Šanse da se zarazite koronavirusom u avionu manje su nego što mislite


Uz pretpostavku da svi putnici na letu nose masku, vjerojatnost zaraze je 1:4300.

Pomisao da morate biti stisnuti između potpunih stranaca na letu u zrakoplovu može biti zastrašujuća, posebno za vrijeme pandemije koronavirusa zbog koje je trenutno u svijetu zaraženo više od 22 milijuna ljudi.

Unatoč tome, neki istraživači kažu da su šanse da se netko zarazi koronavirusom u zrakoplovu zapravo relativno male, prenosi CNN.

Strah od letenja drastično je utjecao na zračni promet koji se smanjio zbog zatvaranja državnih granica, a ako je vjerovati znanstvenicima, sumnja da je rizik od zaraze veći tijekom leta potpuno je neosnovana.

Nakon što se otkrilo da je na letu iz SAD-a za Tajvan 31. ožujka bilo 12 putnika koji u to vijeme nisu imali nikakve simptome, a bili su zaraženi, oko 328 putnika na tom letu kao i članovi posade testirali su se na koronavirus. Svi rezultati bili su negativni.

Iako je posljednjih mjeseci bilo zabilježenih slučajeva gdje su zaraženi putnici prenijeli virus drugima u zrakoplovu, učestalost zaraze ipak je niska. Studija objavljena u medicinskom časopisu JAMA Network Open analizirala je rezultate dobivene nakon četverosatnog leta iz Tel Aviva u Frankfurt u ožujku.

Dva putnika zarazila su se nakon što su letjeli s grupom turista koje je pak zarazio voditelj hotela u kojem su odsjeli. Sjedili su na kraju zrakoplova odmah preko puta putnika koji su nesvjesno ‘pokupili’ virus. Također, na još jednom letu iz Ujedinjenog Kraljevstva prema Vijetnamu 2. ožujka jedan putnik prenio je virus na 14 drugih putnika te na člana posade. Zasad se pretpostavlja da je to jedini let gdje je došlo do zaraze većeg broja ljudi.

Autori istraživanja kažu da je jedno od mogućih objašnjenja za manji rizik zaraze to što su moderni zrakoplovi opremljeni filterima te se zrak filtrira svake dvije do tri minute.

Otkako se redovni zračni promet nastavio, nove mjere zahtijevaju od putnika i članova posade obavezno nošenje maski i ograničeno kretanje po zrakoplovu tijekog samog leta. Profesor statistike sa sveučilišta Massachusetts Institute of Technology’s Sloan School of Management Arnold Barnett pokušao je utvrditi može li prazno srednje mjesto u zrakoplovu utjecati na vjerojatnost zaraze. Rezultati njegovog istraživanja koje je temeljio na konfiguraciji zrakoplova Boeing 737 i Airbus 320 koji imaju tri sjedala u svakom redu i uz pretpostavku da su svi putnici nosili masku, vjerojatnost zaraze iznosi 1:4300, a ako je srednje mjesto prazno, ta vjerojatnost onda iznosi 1:7700.

“Tri stvari moraju poći po zlu da biste se zarazili na letu. U zrakoplovu bi trebala biti osoba koja ima COVID-19 i koja je zarazna. Nadalje, trebao/la bi imati nekvalitetnu masku za lice, a moraju biti i dovoljno blizu da bi uopće postojala opasnost od zaraze”, rekao je Barnett.

Ovi rezultati odnose se isključivo na letove unutar SAD-a, koji trenutno ima najviše slučajeva zaraze koronavirusom na svijetu.

Barnett također objašnjava da nema puno razlike u riziku od zaraze ako putnik sjedi do prozora ili na kraju reda, međutim ona ipak postoji, odnosno malo je veća mogućnost zaraze ako putnik sjedi na kraju reda jer je jednostavno okružen većim brojem ljudi. Barnettovo istraživanje temeljeno je na pretpostavci da zrakoplovi lete u punom kapacitetu, međutim to još uvijek nije slučaj.

Američka putnička sigurnosna agencija (TSA) zabilježila je više od 800 tisuća putnika početkom kolovoza prvi put od početka pandemije, međutim, to je i dalje 31 posto manje putnika nego na isti dan 2019. godine.

Neki preporučaju nošenje plastičnih štitnika za lice

Zrakoplovne linije Delta Airlines, Southwest Airlines i JetBlue Airways uvele su politiku praznog srednjeg mjesta u zrakoplovima, nešto s čim se profesor Barnett izrazito slaže, no ne misle svi tako.

Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA) ističe ta je ta ideja ‘ekonomski neizvediva’.

“Dodatne provjere i nošenje maski su mjere o kojima smo ozbiljno razmišljali, ali ideja o praznim srednjim mjestima definitivno nije jedna od tih mjera”, rekao je u priopćenju Alexandre de Juniac, direktor udruge.

Barnett pak putnicima preporuča nošenje štitnika za lice. “Mnogo je stvari koje se mogu napraviti kako bi se zaštitili. Znanost se mijenja iza dana u dana, a ako dobro razumijem, ako nosite masku ona uvelike smanjuje vjerojatnost da zarazite nekog drugog, ali vas ne štiti toliko, dok s druge strane, štitnik za lice zaštitio bi i vas. Da letim, to bih i osobno učinio”, rekao je Barnett.

Qatar Airways u srpnju je uveo obavezno nošenje takvih štitnika uz nošenje klasičnih maski za lice.