Ovo je 50 najpopularnijih Instagram lokacija u Hrvatskoj


Jeste li znali da se od 50 najpopularnijih Instagram lokacija u Hrvatskoj njih čak 8 nalazi u Zagrebu? Ili da 2. mjesto na našoj listi zauzima NP Krka s čak 606,278 mentiona?

Hrvatska je zemlja koja dobiva na popularnosti sve više. Tome svjedoči činjenica da je sveukupan broj mentiona za lokacije u Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu porastao za 19%!

Već treću godinu zaredom objavljuje se popis najpopularnijih Instagram lokacija u Hrvatskoj. U 2024. samo je 5 lokacija zadržalo isto mjesto kao i prošle godine.

Kako se došlo do podataka?

Dakle, Hrvatska postaje sve popularnija destinacija tako da je ekipa iz GetbyBus ove godine odlučila izračunati koliko je postala popularnija u odnosu na prošlu godinu.

Među različitim pristupima izrade popisa najpopularnijih Instagram lokacija u Hrvatskoj biraju se znamenitosti, a ne gradovi (zato na listi neće bit npr. Dubrovnik nego Dubrovačke zidine). 

U obzir je uzeta svaka znamenitost s više od 500 recenzija, čime smo dobili popis od 190 lokacija. Nadalje, za svaku lokaciju na Instagramu se pretraživao mention na hrvatskom i engleskom jeziku. Na kraju se poredak temelji po broju mentiona i na taj način se dobije 50 najpopularnijih Instagram destinacija.

U nastavku vam donosimo top 5 Instagram lokacija u Hrvatskoj. Cijelu listu možete pronaći ovdje:

5. Nacionalni park Kornati (131,974 mentiona)

4. Makarska Rivijera (247,069 mentiona)

3. Plaža Zrće, Pag (354,696 mentiona)

2. Nacionalni park Krka (606,278 mentiona)

1. Nacionalni park Plitvička jezera (1,303,498 mentiona)

Lokacije koje su se posebno istaknule uoči sezone 2024.

Ove godine posebno se istaknulo nekoliko novopridošlica kao što su Staro Selo Kumrovec s 18,469 i Makarska Rivijera s impresivnih 247,069 mentiona! Što se prvog mjesta tiče, čak 3. put zaredom pobjedu odnosi NP Plitvička jezera s ukupno čak 1,303,498 mentiona!

Ovo istraživanje provele su platforme GetByBus.com i GetByFerry.com. To su platforme za kupnju autobusnih i trajektnih karata sa sjedištem u Splitu. Redovito objavljuju tekstove o popularnim destinacijama, a bave se i istraživanjima aktualnih tema vezanih za transport i putovanja. 

Svi podaci istraživanja preuzeti su s Instagrama u svibnju 2024. godine.