Hamam Sulejmana Veličanstvenog


Hamam ili turska kupelj, kako je još nazivaju, je ritual za opuštanje tijela i duše nastao u Turskoj. I mi smo isprobali jedan takav pa vas vodimo kroz ritual opuštanja kojeg je prakticirao Sulejman Veličanstveni.

 

Hamam, IstanbulPrilikom posjete Istanbulu odlučili smo isprobati pravi hamam. U gradu postoji mnogo takvih mjesta, ali samo je jedan gdje zajedno mogu ući muškarci i žene i to je baš onaj kojeg je koristio i Sulejman Veličanstveni.

Hamam Sulejmana Veličanstvenog nalazi se odmah do Sulejmanove džamije. Izgradio ga je poznati arhitekt Sinan između 1550. i 1557. godine i u svojoj funkciji je bio do 1924. godine kada je zatvoren na punih 80 godina, 2004. je obnovljen i ponovno otvoren za javnost.

Kako sve to izgleda?

Nakon što se raskomotite poslužit će vas čajem u prekrasnom predvorju. Zatim vas upute u malene drvene kabine gdje ćete se presvući u pestemal, tradicionalna turska marama kojom omotate tijelo i drvene natikače (takunya), u kojima je malo nezgodno hodati, ali one su dio povijesti pa ćete izdržati.

Hamam, IstanbulHamam, Istanbul

Kad se spremite ulazite u prostoriju, parnu saunu (40-60ºC, vlaga i do 100%). Prostorija je stvarno famozna, kao da se zakoračili 500 godina u povijest. Na sredini se nalazi veliki grijani mramorni kamen na koji ćete legnuti, a okolo su slavine sa vodom i metalne posude kojima polijevate tijelo. Tijelo vam se znoji i na taj način otvara pore i oslobađa toksine.

Hamam, IstanbulHamam, Istanbul

Nakon nekih 40 minuta ulazite u poluzatvorenu prostoriju gdje se nalaze kameni stolovi i tu vas onda preuzima maser odnosno tellak. Četiri je takvih prostorija i jednu od njih uvijek je koristio Sulejman Veličanstveni, i naravno mi smo dobili baš tu. 🙂 Prvo će vas istuširati hladnom vodom i na taj način ohladiti tijelo. Zatim će posebnim rukavicama (kese – napravljene od kozje dlake ili sirove svile) napraviti piling cijelog tijela i skinuti odumrli sloj stanica kože i onda slijedi masaža. Legnete na kameni stol i tada vas prekriju pjenom sapunice koja se radi od sapuna sa maslinovim uljem. Masaža počinje na leđima na način da utrljava tu sapunicu u tijelo. Nakon što svaki dio vašeg tijela bude dobro izmasiran slijedi ispiranje vrućom pa hladnom vodom.
Nakon što vas osuše, sve završava u sobi relaksacije gdje će vas ponuditi osvježenjem.
Nakon hamama osjećate ćete se opušteno, a koža će vam bit kao bebina guza.

Hamam, Istanbul

Cijena ovog hamama je 40 eura po osobi, ritual traje 60-90min i ovdje primaju samo parove i obitelji.

Uz ovaj hamam veže se i jedna legenda koja kaže da se tamo godinama koristila posuda ikterus koja je misteriozno nestala. A oni koji su oprani ovom posudom bili su izliječenih od svih bolesti.

Više informacija i rezerviranje ovog Hamama –> OVDJE

Hamam, IstanbulHamam, Istanbul