Čarolije magične Kapadokije ( 1.dio)


S obzirom da je Turska jako popularna u doba Covid-19  odlučio sam napisati svoj osvrt na jedan mali dijelić našeg putovanja. Danas vas vodim u Kapadokiju kroz svoje oči.

Napisao: Jakov Ljubičić

Bilo je to 8 dana lude i nezaboravne Kapadokije. Putovanje smo napravili preko agencije u razdoblju od 25.11 do 02.12.2019, dakle ravno prije ove odvratne pandemije. Ja i jedna od najvećih ljubitelja Turske, moja prijateljica Andreja, obišli smo puno toga, a u nastavku vam donosim prvi dio.

KREMENKO HOUSE

U samom srcu Kapadokije nalazi se jedna kuća. Ma možemo ga i nazvati maleni slatki hotelčić. Domaćini jako ljubazni, na ulazu recepcija, svega par soba (ako me sjećanje dobro služi ukupno 4 sobe). Razlog posjeta ove kućice je da vidimo kako se nekada živjelo. Mnogi će nazvati ovakav krajolik ČUDNOVATA ZEMLJA OD  ŠARENE STIJENE.

Sve vam je  počelo otprilike prije 8 milijuna godina kada su aktivni vulkani počeli izbacivati užarene oblake pepela i lave koji su se masovno taložili na tlu Kapadokije. Kiša, vjetar, razne nepogode počeli su oblikovati Kapadokiju i pretvorili je u krajolik kakav vidimo danas.  Najpoznatiji grad upravo  cijeli skovan od  ovakvih kućica je GOREME.

U toj, od milja nazvanoj Kremenko kućici možete boraviti ali naravno da booking morate obaviti dosta prije samog putovanja. Nama je to doživljaj i jedva čekamo da se vratimo i isprobamo spavati u slatkom malom čudu.

Sjediti u kućici , ispijati kavu ili čaj, te slušati vodiča Lidiju (vjerujte mi najbolji vodič za Kapadokiju) kako priča o samoj izradi kuće i ostalih detalja nama je bilo jednostavno wow.

Na samom ulazu u Kremenka vam stoji  dućan sa puno suvenira i sa jako jako dobrim cijenama. U nastavku pogledajte naš video gdje možete jasnije vidjeti o čemu pišem.

TVORNICA TEPIHA

Pravi Turski tepih. Svi znamo da  su Turci broj 1 u svijetu za proizvodnju tepiha…ili ? Iako tepisi izumiru u današnje moderno doba, još uvijek postoje obitelji, zemlje koje bez tepiha ne mogu zamisliti život. Cijene? Da vam odmah skratim muku-CIJENE IDU U NEDOGLED.

Tvornica izgleda ogromno. Na samom početku imamo prezentaciju kako se ručno rade, od kakvih materijala, šablone, šare, geometrijski motivi…Tepisi, što su stariji to su kvalitetniji i bolji. Zanimljivo.

Turski tepisi dolaze porijeklom iz grada Konye. Postoje vam 4 vrste tepiha-HAH-ĆILIM-CICIM I SUMAH. (drugačije se pišu originalni nazivi) Najpoznatiji je HAH naravno, jer predstavlja pravu kvalitetu ručno napravljenog tepiha. Evo vam jedna zanimljivost. Kako će te prepoznati da li je tepih ručni rad ili mašinerija? Jednostavno. Ako je originalni  ručni rad prepoznat će te tepih po defektima na završetku, jer  pravi tepih neće biti savršen niti uglađen pri završetku ( uglovi tepiha)

U vlogu pričam malo detaljnije o svemu pa ako vas zanima bacite oko.

Ako volite tepihe isplati vam se otići u Tvornicu tepiha.  Budite spremni na cjenkanje, koje je obavezno, tvornica  ima hrpetinu soba tako da komotno  možete razgledavati i isprobavati cijeli dan.

GRADIĆ AVANOS

Gradić Avanos Kapadokiji poznat je po tradiciji keramike i lončarstva, staroj tisućama godina, a u podrumu jedne radionica s trgovinom nalazi se neuobičajena atrakcija.  U prostoriji koja izgleda poput špilje vise uvojci koje je odrezalo više od 16 tisuća žena iz cijelog svijeta. Nevjerojatno. Slijedeći put obavezno to moramo posjetiti jer nismo imali vremena.

Avanos je nekako uvijek usputna destinacija za kraći odmor, ja bi se volio vratiti tamo da posjetim jedno od najvećih znamenitosti Turske-u stijenama sakriven gradić imena ZELVE. Zamislite samo kako izgleda.

Prekrasna šetnica i velika rijeka puna gline, od tuda i keramika i lončarstvo. Zanimljivi su Turci svakako. Svaki put  se iznenadim koliko su kreativan narod i koliko vole svoju zemlju.

Mi smo popili kavu, pojeli sladoled, baklavu, dobro prošetali, okinuli fotke i krenuli dalje.

DOLINA DEVA

Nazvana je od milja jer također vjetar, ostaci vulkana napravili su tik uz cestu jednu DEVU koja  je postala velika atrakcija. U cijeloj toj dolini su razne kupole i vjetrom napravljeni  krivuljci i svijuljci. Super mjesto za uslikat se. Dosta je strmo za penjanje ali odozgo se pruža fenomenalan pogled.

Eto, ovo vam je bilo onako ukratko. Uskoro  ću pisati o najvećem podzemnom gradu kojeg smo posjetili, a do tada lijepi pozdrav uz jednu tursku  kavu.

Slike s putovanja na instagram profilu (jacob_jay_m)

Vlogovi  iz Turske na Youtube kanalu  imena : Jedva čekam!

Hvala na čitanju.

*Navedeni tekst odraz je mišljenja i iskustva tekstopisca i ne mora odražavti stavove autora bloga putoholicari.com