S Machom u Machu Picchu – 2. Dan (Cuzco)


Nakon ugodnog jutra na 0 mnv slijedi iščekivani odlazak u više i ruralne krajeve, bliže Inkama i otkrivanju te drevne civilizacije koja počiva na zakonima prirode.

S Machom u Machu Picchu – 1. Dan (Lima)

2. dan – Cuzco

Nakon sat i pol ugodnog leta s pogledom na nepregledne kanjone i snježne vrhunce Anda, dolazak u Cuzco na 3.360 mnv donio je našem putovanju prve izazove, prilagodbu organizma na visinu. Obje smo se osjećale pomalo dizzy. Bez obzira na stanje organizma, nismo propustile slobodno popodne i ugodno vrijeme iskoristiti za šetnju ulicama Cuzca koji sam po sebi donosi neki drevni doživljaj.

Ovdje nekako sve odiše Inkama i vremenom kada je ovaj grad bio njihova prijestolnica. Sve je promišljeno u cjelini, ali i u svakom detalju. Cuzco, u prijevodu pupak – središte – arhitektonski je osmišljen u obliku – pume; jedne od tri najvažnije životinje iz kulture Inka koje su simbolizirale tri stupnja života. U njihovom vjerovanju – kao što zmija mijenja kožu, tako i čovjek nakon što umre, nastavlja živjeti u nekom novom obliku. U taj – novi život prenosio bi ih na svojim krilima kondor koji je smatran poveznicom zemlje i neba. U takvom ciklusu, ovozemaljski život označavala je – puma. Simbol snage i hrabrosti! Životinja koja se kreće lako i gotovo nečujno. Inke su smatrale da stanovnici Anda moraju dosegnuti tu razinu – moći se prilagoditi raznim životnim uvjetima, biti snažni, hrabri i odlučni – kako bi dosegnuli novu razinu.

Nakon prvih dojmova impresivnih građevina, nevjerojatnih činjenica i energije grada, odlučujemo se ponovno za lokalni specijalitet – quinoa soup. Vrlo ukusno, zdravo i energizirajuće za boravak na ovakvim visinama. Kao i nezaobilazni čaj od koke, vrlo ugodnog mirisa i blagog okusa, koji pomaže ublažiti simptome. Unatoč konzumaciji svih prirodnih pripravaka za bržu prilagodbu, slijedi prva teška noć u zoni smanjenog udjela kisika.