Betonsko čudo usred pustinje: Raskošan pustinjski dragulj Dubai koji vas vodi u budućnost!


Ono što su Hrvatima nekada bili Nassfeld i Kronplatz, danas je to bliskoistočna zlatna oaza koja svojim raskošom i Veliku Jabuku baca u drugi plan. Najambiciozniji grad na svijetu u kojem se potvrđuje ona stara: sve se može, kad se male ruke slože!

Napisala: Marija Pajić – Meri Goes Around The World

Prije svih najviših nebodera, ali i najskupljih automobila, Dubai je zapravo bio samo pijesak. Da, nevjerojatan je napredak od malog beduinskog sela do najelitnijeg grada na svijetu – no, svoje pustinjske prošlosti – Dubai se nikako nije odrekao! Kad malo bolje razmislim, svi smo svoje početke imali u pijesku, samo što su neki tijekom odrastanja digli ruke od snova, no ne i Dubai! 

Zamislite samo da prije četrdeset godina na ovome mjestu nije postojala niti jedna jedina zgrada? Da, ovaj grad najbolje dokazuje da se sanjati itekako isplati. Kombinacija volje, financijske stabilnosti i dugoročnog plana – nešto je što ne može poći ukrivo! Pa čak i da ovu destinaciju poželite posjetiti bez prijatelja/partnera – nećete požaliti! U mojoj štoriji – Dubai se planirao godinama. Prijateljica koju je posao odveo na Bliski istok godinama me pokušavala nagovoriti na ovaj dio svijeta i nekako se tek u ovoj godini sve poklopilo. Odlazak u daleku Indiju o kojoj ću vam pisati u idućem putopisu bio je nezamisliv da ne stanem na nekoliko dana u Dubai. Jednostavno si to ne bi oprostila. Planiranje? Check! Budimo realni, kada pomislite na Dubai, vjerojatno vam je prva asocijacija aviokompanija Emirates koja je moj put na drugi kraj svijeta odradila vrlo elegantno i profesionalno! Baš zbog tih epiteta, posve je jasno zašto je iz godine u godinu na samom vrhu aviousluga. Pa tako već na samom početku imate odgovor na pitanje kako doći u Dubai? 

Prije svega, uvođenjem svakodnevne zračne linije na relaciji Zagreb – Dubai koja traje nešto više od 5 sati dolazak na ovu destinaciju postao je uvelike lakši. Cijena? Nešto manja od tri tisuće kuna. Pazite sad! Šum mora, miris valova i vjetar u kosi u veljači? Da, ali ne kada ja dođem. Moj dolazak popratila je blaga kiša, ugodnih 19 stupnjeva i kožna jakna. No, ne dam se ja zbuniti tako lako! Nabacim osmijeh od uha do uha i krećem u avanturu! 

Dubai je zapravo jedan od sedam emirata, u državi Ujedinjeni Arapski Emirati koja u ovom sastavu postoji tek od 1971. godine, kada su se odvojili od odnosa sa Velikom Britanijom. Smještena na istoku Arapskog poluotoka u jugozapadnoj Aziji ova zemlja ti daje ugodnu zimu od čak 25 stupnjeva, ali i nepodnošljivo vruće ljeto stoga vam je prilično jasno kada trebate posjetiti ovu destinaciju. Možda je Abu Dhabi glavni grad, ali Dubai je najveći po broju stanovnika. U njemu danas živi više od tri milijuna stanovnika sa svih krajeva svijeta. I za razliku od ostalih emirata, njegovo se bogatstvo u ovom stoljeću ne temelji na nafti već na turizmu! Najviši hotel, najveće zgrade, najbolje skijalište u pustinji. Ovdje je sve naj. 

Grad superlativa očara vas već na samom aerodromu koji je sastavljen od čak tri terminala s „nula“ gužve. Ako gledamo u brojkama, godišnje njime prošeće preko 80 milijuna turista. Svi državljani RH za dolazak u ovu zemlju, ne trebaju vizu što uvelike olakšava vašu avanturu. I da, ovdje sve ide kao po špagi, a sigurnost je na prvom mjestu. Vjerojatnost da će vam ovdje netko ukrasti novčanik ili mobitel jednako je nerealna kao i scenarij filma Nemoguća misija! Nikada neću zaboraviti trenutke u kojima Tom Cruise prkosi svim zakonima fizike! No, zato je između mene i Dubaia nastala opasna kemija!

Za početak, ako ste teški zaljubljenik u povijest, možda ovo baš nije grad po vašoj mjeri, što ne znači da ga trebate preskočiti! Panorama staklenih nebodera kojima se ne vidi kraj ovom gradu su osigurali i epitet Manhattan Bliskog Istoka! Ako ste bili u New Yorku, onda znate o čemu pričam. I da, jednako košta, ali čitavog života nas uče da iskustvo zapravo nema cijenu. 

U ovom gradu sve kreće od Burj Kalife, najviše zgrade na svijetu visoke nevjerojatnih 828m – pa tako i moja avantura. Ukoliko imate živaca i vremena, kupite kartu za najvišu zgradu i čekate u dugačkom redu. Cijena je 525 AED ako idete u doba zalaska sunca. Navedenu cijenu pomnožite s 1,7 i voila, dobili ste iznos od 892,5 kuna. Skup sport za vožnju liftom i jedan pogled, da ali ne kaže se uzalud – jednom se živi. 

Ja sam se ipak odlučila za nešto drugačiju varijantu, tj. najviši restoran na svijetu! Vožnja lifotm prođe u sekundi, osjećaj je isti kao i kad polijeće avion. Lagana promjena tlaka i za sekundu ste na željenom mjestu! Atmosphere bar smješten na 122. katu Burj Kalife nudi nekoliko opcija po različitim cijenama. Najjeftinija opcija je 200 AED i u toj cijeni u miru popijete kavu, sok i još nešto po želji uz neizostavne grickalice. Možda sam popila najskuplju kavu na svijetu, ali doživljaj je neprocjenjiv zbog jednako najskupljeg pogleda na svijetu! Dva sata u vlastitom društvu s jednako zanimljivim pogledom nekada dođu kao naručeni! A činjenica da sam znala što se krije iza ugla, uvelike mi je olakšala samoću!

Naime, tik do Burj Kalife smjestio se Dubai Mall. Još jedna neizostavna stanica u vašem životu. Zamislite najbolje trgovine na svijetu na jednom mjestu s najljepšim toaletom. Da, tu ste! Ovima kad kažete rata – čuju vrata – tako da hrvatski đir na ovom mjestu ne nailazi na plodno tlo, ali nitko vam ne može naplatiti gledanje izloga. I službeno ste posjetili najveći shopping centar na svijetu stoga nema mjesta kukanju!

Kada vas izmori gledanje u prazno, postat ćete gladni! A u ovom gradu, gdje god krenete bit ćete siti! Pa čak i u shopping centru! Svakako se odlučite za opciju restorana s pogledom na fontane. Naime, još jedna raskoš ovog pustinjskog dragulja su fontane koje svakog dana od 18 sati pa nadalje imaju svojevrsnu koreografiju na poznate hitove točno ispred Dubai Mall-a. U svakom slučaju magično iskustvo koje bi zagrebačkog gradonačelnika vjerojatno bacilo u trans. No, ne možemo imati sve, zar ne? Ovakvo nešto mogu samo Arapi! 

Izuzetno gostoljubivi i nadasve srdačni, iako po zakonu ne biste smjeli ometati lokalno stanovništvo, stanovnici ovog pustinjskog bisera – itekako će se potruditi da se čim prije udomaćite! Grad je to u kojem živi 200 nacija pa nemojte strahovati da ćete ostati zakinuti za nečiju kuhinju. Ako sam se negdje dobro najela, onda je to definitivno Dubai. Ovi ugostitelji što god dotaknu, pretvore u zlato! 

Od japanskog restorana pa sve do latinoameričkog, moji snovi o ljetnoj figuri za ovu godinu lagano su pali u zaborav već prvi dan – jer moraš probat sve! U ovoj pustinjskoj oazi vlada i kultura bruncheva pa tako uglavnom petkom za određenu svotu novca dobijete sve što možete zamisliti da ćete pojesti i popiti! Kako je u ovoj državi petak zapravo naša subota tj neradni dan – možete zamisliti kakva je atmosfera! 

Isto tako, u Dubaiu je vrlo popularna kultura Ladies nighta pa preko tjedna, najviše utorkom, ako ste nježnijeg spola, ne morate strahovati da ćete u izlasku bankrotirati jer sve je b-e-s-p-l-a-t-n-o! 

No, nešto što vrijedi svake kune i dirhama je izlet u pustinju. To jednostavno morate otići. Jahati na devi i nije neka revolucija, ali voziti se u automobilu na pustinjskom safariju – doživljaj je koji ćete pamtiti čitav život! Za nekakvih 350 kuna, oko nekih 10 ujutro pokupio me vozač. Vrlo ljubazan i korektan, dogovor je pao u sekundi! Sa mnom u automobilu su bila još dva para i jedan solo turist koji očito kao i ja nema živaca sjediti u četiri zida i čekati da mu se život dogodi. 

Opciju pustinjskog safarija bukirate online, platite karticom i bez puno muke i nauke, dobijete neopisiv osjećaj! Nakon otprilike četiri sata vratila sam se prijateljici u stan puna pijeska, ali oduševljena viđenim! I naravno, gladna. Što je bilo sasvim dovoljno da odemo u Trader Vic’s, odličan kubanski restoran smješten u Jumeriah-u s kojeg se pruža predivan pogled na Dubai. 

Upravo u ovom američkom restoranu nastao je nekima omiljeni koktel Mai Tai. Jumeriah je zapravo imaginarna mala Venecija usred pustinje, nešto kao milanski Navigli pa tako na ovom mjestu možete dobiti i vožnju gondolom., ali isto tako možete kupiti i brojne suvenire koji vam vrlo vjerojatno ne trebaju. Računajte da vam treba otprilike 400 kuna da se najedete kao čovjek. 

Noćni život ovog grada također je razloga zašto je ova destinacija visoko na listi brojnih putnika! Od Blue Marlina pa sve do raznih beach klubova za koje ćete izdvojiti otprilike tisuću kuna kako bi uživali u punom smislu te riječi! Ako želite radije na plažu, i tamo vas čeka rapsodija, odnosno kristalno čist pijesak i tirkizno more! 

S obzirom na to da je mene sreća pomazila pa imam prijatelje diljem planeta, o smještaju nisam morala razmišljati no moj prijedlog je da nađete neki hotel (ima ih preko 700) u Downtownu jer od tamo – sve je lako! Cijene noćenja se kreću od nekakvih petstotinjak kuna za noć pa sve do naravno nekoliko tisuća kuna ako baš želite spavati u hotelu Burj Al Arab koji ima sedam zvjezdica. 

Isto tako, kretanje u ovom gradu prilično je jednostavno putem popularne mobilne aplikacije, ali i klasičan taxi se nalazi na svakom koraku i može se zaustaviti na cesti u bilo kojem trenutku. Ako želite ženskog vozača, nema problema. Može i to! Jezero u pustinji? Pa naravno da može! Ovdje što zamislite, to i dobijete! 

Trenutno najveće gradilište na svijetu također je u ovom gradu! U Dubaiu se već godinama pripremaju za Expo koji će se održati sljedeće godine tj. 2020. Doslovno, svake minute jedan kamion uđe na spomenuto gradilište. Koliko Arapi misle ozbiljno prilikom organizacije ove važne gospodarske izložbe, dokazuje i podatak da su zbog raznovrsne ponude istog otkupili ime pariškog muzeja Louvre za pola milijuna dolara. Muzej će biti smješten u susjednom Abu Dhabiju. 

Znam, uvijek dođemo na to da se većina mojih putovanja uvijek svede na to da ja samo jedem i pijem, ali nije sve uvijek tako kako izgleda! I dalje mislim da pola toga nisam stigla jer nisam imala kad otići na skijanje u shopping centar ili pak prošetati najljepšim botaničkim vrtom Miracle Garden, ali eto razloga da se vratim! 

Praznog želuca, naravno! 

*Navedeni tekst odraz je mišljenja i iskustva tekstopisca i ne mora odražavati stavove autora bloga putoholicari.com