Deadvlei – šuma zamrznuta u vremenu


Jedinstven i nestvaran krajolik koji krije najstarija pustinja na svijetu – Dobro došli u Deadvlei

Foto i Video by Putoholičari

Ulaz u pustinju Namib pod nazivom Sersriem dio je nacionalnog parka Namib-Naukluft, a najpoznatiji dio tog parka je Sossusvlei koji je zapravo velika bijela, slana dolina okružena ogromnim dinama. Naziv Soussusvlei u doslovnom prijevodu znači “močvara sa slijepom ulicom” jer je to zapravo slijepa ulica za rijeku Tsauchab, gdje joj dine ne dozvoljavaju daljnji protok. Međutim, zbog klimatskih uvjeta pustinje Namib, rijeka rijetko i dođe do ovog mjesta, svakih 5-10 godina, pa je Soussusvlei suh tijekom čitave godine.

Glavna atrakcija ovdje i čest motiv na razglednicama Namibije je definitivno kako kažu  “šuma zamrznuta u vremenu” ili Deadvlei do kojeg ne možete doći ako nemate auto 4×4. Prije spomenuta rijeka pokušavala je pronaći put kroz dine.

Između nekoliko dina je i napravila jezero i potaknula rast drveća, međutim klima se naglo promijenila, dine su zatvorile put rijeci i voda je isušila toliko naglo da se drveća nisu stigla raspasti već su ostala, posušila se i na suncu lagano ‘pocrnila’. Procjenjuje se da su drveća stara preko 900 godina.

Koliko je ovo mjesto fotogenično pogledajte u nastavku u našoj fotogaleriji i video zapisima: