Od 2027. EasyJet uvodi električne avione


Britnaski niskobudžetni prijevoznik easyJet objavio je da njegov plan uvođenja električnih zrakoplova na pojedinim rutama od 2027. godine dobro napreduje, ističući da je njegov partner u tom projektu krenuo u novu fazu razvoja motora.

Prošle je godine easyJet najavio da u partnerstvu s američkom inovativnom tvrtkom Wright Electric namjerava do 2027. godine uvesti u upotrebu ekološki prihvatljive električne zrakoplove koji proizvode manju buku.

Nakon uspješnog projekta aviona s dva sjedala, u Wrightu sada rade na električnom motoru za avion s devet sjedala koji će biti pušten u promet iduće godine.

Planiraju prvo uvesti električne avione na rutama od oko 500 kilometara

Ti projekti ulijevaju nadu britanskom avioprijevozniku u budućnost zrakoplova na električni pogon

“Letenje zrakoplovima na električni pogon postaje stvarnost i jasno nam se ukazuje budućnost koja neće u potpunosti ovisiti o mlaznom gorivu”, naglasio je izvršni direktor britanskog prijevoznika Johan Lundgren.

U easyJetu žele u roku od deset godina uvesti električne zrakoplove na rutama duljine oko 500 kilometara, što znači da bi ih mogli koristiti na ruti London-Amsterdam, drugoj po prometnoj frekventnosti u Europi.

U toj su zrakoplovnoj kompaniji već ranije najavili da do 2022. godine žele smanjiti emisiju ugljičnih plinova za 10 posto po putniku po kilometru kroz korištenje zrakoplova s ekonomičnijom potrošnjom goriva, kao što je novi Airbusov A320neo.

Zrakoplov na električni pogon koji bi ispuštao manje štetnih plinova, proizvodio bi manju buku i manje troškove bio bi jako privlačan svim prijevoznicima budući da stavka goriva spada među njihove najveće troškove a ove je godine njegova cijena naglo porasla.

Izvor: Index.hr