Cape Cross – Upoznajte najveću koloniju morskih lavova


Posjetili smo najveću koloniju morskih lavova na svijetu gdje ih se može  ponekad vidjeti i preko 200 000 komada

Napustivši poznato njemačko ljetovalište Swakopmund, krenuli smo prema sjeveru Namibije po tzv. obali kostura ili Skeleton coast. Osim tog naziva, ova obala nosi i nadimak Afrički bermudski trokut, naime ovdje je bilo toliko brodoloma da na svakih nekoliko desetaka kilometara možete pronaći olupinu broda, a kažu da ih navodno ima više od tisuću. Zbog hladnog oceana i vruće pustinje putem nas je pratila magla koja ovom mjestu daje neku dodatnu mističnu notu, a koja je i uzrok mnogih brodoloma.

Nekih 130 km od Swakopmunda nalazi se Cape Cross, gdje je portugalac Diego Cao 1486. godine tražeći put oko Afrike do Indije, kao prvi europljanin stupio nogom i postavio križ.

Međutim, mi nismo došli baviti se poviješću niti vidjeti križ već morske lavove. Naime, Cape Cross je poznat kao najveća kolonija morskih lavova na svijetu. 

Mužjaci morskih lavova mogu težiti i do 300kg i žive kao pravi kraljevi – u haremu sa do 50 ženki. U vrijeme parenja stvaraju svoj teritorij, štite svoje žene, čekaju da se porode kako bi se mogle opet pariti. Baš zbog toga često ulaze u sukobe kako bi zaštitili svoj teritorij i žene, a tu onda gube na kilaži. Kad se bore, ako upadnu u teritorij trećeg i on će se uključiti u borbu. Mužjaci koji još nisu seksualno aktivni, kao i oni koji su ozljeđeni u borbi povlače se na rubove kolonije.

Ženke su puno slabije, niti 100kg i tu su samo radi razmnožavanja. Nose jednog mladunca 8 mjeseci i odmah nakon poroda spremne su za slijedeće parenje. Sve je lijepo sinkronizirano sa ostalim ženkama i parenjem mužjaka. Mladunčad pak teži oko 5kg i prvih nekoliko mjeseci siše majčino mlijeko. Međutim, kako bi majka jela mora otići u vodu i tada ostavlja mladunčad nezaštićenom što iskorištavaju šakali i hijene. Kad se vraća iz vode, majka svoju mladunčad pronalazi urlikanjem na što mladunčad odgovara, pronaći ih može i po mirisu.

Sezona parenja je od studenog do prosinca, tada je i najbolje vrijeme za posjetiti Cape Cross jer možete vidjeti preko 200 000 morskih lavova. Zbog mnogobrojnih morskih lavova, pogotovo mladunaca, na ručak dolaze morski psi, kitovi ubojice, šakali i hijene.

Smrad je neopisiv i nije preporučljiv za one slabijeg želuca. Kombinacija izmeta i raspadanja mrtvih novorođenčadi daje toliko neugodan miris da neki ljudi jednostavno ovdje ne mogu izdržati ni minute. Osim smrada, njihova glasanja pak su simpatična, al s druge strane i zastrašujuća, zamislite da morate noćiti u blizinu, smrad plus urlikanje – pravi horor film.

Video by Putoholičari


Fotke by Putoholičari

Cape Cross 12skeleton coast

skeleton coast 2Cape Cross 10

cape Cross 9Cape Cross 8

Cape Cross 7Cape Cross 6

Cape Cross 5Cape Cross 4

Cape Cross 3Cape Cross 2

Cape Cross 1Cape Cross 11

Video by Putoholičari