Čudesna podzemna rijeka Puerto Princesa: Istinsko čudo prirode


Filipinci su posebice ponosni na ovaj nacionalni park jer on dokazuje duh i volju naroda da održi prirodu netaknutom i pokaže sve njezine čari cijelom svijetu.
U srcu Filipina, skrivena ispod zemlje, leži jedno od najčudesnijih remek-djela koje je priroda ikada stvorila – Puerto Princesa podzemna rijeka. Ova izvanredna prirodna formacija, koja je proglašena jednim od Sedam Čuda Prirode, oduzima dah svakome tko ima priliku da je posjeti. Podzemna rijeka se proteže kroz čarobne pećine i tunele na otoku Palawan, koji se smatra rajskim kutkom Filipina. Od svih 7 čuda prirode, Puerto Princesa nam je zvučala najmanje zanimljivo, uf kako smo bili u krivu.
 
 
Sama rijeka je duga preko osam kilometara, što ju čini drugom najdužom podzemnom rijekom na svijetu, a nakon svog podzemnog toka ulijeva se u more. No, kroz svoj dugi podzemni put zadivljuje brojne posjetitelje. Ono po čemu je ta rijeka prepoznata jest 24 kilometra dug pojas špilja ispunjenih stalaktitima i stalagmitima. Tu se mogu pronaći neke od najvećih komora na svijetu, ali i 20 milijuna godina stari fosili bitcoin mining mobo koji imaju veliku važnost.
 
Park je iznimno područje na kojem obitavaju vrste koje pripadaju planinskom, ali i morskom pojasu. Cijeli Nacionalni park obuhvaća jedan od najvećih i najimpresivnijih sistema pećina na svijetu, sa spektakularnim krškim krajolicima, netaknutom prirodnom ljepotom, netaknutim prašumama, kao i bogatim biljnim i životinjskim svijetom, a na nju direktno utječu plima i oseka, što je čini i prirodnim globalnim fenomenom.
 
 
Turisti imaju priliku da istraže ovaj podzemni svijet isključivo na organiziranim turama. Kako bi se očuvala ova prirodna čuda, posjetioci moraju da poštuju smjernice o očuvanju i zaštiti prirode prilikom posjete podzemnoj rijeci.
 
Proglašena za jedno od Sedam Čuda Prirode, Puerto Princesa podzemna rijeka zasluženo privlači pažnju svijeta. Mistična ljepota, jedinstveni ekosistem i bogata kulturna vrijednost čine je neprocjenjivim blagom koje treba čuvati za buduće generacije. Ako želite doživjeti istinski spektakl prirode ovo je mjesto koje morate obavezno posjetiti ako s nađete u tom djelu svijeta.
 
Fotogalerija: