Ovo je TOP 4 najbolja dnevna izleta iz Lisabona


Izvan glavnog grada Lisabona postoji bezbroj mogućnosti za jednodnevne izlete koji će vas oduševiti. U nastavku predstavljamo top 4 dnevna izleta koje obavezno morate napraviti ako ćete putovati u Lisabon

Sintra

Mistična i romantična, Sintra je jedan od najpopularnijih dnevnih izleta iz Lisabona. S nekoliko mjesta svjetske baštine UNESCO-a, gradić je smješten usred bujnih planina, okružen raskošnim palačama. Nacionalna palača Sintra je jedna od najpoznatijih atrakcija u gradu, a svojom prepoznatljivom arhitekturom i raskošno uređenim vrtovima svake godine privlači na tisuće turista. Palača Pena je još jedna atrakcija koju vrijedi posjetiti. Sagrađena je u 19. stoljeću i ističe se svojim jarkim bojama i raskošnom arhitekturom. Uz nju se nalazi prekrasan park Pena, gdje posjetitelji mogu uživati u šetnjama i prekrasnom pogledu na grad. Palača Monserrate je još jedna atrakcija koju ne smijete propustiti. Smještena je u prekrasnom vrtu, a svojom kombinacijom islamske i europske arhitekture privlači turiste iz cijelog svijeta. Quinta da Regaleira je također jedno od najpopularnijih mjesta u gradu. Ovo imanje iz 19. stoljeća ima brojne zanimljive zgrade i vrtove, a najpoznatija atrakcija je bunar sa spiralnim stubištem koji se spušta duboko ispod zemlje.

Sintra ima i svoj stari grad koji se nalazi na vrhu brda. Stari grad okružen je zidinama i sastoji se od uskih uličica i kamenih kuća. Tijekom šetnje možete uživati u prekrasnim pogledima na grad i okolicu, a ako želite, možete posjetiti i crkvu São Martinho i dvorac Mouros. Uzmite prigradski vlak (linija Sintra) od stanice Rossio. Sintra je udaljena 40 minuta od Lisabona vlakom. Vlakovi polaze radnim danom svakih 15-20 minuta, a vikendom svakih pola sata.

Sintra

Cascais

Cascais je slikoviti grad na obali Atlantskog oceana koji se nalazi samo 30-ak minuta vožnje od Lisabona vlakom. Ovaj grad je bio nekadašnje ribarsko selo, a danas je popularno odredište za turiste zbog svojih prekrasnih plaža, šetnica i brojnih restorana i kafića. U blizini Cascaisa nalazi se i prekrasna plaža Guincho, koju posjećuju ljubitelji surfanja.

CascaisCascais

Óbidos

Prošetajte srednjovjekovnim gradom okruženim zidinama. Smješten na oko sat vremena vožnje sjeverno od Lisabona, Óbidos je očaravajući srednjovjekovni grad koji izgleda kao iz bajke. Okružen je gotovo netaknutim zidinama i prepun je uskih ulica, bijelih kuća i cvjetnih vrtova. Možete doći do Óbidos-a autobusom iz autobusnog kolodvora Campo Grande u Lisabonu.

Obidos – by Joaquin

Cabo de Roca

Cabo da Roca je spektakularna prirodna destinacija koja se nalazi na zapadnoj obali Portugala, na samom vrhu poluotoka Iberije. Ova lokacija ima poseban status kao najzapadnija točka kontinentalne Europe, koja se prostire iznad Atlantskog oceana. Posjet Cabo da Roca pružit će vam nevjerojatne panoramske poglede na prekrasne litice i okean, a osjećaj biti na rubu Europe je zaista jedinstven. Ovo mjesto je najbolje kombinirati sa Sintrom, odnosno kad završite razgledvanje Sintre, uzmete bus do Cabo de Roca.

Cabo de Roca

Foto naslovna – Sintra  by Oleg Shakurov