Stari grad Čakovec – simbol Međimurja


Stari grad Čakovec je utvrđeni plemićki dvorac u središtu grada Čakovca, a poznat je i pod nazivom Stari grad Zrinskih. Čakovečki Stari grad danas je simbol identiteta i tradicije Međimurja. 

 

3Jedan je od najočuvanijih kulturno-povijesnih spomenika bogate prošlosti međimurskog kraja i sa svojim kulama, zvonikom, palačom i zidinama predstavlja skladnu arhitektonsku cjelinu. Već desetljećima kategoriziran kao spomenik kulture nulte kategorije, prema novoj je kategorizaciji od 2007. godine razvrstan u kulturno dobro od nacionalnog značenja. U njemu se nalaze bogata arheološka, etnografska, kulturno-povijesna te izložbeni salon likovne galerije Muzeja Međimurja.

Prvi se put spominje u 13. stoljeću kao toranj ili kula te se smatra da je nastao na mjestu na kojem je krajem 13. stoljeća tadašnji gospodar Međimurja, ugarski grof Dimitrije Čak, sagradio drvenu utvrdu, a po kojemu je grad Čakovec dobio i ime.

Vlasnici utvrde, ujedno gospodari Čakovca i vlastelinstva Međimurje, često su se tijekom godina i stoljeća mijenjali. Utvrda se u više navrata rekonstruirala i nadograđivala, posebice u razdoblju vladavine obitelji Zrinski i Althan. U 16. stoljeću hrvatski ban Nikola Šubić Zrinski, koji je došao u posjed Međimurja 1546. godine, pretvorio je čakovečki kastrum u utvrđeni renesansni dvor, branjen bedemima i bastionima te okružen opkopima napunjenima vodom, o čemu govori jedan dokument Zrinskog iz 1559. izdan međimurskim pavlinima, u kojem se navodi obveza kmetova za sudjelovanje u građevinskim radovima na objektu.

1

U doba najveće moći velikaške obitelji knezova Zrinskih (16. i 17. stoljeće) bio je njihovo glavno sijelo i rezidencija hrvatskog bana u kojoj su povremeno održavane banske konferencije.

U njemu su se donosile najvažnije ratne i političke odluke te pisali i izdavali dokumenti od šireg političkog, gospodarskog i kulturnog značaja. Unutar zidina, sjajno uređena palača s velikom knjižnicom i divnim pokućstvom bila je izraz težnje za udobnijim, raskošnijim i slobodnijim životom… Zrinskima u spomen, a gradu na ponos, od 30. lipnja do 2. kolovoza 2006. u Čakovcu se održava manifestacija Ljeto u gradu Zrinskih. Podsjetnik na minula vremena i prošlost glasovite obitelji koja je Čakovcu dala sjaj europskoga grada…

28135_389753716298_8306493_n

Izvor: Moja Putovanja