Veličanstveni Angelovi slapovi


Jedan od najboljih načina da se otkrije nešto veličanstveno jest kad na to naletite sasvim slučajno, dok tražite nešto drugo. Tako je bilo i s Kristoforom Kolumbom i njegovim otkrićem Novoga svijeta, a takvo iskustvo imao je i Jimmy Angel, američki pilot iz Prvoga svjetskoga rata i pustolov.

2Godine 1935. Angel je pretraživao golemo venezuelansko visočje Auyantepui (Đavolje planine), u nakani da pronađe rijeku. Stari tragač za zlatom govorio mu je nekoliko godina prije o toj rijeci i o vrtoglavaj količini zlata koju sadrži, pa je otad nije prestao tražiti. Gledajući iz svog dvokrilca, Angel je vidio brojne potoke koji su se obrušavali preko rubova visoravni i gubili se u dolje u prašumi, a kad je zaobišao visoku stijenu – ukočio se za upravljačem. S visina, gotovo u oblacima, čitava se rijeka slijevala s vrha stijene i obrušavala se pred njim duboko dolje u dolinu.

Nakon što je ugledao slapove vratio se u Caracas, galvni grad Venezuele, zainteresirao je svojom pričom dvojicu istraživača, Gustava Henrya i Felixa Cardonu te se ponudio da ih odvede onamo sa svojim dvokrilcom. U potrazi za sletnom stazom, sletjeli su na tresetište (vlažno stanište s obiljem mahovine i drugoga bilja) te se iz toga nisu mogli izvući i nije bilo nikakvih izgleda da zrakoplov ponovno uzleti. Bilo je nemoguće doći do vrha slapova, a i ekspedicija je imala važniji problem – kako se izvući iz ove nevolje. Nekim su čudom uspjeli, pojavivši se u kampu ispod planine dva tjedna poslije.

1

Iako nisu došli do vrha slapova, Angel i njegova pratnja riješili su pitanje odakle dolazi voda u ove slapove. Pukotine i gudure na visoravni koja prekriva površinu od 770 četvornih kilometara skupljaju vodu od obilnih kiša (7.620 mm na godinu) i izbacuju je niz katarakt (prag u riječnom koritu preko kojeg voda pada u slapovima) koji se slijeva u rijeku Churun, pritoku rijeke Carrao.

Angelova tvrdnja da je pronašao najviši slap na svijetu potvrđena je tek 1949. kad je ekspedicija koju je predvodila Ruth Robertson pošla uz kanjon rijeke Churun u motoriziranim kanuima. Postavljeni instrumenti pokazali su da su slapovi visoki 979 metara, što je gotovo 18 puta više od slapova Niagare. Jimmy Angel je tako dobio svoje mjesto na zemljovidu kao i u knjigama rekorda…

3

Izvor: Moja Putovanja