Moslavina – priča o vinu, skrivenim ljepotama i radosti života


Sparni lipanjski vikend, neki maštaju o površnom morskom odmoru, uz koktel, nježan povjetarac koji pirka s mora, ponešto kupanja, uz njihanje u ležaljci. Nije me sram priznati da spadam upravo u tu kategoriju površnih ljenjivaca, posebno kada je iza mene poprilično bremenita godina. 

No tada je stigao poziv Turističke zajednice Grada Kutine da posljednji lipanjski vikend obiđemo Moslavinu, posjetimo njihov kultni Festival vina MoslaVina, posjetimo nekoliko  vinarija – perjanica moslavačkog kraja, provozamo se biciklima po Lonjskom polju, prošećemo po Moslavačkoj gori, uživamo u tradicionalnoj izdašnoj moslavačkoj trpezi, degustiramo koktele i pjenušce od škrleta, posjetimo nekoliko njihovih kulturnih znamenitosti. Opcija učmale ležarine na plaži  i njihanja u ležaljci odjednom se nije činila nimalo uzbudljivom. Još u meni ima prkosa!

Od tematskih vinskih večeri s finom muzikom i nevjerojatnim ambijentom, do ukusne moslavačke trpeze, prirode koja se  darežljivo odmotava sa vidikovaca moslavačke gore, pretapajući more zelene i zlatne boje u začudan kolaž boja. Ovo je područje Hrvatske u kojem se u istom danu spajaju totalno otkačene  sekvence polja s kravama i konjima koji slobodno trče (ili odmaraju pod ljetnom žegom, žmirkajući lijeno na dosadne posjetitelje). Područje ravnih mekanih polja po kojima se vozite biciklom i kušate fina vina s oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla a istu večer uživate u jazz koncertu na terasi s pogledom. Upoznajete vina. Kulturu. Ljude. Prirodu. I nevjerojatnu povijest ovog kraja. 

Čudesne vizure, pitomo blago, priroda koja seže dok ti oko vidi, spokoj tišine i diskretno sakriveni brojni vinarski objekti, pa i ljetna žega  – sve to tvori kompoziciju odličnog provoda. A zašto je ljeti Moslavina odlična destinacija za posjetu, kroz sve sezone, doznajte kroz naš vodič. 

Moslavina – majka dobrog vina

Svjetlucavi pozlaćeni obronci Moslavačke gore s kojih pogled dosiže Lonjsko polje, nisu samo lijepa razglednica, iako su savršeni za Insta storyje. Oni čuvaju u svom njedru brojne vinarije, kleti i seoska domaćinstva, a tu su i totalno uzbudljive priče o tajanstvenoj povijesti koje će vam ispričati vodič Igor Tomek.

Ovdje povijest vinogradarstva seže još od rimskog doba a dominantnu ponudu vina, čine male serije autohtone sorte Škrlet. Svježe, aromatično vino koje se odlično uklapa u ljetni dan na terasi s pogledom na obronke gore ili vinograda, najljepša je pozivnica za dolazak u ovaj kraj, a sam festival vina je iz tog razloga možda tako usko povezan s ljetom – škrlet je savršeno ljetno vino.

Zašto je Festival vina MoslaVIna Kutina ljetna IT postaja za sve ljubitelje provoda?

Ljubitelji hrvatskih vina, a pogotovo onih od autohtonih sorti moslavačkog kraja ponajprije škrleta, potom moslavca i dišeće ranine, tako su pohrlili kad i mi, 25. i 26.lipnja u Kutinu. Jer nakon godinu dana neželjene pauze, ponovno se u Kutini, domaćinu press putovanja, organizirala Izložba vina Hrvatske i vina izvornih sorti, u sklopu Festivala vina MoslaVina Kutina. A pozivnica za ovaj Festival se ne odbija. 

Za prvi dan festivala, 25. lipnja, pripremile su se ekskluzivne vinske radionice poput Pjenušave Moslavine, Arhive škrleta, koje su u moslavačkim vinarijama vodili poznati sommelieri i chefovi koje smo posjetili.  Drugog dana, 26. lipnja, imali smo priliku na glavnom Moslavačkom trgu ponovno kušati fine uzorske škrleta i pjenušaca od škrleta, a kruna večeri bili su kokteli od škrleta. I to ne bilo kakvi. Škrlet Poetry, Happy Grapes i Moslavina Sunset, kombinacija zavodljivih okusa slatkih sokova, kadulje, škrleta, leda – probajte ih čim budete u prilici.

Kutina – Šarm i spoj modernog uz simpatičnu tradicijsku razglednicu

Kutina je ljupki gradić koji uz mnoštvo modernih sadržaja, svejedno čuva svoj starinske dragulje i ulaže u njihovu revitalizaciju. Od antičkih nalaza u predjelu Lipa, do neodoljivog tradicijskog graditeljstva Crkvene i Radićeve ulice koju smo posjetili uz pratnju našeg vodiča Igora Tomeka, do nevjerojatno lijepe crkve Svete Marije Snježne iz 18. stoljeća.

Ovaj kraj isprepliće tako u svom neobičnom tkanju i industriju, obrtništvo, gospodarstvo kao i brojne povijesne lokalitete, sakralnu i kulturnu baštinu uz različite atrakcije i manifestacije na otvorenom. 

MUZEJ MOSLAVINE – Škrinjica blaga i mjesto brojnih priča

Muzej se nalazi u samom srcu Kutine, u bivšem ladanjskom dvorcu grofova grofova Erdődy. Muzej je osnovan 15. ožujka 1960. godine kao Muzej i arhiv narodne revolucije Moslavine.  U zgradi Muzeja Moslavine Kutina postavljena su četiri stalna postava: arheološki, kulturno-povijesni i etnografski. Galerijski stalni postav nalazi na katu galerije, u bivšoj palači obitelji Ausch.  Ova četiri stalna postava prezentiraju muzejsku građu iz 24 zbirke koje Muzej Moslavine Kutina posjeduje te prikazuju osobnu kartu Moslavine i bliže okolice.

CRKVA MAJKE BOŽJE SNJEŽNE – Jedan od najljepših sakralnih interijera u Hrvatskoj

Najstariji zapis o gradnji crkve potječe još iz 1729. godine, a legenda kaže da je ovu građevinu podignuo grof Erdődy u čast preminulom sinu kojeg je smrtno ranio vepar. Te godine, svetište je gotovo, sazidano od pečene cigle na temeljima stare srednjovjekovne crkve. Odmah se nastavlja graditi lađa na sasvim novim temeljima od pečene cigle. Tu je već 1729.g. prenesen iz stare drvene crkve oltar Majke Božje Snježne. Gradnja crkvene lađe trajala je 20 godina.

Među stupovima postavljeni su kipovi sv. Ladislava, sv. Jurja, sv. Emerika i sv. Martina, a u gornjem dijelu oltara su kipovi sv. Grgura, sv. Bernarda, sv. Augustina i sv. Nikole. Nova propovjedaonica postavljena je 1765.g., klupe 1766.g., a dvije krasne umjetničke ispovjedaonice i krstionica 1767.godine. U svetište je postavljeno šest velikih slika s eliptičnim okvirima: sv. Donat, sv. Blaž, sv. Florijan, sv. Rok, sv. Izidor. U lađi je smještena velika slika Marije, Zaštitnice nevoljnih.

Ova crkva je jedna od najljepših crkvi koju sam imala prilike posjetiti u Hrvatskoj, nije neobično da je većina parova bira za svoj vjenčani zavjet.  Stanovnici Kutine su oduvijek bili ponosni na ovo blago sakralne arhitekture i duhovnog života, pa stoga svod svetišta krasi natpis koji preveden s latinskog glasi: “Ovako je pobožna Kutina uresila Snježnu Majku 1769.g.

Večernji moslavački lounge

Red kulture, povijesti, duhovnosti i stigla je večer. Posjetili smo vinariju Romić gdje smo bili gosti vinske radionice koja je okupila istaknute vinare i vinske eksperte. Predstavljene su razne vrste pjenušave ljetne Moslavine. Imali smo priliku slikati se u vinogradu uz profi objektiv kolege. Tko bi odbio? A vinograd usred ljeta zelen, pun  hladovine,  nevjerojatno da usred ljeta postoji tolika količina zelenog. Zaboravite predodžbu o ravnoj, vrućoj Moslavini i Slavoniji. Svugdje ima hlada. Za otočke pojmove, ovo je džungla!

vinariji Romić smo i večerali, večera u njihovom vrtu s pogledom na zavodljive vinograde i prekrasan okoliš, iskustvo je vrijedno pamćenja. Poslije smo svratili u vinariju Trdenić a tamo, umjesto nekog starinskog vinograda s puno bačvi i suhe zemlje, dočekala nas je fancy terasa, osvijetljena sjajnim lampicama, jazz šansone i moderni jazz uz odličan nastup Antonije i Lordana.

Osim škrleta, vinarija Trdenić poznata je i po drugim visokokvalitetnim sortama kao što kao što su Graševina, Pinot bijeli, Pinot sivi, Cabernet sauvignon, Traminac.

Dnevni đir 

Posjetili smo i vinariju Glavica. Totalni zen&relax i predobar podrum, u kojem hodate po zamračenom staklu a ispod vas se kočoperi stotine boca vrhunskog vina. Vinarija Glavica je smještena na Mramor brdu u Repušnici, s kojeg se pruža čaroban pogled na Želite li malo predahnuti i odmoriti uz čašu vrhunskog škrleta, graševine ili možda frankovke, svratite u njihovu vinariju.

Moslavačka gora – najljepša tajna Sisačko – moslavačke županije

Ova prirodna ljepota doslovno oduzima dah, što od visokog uspona (za one što pauziraju u novo normalnom od vježbanja), što od vilinske ljepote koja lebdi ozračjem šume i drevnih povijesnih objekata koji se stvore usred ničega. Dakle, nalazite se u šumi, na nadomorskoj visini od kojih 444 metara i usred žubora potoka i smirenog šapata lišća samo naletite na ostatke nekadašnjeg pavlinskog samostana i Crkve. 

Hram svetog Ilije, selo Mikleuška

Moslavačka gora se nalazi usred nizine, omeđena rijekama Česmom, Lonjom i Ilovom. Zbog velike georaznolikosti, bogatstva šumskih površina, brojnih biljnih i životinjskih vrsta, kulturno-povijesne i tradicijske baštine, zaštićena je u kategoriji regionalni park.  Sve više i ucrtanih označenih biciklističkih i pješačkih staza obuhvaćaju značajne kulturne i prirodne turističke atrakcije i objekte u područjima kojima prolaze pješaci, planinari i biciklisti a čaroban krajolik idealno spaja ruralnu arhitekturu i industrijsku baštinu. Što posjetiti na ovom potezu? Pavlinski samostan, vidikovac Vis, i pravi naftni bunar.

ostatci Pavlinskog samostana

Na Moslavačkoj gori postoje ostaci starih utvrda, od kojih je najpoznatiji Garić-grad, kojeg je sagradio ban Stjepan Šubić, zatim Jelengrad i Košuta grad (Košutgrad). A o pričama iz povijesti Moslavačke gore koje konkuriraju najuzbudljivijem mističnom bestselleru, pitajte sve kutinskog vodiča. 

Dragulj s gore, dragulj u kruni 

Od ostalih zanimljivosti je ta da je dragulj izvađen iz Moslavačke gore je u kruni norveške kraljevne. Moslavački granit krasi našu zagrebačku katedralu i krasio je prvo postolje spomenika banu Josipu Jelačiću. Posebno mjesto posebne energije kojem predviđamo sjajnu izletničko turističku budućnost.

Poslijepodne smo proveli  Lonjskom polju. Jeste li znali da je ovo lijepo područje stanište za više od dvije trećine ukupne populacije ptica u Hrvatskoj? Ili da se radi o jednom od najvažnijih mrijestilišta riječne ribe u cijelom dunavskom slijevu? A kada se poplavne vode povuku u korito rijeke Save, vlažni travnjaci postaju jedno od posljednjih područja u Europi gdje je očuvano tradicijsko pašarenje. U prijevodu, krave i konji  uživaju u mirnom i bezbrižnom životu na obilno natopljenim pašnjacima, a dodatnu ljepotu ocrtavaju obronci Moslavačke gore.

Mi smo uživali pak na biciklima preuzetima iz PP Lonjsko polje, i provezli smo se manjim dijelom Močvarne rute. Obavezno posjetite Prijamni centar Repušnica gdje će vas ljubazna vodičica provesti kroz dio Polja uz predavanje o bio raznolikosti parka te će vas povesti ciklo rutom kroz polje.

Rastanak od Kutine, Festivala vina, vinarija, mistične Moslavačke gore i Lonjskog polja

Nevoljko smo ostavili blistavo gorje Moslavačke gore i mirisne vinograde, gostoljubive vinare, sjajne domaćine iz TZ Grada Kutine, pune stolove i pune čaše.
Kažu da sreća predstavlja putovanje a ne finalno odredište, pa stoga na tom putovanju svakako nazdravite čašom škrleta i popnite se na Moslavačku goru.
Vrijedit će.

Izvor: Explore Croatia