Zakynthos (Grčka) – vodič za početnike


Zakintos će vas očarati svojom nevjerojatnom ljepotom i raznolikošću ponude. U ovom vodiču za početnike pomoći ćemo vam da organizirate jedno nezaboravno putovanje, ispunjeno istraživanjem prekrasnih plaža, upijanjem kulture i uživanjem u lokalnoj kuhinji.

Zakintos, poznat i kao Zante, obiluje slikovitim krajolicima koji će vas ostaviti bez daha. Bez obzira jeste li ljubitelj netaknute prirode, žudite za osvježavajućim kupanjem u kristalno čistom moru ili tražite avanturu u raznolikim aktivnostima, ovaj otok ima sve što vam srce poželi.

Ovaj vodič će vas voditi kroz glavne atrakcije Zakintosa, od prepoznatljive plaže Navagio, sa svojim spektakularnim brodom nasukanom na bijelom pijesku, do živopisnih naselja kao što je Keri gdje možete doživjeti autentičnu grčku gostoljubivost. Nadamo se da će vam naš vodič pomoći u planiranju nevjerojatnog putovanja na otok Zakintos. Pripremite se za čaroliju grčke kulture, ljepote prirode i nezaboravnih trenutaka. 

OSNOVNI PODACI

Zakintos je grčki otok smješten na jugoistoku Jonskog mora, veličine 410 km2. Često ovaj otok nazivaju Zante po njegovu talijanskom imenu Zacìnto ili Zante. Otok je dobio ime po Zakintosu, sinu trojanskog kralja Dardanusa

Glavni i najveći grad otoka je istoimeni Zakintos

NOVAC/VALUTA

U Grčkoj je valuta Euro €, a kreditne kartice bez problema možete koristiti na većini mjesta.

ULAZAK U ZEMLJU

 Hrvatski državljani mogu prelaziti državnu granicu Grčke s osobnom iskaznicom.

INTERNET I SIM KARTICA

Državljani Republike Hrvatske mogu normalno koristiti svoju sim karticu kao i u Hrvatskoj, bez dodatnih troškova.

OSIGURANJE

Putno osiguranje – bez putnog osiguranja se ne odlazi na put, mi koristimo godišnje putno osiguranje od Wiener osiguranja. Jednom ili dva puta godišnje bude akcija za ovu vrstu osiguranja koje vrijedi godinu dana za neograničen broj putovanja i tada cijena bude oko 35€.

KADA PUTOVATI NA ZAKYNTOS

Zakyntos je najljepši tijekom proljeća (svibanj i lipanj) i jeseni (rujan i listopad), kada su temperature ugodne, gužve manje, a cijene povoljnije. Ljetni mjeseci su najpopularniji, ali mogu biti vrlo vrući, a cijene i gužve su puno veće.

KAKO DOĆI DO ZAKYNTOSA?

Nažalost iz Hrvatske nema direktne linije za Zakyntos, ali iz Budimpešte iz koje smo mi letjeli postoji direktna linija Wizzaira. Iz Beča postoji linija Wizzaira i Ryanaira dok iz Beograda možete koristiti liniju Wizzara. Cijene aviokarata naravno variraju od datuma do datuma ali ako ste dovoljno fleksibilni i ako kartu kupite na vrijeme mozete proći sa nekih 30€ po smjeru s najmanjom ručnom prtljagom što je dovoljno za 3 ili 4 dana kroz ljetno vrijeme. Ove linije su sezonske tako da ih možete koristiti do kraja 10. mjeseca.

Troškove putovanja osobnim automobilom od vaše kuće do zračnih luka u Budimpešti, Beču ili Beogradu možete provjeriti –> OVDJE.

Od aerodroma na Zakintosu do raznih mjesta na otoku, ako nemate auto, možete doći i autobusom. Cijena je 2,20€. Detalji i stanica se nalaze odmah na izlazu iz zračne luke.

RENTACAR

Na Zakyntosu obavezno rentajte auto, skuter ili quad kako bi što lakše istražili otok. Mi smo uzeli auto online prije puta kod Best Choise Rentacar. Ova rentacar agencija vam nudi rentanje auta s full osiguranjem, bez kreditne kartice i ne morate ostavljati depozit. Cijena rentanja naravno varira o datumu i periodu.

Vožnja ponekad može biti izazovna na uskim cestama, pa budite oprezni i pridržavajte se propisa.

Također za rentanje auta možete koristiti tražilice kao što su billiger-mietwagen.de ili skyscanner.net

SMJEŠTAJ

Smještaj na ovom putovanju smo uzeli preko Lock Trip tražilice koji je bio jeftiniji od Bookinga. Naravno kod traženja smještaja bacite oko i na Booking, Airbnb i ostale tražilite, usporedite cijene te odaberite ono što vam najbolje odgovara. Za popust na prvi booking na Lock Tripu prilikom registracije ukucaj ovaj kod – 8FIUY

Mi smo noćenje u samom centru Laganas i 50 metara od mora plaćali 40€/noć, cijene naravno ovise o vrsti smještaja i datumu putovanja.

GDJE TRAŽITI SMJEŠTAJ

Najbolje mjesto za noćni život – LAGANAS

Laganas je najpoznatije i najživlje turističko mjesto na otoku Zakynthos. Poznat je po svojoj dugoj pješčanoj plaži i raznovrsnoj ponudi barova, klubova i restorana. U središtu Laganasa nalazi se glavna ulica pod nazivom “The Strip” koja je prepuna živahnih barova i noćnih klubova. Ovo područje je popularno među mladima i pruža raznovrsne mogućnosti za zabavu tijekom noći. Noćni život na Zakynthosu najživlji tijekom ljetnih mjeseci, posebno u srpnju i kolovozu, kada se održavaju mnoge tematske zabave, DJ nastupi i događanja.

Najbolje mjesto za obitelji i parove – ALYKES I TSILIVI

Alykes je dobro poznat kao popularna baza za obitelji, zahvaljujući svojim mirnim vodama i obilju zabavnih aktivnosti koje možete isprobati. Nalazi se na sjeveroistoku otoka i poznato je po svojoj mirnoj i opuštenoj atmosferi. Ovo ljetovalište je popularno među obiteljima i parovima koji traže opuštajući odmor uz blizinu prekrasnih plaža i prirode. Plaže u Alykesu su prekrasne, s finim pijeskom i kristalno čistim morem. Glavna plaža u Alykesu je dugačka i široka, idealna za sunčanje, kupanje i opuštanje. Osim toga, postoji nekoliko manjih uvala u blizini koje nude privatniji doživljaj. Alykes također nudi širok izbor restorana, taverni i kafića koji služe ukusnu grčku i internacionalnu hranu. Možete uživati u svježim ribljim specijalitetima, tradicionalnim grčkim jelima i mnogim drugim delicijama. 

Tsilivi je popularno ljetovalište koje nudi prekrasne pješčane plaže i širok izbor restorana, barova i klubova. Ovo mjesto je posebno omiljeno među obiteljima i parovima. Tijekom noći, Tsilivi oživi s mnoštvom mjesta za izlaske, žive glazbe i zabave. Tsilivi se može pohvaliti i vodenim parkom  koji će sigurno izmamiti osmijeh na lice svakom članu obitelji. 

Najbolje mjesto za prirodu – AGALAS I KERI

Agalas i Keri su dva mala i šarmantna gradića smještena na otoku Zakynthos. Iako su manje poznati od nekih drugih ljetovališta na otoku, oni imaju svoju jedinstvenu privlačnost i nude posjetiteljima nekoliko zanimljivih atrakcija.

Agalas je slikovito selo smješteno na jugozapadnom dijelu otoka Zakynthos koji je popularna polazišna točka za planinarenje i vožnju biciklom. Kako je Agalas malo selo, većina mogućnosti smještaja nalazi se izvan njega, iako ćete pronaći nekoliko B&B u središtu mjesta. Poznato je po svojoj tradicionalnoj atmosferi i prekrasnom pogledu na okolne planine i more. Ovo mirno i ruralno naselje idealno je za one koji žele iskusiti autentični grčki način života. Također, Agalas je poznat po svojim maslinicima. Otok Zakynthos ima bogatu tradiciju proizvodnje maslinovog ulja, a u Agalasu možete pronaći maslinike koji pružaju prekrasne prizore i mogućnost da naučite više o procesu proizvodnje maslinovog ulja

Ako želite mir, ali ne želite propustiti blizinu plaže, onda je sjajna opcija Keri, tradicionalno ribarsko selo koje odiše autentičnom grčkom atmosferom. Keri je posebno poznat po svojoj prekrasnoj uvali s tirkiznim morem, koja je omiljeno mjesto za kupanje i ronjenje. Ovo područje je također poznato po svojim ribljim tavernama gdje možete kušati svježe ulovljenu ribu i druge morske specijalitete. Uživajte u autentičnoj grčkoj kuhinji uz prekrasan pogled.

Najbolje mjesto ako ste ograničeni sa budžetom – ARGASSI

Nedaleko od grada Zakynthos, naći ćete mjesto Argassi. Savršeno za one koji žele malo uštedjeti na smještaju, nudi izvrsne hostele, B&B i mogućnosti smještaja s tri zvjezdice.

Najbolje mjesto za plaže –VASILIKOS

Vasilikos je turističko naselje 15km od grada Zakynthos, poznato po prekrasnim plažama, prirodnoj ljepoti i opuštenoj atmosferi. Vasilikos nudi razne mogućnosti smještaja, od luksuznih hotela do apartmana i vila. Tu su i brojni restorani, kafići i trgovine koji posjetiteljima pružaju sve što im je potrebno tijekom njihovog boravka.

HRANA

Probajte lokalnu kuhinju! Grčka kuhinja je poznata po svježim sastojcima i okusima. Iskoristite priliku da uživate u tradicionalnim grčkim jelima kao što su moussaka, gyros, feta sir, masline i svježe ribe. Posjetite lokalne restorane i taverne kako biste doživjeli autentičnu grčku kulinarsku scenu.

Na otoku Zakyntos ima mnogo izvrsnih lokalnih restorana koji nude ukusnu hranu po pristupačnim cijenama. Evo nekoliko preporuka za najbolje i najjeftinije lokalne restorane na Zakyntosu:

  1. Taverna Haris – Ova obiteljska taverna nalazi se u selu Keri i poznata je po autentičnoj grčkoj kuhinji. Ovdje možete kušati domaće specijalitete kao što su saganaki (feta sir u tavi), souvlaki, grčke salate i slatkiši poput baklave. Cijene su razumne, a atmosfera je opuštena i ugodna.
  2. Taverna Ta Kymata – Ova tradicionalna taverna smještena je u mjestu Limni Keri i poznata je po svojim izvrsnim ribljim jelima. Svježe uhvaćena riba, lignje, rakovi i ostali plodovi mora pripremaju se na tradicionalan način, a cijene su pristupačne. Uz obrok, možete uživati u prekrasnom pogledu na more.
  3. Taverna Agnadi – Ova taverna se nalazi u mirnom selu Volimes, na sjevernom dijelu otoka. Specijalizirana je za tradicionalna grčka jela i pruža autentično iskustvo. Ovdje možete kušati domaće specijalitete poput giouvetsi, pastitsio, musake i mnoge druge ukusne obroke. Cijene su povoljne, a atmosfera je opuštajuća.
  4. Taverna Ex Animo – Smještena u blizini plaže Tsilivi, ova taverna nudi širok izbor jela po povoljnim cijenama. Ovdje možete kušati tradicionalna grčka jela kao što su suvlaki, moussaka, grčke salate i slatkiše. Uz to, nude i vegetarijanske opcije. Ugodan ambijent i ljubazno osoblje doprinose cjelokupnom iskustvu.
  5. Votsalo Taverna – Izvodeći tehnike, sastojke i načine kuhanja iz starih tekstova, iz dugih razgovora sa starim otočkim bakama ova taverna nudi super hranu i super terasu s pogledom na Turtle Island.
  6. Street Food Zakynthos – U Street foodu vam ukusnu grčku uličnu hranu kao što su: Pita gyros, souvlakia, hamburgeri i još mnogo toga… Sva hrana je napravljena je od svježih sastojaka i ovaj “street restoran” ima jedne od najboljih ocjena na tripadvisoru.

ŠTO POSJETITI NA ZAKYNTHOSU

Plaža Navagio (Shipwreck)

Jedna od najpoznatijih plaža u Grčkoj i često je smatraju jednom od najljepših plaža na svijetu. Plaža je smještena u slikovitoj uvali okruženoj visokim stjenovitim liticama. Možete je posjetiti brodom ili se diviti pogledu s vidikovca iznad plaže. Do vidikovca možete autom i najbolje je da dođete čim prije zbog velikih gužvi i tura koje ovdje dolaze već oko 10 sati.

Navagio plaža

Brod koji je nasukan na plaži naziva se MV Panagiotis. 1980. godine brod je bio u ilegalnom prijevozu robe i tijekom lošeg vremena završio je nasukan na plaži. Olupina broda postala je ikona otoka i simbol plaže Navagio.

Plaža nije direktno dostupna cestom. Najčešći način dolaska na plažu je brodom, međutim nakon potresa koji je odlomio nekoliko stijena pristup plaži kao i kupanje je trenutačno zabranjeno.

Navagio plaža

Modre špilje (Blue Caves)

Smještene na sjeveroistoku otoka, Modre špilje su spektakularne špilje s tirkiznim plavim vodama. Ova prirodna čuda nastala su erozijom stijena. Možete organizirati izlete brodom kako biste istražili špilje i uživali u prekrasnim prizorima.

Modre špilje

Nacionalni morski park Zakynthos

Park je osnovan 1999. godine kako bi se zaštitila prirodna staništa i očuvala biološka raznolikost. Otok je također dio ekološke mreže Natura 2000, koja identificira područja od posebnog ekološkog značaja u Europi.

Park obuhvaća morsko područje zaljeva Laganas, na južnim obalama otoka Zakynthos, i ugošćuje jednu od najvažnijih plaža za gniježđenje morskih kornjača na Mediteranu. Stanište za gniježđenje u zaljevu sastoji se od šest diskretnih plaža: Gerakas, Daphni, Sekania, Kalamaki, E. Laganas i otočić Marathonissi. Osim područja za gniježđenje, park obuhvaća močvarno područje jezera Keri i dva mala otoka Strofadia, koji se nalaze 50 km južno od otoka Zakynthos.

Park je podijeljenj u nekoliko zona i ovisno gdje se nalaze postoje određene restrikcije, kao što je pristup plaži, plovidba, ribolov itd. Radi zaštite ekosustava pridržavajte se pravila.

  • Turtle island

Turtle Island, poznat i kao Maratonisi, je malen nenaseljena otočić smješten na zapadnoj obali otoka i dio je nacionalnog parka. Otok je okružen kristalno čistim plavim morem, bijelim pješčanim plažama i bujnim zelenilom. Otok je bogat i podvodnim svijetom s prekrasnim koraljnim grebenima, šarenim ribama i drugim morskim organizmima. Ronjenje na ovom području pruža jedinstveno iskustvo za ljubitelje podvodnog svijeta.

Turtle island

Prema jednoj legendi, bog Apolon je posjetio otok i pretvorio ga u mjesto mira i ljepote za kornjače. Otok je također bio naseljen u antičko doba, a na njemu su pronađeni arheološki ostaci koji datiraju još iz tog razdoblja.

Do otoka možete jednom od organiziranih tura koje se nude u svim mjestima na otoku, ili pak samostalno čamcem.

Turtle island

Planina Vrachionas

Za ljubitelje prirode, planina Vrachionas je izvrsno odredište. Ovdje se nalazi i najviši vrh otoka, Skopos. Možete se upustiti u planinarenje i istražiti ​​prekrasne šumske staze, diviti se pogledima na otok i Jonsko more ili pak uživati ​​u miru i tišini prirode.

Chora (Zakintos)

Glavni grad otoka, Chora, vrijedi istražiti svoje slikovite ulice i arhitekturu. Možete posjetiti crkvu sv. Dionizija, zaštitnika otoka, koja je jedna od najpoznatijih crkvi u Grčkoj. Tu su i brojne trgovine, restorani i kafići gdje možete uživati ​​u lokalnoj atmosferi. U Chori možete posjetiti kuću i muzej pjesnika Dionysiosa Solomosa, koji je napisao stihove grčke nacionalne himne. Ovdje možete saznati više o životu pjesnika i povijesti otoka.

Keri

Keri je slikovito selo smješteno na brdu s kojeg se pruža prekrasan pogled na Jonsko more. Stari grad Keri ima tradicionalnu arhitekturu, uske uličice i autentične grčke restorane. Tu se nalazi i crkva Panagia Keriou.

Plaže

Većina plaža je uređena s ležaljkama i sanitarnim čvorom. Ležaljke i suncobrani se na nekim plažama plaćaju, a na nekima imate čak i besplatno. Do nekih plaža se morate malo prošetati ili čak planinariti, a neke su dostupne samo s morske strane. Na nekim plažama kornjače polažu jaja pa postoje upozorenja

Evo ovo su neke od najpoznatijih plaža na otoku:

Sjeveroistočna strana otoka:

  • Makris gialos – odmah uz cestu, šljunčana
  • Pelagaki – šljunčana, mirna uvala
  • Xigia – tri su plaze s ovim imenom, sjeverna, srednja (teže dostupna) i južna. Sjeverna je zanimljiva jer se smjestila između stijena, s ceste se pruža lijepi pogled. Kad se spustite dolje, piće si možete naručiti preko male gondole. Ovdje se more miješa sa sumporom koji dolazi iz susjednih špilja i koji ima ljekovita svojstva što ga čini idealnim izborom za one koji pate od bolova u nogama i artritisa ili imaju problema s kožom.
  • Alykes – pješčana, u blizini hotela
  • Bouka – pješčana, u blizini hotela
  • Tsilivi – pješčana, u blizini hotela

Jugozapadna strana otoka:

  • Laganas – pješčana plaža, poznata je po svom živom noćnom životu, također je važno gnijezdište kornjača.
  • Marathias – lagana šetnja do plaže, šljunčana i mirna uvala
  • Plakaki – skrivena uvala do koje imate nekih 20 minuta spuštanja sa stijene, na vrhu stijene se nalazi istoimeni vidikovac
  • Porto Roxa – ležaljke i suncobrani su ovdje bili besplatni, stjenovita, idealna za skakanje
  • Porto Limnionas – mirna, stjenovita uvala.

Poluotok Vasilikos:

  • Gerakas – kod ove plaže nalazi se i Zante Turtle Centar koji se brine za očuvanje kornjača pa možete besplatno prošetati kroz centar i naučiti kako čovjek šteti kornjačama i prirodi
  • St. Nicholas – pješčana plaža, poznata je po širokoj ponudi vodenih sportova
  • Banana – najpoznatija plaža na otoku, pješčana i dugačka 500m
  • Ionion – nastavlja se na Banan beach
  • Porto Zoro – prekrasna mala uvala

A ovo bi bio neki naš popis najboljih plaža:

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Putoholicari / Iva & Branko (@putoholicari)

Rentanje motornog čamca

Ono što nas je začudilo u Grčkoj, da bi rentali motorni čamac ne trebate uopće imati dozvolu. U Grčkoj je na snazi zakon da ako vozite čamac koji ima motor do 30KS uopće ne trebate dozvolu za vožnju. Na svakom kutu agencije vam nude da čamac rentate sami, a moto im je “You don’t need a licence, just the brain” 😁 U prosjeku su cijene oko 100 eura za 3h, a u cijenu je uključeno i gorivo i full osiguranje. Mi smo se uspjeli u jednoj agenciji dogovoriti za 70 eura za 3h. Ako vas je više osoba i ako tu cijenu podijelite po osobi bude ok cijena. Rentanje je slično kao i kod auta, dobijete papire koje morate pokazati policiji ako vas zaustavi, a ako nikad niste vozili, doslovno vam kroz 5 minuta objasne pravila kojih se morate držati, kako se vozi, kako se baca sidro itd. Super stvar za istraživanje Zakyntosa na ovaj način, naravno ako se ne usudite sami, možete to napraviti i sa vozačem.

Rentanje motornog čamca

Ako misliš da je ovaj članak bio koristan i da su ti naši savjeti pomogli i uštedjeli nešto para slobodno nam plati pivu, popit ćemo je na nekom putovanju 🙂 –> OVDJE

Ako ste propustili naše Live priče s putovanja po Zakynthosu, možete ih još uvijek naći na našem instagramu pod sekcijom highlights

FOTOGALERIJA: