Moray: Prirodni laboratorij Inka ilitiga sofisticirani sustav poljoprivrede drevne civilizacije


Moray, smješten u blizini Cusca, fascinantan je kompleks terasa iz doba Inka koji je bio ključan za prilagođavanje usjeva različitim klimatskim uvjetima. Ova enigmatična lokacija otkriva tajne genijalnosti Inka i njihovu sposobnost prilagođavanja prirodnim okolnostima na nevjerojatan način.

Moray je poznat po svojoj preciznoj varijaciji nadmorske visine. Kompleks se sastoji od nekoliko ogromnih terasa, od kojih svaka ima svoju razinu i nalazi se na različitim visinama. Razlika u nadmorskoj visini stvara značajne varijacije u temperaturi, koje se kreću čak do 15°C između nižih terasa i onih na vrhu. Ovaj jedinstveni fenomen omogućavao je Inkama eksperimentiranje s različitim usjevima i njihovu prilagodbu različitim klimatskim uvjetima.

Inke su iskoristile ovu prirodnu raznolikost kako bi stvorile idealne uvjete za uzgoj usjeva koji su bili prikladni za različita područja u kojima su živjele. Na primjer, usjevi koji su zahtijevali toplije uvjete bili su smješteni na nižim terasama gdje su temperature bile više, dok su usjevi koji su preferirali hladniju klimu bili smješteni na terasama na većim nadmorskim visinama. Ova sofisticirana prilagodba omogućila je da razviju raznolike usjeve i postignu visoku razinu poljoprivredne produktivnosti.

Jedan od najzanimljivijih detalja vezanih uz Moray je i povezanost s krumpirom. Peru je domovina krumpira, a čak se vjeruje da je upravo ovaj kompleks terasa pridonio raznolikosti vrsta krumpira koje se danas uzgajaju u zemlji. Fun fact: Peru ima preko 3000 vrsta krumpira. Inkama je Moray pružio priliku za eksperimentiranje s različitim sortama što je rezultiralo širokom paletom krumpira koji se uzgajaju u Peruu.

Danas, posjetitelji mogu istražiti ovo izvanredno arheološko nalazište i diviti se genijalnosti Inka. Osim fascinantne povijesti, Moray nudi i predivne krajolike koji vas ostavljaju bez daha. Osjetite duh prošlosti dok šećete terasama i promatrate njihovu sofisticiranu arhitekturu koja se uspješno prilagođava okolnom prirodnom okruženju.

Moray je svjedočanstvo iznimnog naslijeđa Inka i njihove sposobnosti da se prilagode i iskoriste prirodne resurse na jedinstven način. Posjet ovom arheološkom nalazištu pruža uvid u inovativnost i mudrost drevne civilizacije koja je stvorila održiv sustav poljoprivrede unutar predivnih planinskih pejzaža Perua.

Mi smo ovo mjesto istražili sa quadovima. Ovakve ture možete bukirati u Cuscu na licu mjesta gdje mnogo lokalnih agencija nudi istraživanje na ovakav način.