CAPPADOCIA – 5 dana među filmskim kulisama


Nedavnu akciju Turkish airlinesa iskoristili smo za 5 dana Cappadocie. Strah od lošeg vremena u studenom bio je totalno neopravdan jer su dnevne temperature dosezale 22-23 stupnja, turista je bilo, a nismo imali problema s pronalaženjem parkinga ili stola u restoranu.
Tekst i fotke: Tea Đurek
 
Rentali smo auto (100 eura za 5 dana) i pokupili ga odmah na aerodromu u Nevsehiru i krenuli redom prema putoholičarskom vodiču za početnike. Rent-a-car se pokazao kao najbolje rješenje jer nije skup, jednostavna je cijela procedura uzimanja i vraćanja, a u usporedbi s cijenom tura (30-70 eura) koje te na svakoj lokaciji limitiraju vremenom za obilazak, ostavlja ti najviše prostora za obilazak u željenom ritmu. Cijelo područje prostire se na cca 50-tak kilometara.
 
Za smještaj smo se dvoumili između Goremea koji je centralno mjesto sa najviše restorančića, shopova, agencija, ali i velikom šansom da vam pod prozorom bude bučno i 5 minuta udaljenog Uchisara koji se pokazao punim pogotkom jer je noću mirnije i tiše. Smještaja je na bookingu brdo, svi su slatki, kameni, sa obilnim doručkom i lijepim terasama na krovu, što je tipično turski. Nas je smještaj na kraju ispao 18 eura noćenje s doručkom (po osobi), što je rezultat višednevnog praćenja cijena na Bookingu, usporedbe na kompu i na mobitelu (jer se cijene razlikuju), te višekratnog bukiranja i otkazivanja, s obzirom na kretanje cijena i popusta.
 
U nastavku je naša top lista obiđenih lokacija čisto kao savjet, ako imate manje vremena od nas, što da nikako ne propustite:
 
DOLINE
 
1. Imagination ili pink valley (Devrent) – stijene u različitim oblicima. Mi smo ju obišli kao zadnju, ali nas je najviše oduševila. Savjetujemo da ju svakako prohodate, provučete se, popnete…
2. Monk’s valley (Pasabag) – stijene u boliku gljiva. Lokacija na google mapsu nas nije dovela točno na ulaz već negdje u blizini, no prateći ture na quadovima, otkrili smo čudesne lokacije za prošetati.
3. Love valley (Asiklar vadisi) – stijene u obliku penisa. Ako ste s autom, puno bolje mjesto za parkirati i prošetati kroz dolinu je na glavnoj cesti u podnožju tih stijena, a ne na glavnom parkingu na vrhu, koji se i naplaćuje. Ovo je inače i jedna od top lokacija za promatranje balona, s obzirom da mnogi polijeću s te lokacije, a i stijene su ujutro nevjerojatno fotogenične.
4. Pigeon valley (Guvercinlik vadisi) – dolina a mnogobrojnim golubinjacima u stijenama. Posjetili smo ju prvu pa nam je bila zanimljiva, no da smo ju ostavili za kraj, ne bi nas se posebno dojmila.
5. Rose valley (Kizilcukur) i Red valley (Kizil vadasi)– crveno-roze stijene posjetili smo u zalazak kada je sve puno lokalnih obožavatelja zalazaka koji ga čekaju sa čašama vina, no nismo ostali posebno impresionirani viđenim, nakon svih ostalih dolina. Ali, lijepa lokacija za popiti čaj pred zalazak 😊.
6. Sword valley (Kiliclar vadisi) –šiljaste stijene koje podsjećaju na mačeve. Njoj nismo uspjeli ni prići autom, nego smo ju samo potražili pogledom s vrha, do kuda nas je doveo google maps.
 
GRADIĆI
 
1. Uchisar – prekrasan stari grad i najviša točka ovog područja pa smo sa svake lokacije koju smo obilazili vidjeli gdje smo odsjeli 😊.
2. Ortahisar – slatki gradiš sa starim gradom te lijepim vidikovcem preko puta.
3. Goreme – svi zanimljivi lokaliteti u ovom području nalaze se u okolici ovog gradića.
4. Cavusin je staro grčko selo udaljeno od Goreme nekih 5km.
5. Urgup je vrlo zanimljiv grad, no trenutno je cijeli u radovima pa liči na veliko gradilište.
 
PODZEMNI GRADOVI
Na području Kapadokije navodno ima preko 200 podzemnih gradova. Mi smo posjetili najveći Derinkuyu underground city i definitivno nas se dojmio.
 
KANJONI
Ihlara Vadisi Aksaray – zadnji dan odvezli smo se i do sat vremena udaljene Ihlare od koje smo prema svemu pročitanom puno očekivali. Nažalost, osim ugodne šetnje po kanjonu rječice, nije nas se posebno dojmila. Tko god se kod nas prošetao kanjonom Krupe, Zrmanje, Cetine, Mrežnice, vjerojatno bi razmišljao isto.
Što se leta balonom tiče, u startu smo odlučili da nam je to preskupo (od 150-300 eura po osobi), no tek zadnje jutro smo se ustali i odvezli na lokaciju koju su nam preporučili kao najbolju za fotkanje (Love Valley). Nažalost, magla je bila pregusta i let otkazan, tako da smo ostali uskraćeni za to iskustvo…
 
Fotogalerija: