Utrecht – najsretniji grad


Nakon Delfta predstavljamo vam još jedan super grad koji možete i morate posjetiti iz Amsterdama. Ajmo u Utrecht….

 

Sa centralne stanice u Amsterdamu vlakom će vam trebati nekih pola sata vožnje do Utrechta i za to ćete morati izdvojiti 7,50€. Prije nekoliko godina Utrecht je prema BBC-ovom istraživanju izabran kao jedan od 5 najsretnijih mjesta na svijetu pa prema tome kad stignete tamo jednostavno ćete biti sretni 🙂

Kanal koji prolazi kroz centar grada zove se Oudegracht ili stari kanal. Poseban je zbog mnogih pitoresknih podruma koji su se stoljećima koristili za skladištenje i trgovinu, a danas su mnogi od njih pretvoreni u luksuzne restorane ili pubove. Ljeti se ovdje mogu pronaći prekrasne terase s pogledom na kanal. Također, možete uplatiti i turu brodićem po kanalima ili iznajmiti kanu te s pogledom iz kanala uživati u prekrasnom Utrechtu.

Utrecht je nekada bio jedan od najvažnijih gradova Nizozemske, a do 8. stoljeća je bio religijski centar Nizozemske. Osim toga, Utrecht je i općenito bio jedan od najvažnijih gradova na ovim prostorima, ali ga je kasnije istisnuo Amsterdam.

Katedrala u Utrechtu poznata je po tornju Domtoren koji je odvojen od ostatka katedrale jer je dio srušen u velikoj oluji. Domtoren je najviši toranj u Nizozemskoj i zaštitni je znak Utechta.

Grad je prepun studenata što i nije čudno jer se ovdje nalazi najveće sveučilište u Nizozemskoj.

Ako volite nogomet možda je dobro spomenuti da su iz Utrechta legendarni Marco Van Basten i Wesley Sneijder, a ako ste pažljivi možete vidjeti i NLO na jednoj od zgrada koja se nalazi u blizini kanala 🙂

Foto by Putoholičari