Preuzmite besplatni kulinarski putopis Indonezije


Došlo je vrijeme darivanja! Alma Sarač, još jedna vječita putoholičarka, nakon dužeg boravka i rada u Indoneziji te ostalim državama JI Azije, napisala je jedinstveni kulinarski putopis kojeg možete preuzeti potpuno besplatno. 

Alma podjednako radi i putuje, a svo slobodno vrijeme provodi u istraživanju egzotičnih recepata iz cijelog svijeta. Kao stipendist vlade Republike Indonezije provela je godinu dana na stručnom kulinarskom studiju na privatnom sveučilištu u Semarangu, glavnom gradu Centralne Jave. Kako je taj grad bio glavna luka pod snažnim nizozemskim kolonijalnim utjecajem, tako je i Alma bila upoznata s raznim kulinarskim tradicijama i običajima koje je sa zadovoljstvom upijala, a potom i usavršila. Svoj svijet je preokrenula naopačke, izašla iz zone komfora, penjala se na vulkane, u moru zaplivala s kitovima, ronila u jezeru meduza koje ne peku, družila se s lokalnim ljudima te spoznala koliko malo treba za sreću.

 

Prva tri mjeseca borila se s vrućinama, navikavala se na jela koje nije znala sama opisati, a onda su je ti okusi i začini toliko očarali da je između predavanja i kuhanja motorom krenula u opsežno istraživanje po otocima i dalekim mjestima Indonezije. Indonezija ne samo da je geografski i klimatski raznovrsna, već je imala dodir i kontakte s mnogim kulturama svijeta. Upravo su oni stvorili eksploziju okusa, dostupnost začina iz cijelog svijeta i raznovrsnost hrane, jela, ljudi, kulture, tradicija, običaja, politike i povijesti. Čvrsti je to primjer pluralizma. Kulturna istančanost odlike su i lekcije daleke povijesti ove nacije. Ona živi i diše svoje nasljeđe u jedinstvu različitosti.

Ova knjiga je pisana kao osobni kulinarski putopis s fokusom na kulinarska nasljeđa Indonezije, a dijeli generacijske recepte i crtice iz kulture i života Indonežana. Prisustvovala je također svadbenim, religijskim i pogrebnim ceremonijama koje traju danima. Kultura življenja s hranom u centru, iscrpni opisi sastojaka dostupni i na našim prostorima, metode kuhanja, prilagodbe i zamjene jelima mogu se naći u ovoj knjizi. 

Alma i dalje piše, priprema nove recepte, blog i tekstove o podrijetlu hrane, street foodu, neobičnim iznimno skupim jelima, stilovima sjedenja i zajedničkog objedovanja, mjestima druženja, kako se ponašati u gostima, o bontonu prehrane te poimanju vremena u Indoneziji. Možete je zapratiti na Facebooku i Instagramu, s njom podijeliti svoj recept ili savjet, a možete ju bolje upoznati i kroz ovaj zanimljiv intervju

Kako bi što bolje razumjeli što i kako govore Indonežani, naučili nove ideje i kulture, izdan je i priručnik za indonezijski jezik. O samom projektu veleposlanstva Republike Indonezije možete čitati ovdje, te na istom mjestu besplatno preuzeti svoje knjige. Ako ste ipak onaj tip koji voli držati knjigu u ruci, obje knjige su dostupne u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Obogatite svoje znanje, uronite u bogate daleke kulture, uživajte u čitanju i kulinarskom stvaranju!

Mozete skinuti knjigu u pdfu putem ove poveznice:
illi čitati online