SPACE INVADER u Ljubljani


Jedan od najpoznatijih uličnih umjetnika na svijetu ima izložbu u Ljubljani i zaista je vrijedi posjetiti

U trenutku kada sam saznao da u Ljubljani gostuje jedan od TOP 5 Street art umjetnika na svijetu nije bilo dvojbe oko pronalaska rješenja posjete Ljubljani. Nikakav Covid nije me mogao spriječiti da čim prije odjurim na jedinstvenu izložbu pariškog uličnog umjetnika koje sebe naziva Space Invader.

Kao jedan od prvaka scene, uspio je poput Banksyja, sačuvati svoj identitet usprkos slavi i popularnosti koju uživa po cijelom svijetu. Space Invader istinski je ulični umjetnik koji bez kompromisa ostavlja svoj pečat u gradovima koje posjećuje. Ne samo da ostavlja trag „osvajanja“ (Invader) nego iza njega dolazi gomila obožavatelja koja ga prati, fotografiraju nova djela, igraju popularnu igru na mobitelu „Flashinvaders“ koja je dio cjelokupne njegove priče i  koja zadovoljnim obožavateljima daje mogućnost da napreduju u ovoj popularnoj aplikaciji koju trenutno igra gotovo 100.000 obožavatelja.

Space Invader u svojim je „osvajanjima“ već jednom bio u Ljubljani davne 2006.godine kao izlagač na prvoj Street Art izložbi u ovom dijelu Europe, održanoj u Međunarodnom grafičnom likovnom centru. Ne samo da je tada izložio svoje radove nego je odmah i „ostavio“ svemirske mozaike – Invadere, na ulicama grada.  Kako je to uobičajeno, kroz godine su mozaici pokradeni ( jer postižu dobre cijene) ili uništeni no jedan je manji broj dočekao ovogodišnju invaziju koja je Ljubljani ponovo potvrdila da je u vrhu Street Arta scene naših krajeva.

Kako to izgleda u praksi, ispričao nam je Kustos Invaderove izložbe g. Božidar Zrinski, koja traje u MGLC-u od 22.12.2020. do 15.08.2021.

U trenutku objave da Space Invader otvara izložbu u Ljubljani, više stotina mailova zatrpava inbox muzeja za upitima oko izložbe. Katalog izložbe otisnut u 4000 primjeraka, preko interneta je rasprodan u pola sata osim nekakvih dvjestotinjak primjeraka koje jedino možete kupiti u MGLC kada posjetite izložbu. (katalog se još može pronaći na E-Bay-u za višestruko veći iznos od prodajnog) Nedugo nakon otvorenja izložbe, Space Invader „osvaja“ po drugi puta Ljubljanu te automatski privlači veliki broj ulazaka na web stranice turizma Ljubljane, Slovenije i društvenih mreža. Naknadno se pojavljuju i reakcije iz službenih turističkih krugova sa idejama oko suradnje, no umjetnik je vješto izbjegao bilo kakvu medijsku pompu ostavivši budućim posjetiteljima grada jedan dodatan magnet uvijek privlačan svim ljubiteljima ulične umjetnosti, a grad oplemenio svojom umjetnošću i stavio ga na mapu gradova koji su osvojeni („moji bi klinci rekli – invejdani).

Na izložbi „INVADER: Prints on paper“, vidjeti će te veliki broj njegovih grafika nastalih u periodu od ranih 2000-tih godina pa do danas. Rješenja svojih klasičnih mozaika u grafičkom obliku ali i neki novi radovi sasvim su dovoljni da bar dva sata uživate u ovoj jedinstvenoj izložbi.

Kada tome pridodate i nezaobilaznu potragu za umjetnikovim mozaicima po Ljubljani, budite sigurni da vam jednodnevni izlet u slovenski glavni grad neće biti dovoljan. Prije polaska svakako provjerite trenutne uvjete putovanja u Sloveniju jer se prilično brzo mijenjanju pravila oko pandemije.

Više informacija o izložbi potražite na službenim stranicama Međunarodnog grafičnog likvnog centra ili na Invaderovim web stranicama.

Foto i tekst: Krešimir Golubić