Meksiko – Top destinacija


Znate onaj osjećaj kad o nekom odredištu čitate i divite se slikama na netu? I očekujete puno? A onda od tog svog očekivanja, malo se i razočarate kad stvarno stignete tamo jer boje nisu tako žive? To je nešto što Vam se definitvno neće dogoditi u Meksiku! Želite kulturu i povijest? Može! Želite lijepu i netaknutu prirodu? Može! Želite more, plaže, sunce? Može? Finu i ne skupu klopu? I to može.

Fotke i tekst: Višnja Kovač

Ono po čemu je Meksiko specifičan i što nećete naći nigdje drugdje su cenote. Pa krenimo redom. Naše putovanje započelo je još u 5. mjesecu 2019. kad smo na jednoj akciji kupili aviokarte. Letili smo iz Zagreba za Ciudad de Mexico . Ogroman grad, punih ulica, domaćini vedri i veseli… Po gradu smo se vozili uberom jer je siguran, jeftin, osobito ako Vas je četvero kao nas. I do piramida u Teotihuacanu išli smo uberom jer je to za nas bila duplo jeftinija opcija nego s agencijom, a i duplo brža. Ulaznica za ovo mistično arheološko nalazište nije skupa-  30 ak kuna. O graditeljima se ne zna puno. Grad su napušten pronašli Azteci i dali mu ime koje znači- mjesto gdje ljudi postaju bogovi. Ima tri velike piramide i više manjih. Ni danas se ne zna puno o ljudima koji su ovdje živjeli iako procjene govore da ih je bilo čak 150000. Nema njihovih slika, ni pisma. Ne zna se ni zašto su nestali. Ispod piramida se nalaze podzemni hodnici koji nisu još do kraja istraženi. Nama je najljepši pogled bio s Mjesečeve piramide iako smo se penjali i na Sunčevu, koja je viša, ali i napornija za penjanje.

Ciudad de Mexico je i grad Fride Kahlo. Ova iznimna slikarica imala je težak život, ali to ju nije omelo da stvara vrlo živopisne slike. Ulaznicu u njenu kuću najbolje je kupiti prije, putem interneta. U kući su predmeti koje je koristila, namještaj, njena roba, neke slike, invalidska stolica i njen stol sa štafelajem za kojim je slikala. Kuća se nalazi u najživopisnijoj četvrti Mexico Citya- Coyoacanu. Svakako prošećite tim ulicama i upijajte te boje koje će Vas okruživati. Shvatit ćete odmah zašto su i Fridine slike tako izgledale.
Kao treću stvar koju morate posjetiti navela bih Arheološki muzej. Iako i niste ljubitelj povijesti sama građevina će Vas ostaviti bez daha. A unutra se nalazi pravo blago- Olmeci, Tolteci, Azteci, Maye…

Moderni dio grada subotom je prepun ljudi, na svakom koraku svira živa muzika, bendovi sviraju svjetsku glazbu. Zabava je zagarantirana.
Dalje nas put vodi na poluotok Yucatan. Domovinu Maya. Tu se tek ima što za vidjeti. Regija je puna mayanskih hramova, poznatih i manje poznatih, malih šarmantnih mjesta, prelijepih plaža i dakako, cenota. Cenote su rupe u zemlji ispunjene slatkom vodom. Od jedne cenote pod zemljom se pružaju još kilometri i kilometri podzemnih kanala koji najvećim dijelom nisu istraženi. Mayama su cenote bile svete, smatrali su da u njima i njihovim kanalima žive bogovi. Cenote mogu biti skroz otvorene( Azul), poluzatvorene( Ik kil, Dos ojos) ili skroz zatvorene( Suy tun). Bili smo oduševljeni tirkiznom i kristalno čistom vodom u cenoti Azul i Dos ojos, biljnim svijetom i lijanama koje okružuju cenotu Ik kil i podzemljem cenote Suy tun.  U njima se ne smije koristiti krema za sunčanje pa u otvorenima oprez za suncem! Ovo nisu jedine cenote, ima ih doslovce na stotine i teško ćete se odlučiti koju posjetiti. Mi smo htjeli vidjeti sve tipove cenota, ali najljepše nam se bilo kupati u cenoti Azul.

Maye su ovdje živjele punih tisuću godina , od 200. godine prije Krista do 800. godine poslije Krista. Mi smo posjetili Chichenitzu, Cobu i Tulum. Svako ovo nalazište je drukčije. Chichenitza je bila u središtu carstva, na sjecištu svih putova. U njoj se nalaze velike piramide, promatračnice zvijezda jer Maye su bili puno napredniji astronomi od Europljana. I to bez ikakvih optičkih pomagala! Najzanimljivija stvar ovdje događa se za ravnodnevnice- 21.3. i 23.9. Tada sjena Sunca na stepenice najvećeg hrama pada u obliku zmije, a hram je upravo i posvećen pernatoj zmiji, njihovom vrhovnom božanstvu. Moguće je da su Maye i začetnici nogometa, iako su oni svoju loptu udarali samo kukom ili bedrom. Obruči kroz koje su je morali progurati bili su na 3-4 m visine.
Tulum je bio glavna luka ovog carstva, a nalazi se na litici koja ponire u more. Tu se nalazi i plaža na kojoj se i danas možete okupati, kao i Maye nekad. I za kraj Coba. Ogroman grad za obilazak kojeg smo iznajmili bicikle za 20 kuna. Koji je to doživlja voziti se biciklima kroz džunglu iz koje samo najednom izrone hramovi! Zbog te džungle dugo su i bili neotktiveni, a smatra se da je još jako puno i zakopano ili zarašteno.

Za kraj ove priče posjetili smo i raj- nacionalni park Sian Kaan. Ulaznica košta samo 15 kuna, a posjetitelja gotovo da i nema. Vidjeli smo jedno jezero sa bočatom vodom ,u kojem rastu mangrove i kupali se na netaknutoj i čistoj plaži na kojoj stotinama metara nije bilo ni žive duše.
Uživali smo u njihovoj kuhinji, jeli smo i u restoranima s domaćim ljudima i u nešto skupljima. I svugdje je hrana bila odlična.
Meksiko je zemlja toplih i srdačnih ljudi. I svi su čuli za Hrvatsku i Luku Modrića.
Nama je 10 dana definitivno bilo premalo za Meksiko. Malo smo mu samo zagrebali površinu. Ali nekako osjećam da ću se vratiti.   Barem još jednom.
Viky travels
Više informacija, savjeta i fotografija o svim ovim mjestima možete naći na Facebook stranici Viky travels. 

Fotogalerija: