Ovako se čiste ceste u Južnoj Koreji


U Južnoj Koreji ceste se čiste pomoću podnih prskalica, a voda koja se upotrebljava je kišnica – Taj je sustav poznat kao “sustav čistih cesta”

U posljednjih deset godina, Južna Koreja je u samo vrhu inovativnih tehnologija s ciljem poboljšanja infrastrukture i očuvanja okoliša. Jedna od inovacija koja se koristi u zemlji je sustav podnih prskalica na cestama, čija je svrha održavanje čistih cesta i smanjenje temperature asfalta.

Ugradnjom ovog sustava utvrđeno je da su se stope zagađenosti smanjile za 13% u usporedbi s područjima gdje ovaj sustav nije implementiran. Sustav je  također učinkovit u smanjenju temperature površine ceste ljeti na 19°C.

Jedan od glavnih ciljeva podnih prskalica na cestama u Južnoj Koreji je održavanje čistih i sigurnih prometnica. Sustav koristi vodu pod pritiskom kako bi temeljito isprao prašinu, pijesak i druge nečistoće s površine ceste. Ovo čišćenje doprinosi poboljšanju sigurnosti na cestama smanjujući rizik od klizanja i nesreća.

Jedan od najinovativnijih aspekata ovog sustava je sposobnost smanjenja temperature asfalta. Podne prskalice raspršuju vodu koja, evaporacijom, djeluje kao prirodni hladitelj. Ovaj postupak pomaže u održavanju niže temperature na cestama, što ima višestruke koristi. Smanjenje temperature asfalta može produžiti vijek trajanja ceste, smanjiti troškove održavanja i smanjiti potrebu za popravcima.

Pogledajte video kako sve to funkcionira: