Kapadokija za početnike – Vodič za putovanje


Malo tko nije čuo za Kapadokiju, i rijetko koji putnik nema Kapadokiju na list must visit place.  U nastavku donosimo popis najzanimljivijih mjesta u ovom području.

Vilinski dimnjaci su ti koji Kapadokiju čine posebnom, a nastali su nakon erupcije nekoliko vulkana i formirali se godinama u ovakve oblike uz pomoć vjetra i kiše. Kad je priroda odradila svoje, došao je čovjek i u tim “dimnjacima” počeo graditi nastambe jer su bili idealni za zimu – čuvala se toplina, a ljeti bi se održavala ugodna temperaturu, prirodni klimatski uređaji.

Da bi posjetili najzanimljivija mjesta ovog područja dovoljno vam je 3-4 dana, međutim zbog mnogih zanimljivih staza kroz prekrasne doline Kapadokije, preporučamo koji dan više i odraditi barem neki trail.

Viza

Viza za Tursku nam više nije potrebna –  Putovnica hrvatskih državljana (ako je riječ o običnoj putovnici) mora biti valjana još najmanje 150 dana od datuma ulaska u Tursku.

Aviokarte

Turkish airlines iz Zagreba s presjedanjem u Istanbulu za Nevşehir zračnu luku. Zračna luka Nevşehir vam je nekih 40 km od grada Goreme koji je najpoznatiji grad u Kapadokiji.

Možete koristiti i zračnu luku Kayseri koja je od grada Goreme udaljena oko 70 km. Cijene su slične kao i kad letite do Nevsehira. Birajte onu zračnu luku koja ima sa vaše datume bolje termine kod presjedanja u Istanbulu 

Rentacar

Mi smo odlučili rentati auto koji smo odmah pokupili na aerodromu. Najjeftiniju opciju smo našli preko skyscanner.net. Auto smo platili nekih 17 eura po danu s osnovnim osiguranjem. 

Za rentanje auta možete koristiti još i  web stranice billiger-mietwagen ili booking.com

Za kretanje kroz Kapadokiju možete koristiti taksi, gotove ture ili u gradu rentati quad, skuter. 

Transfer iz zračne luke do Goreme (Nevşehir ili Kayseri)

Ovo vam ne treba ako ste rentali auto odmah u zračnoj luci.

Možete koristiti Shuttle buseve – cijena cca 8 dolara

Smještaj

Smještaj uzmite u mjestu Goreme. Isprobajte neke od “Cave Hotela”

Najjeftiniji smještaj pronađi preko web stranice LOCK TRIP. Za popust na prvi booking prilikom registracije ukucaj ovaj kod – 8FIUY

Internet i SIM kartica

Lokalna sim kartica

Odmah u zračnoj luci možete kupiti lokalnu sim karticu. Ali to će vam biti najskuplja opcija, bolje pričekajte i kupite vašu sim karticu u gradu gdje je puno povoljnija. Za kupnju kartice će vam biti potrebna putovnica, a možete ih kupiti diljem grada u službenim prodavaonicama operatera.  Preporučamo da kupite Turkcell turističku sim karticu koja ima najbržu i najbolju vezu. Možete još kupiti i Vodafone i Turk Telekom.

E-Sim kartica

Ako vaš mobitel ima mogućnost za E-SIM opciju, možete prije puta kupiti neki od paketa koje nudi Airalo. Ako se ne želite zezati s kupnjom lokalne sim kartice na licu mjesta ovo je isto super stvar. Znači samo instalirate aplikaciju, kupite neki od paketa za Tursku, posložite postavke i vaš mobitel s internetom je spreman za korištenje, skroz jednostavno. Ako želite popust od 3$ na vašu prvi kupnju prilikom registracije na Airalo unesite kod PUTOHO1098. 5 GB internet prometa ćete ovdje platiti 9 dolara, a 10Gb 15 dolara ako iskoristite naš popust.

Osiguranje

Putno osiguranje – bez putnog osiguranja se ne odlazi na put, mi koristimo godišnje putno osiguranje od Wiener osiguranja. Jednom godišnje bude akcija za ovu vrstu osiguranja koje vrijedi godinu dana i tada cijena bude oko 35€

U nastavku donosimo naših deset najboljih mjesta, područja, doživljaja iz Kapadokije. (Cijene u tekstu: listopad 2020.)

1.Let balonom

Nebo prepuno šarenih balona  – to je fotografija koja će vam prva iskočiti kada pretražujete Kapadokiju. Definitivno must do u Kapadokiji.

Letovi balonima u Kapadokiji su započeli 1991. godine, a danas je registrirano više od 200 balona. Sto balona smije poletjeti prije izlaska sunca, a sat vremena poslije još 50 njih. Leti se čitave godine, ali zbog lošeg vremena znaju otkazati letove, najčešće između prosinca i ožujka.

Mi smo letjeli s Royal Ballon. Pokupili su nas ujutro u našem hotelu, odveli na doručak i onda dalje samo čarolija. Iako je postojao strah prije leta, polijetanje i slijetanje je bilo bezbolno, dok promatrate sve balone oko vas, jednostavno zaboravite na strah od visine.

Moramo napomenuti da osim samog leta balonom prekrasno ih je promatrati i sa zemlje. Defintivno se vrijedi probuditi ujutro i uživati u pogledu. S bilo koje lokacije u Goreme, nećete pogriješiti, ali nama je najljepši pogled bio s Love hill.

2. Goreme

Goreme je proglašen nacionalnim parkom, a kasnije je upisan na UNESCO listu svjetske baštine. Goreme je grad gdje se najbolje smjestiti jer su svi zanimljivi lokaliteti u ovom području. Za smještaj preporučamo jedan od mnogobrojnih cave hotela pa da barem malo dobijete dojam kako je to živjeti u stijeni. Mi smo se smjestili u Nesa Cave Hote, 38€ noćenje s doručkom za dvije osobe, cca 5min pješke od samog centra grada.

Goreme Open Air Museum  – muzej na otvorenom obično je prva stanica nakon dolaska u Kapodokiju. Muzej je zapravo samostanski kompleks s nekoliko bazilika i crkvi s vrlo očuvanim freskama na zidovima. One koje su vrlo očuvane  morate i dodatno platiti.

Love hill (Asiklar Tepesi) – ovo je odlično mjesto jer pruža prekrasan pogled na grad, nadalje ovdje je prekrasan zalazak sunca i još ljepši izlazak sunca s mnoštvom balona u zraku. Do samog vrha se možete popesti, zadnji dio je nešto strmiji, a možete i autom – budite na oprez pri kraju jer je usko i strmo, a cesta je dvosmjerna.

3. Doline

Ono što čini ovu regiju posebnom su mnogobrojne doline, a u svakoj od njih priroda se poigrala na svoj način. Kroz većinu njih postoje trailovi, neke možete i povezati pa preporučamo da odradite barem jedan od njih. Ovo su samo neke od poznatijih i zanimljivih dolina u okolici Goreme:

  • Rose valley (Kizilcukur) – osim po zanimljivim stijenama dolina je poznata kao jedno od najboljih mjesta za zalazak sunca, spojena je s Red valley.
  • Red valley (Kizil vadasi) – kao što i sam naziv govori dolina je poznata po crveno-rozim stijenama. Plaća se parking na ulazu u dolinu.
  • Love valley (Asiklar vadisi) – ljubavna dolina, hmmm – dolina je prepuna ogromnih stijena u obliku penisa!
  • Pigeon valley (Guvercinlik vadisi) – prekrasna dolina između Goreme i Uchisar, dugačka 6km. Naziv je dobila po mnogobrojnim golubinjacima u stijenama. Nekad se izmet golubova koristio kao gnojivo.
  • Imagination ili pink valley (Devrent) – ovu dolinu ljudi nikad nisu nastanili pa tu nećete naći nastambe, crkve, pećine, ali se zato možete diviti kreacijama koje su stvorili vjetar i voda – pronađite u stijenama delfina, zmiju, aligatora ili pustite maštu da odradi svoje.
  • Monk’s valley (Pasabag) – ove stijene pak podsjećaju na gljive. Neki stupovi su visoki 15m i podijeljeni na trostruke dimnjake. Ulaz se naplaćuje.
  • Sword valley (Kiliclar vadisi) – jedna od najmanjih dolina, šiljaste stijene podsjećaju na mačeve koji izranjaju iz zemlje

4. Podzemni gradovi

Na području Kapadokije navodno ima preko 200 podzemnih gradova. Služili su kao skloništa i skrivenim tunelima bili su povezani s kućama. Na prvim katovima, onim najbližim površini bile su štale sa životinjama, a onda dalje su išla skladišta, kuhinje, ckrve, čak i škole. U prostoriji u kojoj su boravili kopali bi rupu i na taj način se spuštali sve dublje u zemlju. Imali su ventilacijska okna i rupe za komunikaciju.

Trenutačno se najvećim podzemnim gradom smatra Derinkuyu. Grad je mogao primiti 20 000 ljudi, dubok je 85 metara i ima 18 katova. Grad je za posjetitelje otvoren 1969. i to samo 10%. 

Nedavno su tokom obnove starog grada u Nevsehiru pronašli podzemni grad koji je puno veći od Derinkuyu i uskoro bi se trebao otvoriti za posjetitelje.  Ostali podzemni gradovi koje možete posjetiti su: Kaymakli, Ozkonak, Tatlarin, Mazi, Ozluce…

5. Vožnja quadom

Nakon izlaska sunca iz balona, većina njih odlučuje se na zalazak sunca na quadovima. Zvuči pomalo čudno, hmm. Čim stignete u Goreme primijetiti ćete quadove na sve strane. Odličan je to način za malo adrenalina, vidjeti puno toga u kratkom vremenu i za kraj malo romantike. U ponudama imate ture od sat i dva sata, al nekako najatraktivnija je tzv. Sunset tour od dva sata. Osim nabijanja adrenalina, zaustavili smo se na tri mjesta, gdje smo imali dovoljno slobodnog vremena za fotkanje – Love valley, Cavusin i Rose valley. U Rose valley dolaze svi na zalazak sunca, sad u doba korone bilo je nekoliko desetaka quadova, baš me zanima kako je u full sezoni. Mi smo koristili usluge Kapadokyadayim – njihova ponuda.

DCIM100GOPROGOPR9528.JPG

6. Vinarije – Kocabar, Turasan

Obavezno se zaustavite i u jednoj od vinarija te probajte lokalna vina. Dvije najpoznatije i najveće vinarije su Turasan u Urgupu i Kocabag u Uchisaru. Turasan je najveća i najpoznatija u ovoj regiji pa je i najveća gužva. Zbog prevelike gužve preskočili smo Turasan i krenuli na degustaciju u Kocabag. Degustacije su bile besplatne, a probali smo nekoliko sorti vina. Ima i mnogo podruma u stijenama koje nude degustacije lokalnih vina, mi smo se zaustavili u jednoj u samom centru Ortahisara, gdje smo probali nekolicinu voćnih vina. 

7. Ihlara

Nekih sat vremena vožnje od Goreme stižete u zeleni raj. Prije samog ulaska u mjesto Ihlara stanite kraj ceste i bacite pogled u brutalan kanjona, a zatim krenite kroz Ihlaru do ulaza i spustite se nekih 100m (382 stepenice) u kanjon. Ihlara dolina proteže se 16km kroz istoimeni kanjon od mjesta Ihlara do Selime i ima 4 ulaza. U blizini ulaza Belisirma nalazi se prekrasn kafić na samoj rijeci gdje možete popiti čaj i uživati u prirodi. Šetnica se proteže kroz cijelu dolinu i to s obje strane rijeke Melendiz. Mnogi kombiniraju šetnju u jednom smjeru između dva ulaza i povratak taxijem, ili pak iskoristiti dan za neku dužu turu. Mi smo se prošetali od glavnog ulaza u Ihlari do kafića (cca 3,5km) i natrag. Dolina je inače bila utočište za kršćane, tu je nekada živjelo 80 000 ljudi. U stijenama su vidljivi ostaci nastambi, a posjetiti možete i 16 od 105 crkvi sagrađenih u stijenama s vrlo očuvanim freskama. 

8. Cavusin, Uchisar, Ortahisar

Na samo nekoliko minuta vožnje od Goreme nalaze prekrasna mala mjesta, svaki od njih ima svoj stari grad koji je obično prvo što primijetite kako se približavate mjestu i svaki od njih možete posjetiti, popesti se do vrha – usponi nisu strašni, cca 10-15min.

Ortahisar – ulaznica u stari grad 5TL (0,5€) po osobi, a za drugu osobu nam je vrijedila parking karta kao ulaznica. Nasuprot starog grada nalazi se prekrasan vidikovac s mnogim instagramerskim njihaljkama, i tu se nalazi natpis Kapadokija.

Uchisar – stari grad koji ćete primijetiti već prvi dan kad stignete u Goreme. On je ujedno i najviša točka ovog područja pa se s vrha pruža prekrasan pogled na Goreme. Do vrha ima oko 100m, jedan di kroz unutrašnjost stijene, a završni dio s vanjske strane. Ulaznica 15TL (1,5€). S druge strane grada pak se nalazi mala, ali prekrasna dolina Uchisar.

Cavusin – staro grčko selo udaljeno od Goreme nekih 5km. Kad su se Grci vratili u Grčku većina kuća u stijenama ostale su prazne, a s vremenom su se počele i urušavati pa je postalo i opasno područje za živjeti pa se ljudi iselili u tzv. novi Cavusin. Stari grad s najstarijom i najvećom crkvom Sv. Ivana Krstitelja danas su jedna od atrakcija Kapadokije.

9. Urgup, Avanos

Ukoliko imate vremena onda možete posjetiti i neka veća mjesta u bližoj okolici. 

Urgup je vrlo zanimljiv grad. Tu se nalazi vinarija Turasan, možete se popesti do vidikovca i tu smo naišli na najjeftinije suvenire, već od 1TL (0,10€). Tu se nalazi i Asmali Konak ispred kojeg je bila strašna gužva, nije nam bilo jasno, ali nam je kasnije prijatelj Google objasnio da se tu snimala istoimena serija. U povratku prema Goreme, na izlazu iz grada zaustavili smo se kod Uc Guzeller – ili kako ih još nazivaju Tri ljepotice, to su zapravo tri vilinska dimnjaka.

Avanos – na putu prema aerodromu zaustavili smo se u ovom gradu koji se nalazi na najdužoj rijeci u Turskoj, Kizilirmak (crvena rijeka). Rijeka je ta koja daje glinu za keramiku po kojoj je ovaj grad vrlo poznat.

10. Hrana

I za kraj smo ostavili hranu. Sva sreća pa u Turskoj ne možete ostati gladni, uvijek se pronađe za svakoga ponešto. Evo par specijaliteta koje smo mi probali i preporučamo:

  • Kiremitte kofte – zapečene čufte s povrćem i sirom
  • Testi kebabi – meso s povrćem pripremljeno i servirano u glinenom ćupu
  • Bostan kebabi – meso i povrće zapećeno u patlidžanu
  • Sebit Yaglama – mesna pita u nekoliko slojeva
  • Mercimek corbasi – juha od leće

Ako misliš da je ovo članak bio koristan i da su ti naši savjeti pomogli i uštedjeli nešto para slobodno nam plati pivu, popit ćemo je na nekom putovanju 🙂 –> OVDJE

Fotogalerija: