New York – Top 23 zanimljivih činjenica


Kaže jedan putnički citat ovako: “Loš dan u New Yorku je i dalje bolji od dobrog dana u nekom drugom gradu” Bacite oko na TOP 23 zanimljivih činjenica o gradu koji nikad ne spava

1.Najstarija zgrada u New Yorku je Wyckoff Farmhouse koja je izgrađena 1652.

2. Jedna od poveznica između Alberta Einsteina i New Yorka jest ta da su njegove očne jabučice tamo pohranjene u sigurnosni sef. U New Yorka ima i Napoleonov penis i Washingtonov zub – Priča o ostacima Alberta Einsteina započinje nedugo nakon njegove smrti 1955. u Princeton bolnici, gdje je Thomas Harvey, patolog bolnice, napravio ilegalnu autopsiju.

3. Central Park je jedan od najvećih parkova na svijetu. Zauzima 800 hektara zemlje i veći je od Monaka, a godišnje ima oko 35 milijuna posjetitelja. 

New York – Times Square

4. Više od 13.500 žutih taksija vozi se ulicama New Yorka.

5. Prosječna prodajna cijena stana na Manhattanu je oko 1,49 milijuna dolara.

6. Godišnje se na ulicama New Yorka snimi oko 50 000 scena, uključujući reklame, emisije, filmove, serije, dokumentarce, spotove.

New York – Radio City

7. U New Yorku postoji oko 25 tisuća različitih restorana i barova.

8. Podzemnom željeznicom u New Yorku svaki dan putuje više od 5 milijuna ljudi.

9. Prvo ime New Yorka je bilo New Amsterdam.

New York – Kip slobode

10. New York je najveći grad savezne države New York, ali nije glavni. Glavni grad je Albany.

11. Banka Federalnih rezervi New Yorka ima najveće skladište zlata na svetu. Trezor se nalazi na 24 metra ispod nivoa ulice i sadrži 90 milijardi dolara zlata.

12. Francuska je poklonila Kip slobode Sjedinjenim Državama 1886. godine kao proslavu sto godina američke nezavisnosti i nastavka odanosti između dve zemlje. Kip slobode je isporučen u 350 komada u 214 sanduka i trebalo je 4 mjeseca da se sklopi na otoku Ellis.

New York – Times Square by night

13. U New Yorku se govori sa više od 800 jezika, što ga čini jezično najraznolikijim gradom na svijetu. 4 od 10 domaćinstava govori jezik koji nije engleski.

14. Javna knjižnica u New Yorku ima više od 50 milijuna knjiga i drugih predmeta i drugi je najveći knjižnični sustav u zemlji nakon Kongresne knjižnice. To je ujedno i 3. najveća knjižnica na svijetu.

15. Prema zakonu iz 1992. žene iz New Yorka imaju pravo hodati u toplesu po gradu.

New York

16. New York je bio je prvi glavni grad Sjedinjenih Američkih Država.

17. Svake 4,4 minute u New Yorku se rodi jedna beba.

18. Empire State Building udari grom oko 23 puta godišnje.

Flushing Meadows – Unisphere

19. New York ima najveće židovsko stanovništvo izvan Izraela, najveće kinesko stanovništvo izvan Azije i najveće portorikansko stanovništvo  od bilo kojeg grada na svijetu.

20. Možda ste čuli za park Highline, smješten iznad ulica New Yorka. Ali, jeste li čuli za The Lowline? To je prvi podzemni park na svijetu na svijetu i nalazi se na zapadnoj strani Manhattana.

21. Jedna od zanimljivijih činjenica o New Yorku je da su kamenice bile toliko popularne u 19. stoljeću da su njihove ljuske korištene za asfaltiranje Pearl Street-a.

22. Empire State Building ima vlastiti poštanski broj – 10118.

23. Jednogodišnja dozvola za štand za hot dog u Central Parku može koštati više od 289.000 USD.

New York – Toms resuarant