Muiden i Weesp – simpatični gradovi Nizozemske


Ako se ikada nađete u glavnoj prijestolnici Nizozemske, nemojte propustiti priliku posjetiti  gradove Muiden i Weesp koji se nalaze otprilike 20 km od Amsterdama. 

 

Kako doći do Muidena i Weespa?

DSC03646Sa centralne stanice ili u našem slučaju sa RAI stanice uzeli smo vlak do gradića Weesp do kojeg vlakom treba nekih 15 min i cijena karte u jednom smjeru je 3€. Na željezničkom kolodvoru iznajmljujemo bicikle za 7,50€ po danu + depozit od 50€ po biciklu ako slučajno kidnemo sa njima.

MuidenKao pravi nizozemci krećemo prema gradiću Muidenu koji je udaljen od Weespa nekih 3 km. Nizozemska je prepuna biciklističkih staza, a od mjesta do mjesta društvo će vam raditi krave na mnogobrojnim pašnjacima pa smo se prepustili vožnji i uživali.

Muiden je maleni gradić sa oko 6 000 stanovnika, nalazi se na ušću rijeke Vecht, a poznat je po jednom od najpoznatijih i najljepših dvoraca u Nizozemskoj, Muiderslot. Dvorac je izgrađen 1280. godine i koristio se za naplačivanje cestarine za trgovce, bio je dom pjesnika i slikara, kasnije je postao zatvor, a danas je nacionalni muzej i uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Ulaznica je 13,50€, po zimi je zatvoren.

Oko dvorca se nalaze ogromni pašnjaci sa farmama krava te dvorcu daju neki poseban štih. Ima jedna priča koja kaže ukoliko se krave zadržavaju u blizini potoka tada će padati kiša, sunčano vrijeme se očekuje ako su krave u središtu pašnjaka. Sva sreća za nas jer krave su se zadržavale u središtu, što je bilo odlično zbog vremena, ali i da ih savršeno ukomponiramo na fotku sa dvorcem.

Nedaleko od Muiderslota na obali jezera IJmeer nalazi se i utvrda Muizenfort poznata još pod imenom utvrda miševa koja je bila dio obrambene linije za obranu grada Amsterdama.

MuidenMuidenMuiden

Povratkom natrag, odlučili smo provozat se i kroz Weesp, kad smo već tu, a i za oko su nam zapele vjetrenjače. Weesp ima oko 18 000 stanovnika i poznat je po Van Houten čokoladi, porculanu i pivi. Grad je prekrasan, prepun starih, očuvanih kuća, stari mostovi preko rijeke Vecht i naravno vjetrenjače, i s time da je jedna još uvijek u funkciji. Cijeli grad okružen je ogromnim pašnjacima i livadama i sve zajedno daje vam pravu sliku Nizozemske.

Ukoliko se nađete u prilici, sjednite na bicikle i pravac Muiden i Weesp, savršena mjesta za pobjeći iz ogromnih gradova.

Više fotografija možete vidjeti u foto albumu –  Muiden i Weesp – simpatični gradovi Nizozemske

Muiden