Čarobni Istanbul


O Istanbulu se mnogo piše u zadnje vrijeme. Nije ni čudo, kada je zaista fascinantan

Napisala: Romina Cingulin

Posjetile smo ga u proljeće i izabrale dug ali zabavan put do njega (autobusom Zagreb-Beograd-Sofija-Istanbul, 22 sata vožnje-prava sitnica!). Hrvatski državljani trebaju vizu do koje je lako doći online za otprilike 130 kuna.

Bile smo smještene u Orient Mintur hotelu, svega nekoliko stanica metroom do centra grada. Svakako preporučam, nalazi se u četvrti sa mnogo restorana, trgovina i shopping ulica, a doručak je fantastičan!

Javni prijevoz je dobro organiziran tako da smo ga svakodnevno koristile kako bi malo odmorile noge od vrludanja ovim divnim gradom (Istanbulcard napunite novcima za kombinaciju metroa i tramvaja).

Razgled smo započele u živahnoj ulici Istiklal Caddesi, shopping destinacijom koja vodi do trga Taksim. Provozajte se crvenim tramvajem, uživajte u simpatičnoj buci i energiji koju vam ovaj dio grada pruža. Osim tramvajima i metroom grad možete obići i hop on-hop off turističkim autobusima.

Ukoliko ostajete duže u Istanbulu, svakako razgledajte povijesnu jezgru grada te posjetite nezaobilaznu Aja Sofiju (ulaznica je 60 TL), Plavu džamiju (ulaz besplatan), Topkapi palaču i harem (60 TL+35 TL) , Sulejmanovu džamiju (ulaz besplatan) te veličanstvenu Dolmabahče palaču i njenih 285 soba (90 TL s uključenim haremom). Također istražite cisternu bazilike-podzemni hodnik sa 336 stupova,veoma neobično i zanimljivo mjesto( ulaznica je 20 TL). Odmorite se u parku uz Hipodrom (trg Sultanahmet Meydani) sa egipatskim obeliskom i prelijepom fontanom u blizini Aje Sofije te poslušajte poziv na molitvu. Poštujte njihovu kulturu i pravila oblačenja, stavite šal ili maramu ukoliko ulazite u džamije.

Ako putujete s djecom,svakako bi bilo interesantno razgledati Miniaturk (Tursku u malom) – park minijaturnih građevina iz svih razdoblja turske povijesti (ulaznica je 10 TL).

Promet u Istanbulu je dosta kaotičan pa ako želite pobjeći od gužve  predlažem da posjetite opuštenu četvrt Karakoy, razgledate šarene izloge, kupite koji suvenir, popijete čaj ili isprobate nargilu u ovom simpatičnom dijelu grada. Nedaleko je i Galata toranj (Galata kulesi) s koje stvarno treba doživjeti zalazak sunca i pogled na Bospor (pripremite se na duge redove – do gore se može i liftom-25 TL)

Također gradsku vrevu možete izbjeći na mnogobrojnim izletima koji se nude -mi smo odabrale krstarenje Bosporom iz luke Eminonu. Sunce,razigrani galebovi, miris kave i zvukovi turske glazbe dok uživamo u laganoj vožnji učinili su ovaj izlet nezaboravnim. Ako poželite otići na azijsku stranu Istanbula to možete podzemnim tunelom ili redovnom brodskom linijom (20 min-3 TL).         Sigurna sam da će vas boemski Kadikoy oduševiti. Živopisne ulice, tržnice odlična i jeftina hrana, hamami, nargila barovi te jazz klubovi samo su neke od zanimljivosti ove četvrti. Stiglo je vrijeme i za shopping, jedva smo dočekale posjetiti najpoznatiji Grand Baazar ( Kapali Carsi) i osjetiti pravi duh Turske. Teško je dočarati naše oduševljenje, preko 4000 trgovina, a svaka vrsta proizvoda ima svoju ulicu.

Ahhh,raj na Zemlji! Ovdje naučite kako se cjenkati, porazgovarajte s trgovcima, naučite pokoji turski izraz jer vjerujte mi biti će vam itekako zahvaln i- veoma su ljubazni, simpatični i gostoljubivi. U tih nekoliko sati popila sam više čaja nego u cijelome životu jer on je odgovor na svako pitanje i u svako doba dana, ne odbija se i na neki način je tradicija (moj favorit  je onaj od jabuke).               Vjerujem da ženama nije dovoljan samo jedan posjet ovom shopping ludilu tako da ostavite vremena za ponavljanje gradiva (mi smo ga ponovile nekoliko puta i vratile se sa dodatnim koferima).

Poželite li se utopiti u moru začina,svakako posjetite Egipatski bazar. Nalazi se na početku Galata mosta,na obalama Zlatnog roga. Sušeno voće, sirevi, čajevi, baklave, začini i proizvodi iz cijelog svijeta smanjiti će vam novčanik za koju liru jer je zaista teško odoljeti ovome šarenilu (kupite piment, šafran, mješavinu za salep ili poznate slastice kao suvenir).

Dok smo tako bezbrižno šetale gradom i grickale poznati simit (perec) našle smo se usred navijačkog Galatasaray ludila. Zaista su strastveni i glasni navijači pa ukoliko imate priliku otići na neku utakmicu sigurna sam da će doživljaj biti odličan.

Što se tiče noćnog života popularne su četvrti Beyoglu ,Besiktas, ulica Istiklal Caddesi te Taksim. Večeri su svakako živahne u svim dijelovima grada, isprobajte nargilu i tradicionalnu Yenii Raki ili se počastite odlaskom na ples derviša. Mi smo zabavu pronašle na organiziranoj turskoj večeri u Gar Musichallu te smo uz odličnu hranu uživale u trbušnom plesu, pjevačkim nastupima i na kraju se i same okušale u turskim plesovima na pozornici.

Za kraj ostavljam ono najvažnije, naravno-hranu! Dovoljno je reći da se mi gurmani zasigurno vraćamo sa nekoliko kila više jer grijeh bi bio propustiti ovakvu gozbu. Menemen, kokoreč, pide, kumpir, kebab, ayran, lahmacun samo su neki od specijaliteta, i vjerujte mi na riječ-bolje ih je isprobavati nego opisivati. Ljubitelji slastica svoje dane u Istanbulu zasladiti će ukusnim baklavama ,gozlemama, lokumima, sladoledom.. U pauzama od razgleda znamenitosti osvježite se cijeđenim sokovima od nara, a ukoliko niste za kavu ili čaj isprobajte vrući salep s cimetom-mene je oduševio.

Nakon napornog razgledavanja, shoppingiranja, hrane i dugih noći  na ulicama Istanbula ostalo vam je još samo božanstveno se opustiti. Posjetite tursku kupel j- hamam. Za ovo Sulejmansko iskustvo izdvojiti ćete oko 20-40 eura, ovisno o paketu ali tako nešto ipak nemožete doživjeti bilo gdje, stoga se uživite u ulogu sultanije i sultana makar na nekoliko sati.

Kada me netko pita kako sam doživjela Istanbul, zaista je teško ukratko skupiti dojmove ali mislim da moj osmijeh govori više od tisuću riječi. Živahan, kaotičan, šarolik, tajanstven i raznolik-jednostavno predivan i po mojoj mjeri.. „Idi i nećeš požaliti!“  Već planiram ponovni posjet ovome gradu na dva kontinenta,fali mi taj pozitivni kaos.                                                                                      I naravno, da usavršimo naše umijeće trbušnog plesa,nemilosrdnog cjenkanja i jedenja baklava.   Mašallah!

*Navedeni tekst odraz je mišljenja i iskustva tekstopisca i ne odražava stavove autora bloga putoholicari.com

Fotogalerija: