Otvoren je fantastični HeliSpace u Hrvatskoj


Bili smo na otvaranju HeliSpace centra u Krapinskim Toplicama

HeliSpace je puno više od muzeja, nije nešto statično, nego je to živi svijet. Imate priliku letjeti u simulatoru, a posjetitelji mogu vidjeti poveznicu između tehnologije i umjetnosti, te tehnologiju koja je mijenjala svijet, kao što su kotač i struja. Na primjer, prva ideja helikoptera dolazi od Leonarda da Vincija, a prva letjelica na Marsu sada je NASA-in helikopter. Ovo je sada prva faza Heli Spacea, a uskoro će ovdje biti i virtualni svemir, kao i mogućnost virtualnog putovanja u međuzvjezdanom planateriju.

HeliSpace je dakle zabavno edukativni centar koji i odraslima i djeci nudi  mogućnost upoznavanja s helikopterskom tehnologijom. U više od 900 m2 prostora od kojih je 400 m2 oslikano anamorfnom tehnikom stvarajući 3D dojam (anamorfna tehnika omogućava promatraču da iz točno određene točke dobije 3D efekt), smješteno je desetak vjernih modela helikoptera (najveća replika je 4 m), pilotska odijela i druga letačka oprema i pribor. Svaki posjetitelj dobije na ulazu interaktivni tablet s impresivnom bazom audio i video sadržaja i može naučiti sve o pojedinim eksponatima te gdje se i za što sve helikopteri koriste.

Posjet uključuje i jedinstvenu mogućnost obilaska aktivnog centra za trening vojnih i civilnih pilota helikoptera i upoznavanja s pojedinostima procesa njihove obuke (jedan je od tri takva trening centra u Europi i jedini koji je moguće razgledati. Ekskluzivan je jer jedini ima Mi-17 Full Flight Simulator (FFS) koji pruža 99% dojam stvarnog letenja).

Osim obilaska izložbenog prostora, moguće se okušati i u virtualnom letu helikopterom. Posjetitelji se mogu okušati u upravljanju helikopterom na vrhunskim simulatorima koji omogućavaju doživljaj leta iznad različitih svjetskih destinacija, danju ili noću i u svim vremenskim uvjetima. 

Moguće je individualno razgledavanje uz tablet ili organizirani obilasci uz stručno vodstvo namijenjeni prvenstveno većim grupama školske djece ili studenata.

Cijena obilaska je 30 eura, a obilaska s virtualnim letom 60 eura.

Nama je ovo bilo super zanimljivo jer volimo na našim putovanjima isprobavati letove helikopterom, a isprobavanje simulatora ovdje je stvarno odlično iskustvo.

Ovo su neki letovi koje smo mi isprobali na našim putovanjima:

Rio de Janeiro

New York

Fotogalerija Helispace: