Milano: Savršena destinacija za brzi city break!


Dolce far niente talijanski sinonim za opuštanje i uživanje u bezbrižnim trenutcima najbolje opisuje boravak u Milanu, jer u Milanu uživaju sva naša čula.

Tekst i fotke: Josipa Rudic

Milano je drugi grad po veličini u Italiji te je glavni grad regije Lombardija. Sjedište je industrije, bankarstva, ekonomije i modnih kuća ali i grad impresivne arhitekture, umjetnosti i bogate povijesti. Grad je to s talijanskim šarmom koji beskompromisno osvaja na prvu. Šetnju ovom talijanskom prijestolnicom najbolje je započeti ranojutarnjom kavom u jednom od  barova na Piazzi del Duomo, najposjećenijem trgu u Milanu s pogledom na  katedralu Duomo, gotičku katedralu čija je izgradnja trajala više od 400 godina.

Među najvećim katedralama je na svijetu i broji više od 3500 kipova. Katedrala se otvara u 9.00 sati te osim razgleda unutrašnjosti postoji opcija popeti se na krov katedrale s kojeg seže panoramski pogled na cijeli Milano, a po lijepom vremenu i do Alpi.U blizini katedrale nalazi se Sforzesco, raskošan dvorac iz 15. stoljeća u kojem se nalaze zbirke umjetnina, skulptura, tapiserija ali i Bellinijeva Bogorodica s djetetom. Okružen je velikim parkom Sempione. Galleria Vittorio Emanuele II je shopping galerija iz 19 stoljeća a nalazi se pored katedrale.

Izgrađena je u obliku križa s krovom od željeza i stakla i slovi kao jedna od najzanimljivijih destinacija Milana. U njoj se nalaze dućani najprestižnijih modnih kuća. Središnji podni mozaik prikazuje bijeli križ i bika koji simbolizira grad Milano. Prema legendi potrebno se tri puta okrenuti na peti na testisima bika za sreću. U unutrašnjosti galerije nalazi se i povijesna secesijska  Zuccha, kavana u koju bi nakon predstave u La Scali navraćali Verdi i Toscanini.

Smještena je na ulazu u galeriju te pruža fantastičan pogled na pročelje Duoma.Uz Galleriju nastavlja se Piazza della Scala na kojem se nalazi najslavnija operna kuća na svijetu La Scala izgrađena u 18 stoljeću. Diči se raskošnim interijerom, sjajnom akustičnošću i zadivljujućim popisom premijera poput „Nabucco“ i „Madam Butterfly“. Operna sezona počinje 7. prosinca. La scala se može razgledati iznutra samostalno a također postoji opcija razgledati muzej u kojem se nalaze slike i predmeti najpoznatijih skladatelja toga doba između ostalog i Verdijev klavir.Santa Maria delle Grazie crkvica je i dominikanski samostan u sklopu kojeg je muzej Cenacolo Vinciano, u kojem se čuva jedan od najpoznatijih murala na svijetu.

Posljednja večera Leonarda da Vincija. Naziva se još i „najtužnije umjetničko djelo na svijetu“. Pri tome se ne misli na dojam prikaza već na raspadajuće stanje freske, budući da je Leonardo slikao uljenim bojama na polusuhoj žbuci. Slika se počela raspadati i prije nego li je bila završena. Restaurirana je nekoliko puta. Crkva i samostan spadaju pod UNESCO-vu svjetsku baštinu i jedna su od must-visit destinacija svakog posjeta Milanu.

Večeri u Milanu rezervirane su za živopisnu četvrt Navigli, izgrađenu u 12. stoljeću s namjerom da se Milano poveže s jezerom Como, jezerom Maggiore i gradom Pavia. Južna četvrt kanala i skladišta pretvorena je u večernja mjesta za izlazak prepuna barova, restorana i pubova. U Milanu se pije najbolji Aperol spitz, ali i jako dobro jede. Među kulinarskim specijalitetima Lombardije izdvajaju se ossebuco, tortellini di zucca, strangolapreti i nezaobilazni talijanski sladoled. Poseban šarm prošlosti ovom gradu daju žuti vintage tramvaji, stoga bi bilo šteta propustiti vožnju.