Počinje 20. Špancirfest – više od 400 raznih programa u deset festivalskih dana


Počinje jubilarni 20. Špancirfest. Turistička zajednica grada Varaždina je, uz podršku Grada Varaždina te brojnih sponzora i partnera festivala, za ovo slavljeničko izdanje najvećeg, najpopularnijeg i najraznovrsnijeg hrvatskog festivala, pripremila posebno bogat program. Varaždinska gradska jezgra, njezinih 35 hektara, ponovo će se na 10 dana pretvoriti u najveću pozornicu u ovom dijelu Europe.

Ove godine za posjetitelje je pripremljeno više od 400 programa – više od 70 izvedbi uličnih performera, 80-ak izvedbi uličnih glazbenika, 60 glazbenih programa na četiri pozornice, radionice, predstave i brojni drugi sadržaji za gotovo sve ukuse i sve uzraste.

Iz glazbenog programa vrijedi izdvojiti svjetske reggae zvijezde, UB40, koji će u subotu, 25. kolovoza održati koncert na glavnoj pozornici u PAN Party zoni Stari grad. Prije njih, na istoj će pozornici nastupati cijeli niz međunarodnih glazbenih zvijezda – Soul 2 Soul, The Brand New Heavies, Bajaga, Dubioza kolektiv, S.A.R.S., Urban & 4, Zabranjeno pušenje, Mia Dimšić, a Zdenka Kovačićek će zaključiti koncertni niz na toj pozornici.

Amira Medunjanin, Josipa Lisac, Zoran Predin i Vlatko Stefanovski, miljenici publike Špncirfesta, nastupat će vikendima na jedinoj pozornici za koju se naplaćuju ulaznice, onoj kod vile Bedeković. Preostalih šest festivalskih dana ondje će se izvoditi predstave koje je odabrao tandem iz Kerekesh teatra: “Muškarci.hr”,  “Očeš nečeš, doktor”, “Ljubaf” , “Otpisane”, “Pokopaj me nježno” i “Ćiro”, .

Niz drugih glazbenih programa dizat će raspoloženje na pozornici na Korzu, a DJ-i će diktirati plesni ritam na Stančićevom trgu.

Ulični program, srce i duša Špancirfesta, unijet će boje na ulice Varaždina, a na Špancirfest godinama stižu ponajbolji svjetski ulični performeri. Spektakularni glazbeno-akrobatski show u zraku, Davida Morena, ostavit će posjetitelje bez daha. Uz njega, stižu i predivni štulaši Teatro Pavana, a strastveni španjolski bubnjari kolektiva Brincadeira sigurno će mnogima postati novi favoriti. Još 20-ak izvođača i trupa čekat će da ih sretnete na ulicama varaždinske jezgre.

Tijekom jubilarnog izdanja Špancirfesta, posebno će se veseliti djeca. U već dobro poznatoj zelenoj oazi Parka kreative očekuje ih više od 15 različitih radionica te jednako toliko predstava, koncerata i drugih događanja. Zemlja zdravlja i sreće, Vindiland, ponovo će mališane obradovati velikim brojem sadržaja u perivoju Staroga grada, a sa sjeverne strane bedema po prvi put će biti postavljen veliki zabavni park za sve koji vole malo više adrenalina.

LOOP glazbena agencija održat će 30-ak sviračkih radionica za sve uzraste, Kapucinski trg postat će Latino zona, gradske ulice već su ukrašene brojnim starim i novim visećim instalacijama, Kreativnica u Uskoj ulici postat će dom za 25 hrvatskih produkt dizajnera, a 15 umjetnika svih profila smjestit će se u Umjetničkoj ulici.

Gastronomska ponuda u Party zoni Stari grad bit će raznovrsnija no ikad – od tradicionalne varaždinske kuhinje do internacionalnih specijaliteta u street food varijantama. Okrijepa vrhunskim koktelima, pjenušcima i muškatima oduševit će posjetitelje, a i ove će godine popularni Vinski grad nuditi vina nekoliko desetaka vrhunskih vinarija u intimnom okruženju palače Sermage.

Sve to i mnogo više, očekuje posjetitelje na jubilarnom 20. Špancirfestu, od 17. do 26. kolovoza u Varaždinu.

Cijeli program možete vidjeti –> OVDJE