Kostajnica – raj za kestenljupce


Jeste li ikad posjetili Hrvatsku Kostajnicu?  Ako niste odlazak na Kestenijadu je pravi izgovor / izbor za vas! I budite uvjereni nakon što ovaj mirni mali gradić na Uni posjetite prvi put, uvijek ćete mu se vraćati.  Barem na Kestenijadu. A mnogi i češće. Kupanje na Uni pravi je gušt tijekom ljeta. I znate što?  Na plaži nema gužvi! I ima dovoljno mjesta za ručnik. Na suncu ili u hladovini.

Napisala: Vlatka Vužić

Naslovna fotka: Daniel Pavlić

Manifestacija pod nazivom „Kestenijada“ u Hrvatskoj Kostajnici se održava već 21 godinu i obavezna je destinacija za sve koji uživaju u kesten delicijama. 
Pritom (ma koliko ih obožavala), ne mislim na vrećicu punu pečenih mirisnih plodova jeseni. Ne, ako igdje, onda u Hrvatskoj Kostajnici, možete pronaći najveći izbor slanih i slatkih delicija pripremljenih od kestena.

Te delicije možete pronaći po pristupačnim cijenama na šarenim štandovima raspoređenim duž glavne prometnice u gradu, ali možete se i ozbiljnije počastiti pa se uputiti u poznati restoran „Djed“ koji se nalazi na istoimenom brdu u kojem se poslužuju najbolje kesten delicije u Hrvatskoj. A vjerojatno i šire.

Smješten u šumi, ovaj restoran će vas oduševiti svojim ambijentom. U drvenoj kući u kojoj se pazilo na usklađenost svakog detalja s prirodom, osjećat ćete se kao da ste došli u dnevni boravak kod svoje bake. A ako vaša baka priprema Kesten odrezak ili za desert, knedlu s kestenom u umaku od čokolade, ovako kako pripremaju kuhari ovdje, onda vam baš zavidim – pravi ste sretnici.

Do „Djeda“ u kojem ćete uživati u „bakinim kesten delicijama“ morat ćete se popeti, ali nije vam za taj uspon potrebna posebna oprema, a ne morate biti ni posebno spremni.  Lagana je to šetnja s usponom zbog kojeg će se malo uspuhati oni koji su protivnici ikakvog kretanja, ali i njima će biti drago doživjeti pogled na grad i predivnu rijeku Unu koji prati taj uspon. Samo se morate okrenuti. 

Uz šetnju kroz šumu, u kojoj možete brati i kestene, uživat ćete i u šetnji ili vožnji biciklom (biciklistica to uvijek mora istaknuti), uz Unu. Put vas vodi do Starog Grada kojeg možete razgledati, a u blizini se nalazi most preko kojeg možete preći (ukoliko imate osobnu ili putovnicu), i eto vas, pravih putnika, posjetili ste još jednu državu.

Hrvatska Kostajnica je naime, mostom povezana s Bosanskom Kostajnicom pa vas s druge strane mosta čeka carinska kontrola i mogućnost da posjetite jedan gradić u Bosni i Hercegovini.

Kestene obožavam, pogled na Unu i šetnja šumom  me svaki put kad posjetim Hrvatsku Kostajnicu, ispuni nekim opipljivim mirom, ali ono što je meni u ovom gradiću najdomljivije je spomenik poginulom hrvatskom fotografu i snimatelju, Gordanu Ledereru.

Ovaj je u povijesti razvijen gradić ozbiljno nastradao u domovinskom ratu,  a Gordan Lederer poginuo je izvještavajući s terena. Nikada prije, i nikada nigdje nisam, a mislim da niti neću, vidjela spomenik koji na tako jasan, i težak, i dubok, i potresan način istodobno prikazuje tragediju gubitka ljudskog života, a ujedno slavi isti taj život ukazajući na njegovo stvaralaštvo, njegov životni izbor, profesiju koja je bila poziv.

Spomen obilježje na brdu Čukur je djelo kipara Petra Barišića, te arhitekata Kate Marunice i Nenada Ravnića.

„Kestenijada“ se održava svake godine i jedna je od najvažnijih manifestacija u Sisačko – moslavačkoj županiji. Uz „šušur“ na ulicama i šaroliku ponudu štandova te ljepotu prirode, organiziran je za vrijeme održavanja manifestacije i raznolik program događanja pa zavirite na stranice Turističke zajednice Hrvatska Kostajnica kako biste istražili ima li što zanimljivo za vas.

Sretan put!