Uronite u kristalno plavu vodu Havasu slapa – Oaza u pustinji


Ove godine, po prvi put od početka 2020., slapovi Havasu ponovno dočekuju posjetitelje — ali potrebno je mnogo planiranja i dugo pješačenje da se stigne tamo.

Slapovi se nalaze zapadno od Nacionalnog parka Grand Canyon u Arizoni — točnije nalaze se u rezervatu Havasupai, indijanskom rezervatu za narod Havasupai. Slap je poznat po svojoj nevjerojatnoj kristalno plavoj boji vode. No, što je zapravo razlog za ovu boju?

Ispostavlja se da je ključ u kemijskom sastavu vode i mineralima koji se nalaze u Havasu Creeku. Voda Havasu slapa dolazi iz Havasu Creeka, koji sadrži visoke koncentracije kalcijevog karbonata. Ovaj mineralni spoj reflektira svjetlost i apsorbira druge valne duljine, što daje vodi nevjerojatnu plavu boju.

No, kalcijev karbonat nije jedini mineral prisutan u vodi Havasu slapa. U stvari, postoje i drugi minerali poput bakra i magnezija koji također utječu na boju vode. Bakar daje vodi tirkiznu nijansu, dok magnezij djeluje kao prigušivač boje i čini vodu nešto tamnijom. Dakle, Havasu slap nije samo jedno od najljepših mjesta u Sjedinjenim Državama, već i fenomen prirode. Njegova jedinstvena boja i kulturni značaj čine ga čudom prirode koje je vrijedno posjetiti i istražiti.

Broj posjetitelja koji mogu pristupiti slapovima Havasu i okolnim zemljištima je ograničen, a za dobivanje dozvole potrebna je sreća — osim puno planiranja. A putnici koji dobiju željenu dozvolu moraju biti spremni za pješačenje do udaljenih vodopada (ili rezervirati vožnju helikopterom).

Kada posjetiti Havasu Falls

Službena turistička sezona traje od veljače do studenog, ali većina putnika dolazi između svibnja i rujna. U srcu ljeta, od lipnja do kolovoza, vrućina može biti ekstremna, a mogu se pojaviti kiše i poplave. 

Kako dobiti dozvolu za Havasu Falls

Rezervacija kampa ili kolibe — obavezna je za sve posjetitelje — rezervacija uključuje sve potrebne dozvole, pristojbe, poreze i ulaznice. Dakle, da biste dobili dozvolu za posjet Havasu Fallsu, morat ćete rezervirati kamp ili smještaj na HavasupaiReservations.com.

Uz to, rezervacije su otvorene za turističku sezonu 2023. 1. veljače i brzo su rasprodane. Oni koji nisu ostvarili rezervaciju, a još uvijek žele posjetiti Havasu Falls 2023. mogu posjetiti službenu stranicu za rezervacije Havasupai svaki dan u 8 ujutro (GMT-7) kada se objavljuju rezervacije koje su otkazane ili prenesene.

Vrijedno je napomenuti da ćete trebati račun na HavasupaiReservations.com kako biste izvršili rezervaciju, stoga biste se trebali registrirati unaprijed kako biste mogli brzo zatražiti dostupnu rezervaciju. Ako putujete s grupom, rezervaciju možete staviti na ime jedne osobe.

Odabir između kampa i kolibe

Svi posjetitelji moraju rezervirati boravak ili u Havasupai kampu ili u Havasupai Lodgeu. Obje rezervacije uključuju dozvole potrebne za pristup slapu Havasu.

Za 2023. sve rezervacije kampa su za četiri dana i tri noći i iznose 395 USD po osobi. Kampiranje je raštrkano, što znači da možete kampirati gdje god želite na otprilike milju duž obje strane Havasu Creeka. Kamp se nalazi između vodopada Havasu i vodopada Mooney. U kampu nema određenih ili dodijeljenih mjesta za kampiranje, ali postoje toaleti, stolovi za piknik i pitka voda. 

Poput kampa, sve rezervacije za lodge su za četiri dana i tri noći. Cijena po sobi je 1980 dolara, a svaka soba ima dva bračna kreveta na kojima mogu spavati četiri odrasle osobe (što čini noćenje po osobi 495 dolara za grupu od četiri osobe). Lodge se nalazi u zajednici Supai i udaljen je dvije milje pješačenja (oko 45 minuta) od vodopada Havasu. Postoji trgovina i kafić gdje putnici mogu kupiti hranu. Havasupai Lodge trenutno je zatvoren, ali će se otvoriti u srpnju 2023.

Što vidjeti osim vodopada Havasu

Slapovi Havasu dobivaju svu pozornost, ali slapovi Navajo iznad njih i vodopadi Mooney i Beaver ispod njih jednako su spektakularni. Svi planinari koji putuju do slapova Havasu će proći pored slapova Navajo, koji su veliki niz kaskada i bazena okruženih bujnom vegetacijom.

Otprilike 1,5km nizvodno od Havasu Fallsa nalazi se Mooney Falls, koji je nedvojbeno drugo najpopularnije mjesto. Mooney Falls je impresivan vodopad koji se razbija u zapanjujuće sedrene bazene plavo-zelene vode. Oni koji žele zaobići gužvu znaju otići do Beaver Fallsa, koji je udaljen oko 4,5km od Havasu Fallsa i kampa Havasupai. Beaver Falls niz je bazena u kojima se može plivati i koje vode male slapove.

I konačno, budući da se rezervat Havasupai nalazi unutar kanjona na rubu Nacionalnog parka Grand Canyon, posjetitelji mogu očekivati neprestani pogled na kanjon i pustinjski krajolik.

Pravila za posjetitelje vodopada Havasu

Postoji nekoliko pravila za posjetitelje koji putuju do rezervata Havasupai i vodopada Havasu. Za kampere, kanisteri i torbe za medvjede su obavezni, a logorske vatre nisu dopuštene. Svi posjetitelji trebaju znati da alkohol nije dopušten.