Istanbul: što sve vidjeti i je li 5 dana dovoljno za posjet?


Grad o kojem se priča mnogo toga; nekima je najljepši grad na svijetu, nekima je prljav i prevelik, nekome se sviđa, nekome ne. Uglavnom, prema pričama, ljudima ili nije baš nešto poseban ili su oduševljeni. Kako to već obično biva. Budući da volimo sami donijeti odluku na temelju svog iskustva, uputili smo se u Tursku bez ikakvih očekivanja. Jedina očekivanja su bila da će biti jeftino i da će biti dobra kava. I to je i bilo tako. No, krenimo redom.

Napisala: Lucija Vujnović

Prvi korak. Viza.

Za Tursku Hrvatima više nije potrebna viza, pa evo jedan trošak manje.

Drugi korak. Let.

Trenutno prebivalište nam je u Palermu , pa smo pronašli let Palermo – Bukurešt – Istanbul. Prvotni plan bio je iznajmiti automobil i ići do Turske te drugim putem nazad, kako bi usput vidjeli i prirodne ljepote Rumunjske i Bugarske. Međutim, ta opcija je otpala nakon što smo shvatili da je prijelaz turske granice iznajmljenim automobilom 300€. Odabrali smo opciju leta, prespavali u Bukureštu i sljedeći dan stigli avionom u Istanbul.

Treći korak. Susret s Istanbulom

Istanbul je najveći grad Turske koji je smješten na dva kontinenta (jedini takav grad na svijetu!) zbog čega je važno središte u Turskoj. Prije Ankare, bio je glavni grad Turske.

Kad smo nogom stupili na tlo grada Istanbula, odmah smo se susreli s mirisima ukusne ulične hrane i bojama ovog velikog grada.

Prije puta smo se informirali o Istanbul Cardu (Istanbul Kart), kartici koja služi za prijevoz. Najbezbolnije riješeno pitanje gradskog prijevoza, ako se mene pita. Kupite karticu u bilo kojoj trafici za 6 kn i na nju stavljate novac. Kad uđete u metro, bus, tramvaj, brod, samo prislonite karticu i na ekranu vam piše koliko novaca dođe vožnja i koliko novaca vam je preostalo na kartici. Kad vam ponestane, možete uplatiti aparatima koji se nalaze na stanicama ili u trafici.

Budući da je Istanbul OGROMAN grad, prijevoz je neizbježan. I tako, dok sam ja kupovala Istanbul Kart, moj dečko se vratio sa sjajem u očima i velikim kebabom u ruci: „Ovaj je kebab samo 15 kuna!“ To je bio znak upozorenja – jeftino znači da ćemo potrošit puno više od očekivanog jer sve treba probati i probat ćemo sve jer je jeftino. No dobro, jednom si u Istanbulu, jednom se živi.

Četvrti korak.  Itinerar i popis MUST SEE stvari

Budući da smo ovdje planirali provesti samo 5 dana, a grad nudi sadržaj koji bi se mogao istraživati mjesec dana, odlučili smo sastaviti plan putovanja. Napravili smo popis stvari koje moramo vidjeti i odlučili iskombinirati svoje kretanje tako da sve uspijemo vidjeti.

Plan je bio vrlo realan i ostvariv, uspjeli smo sve zamišljeno. Međutim, dosta toga je još ostalo za idući put. Ono najvažnije je moguće vidjeti u 5 dana ako ste spremni biti u razgledavanju od ranog jutra do kasne večeri. 

  • Sultanahmet

Sultanahmet je povijesni i kulturni centar Istanbula i obuhvaća područje triju značajnih građevina – the Blue Mosque, Hagia Sofia i Topkapi palača.

Prva asocijacija na Istanbul je Hagia Sofia (Aya Sofya) izgrađena u 6. stojljeću. Premda je nekoć bila pravoslavna katedrala, zatim katolička crkva, pa džamija, danas je pretvorena u muzej te je najpopularnije turističko odredište u gradu Istanbulu. Naš smještaj je bio nedaleko od nje. Bili smo spremni platiti ulaz od 60 lira za posjet ovog građevini, ali redovi su bili predugački, a naš boravak za čekanje redova. UPDATE: Od nedavno je Aja Sofya pretvorena u đamiju pa je ulaz sada besplatan.

Iduće najpopularnije turističko odredište je the Blue Mosque (Plava džamija), jedna od najvećih džamija u gradu. Zove se Plava džamija zbog pločica od kojih je sagrađena iznutra i izvana, a karakterizira je svjetloplava boja. Nažalost, ova džamija je u restauracijskim radovima već mjesecima, pa smo od cijele džamije vidjeli samo velike građevinske skele.

Topkapi palača smještena je u kući sultana Osmanskoga carstva, a krase je 4 dvorišta. Prvo je bilo dostupno za javno korištenje za vrijeme Carstva, a karakteriziaju je drevna stabla te lijepi pogled na Bospor. Drugi dvor bio je namijenjen dostojanstvenim, poslovnim ljudima visokog utjecaja. Treći i četvrti dvorovi su bili dopušteni na korištenje isključivo sultanu i njegovoj obitelji. U tim se dvorovima nalazi velika knjižnica, vidikovci itd. Uglavnom, cijeli prostor je ogroman i potrebno je izdvojiti mnogo vremena da bi se razgledalo cijelu palaču.

  • Grand Bazaar i ulična hrana

Grand Bazaar u centru Istanbul je velika turska tržnica koju krase šareni prizori namirnica, boje i mirisi specifični za ovo područje. Grand Bazaar je predivan prizor, čak i za one koji ne vole kupovinu. Osim hrane, pun je nevjerovatnih rukotvornica, turskih proizvoda, svjetiljki, suvenira i mnogo drugog za otkrivanje.

Na ulazu se nalaze zaštitari i okviri slični onima na aerodromu zbog sigurnosti građana zato što je Istanbul doživio teroristički napad u ožujku 2016. godine. Iz tog razloga je i na ulazu u shopping centre i druge objekte slična situacija.

Prilikom posjete Grand Bazaara budite spremni na velike gužve i za nadmetanje u cijenama koje nisu fiksne. Ova se tržnica nastoji izbjeći za kupovu namirnica jer je znatno skuplja budući da predstavlja turističku destinaciju. U zamjenu za njega, lokalci kupuju na egipatskom Bazaaru koji je znatno jeftiniji.

U Istanbulu je ulična hrana sveprisutna, u gotovo svakoj ulici možete pronaći prodavače raznorazne ulične hrane. Kako je netko jednom rekao, u Istanbulu je grijeh biti gladan. To ima smisla budući na jeftinost hrane, te činjenicu da je u Istanbulu hrana vrhunskog okusa zbog jedinstvene kombinacije kultura i sastojaka.

Turska kuhinja je vrlo zanimljiva i specifična jer ima puno različitih utjecaja. Veliki je mediteranski utjecaj što podrazumijeva puno maslina, rajčica, ulja i ribe. Vidljiv je i velik utjecaj na Bliski Istok, pa svinjetina gotovo i ne postoji, a smokve, orasi, kebabi i patlidžani vrlo su česti. Naposljetku, azijsk utjecaj zaokružuje ovu jedinstvenu kuhinju. Hrana je bogatog okusa čak i u najjednostavnijim jelima, zbog čega je ovdje zaista grijeh biti gladan.

Najpopularnija ulična hrana Turske je kebab. Dostupan je u piletini ili „mesu“ (obično janjetina i govedina u kombinaciji). Prodavači kebaba oštre svoje oružje i režu kriške sočnog mesa ravno ispred vas dok se medo vrti oko vertikalne peći. Poslužuje se na više različitih načina, te je moguće naručiti samo meso, meso u pecivu (donner) ili u tortilli (durum).

Kumpir je još jedan ukusni užitak turske hrane. Kumpir je gigantski pečeni krumpir punjen sirom i kiselim povrćem, a preliven je začinjenim umakom od papra. Ovo je jelo iznenađujuće ukusno i nema drugog načina za jedenje osim vilicom zbog količine sastojaka koji se nalaze unutar ovog ogromnog krumpira.

Iako tehnički nije ulična hrana, najveće turske užitke možete pronaći u izlozima širom grada – lokumii! Turska delicija (Turkish delights, kako oni to nazivaju), lokumi su napravljeni od škroba i šećera te je dodan nizom različitih okusa kako bi nastao ovaj mekani, spužvasti desert. Okusa i kombinacija je jako puno, a uglavnom sadrže razne verzije pistaccija, orašastih plovova, voćne arome, džumbira itd. Pokušajte koji god okus vam zvuči dobro, ne možete pogriješiti što god odaberete. 

Da biste ispravi sve ove kalorije koje ste unijeli, možete kupiti šalicu svježe cijeđenog voćnog soka. Jedna od prvih stvari koju ćete sigurno primijetiti na ulicama Istanbula su prodavači voćnih sokova koji se nalaze na gotovo svakom uglu. Možete ih gledati kako cijede voće ispred vas, a najčešći okusi su šipak ili naranča, dok postoje još i šljive, limuni itd.

  • Istanbulska četvrt – Karakoy

Nakon glavnih turističkih znamenitosti Istanbula, vrijeme je za posjet kvartovima grada, a najbolje područje za istraživanje je Karakoy! Ova živahna četvrt prepuna je trgovina, hrane i povijesnih znamenitosti koje mogu zabavno upotpuniti posjet Istanbulu. 

Dan smo započeli u srcu Karakoya. Dobar način da se vidi cijelo ovo područje je s vrha Galata Towera. Kula Galata je Izvorno sagrađena kao stražarnica i stražarska kula u 6. stoljeću, no toranj je ponovno izgrađen od kamena u 13. stoljeću. Preporuča se popeti na kulu, no također je potrebno puno strpljena za čekanje u redu. Unutar kule je mnoštvo stepenica, ali nalazi se i moderan lift za posjetitelje. Na vrhu imaju 2 restorana i fantastičan pogled od 360 stupnjeva na cijeli grad. Ulaz je 25 lira što je malo s obzirom na panoramu grada koja se vidi s vrha Galata Towera.

Poznato pješačko područje, avenija Istikal sjajno je mjesto za šetnju, iako vrlo napućeno. Bila sam istinski zadivljena količinom ljudi koji prolaze kroz ovu nekoliko kilometara dugačku dionicu. Bez obzira u koje doba dana ste tamo (vjerujte mi, otišli smo više puta u različito vrijeme), bit će živahno! Ovdje su brojne trgovine, uglavnom trgovački lanci, kao i restorani, kafići i štandovi s turskim proizvodima. U sporednim ulicama u blizini ove avenije, nalaze se neki od najboljih restorana i barova u gradu. Postoji i mini tramvaj koji se vozi po sredini ove avenije što je jako zanimljivo prolaznicima, a i možete uskočiti ako se previše umorite od šetnje i gužve.

Avenija Istikal završava (ili počinje, ovisi s koje strane gledate) na trgu Taksim, masivnom javnom trgu koji je postao poznat tijekom Arapskog proljeća kao srce prosvjeda u Istanbulu. Trg Taksim domaćin je događanja tijekom cijele godine, pa provjerite kalendar da li se išta događa tijekom vaše posjete. Ako ne, svakako je korisno doći na ovaj trg i osjetiti atmosferu grada. Prema nekim istraživanjima, ovo je najprometnija ulica na svijetu.

Nužno je spomenuti i Hafiz Mustafu, najpoznatiju i definitivno najfiniju slastičarnu u Istanbulu smještenu u Istikal ulici. Cijene su pristupačne s obzirom na količinu, pa tako postoje razne kombinacije pudinga po cijeni od otprilike 16 kuna. Osim poznatoga pudinga, prodaju se i baklave, razne torte, lokumi itd., a čak možete i vidjeti način proizvodnje i pakiranje ovih slatkiša unutar slastičarne. 

  • Azijski dio grada

Nakon što smo osjetili blagu dozu umora, usmjerili smo kretanje na azijsku stranu Istanbula. Kadikoy je strana Istanbula na azijskom kontinentu koja ima drugačiju atmosferu, kao i puno manje gužve. Čini se čistija, ali i konzervativnija što daje zanimljiv uvid u multikulturalnu mješavinu Istanbula.

Vozili smo se brodom (cijena vožnje nešto manje od 3 kune) te razgledali azijski kvart Moda, koji ima prepuno obalnu šetnicu punu trgovina, privatnih klubova i jednu od glavnih gradskih marina. Jedna stvar koja se isticala oko ove azijske strane Istanbula bila je umjetnička vibra zbog hipsterskih, funky kafića i uličnih grafita..

Zalazak sunca dočekali smo s pogledom na Kiz Kulesi, Djevojčinu kulu koja se nalazi na malenom otoku. Nekad svjetionik, promatračnika, pa i zatovr, nakon restauracije postala je prava turistička atrakcija. Svjetionik se čak našao i u filmu o Jamesu Bondu iz 1999. “The World Is Not Enough“. Rezervacije za ručak ili večeru u tornju su obvezne, a cijene jako visoke. No druga opcija, mnogo povoljnija, je otići na vidikovac s kojeg se vidi kula, promatrati zalazak sunca uz ukusni tradicionalni turski čaj.

  • Istanbul Sapphire

Zgrada Istabul Sapphire je djelomično centar za kupovinu, djelomično mjesto gdje se nalaze poslovni uredi. Ono što je značajno za nju jest da je najviša zgrada u Istanbulu koja ima 261 metar. Moguće se popeti na ovu zgradu na visinu od 235 metara. S te visine možete dobiti pravi dokaz o veličini i prekrasnoj lokaciju Istanbula. Grad se proteže u beskonačno, koliko god vam seže pogled u bilo kojem smjeru što je prilično impresivno. Ovo je također turičko mjesto, iako se Spahhire nalazi malo dalje od centra grada, u poslovnom središtu Istanbula. Na vrhu zgrade nalazi se restoran/kafić s predivnim pogledom, te suvernirnica. Ovdje se pruža mogućnost i simulacije 4D vožnje helikopterom koji vas ukrca na zgradi, te odvodi u unutrašnjosti najvažnijih znamenitosti. Jako zabavno i korisno, pogotovo ako ste, kao i mi, propustili prizore unutrašnjosti nekih važnih građevina.

  • Pierre Loti Tepese

Pierre Loti Tepese je kafić koji se nalazi na vrhu brda s fantastičnim pogledom na Zlatni rog (rukavac koji razdvaja stari dio Istanbula od modernoga dijela. Mjesto je smješteno na predivnoj lokaciji u prirodi i potrebno je malo aktivnoga napora da bi se popelo do kafića, ali vrijedi svakog koraka. Cijene su jeftine, a ako naručite običnu tursku kavu, dobit ćete uz nju i lokum, vodu s jabukom i malo soka od šipka.

  • Vodafone Park

Za kraj, da još spomenem i nogometni stadion Vodafone Park na kojem se u vrijeme našeg boravka igrala utakmica istanbulskog kluba Beşiktaşa i kluba iz Bratislave, Slovana. Navijači Besiktasa su jako strastveni unatoč tome što ovaj klub ima 0 bodova od početka ove lige, ali ipak smo kraj utakmice dočekali u slavlju zbog postignutog gola penalom za Bestikas. A od igrača moram spomenuti i našeg Domagoja Vidu koji je bio na terenu i za kojeg smo posebno navijali s tribina.

Nešto malo više od 5 dana boravka u Istanbulu nije dovoljno da vidite baš svaki dio ovog ogromnog grada. Međutim, iz našeg iskustva to je dovoljno za prvi posjet jer nakon tih 5 dana ispunjenih raznim aktivnostima (i jelima) osjetili smo zasićenost svim tim i zadovoljiti smo svoj apetit za ovim žestokim spojem istočno-zapadne kulture.

Istanbul nudi previše sadržaja, previše svega, pa smo se u kratkom vremenu zasitili cijelog ovog gradskog ludila. Obećali smo sebi i Istanbulu da ćemo se ponovno vratiti jer je grad prelijep i nudi još puno toga što nismo stigli vidjeti. Definitivno ćemo se ponovno vratiti u ovaj grad i preporučam da ga stavite, ako već niste, na svoju listu za putovanja. Kako je rekao Napoleon Bonaparte: „Da je Zemlja jedna država, Istanbul bi bio njezin glavni grad.“