobrana, odabir za posjetitelje ispod 40 godina, može biti ili drveće, obični pijesak ili simpatični barovi na plaži Paradise, ili čak još jednostavniji, ali ljepši Super Paradise, gdje su goli homoseksualci okupirali jedan kraj. Oba dijela su pomalo na otvorenom more, stoga voda zna biti valovita.
Za one koji traže mekani pijesak, pješčane nanose, prekrasnu panoramu, manje ljudi, manje usluga i lude patke, postoji Panormas na drugoj strani otoka.

Santorini_redBeachRed Beach (Crvena plaža), Santorini 
Santorini (poznat i kao Thira) je spektakularno smješten na rubu ugaslog vulkana. Mnogi vjeruju da je upravo tu započela legenda o Atlantidi, kad je vulkan bio izuzetno aktivan 1650. godine prije Krista, i ne samo da je rušio okolne, Minoane s razvijenom civilitacijom u njihovim “otocima unutar otoka” (tragovi još vidljivi na Akrotiri strani), nego je stvarao i plimni val koji je uništio mnoge minoanske dijelove i brodove i zatvorio knjigu minoanske moći na Mediteranu.
Zajedno s Mykonosom, Santorini je jedan od najskupljih otoka u Grčkoj, ali izuzetni gradovi Fira i Oia su zaista fenomenalni i jedinstveni.
Zahvaljujući vulkanskom tlu većina plaža – Perissa i Karmani su najpoznatije – imaju crni vrući pijesak/šljunak, a voda je čista i bistra.
Jedna od najinteresantnijih je uska Crvena plaža (Red Beach), s malim crvenim pijeskom djelomično pokrivenim drvenim strugotinama da ga održava hladnim, kristalnom vodom i stijenama koje nude ponešto akcije roniocima s dihalicom.

Milopotas i Manganari, Ios 
Iako smatran otokom za mlade željne (lude) zabave, Ios je iznenađujuće miran tijekom dana i ima dvije fantastične plaže. Izvrsna plaža Milopotas je samo pet minuta skuterom izvan grada, velike površine pokrivene mekim žutim pijeskom i s mirnom, čistom vodom. Vodeni sportovi i mnoštvo diskretnih, raznolikih taverni su u susjedstvu.
Fantastični Manganari je još i bolji, ali do njega vodi duga prljava cesta ili vožnja brodom, nudi malo ugodnosti i nije baš najbolji za povratak natrag na rave navečer.

Psili Ammos, Serifos 
Psili Ammos u prijevodu znači meki, fini pijesak, i to je upravo ono što i jeste ova prekrasna bijela plaža, uz koju je bistra voda obala s drvoredom. Smještaj i odlične taverne su u blizini.psili-ammo

Maragas i Plaka, Naxos 
Neravan i brdovit Naxos ima simpatični, mali, živahni grad. Uopće nemojte razmatrati spiljasti predio Grotto na sjeveru grada, nego Agios Georges na južnom dijelu koji je odličan za gradsku plažu – fini pijesak, lijepi prizori, čista voda i mnoštvo smještaja i drugih usluga u neposrednoj blizini.
Malo dalje je i popularna, velika plaža Agios Prokopios s malo grubljim pijeskom, i mala, neprivlačna Agios Anna.
Vrhunac plaža Naxosa su dugački nanosi pijeska koji se protežu od Maragasa do Plake. Meki pijesak, raštrkano drveće, diskretne usluge na zemljanoj cesti, gotovo tirkizna voda i dovoljno prostora čine ovo mjesto odličnim za dokolicu. Nudisti se nalaze u Plaki.

Kolymbithres, Paros 
Iako je ovo prometno čvorište za otoke Cyclades, Paros je iznenađujuće ugodan. Grad ima uobičajene male, labirintske ulice, nekolicinu sunset barova i restorana i predivnu crkvu, Ekatondapiliani – najstariju u Grčkoj koja je još u uporabi.
Okolica je pomalo dosadna, ali su plaže poprilično prihvatljive. Dvije veće dijele gradski zaljev, Livadia i Krios, i obje su mirne, čiste, s drvoredima i s dovoljno taverni.
Istočna obala Parosa ima nekoliko većih plaža koje su dosta promovirane – kao što je Golden Beach (zlatna plaža) – ali prema Bugbogu su prevjetrovite, s valovitom vodom i oštrim pijeskom.
Najljepša plaža na otoku je bez sumnje Kolymbithres, blizu turističkog mjesta Naoussa, s plitkom lagunskom vodom uz koju je fini pijesak i čudno oblikovane stijene. Odlično mjesto za djecu, jedini je problem veličina… vrlo je mala i brzo se stvara gužva.

Sporadi

Koukounari i Bananas plaže, Skiathos
Ne preporučuje se ljudima s alergijom na borove! Skiathos je jedan od grčkih najživljih otoka, natrpan s popriličnim brojem jahti, sakrivajući velik broj hotela i vila pod borovim drvećem i uspijevajući zadržati šarm svoga starog grada, posebno kad zađe sunce i kad kad se ulice napune.
Skiathos tvrdi da ima 65 plaža iako su mnoge manje od moje fotelje. Koukounari je jedna od najboljih (i najdužih također) na otoku, s borovljem, (nesvakidašnjim) finim žutim pijeskom, čistom vodom i s tri taverne.
Dugačka je pola milje i nudi različite vrste vodenih sportova. Do nje se može autobusom iz grada Skiathosa (7 milja). Plaža Banana, poznata i kao Krassas, pokraj Koukounarija, isto ima fini zlatni pijesak okružen borovima, ali je manja i osobnija i “hladnija”, s nekoliko taverna – jedna je posebno dobra.
Mala Banana (Little Banana) – poznata i kao Spartacus – odmah je pokraj i ona je poznato nudističko odredište.
Lalaria je mala, mirna plaža na sjeveroistoku obale i do nje se može samo morem. Ima obli šljunak, i stilski luk od stijena koji je formiralo more. Tamo nema nikakvih objekata i izleti brodovima brzo napune mjesto. Brodovi tamo kreću iz Stare luke (Old port) u gradu Skiathos.
Na sjevernoj obali Elias i Mandraki su prilično odvojene, do njih se dolazi zemljanom cestom, posute su finim pijeskom, okružene lijepim prizorima i nerafiniranim tavernama. Nema nikakvih vodenih sportova i čest je povjetarac. Nudisti su dobrodošli!

skiathos-koukounaries

Limnonari, Skopelos
Još jedan boroviti otok, pola sata hidrokrilcem od Skiathosa, grad Skopelos nudi malo smireniji šarm, nego što je iscrpljujuće susjedstvo, ali i manje svega ostalog – turista, plaža, barova, restorana, aktivnosti.
Bolja su mjesta na južnoj strani otoka, ali uglavnom s grubljim pijeskom i šljunkom. Najbolja je plaža Limnonari, u zaštićenom zaljevu s finim pijeskom, čistom vodom i dobrom tavernom.

Otok Kreta

Sweetwater, Falasarna, Elafonisi 
Dugačka 160 milja, ovo je najveća grčka plaža koja udovoljava različitim vrstama odmora – planinskim i planinarenju (posebno Samaria i Zakros Gorges, posut vjetrenjačama Lasithi Plato), istraživanju malih, starih grčkih sela (koja brzo nestaju), razgledavanju ruševina minoanske civilizacije (posebice Knossos), ili ležanju na vrućim plažama s hladnim pićem.
Iraklion, glavni grad Krete, nudi malo razloga za posjet zbog svojih prometnih povezivanja s fantastičnom Minoanskom palačom u Knossosu (udaljenom 5 km) i Arheološkim muzejom.
Otok je obrubljen sa stotinama plaža, od popularnih turističkih destinacija na istoku, kao što su Elounda i Sitia, do manje poznatih na zapadu:

Rethymno , privlačni treći po veličini grad na Kreti s drvoredom palmi na promenadi koja ide uz široku zakrivljenu, pješčanu i šljunčanu plažu dugačku nekoliko kilometara. Voda je čista, iako ćete morati otići malo istočnije da bi izbjegli gužvu. Pronaći ćete i izvrstan odabir usluga.

Sweetwater je uobičajena plaža s nekoliko posjetitelja, a neki od njih su i goli. Nudi dramatično i neobično stijenje i plavo, plavo more. Slatka voda se pjenuša u stijenama na stražnjoj strani plaže. Mala taverna na plaži brine se za goste, Do plaže se može samo brodom ili šetnjom iz Loutra koja traje oko sat vremena – i ovo je mjesto za ostati.
Skroz na zapadnom dijelu, Kreta ima nekoliko fantastičnih plaža ukoliko uspijete doći do njih.

Falasarna je velika, s finim pijeskom i stijenama koje dodaju malo osobnosti. Taverne i domatia (sobe za iznajmljivanje) su u blizini.

Elafonisi je velika, pješčana, tirkizna laguna, s malim zanimljivim otocima raštrkanim s nanosima pijeska i uvalama na razmacima od nekoliko metara. Ima nekoliko objekata i nažalost novu asfaltiranu cestu što znači da su turističke skupine i zamisli njihovih vodiča polako počeli uništavati ovaj raj na plaži.

elafonisi

Jonski otoci

Aghios Georgios na sjeveru, Krf 
Krf je nekoć bio smatran jednim od najljepših grčkih otoka, ali ubrzani preveliki razvoj imao je svoju cijenu; Kavos, Ipsos i Sidhari osvijetljeni su neonom, bučni primjeri kako se pokvarilo nešto dobro.
No ipak, sjeverni dijelovi otoka još uvijek imaju svog šarma i izvrsne plaže. Aghios Georgios na sjeveru je zabačeno odmaralište na sjeverozapadnoj obali, izvan uobičajenih turističkih pravaca, s mekim zlatnim pijeskom u velikom zaljevu. Na sjeveroistoku je skupina izoloranih, ugodnih ribarskih sela s dobrim okolnim plažama, kao što su Kassiopi i Agios Stefanos. Najbolja plaža u okrugu je Kerasia, dugačak, miran i izuzetno čist zaljev, sa samo jednom savršenom tavernom. Nalazi se nekoliko milja južno od Agios Stefanosa.

Vasilikos, Zakynthos 
Zante je relaksirajuća, mirna, tipično grčka, s ljubaznim mještanima. Plaža u Vasilikosu je najbolja na otoku, dugačka i pješčana s odvojenim uvalama, 16 kilometara od zračne luke. Ima i nekoliko hotela i jednostavna mjesta za samoposluživanje, ali i dobre tradicionalne restorane, ali je potrebno dosta hodati da bi se došlo do tamo, stoga je preporučljivo imati svoj prijevoz.
Za vodene sportove idite u Mavratzis, Bananu ili St. Nicolas, a za ronjenje na plažu Mare. Tamo se nalazi i zanimljivo mjesto zvano plaža Shipwreck (brodolom), do koje se može jedino brodom.

Navagio-Beach-Zakynthos

Izvor: Puturist