Rainforest Station Nature Park – Australska flora, fauna i Aboridžini


Na nedavnom putovanju djelom Australije posjetili smo Cairns. Nedaleko od Cairnsa nalazi se Kuranda i Rainforest Station Nature Park (RFS). RFS je odlično mjesto da upoznate floru, faunu i kulturu Australije. Pa ukoliko se nađete u blizini navratite, a evo što tamo možete očekivati.

Cjelokupni park možemo podijeliti u tri glavna djela:

ARMY DUCKS

Army ducks su zapravo amfibije, vozila koja se mogu kretati po kopnu i vodi. Originalno nazvane Army DUKW koristile su se za vrijeme II. Svjetskog rata kao ratna vozila. Nakon rata, mnoga od njih bila su prenamijenjena, najviše su ih koristili u policiji, vatrogascima, čak i za ekspedicije na Antarktiku. U RFS parku nalazi se 12 Army DUKW amfibija koje su jednostavno nazvali Ducks i koje danas služe u turističke svrhe.
U jedan Duck stane 30 osoba, kojim krećete na turu kroz prašumu, šofer je ujedno i vodič. Odličan je to način da upoznate australsku, odnosno prašumsku floru, a vjerojatno ćete naići i na neke životinje. Kao što smo spomenuli, Duck je amfibija pa se kreće jedan dio po kopnu i onda prelazi u vodu. Ovakav način je super za upoznavanje kopnenog i vodenog svijeta.
Tura traje 45minuta.

      Rainforest      Rainforest      Rainforest

PAMAGIRRI ABORIGINAL EXPERIENCE

Na sam spomen Australije mnogima odmah na pamet padaju Aboridžini. U RFS Park možete naučiti ponešto o aboridžinskoj kulturi, za koju kažu da je jedna od najstarijih kultura na svijetu, i to od samih Aboridžina.

Cijelo iskustvo traje oko sat vremena, a započinje u amfiteatru. Amfiteatar je na otvorenom i može primiti oko 400 ljudi. Cijeli show popračen je zvukovima didgeridoo-a. Prikazuje se njihov tradicionalni ples, kao i način lova ili prizivanja životinja.

Nakon showa ljudi se djele u manje skupine, svaka skupina dobiva svog vodiča, aboridžina, i nastavak ture postaje puno aktivniji, tzv. Dreamtime Walk. Prvo smo naučili svašta o bumerangu. Osim što smo naučili kako se izrađuje i za što se upotrebljava, mogli smo isprobati kako se baca bumerang i to na ispravan način.

Zatim smo se pobliže upoznali sa didgeridoo – glazbenim instrumentom koji se koristi za razne ceremonije i plesove. Osim za zabavu uz pomoć didgeridoo-a mogu se oponašati zvukovi raznih životinja i kao takav koristiti za lov.

Za kraj aboridžinske ture vrijeme je bilo da vidimo kako se baca koplje, odnosno Woomera i njome hvata klokan kako bi prehranili svoje obitelji.

RainforestRainforestRainforestRainforest

KOALA & WILIDLIFE PARK

Kao posljednji dio RFS parka ostale su nam životinje. Maleni ZOO na otvorenom, ali samo sa autohtonim životinjama Australije. Pa smo naučili svašta o klokanima, koalama, vombatima, krokodilima, kazuarima, dingosima… Najzabavniji dio ovog životinjskog djela parka je što neke životinje slobodno šeću među vama pa možete dirate, hraniti ili fotkati se s npr. klokanima ili koalama.

Glavna atrakcija je zapravo “Jack the Ripper”, krokodil od 5 metara i 650 kilograma, a ime je zaslužio jer je za svog životnog vijeka ubio 12 svojih “djevojaka”. Nas su više dojmile koale koje izgledaju kao plišane igračke i jednostavno su preslatke. Na prvi dojam pomislili smo da su drogirane, al onda su nam objasnili da koale spavaju preko 20 sati dnevno i bude se jedino za hranu, ostatak vremena djeluju kao drogirane jer drijemaju.

     Rainforest     Rainforest     Rainforest

Unutar parka nalazi se i restoran, juice bar i suvenirnica. Za pregled cijelog parka preporučamo minimalno tri sata. Znaju imati i tematske evente kao što je npr. M.A.S.H. Bash nazvan po poznatoj seriji.

Ulaznice su raspoređene po paketima sa okolnim atrakcijama, a najjeftinija ulaznica je 79AUD i uključuje tri atrakcije parka te prijevoz.

Moramo priznati da je sa australcima divno surađivati te im se zahvaljujemo na besplatnim ulaznicama. Hvala još jednom cijeloj ekipi iz RFS parka, a posebno Emmi Burke koja nam je sve organizirala. Thank you!

Rainforest